Obaranje cene rada

cave man

Buduća legenda
Banovan
Poruka
29.314
Neki ljudi su uvek spremni da rade za manje
kao rezultat toga imamo nisku satnicu i rad na crno
kako ljude povezati i organizovati da ne cine sami sebi medvedju uslugu
sindikati,ali oni pravi su jedno od resenja
sadasnji sindikati u Srbiji su smesni

Tako je.
Jedino čega je ovde previše (u odnosu na realnu mogućnost angažovanja)
je upravo radna snaga, a kad god je nečega previše, cena mu pada.
To važi načelno za sve.

Ali, mi smo u ponečemu drugačiji od većine,
jer kvalitet nema mnogo uticaja ni na zapošljavanje, ni na visinu zarade.
Srećom, ima izuzetaka.
(Nezgoda je što je kod nas izuzetak, ono što je u normalnom svetu pravilo. I obrnuto)

Sindikati su uvek bili dekor i prilika za uhljebljenje kadrova.

Poslednja izmena:
Neki ljudi su uvek spremni da rade za manje
kao rezultat toga imamo nisku satnicu i rad na crno
kako ljude povezati i organizovati da ne cine sami sebi medvedju uslugu
sindikati,ali oni pravi su jedno od resenja
sadasnji sindikati u Srbiji su smesni

A svi su spemni da placaju rad na crno, ne zele da uzmu elektricara ili vodoinstalatera preko neke firne
nego dodje majstor posle radnog vremena pa to odradi na crno.

Sindikati su svuda izgubili moc koju su imali ( u Srbiji i komunistickim drustvima toga nikada nije ni bilo ili je bila samo
nekakva dekoracaija), ali ni radnici ni poslodavci nisu izgubili svest i savest, a osim toga postoje i zakonske obaveze i jednih
i drugih, ali i sankcionisanje i kaznjavanje rada na crno i neplacanja poreza i socijalnih dazbina.

pa sindikat postoji u sportu iako je rec o prenaduvanim ciframa. Postoji minimalac po zakonu o radu.ko stiti prava radnika?

Ti bi trebalo da si odrastao čovek.
Čudi me da do sad nisi uvideo kakva je prevarantska grupacija sindikat.

Ajd sad razmisli o ovom što je Rajka napisala i odgovori sebi da li bi angažovao komšiju električara da ti odradi neki kvar ili bi angažovao elekto firmu?

sto ne odgovoris na pitanje ko treba da stiti prava radnika?
U NBA ligi imas sindikat koji blokira pocetak lige ako gazde pokusaju da izvrdavaju
minimalac je sada nekih 100-ak dinara
i to su se natezali godinu-dve oko 10-ak dinara da se poveca minimalac
znas sta bih uradio? skupio bih gomilu komsija i umlatio bitangu koja je oborila cenu rada i time pomogao komsiji da i dalje normalno radi
znam da je tebi u interesu da ti nadnicari rade za obrok ali to je plitko razmisljanje

sto ne odgovoris na pitanje ko treba da stiti prava radnika?
U NBA ligi imas sindikat koji blokira pocetak lige ako gazde pokusaju da izvrdavaju
minimalac je sada nekih 100-ak dinara
i to su se natezali godinu-dve oko 10-ak dinara da se poveca minimalac
znas sta bih uradio? skupio bih gomilu komsija i umlatio bitangu koja je oborila cenu rada i time pomogao komsiji da i dalje normalno radi
znam da je tebi u interesu da ti nadnicari rade za obrok ali to je plitko razmisljanje

Aj batalite fuzbalere i premijer ligu, ali i NBA.

I ovde diskutujemo o savrseno dve razlicite stvari.
Cena rada, taj minimalac je zakonom zagarantovan, a za to je valjda nadlezno ministarstvo za rad, jer je ono
i donelo taj zakon.

Medjutim, i ti i ja ( pa ja i u ovoj uredjenoj Nemackoj) ipak zelimo da izbegnemo placanje faktura, poreza nego
gledamo da ako stavljamo tapete, parket, nadjemo nekoga ko ce to za vikend ili posle svog radnog vremena
da nam i uradi.

