О серији Равна Гора.

Miloica Svemoćni

Početnik
Poruka
9
''Актуелно

ТЕЛЕВИЗИСКА СЕРИЈА

РАВНА ГОРА

10. новембра прошле године почела је да се емитује на Радио Телевизији Србије у ударном вечерњем термину, одмах после Другог Дневника дуго најављивана серија „Равна Гора“ редитеља Радоша Бајића. Закључно са 12. јануарем, ове, 2014. године одгледали смо првих десет једносатних наставка, што је према најави први део трилогије о Равној гори, „која ће коначно рећи праву истину о том за нас важном историјском периоду“ како је серију најавио њен редитељ.

У овом првом делу трилогије приказани догађаји почињу од раних јутарњих сати 6. априла 1941. г. када је Немачка изненада напала Југославију што сви доживљавају као изненађење, а завршаваjу се доласком пуковника Драгољуба Михаиловића са пратњом на Равну гору 12. маја 1941. године.

Чича је приказан као човек који не зна шта хоће. Нисмо добили одговор зашто као официр и то још у ратном стању није извршио наређење о капитулацији и предао оружје. Он нема никакав јасан даљи план. Око њега су углавном само добровољци и он сам каже да они нису војска.

Поставља се питање зашто је редитељ прећутао да је чича постављен за команданта Брзог одреда и да је успешно водио борбе са Немцима у којима је убијено чак 12 немачких војника? Такође у серији нема ни помена о поручнику Владимиру Ленцу, (председнику омладине „Збора“) кога Михајловић, с правом, узима за ађутанта јер је он једини у тој целој дружини „политички писмен“ и зна шта је и шта хоће светски комунизам.

Чича је у серији један углађени господичић, благе нарави, богомољац који пости, рекли би смо да смо, поред „Мите богомољца“ овом серијом добили и „Чичу богомољца“. Једино што је овде помак и у серији је истинито приказано, то је, да је гајио велике наде у „Совјетску Русију“ како је називао СССР.

Да не би смо мудровали доносимо поглавље из књиге „Грађански рат у Србији“ коју је још далеке 1958.г.,у емиграцији у САД, написао Боривоје М. Карапанџић, а које се односи на тај период па ко је гледао серију нека упореди оно што је видео са истином.

- - - - - - - - - -

„По једној верзији, рат је ђенералштабног пуковника Драгољуба - Дражу Михаиловића затекао на положају Шефа Оперативног Одељења Друге армије, а по другој — на положају Помоћника Начелника Штаба исте армије, чије је привремено седиште Штаба око 10. априла било у Брчком. Ту је на дан 11. априла 1941. године стигла једна група официра, подофицира и војника из Осијека, који су припадали 41. пешадиском пуку, чији је командант био потпуковник Рудолф Укмар. Пошто је пук био састављен претежно од људства из Славоније, то се, након проглашења такозване Независне Државе Хрватске, био сасвим распао. У тој ситуацији, потпоручник Владимир Ленац и наредник водник Божо Перовић узели су пукoвску заставу и са још нeколико официра (мајором Мирком Станковићем, поручником Живићем и др.), као и са нешто људства кренули пут Саве према Брчком. Када су дошли у Брчко, предали су пуковску заставу лично пуковнику Михаиловићу, а Командант дивизије ђенерал Миливоје Алимпић наредио је, да се спреми предлог за одликовање спасилаца заставе. Пуковник Михаиловић задржао је потпоручника Ленца код себе.

На дан 12. априла 1941. године, пуковник Михаиловић је преузео дужност Начелника Штаба Друге армије. Истог дана предвече Штаб армије премештен је у Грачаницу. Сутрадан, 13. априла поверено је Дражи Михаиловићу, да образује Брзи одред са циљем: да спречи пљачкање државних магацина у Дервенти и околним местима и да изврши насилно извиђање у правцу Славонског Брода, одакле су надирали Немци. За свога ађутанта, пуковник Михаиловић поставио је потпоручника Владимира Ленца.