Ajd još jednom da kažem.
Ja radim u izvozno-prozvodjačkoj firmi.
Plate su , za naše uslove prilično visoke. Vlasnik nije nešto bogat čvek, al plate su redovne, viisoke, i svi su uredno prijavljeni. Porez se plaća u punom iznosu.
Nema nikavih sindinih aktivnosti, jer vlasnik to ne odobrava i to se zna.
Vlasnik naše firme je do sad primo dve trudnice na rad. Jednu u 7 mesecu trudnoće, a jednu u 8. Obadve su veoma brzo otišle na trudničko bolovanje, uz prigodne poklone. Njihva radna mesta ih čekaju kad se vrate. Mislim da niko nece biti toliko odan firmi, kolko one, kad se vrate sa bolovanja. Vlasnik nije član ni jedne političke partije i na tome insistira, pa naših proizvoda i nema na domacem tržištu. Isključivo izvoz. Verski praznici su neradni dani. I ako ne odobrava nikakv sindikalni rad i delovanje, u svojoj firmi, vasnik je apsolutno omiljen medju svim zaposlenima.
U Dvorištu na jarbolu se vijori srska zastava a do nje je zastava na kojoj je naš LOGO. Obe mraju da se skidaju i peru jednom u 10 dana, po izričitom naredjenju vlasnika. Stranci koji dolaze bar jednom mesečno u Preduzece kao gosti, ( Francuzi, Holandjani, Nemci, Rusi, Englezi ) osim nekih drugih suvenira, uvek dobijaju na poklon po jednu majcu, na kojoj ambem firme, kod leve sise, a preko celih grudi je krug sa spskim grbom, oko koga piše BOG ČUVA SRBE. Nekoliko puta su nas drndali iz lokalnih samouprava, onako bas bezveze, pa kad su uvideli da je sve čisto i uredno, te da bez većih problema po sebe ne mogu da urade ništa, ( a to bi bilo i pprotiv zakonito. ) ostavili su nas na miru. Nema mnogo smetnje, a<l nema ni pomoci. U našoj firmi ne rade samo Srbi. Ima tu i nekih Čeha, a ima i nekih Slovaka, koje je gazda lično uposlio. Atmosfera u kolektivu zaista bratska , ail i radna. Profesionalizam je takav, da se i nemci zagrcnu. Korespodencija unutar firme je striktno ćirilčna, a t ni naijmanje ne smeta ni ovim Slovacima ni Česima. Za čas su se uhodali i postali ko deo porodice.
Čisto da se zna, da i to ima kod nas, u našoj Srbiji. E sad, da je drzava srpska, pa da nikne jos jedno 5000 takih preduzeća, to bilo moze biti dobro... Sindikati su poluga moći onih koji oce da ti unište firmu, zaista prečesto.

Ajd još jednom da kažem.

... Sindikati su poluga moći onih koji oce da ti unište firmu, zaista prečesto.

Cuj, malo je suludo tvrditi da sindikati unistavaju firme.
Da nije billo sindikata ti bi danas radio 12 sati dnevno 7 dana u nedelji, ne bi imao ni zdravstveno ni penzijsko osiguranje,
ali ni godisnji odmor. Vidis, u recimo Nemackoj, Francuskoj, ali i drugim zemlljama Evrope, sindikati su ti koji diktiraju uslove
rada, povecanje plata, duzinu radnog vremena i godisnjih odmora. I ne treba unutar firme na ustrb rada da postoje bilo
kakve sindikalne aktivnosti, ali posllodavac mora da se pridrzava takozvanih tarifnih ugovora koje prave sindikati.
Tako bi svaki radnik u recimo metalskoj industriji prema svojim kvalifikacijama imao svuda istu platu. Isto vazi i za hemijsku,
komunalce, ali i cinovnike po drzavnoj i opstinskoj administraciji.

Ajd još jednom da kažem.
Ja radim u izvozno-prozvodjačkoj firmi.
Plate su , za naše uslove prilično visoke. Vlasnik nije nešto bogat čvek, al plate su redovne, viisoke, i svi su uredno prijavljeni. Porez se plaća u punom iznosu.
Nema nikavih sindinih aktivnosti, jer vlasnik to ne odobrava i to se zna.
Vlasnik naše firme je do sad primo dve trudnice na rad. Jednu u 7 mesecu trudnoće, a jednu u 8. Obadve su veoma brzo otišle na trudničko bolovanje, uz prigodne poklone. Njihva radna mesta ih čekaju kad se vrate. Mislim da niko nece biti toliko odan firmi, kolko one, kad se vrate sa bolovanja. Vlasnik nije član ni jedne političke partije i na tome insistira, pa naših proizvoda i nema na domacem tržištu. Isključivo izvoz. Verski praznici su neradni dani. I ako ne odobrava nikakv sindikalni rad i delovanje, u svojoj firmi, vasnik je apsolutno omiljen medju svim zaposlenima.
U Dvorištu na jarbolu se vijori srska zastava a do nje je zastava na kojoj je naš LOGO. Obe mraju da se skidaju i peru jednom u 10 dana, po izričitom naredjenju vlasnika. Stranci koji dolaze bar jednom mesečno u Preduzece kao gosti, ( Francuzi, Holandjani, Nemci, Rusi, Englezi ) osim nekih drugih suvenira, uvek dobijaju na poklon po jednu majcu, na kojoj ambem firme, kod leve sise, a preko celih grudi je krug sa spskim grbom, oko koga piše BOG ČUVA SRBE. Nekoliko puta su nas drndali iz lokalnih samouprava, onako bas bezveze, pa kad su uvideli da je sve čisto i uredno, te da bez većih problema po sebe ne mogu da urade ništa, ( a to bi bilo i pprotiv zakonito. ) ostavili su nas na miru. Nema mnogo smetnje, a<l nema ni pomoci. U našoj firmi ne rade samo Srbi. Ima tu i nekih Čeha, a ima i nekih Slovaka, koje je gazda lično uposlio. Atmosfera u kolektivu zaista bratska , ail i radna. Profesionalizam je takav, da se i nemci zagrcnu. Korespodencija unutar firme je striktno ćirilčna, a t ni naijmanje ne smeta ni ovim Slovacima ni Česima. Za čas su se uhodali i postali ko deo porodice.
Čisto da se zna, da i to ima kod nas, u našoj Srbiji. E sad, da je drzava srpska, pa da nikne jos jedno 5000 takih preduzeća, to bilo moze biti dobro... Sindikati su poluga moći onih koji oce da ti unište firmu, zaista prečesto.

Prvo, veoma mi je drago da je tvoje iskustvo takvo.
Drugo, uvek me obraduje saznanje da ima ozbiljnih firmi i ljudi.
Treće, tužno je što su to ipak izuzeci, a trebalo bi da takvo ili slično poslovanje bude pravilo,
kao i takav odnos zaposlenih prema firmi i poslodavaca prema zaposlenim.

I upravo taj slučaj pokazuje da nije baš moguće sve objasniti pogubnim uticajem drugih.
Ima nešto i do nas.

Cuj, malo je suludo tvrditi da sindikati unistavaju firme.
Da nije billo sindikata ti bi danas radio 12 sati dnevno 7 dana u nedelji, ne bi imao ni zdravstveno ni penzijsko osiguranje,
ali ni godisnji odmor. Vidis, u recimo Nemackoj, Francuskoj, ali i drugim zemlljama Evrope, sindikati su ti koji diktiraju uslove
rada, povecanje plata, duzinu radnog vremena i godisnjih odmora. I ne treba unutar firme na ustrb rada da postoje bilo
kakve sindikalne aktivnosti, ali posllodavac mora da se pridrzava takozvanih tarifnih ugovora koje prave sindikati.
Tako bi svaki radnik u recimo metalskoj industriji prema svojim kvalifikacijama imao svuda istu platu. Isto vazi i za hemijsku,
komunalce, ali i cinovnike po drzavnoj i opstinskoj administraciji.

Znam odlicno nekoliko firmi, dge su sindikati direktno upropastili ogromne poslove, i zapravo cele firme, jer je konkurencija platila, ( parama direktno ) vodje sindikata.

Prvo, veoma mi je drago da je tvoje iskustvo takvo.
Drugo, uvek me obraduje saznanje da ima ozbiljnih firmi i ljudi.
Treće, tužno je što su to ipak izuzeci, a trebalo bi da takvo ili slično poslovanje bude pravilo,
kao i takav odnos zaposlenih prema firmi i poslodavaca prema zaposlenim.

I upravo taj slučaj pokazuje da nije baš moguće sve objasniti pogubnim uticajem drugih.
Ima nešto i do nas.

I to što ti se čini je zapravo do nas, došlo je spolja, na ova ili onaj nacin. Konkretno, prirodna elita u Srbiji je uništena u više navrata. A oni koji su prirodna elita, jednostavno su marginalizovana . A bez elite, nema ništa ni u jednoj drzavi sveta. Da se vlasnik moje kompanije bavio politikom, ili bi bio ubijen, ili bi ga shebali.. i niko nikad ne bi čuo za njega. Ovako se opredelio da uradi ono što može i to, vidim ide dobro. Ne može da se obogati, 100tinak porodica zivi dobro oko njega.

Zato su ovakve teme dobar način da razne neznalice saznaju čemu zapravo služe navodni borci za prava radnika.

Kako cemu... Ja sam veliik, ogroman... ti si malo manjji al zaposljavas 700 radnika i konkurencija si mi. Onda ja platim sindikat u tvojoj firmi,da zapocne strajk, i da blokira drad firme, samo dok ti ja uzmem tržište..... onda sindikalci pokupe parem i odu a 700 ljudi izgubi stalni poso kod tebe, a za to nikog nije briga.

Bila je jedna firma u Beogradu, koja je pravila autodelove..... pa propala.- Plate nisu ni postojale 2 godine, a oni radnici dolauzili na poso radi nekog drzavnog programa..... onda doso neki sbin iz Francuske, i privatizovao tu firmu. Sklopio dil sa Citroenom, da prave auto delove za njih, a da bi od Citroena dobio poso koji su radili Turci, dogovori se da mu Citroen placa u gotovim automobilima. Poceo poso. Svi se vratili u firmu... plate redovne... stigne do 700 eura...ma sve nekako krenulo. Posle godinu dana, digne se sindikat i proglsi opšti štrajk i trazi od vlasnika da im isplati one plate koje nisu primili u ono vreme. .... Štrajk potraje dva meseca. Francuzi ne dobiju delove jednog meseca, pa drugog, i otkažu ceo poso. Sruše ugovor, zbog ne ispunjavanja klauzula, a Sindikalci otkriju iznenada, da novi vlasnik i nema nikakve obaveze prema radinicima. E onda se svi vrate na poso. a Gazda ii firma propadnu. Sad niko nema poso i fabrika je zatvorena. Dakle , turci su platili ove insekte da miniraju poso.

Poslednja izmena:
Aj batalite fuzbalere i premijer ligu, ali i NBA.

I ovde diskutujemo o savrseno dve razlicite stvari.
Cena rada, taj minimalac je zakonom zagarantovan, a za to je valjda nadlezno ministarstvo za rad, jer je ono
i donelo taj zakon.

Medjutim, i ti i ja ( pa ja i u ovoj uredjenoj Nemackoj) ipak zelimo da izbegnemo placanje faktura, poreza nego
gledamo da ako stavljamo tapete, parket, nadjemo nekoga ko ce to za vikend ili posle svog radnog vremena
da nam i uradi.

time cinis medvedju uslugu profesiji
taj to nece da ti naplati kako treba,onda ces ti da ga preporucis nekome svom,onda ce taj neko da ga pita pozivajuci se na tebe dal moze malo jeftinije i tako...

ova dvojica se provlace po svim temama,gledajuci da ih skrenu sa pravca
tema je satnica radnika i zbog cega je tako mala,kako radnici da se organizuju za zajednicki nastup
sta sprecava psolodavca da satnicu obori recimo na pola evra po satu ili manje
zakon
zakon je dosao do minimalca od sto dinara po satu
svima je jasno da je to nedovoljno za bilo kakav iole pristojan zivot radnika
ko je na potezu da poboljsa prava radnika
sa 16 casovnog radnog vremena svedeno je na 8 a sad je opet otislo na 12 i negde i 16

time cinis medvedju uslugu profesiji
taj to nece da ti naplati kako treba,onda ces ti da ga preporucis nekome svom,onda ce taj neko da ga pita pozivajuci se na tebe dal moze malo jeftinije i tako...

Ma to su zaista neki iznimni sucajevi ,a i ne preporucujem nikoga. Mislim, nemoguce je ovde da kao nadjes majstora da ti popravlja automobil:D,
ili bilo kakve aparate za domacinstvo, a rekoh da za struju i vodu ne smes ( a i nikome ne pada na pamet) da angazujes nekakve majstore koji kao
to znaju da rade, nego moras firmu, jer od njih dobijas i garancije, ali i siguran si da nece biti neke havarije.

Ovo za tapete, molovanje i parket nije nista problematicno, mnogo ljudi to znaju i sami da rade, uostallom vecina ih sami i rade ili uz pomoc prijatelja.

I to što ti se čini je zapravo do nas, došlo je spolja, na ova ili onaj nacin. Konkretno, prirodna elita u Srbiji je uništena u više navrata. A oni koji su prirodna elita, jednostavno su marginalizovana . A bez elite, nema ništa ni u jednoj drzavi sveta. Da se vlasnik moje kompanije bavio politikom, ili bi bio ubijen, ili bi ga shebali.. i niko nikad ne bi čuo za njega. Ovako se opredelio da uradi ono što može i to, vidim ide dobro. Ne može da se obogati, 100tinak porodica zivi dobro oko njega.

I opet - lepo je što postoje takvi poslodavci
Oni preuzimaju odgovornost za svoje poslovanje.
Sklonija sam zalaganju za preuzimanje odgovornosti za svoje postupke, od nalaženja izgovora .

Najlakše je prebaciti odgovornost za sopstvene slabosti, neuspehe, poraze... na drugog.

Uticaj se, naravno, ne može isključiti i ne samo uticaj, već i pritisak...
Njima se može se objasniti ponešto ili podosta na makro-planu, ali...

Možeš li kazati da je "tamo neko" kriv ili zaslužan za napr. neverovatne račune
i mahinacije, koje se svakodnevno razotkrivaju, a u kojima su učesnici isključivo naši građani
i isključivo oni od toga imaju korist, čiju visinu zdrav razum teško može da pojmi.

Možda upravo zbog tih mahinacija imamo najveću stopu nezaposlenosti,
a većina zaposlenih ima zaradu nižu od socijalne pomoći u srednje razvijenim zemljama.

Poslednja izmena:

Prirodna elita ne postoji. Vec jedno iskljucuje drugo. Politicari nisu nikada bili elita dustva niti ce ikada biti.

Back