У овом циљу, Одред је стигао у Дервенту 14. априла 1941. године, одакле је кренуо ка Босанском Броду. У путу је Одред наишао на немачку претходницу и примио борбу. У овој борби погинуло је 12 Немаца и онеспособљено 4 мотоцикла. По завршеној борби, Одред се на челу с пуковником Михаиловићем вратио у Дервенту, где га је сачекало наређење за повлачење у правцу Добоја.15. априла 1941. године Дража Михаиловић је с брзим одредом у Добоју, где им ђенерал Алимпић саопштава, да је потписана капитулација и да Одред треба да преда своје оружје у Маглају. После ове тешке вести, пуковник Михаиловић се са својим људством упутио ка Маглају. Међутим, код села Шеварлије Брзи одред наилази на Немце, који отварају митраљеску ватру. Дража са својим људима искаче из камиона, те се склањају у оближњу шуму да би избегли брисани простор. Ипак, прихватају борбу, али бивају разбијени. Одатле је пуковник Михаиловић са једва тридесетак војника и седам официра успео да се повуче ка Истоку, идући вододелницом река Спрече и Криваје.

16. априла 1941. године, делови разбијеног Одреда на челу с пуковником Михаиловићем преданили су у једном српском селу. 17. априла кренули су даље. Тога дана, Михаиловићу су се придружили жандармериски капетан Милојко Узелац, звани „Тарас”, командир Жандармериске чете у Винковцима, капетан Петар Дејановић и неколико жандарма. Идући ка Србији, Михаиловић је са својим људством стигао 20 априла у Петрово Село. Ту им се придружио Добојски четнички одред у јачини од тридесетак људи…

- - - - - - - - - -

…27. априла 1941 године пуковник Михаиловић је са својом групом дошао у село Сјеверско. А 28. априла Михаиловићу су се придружили недалеко од Хан Пијеска: мајор Миодраг Палошевић, капетан Миленко Рељић, поручник Божидар Илић – Дебарац, потпоручник Павле Мешковић, наредник Гојко Ајваз и једанаест војника. Они су припадали Палошевићевом Јуришном батаљону, који је био скоро сасвим уништен од Немаца у Бијељини, Семберија.

Увече 28. априла извршен је покрет у правцу реке Дрине. 29. априла Дража Михаиловић је са својом групом, која је сада бројала око осамдесет људи, стигао у село Стари Брод на Дрини. Изјутра тога дана извршено је пребацивање чамцима преко Дрине. Предвече 29. априла група је избила на стару границу Србије и Босне, изнад села Вежња-Заовине, у подножју саме планине Таре. Ту су остали све до 4.

маја 1941. године. Међутим, Претседник Општине, плашећи се репресалија, пријавио их је Немцима у Бајиној Башти, те је Дража напустио село и отишао са људима у Ловачки дом на планини Тари. Ту су преноћили. 5. маја су се упутили према манастиру Рача. Тога дана поподне нашли су се скоро сасвим опкољени од Немаца у Калуђерским Барама. Ту су попалили сву архиву, отерали коње у шуму, те се пузећи једва извукли из немачког обруча. Увече су се спустили у долину реке Драча, а око поноћи прошли око манастира Рача, заноћивши у селу Николићи. Сутрадан, 6. маја, на сам Ћурђевдан, од пуковника Михаиловића су се одвојили: мајор Мирко Станковић, капетан Петар Дејановић, поручник Божидар Илић - Дебарац, потпоручници Андрић, Живић и Мартиновић, професор Рамадан и неколико војника, док је Добојски четнички одред од самог Михаиловића добио посебан правац даљег повлачења (Рудник-Островица), с тим да се кроз десет дана опет састану. С пуковником Дражом Михаиловићем остали су: мајор Миодраг Пало-шевић, капетан I класе Милојко Узелац - Тарас, капетан II класе Миленко Рељић, поручници Илија Пажина и Бора Илић, потпоручници Владимир Ленац и Павле Мешковић, наредник водник Божа Перовић, марински наредник Фрања Сеничар, пешадиски наредници Гојко Ајваз и Божа Величковић, жандармериски поднаредник Ђура Станковић, резервни поднаредници Улман и Ђура Шијачки, као и шест редова, међу којима и Јеврејин Бенјамин, родом из Босне.

Пуковник Михаиловић са својом групом извршио је 6. маја 1941. године прелаз друма Бајина Башта-Ужице. Време од 7. до 11. маја провели су на путу ка Сувобору. У овим данима пуковник Миха-иловић са преосталим људима прешао је Јелову Гору, Гојну Гору, друм Ужице-Ваљево изнад Косјерића, а 11/12 маја заноћио испод саме планине Маљен, у Тометином Пољу. Предвече 12. маја спустили су се сасвим низ Маљен и дошли у село Планиницу. Одатле су ноћу 12/13. маја 1941. године сви дошли на Равну Гору, планинско седло између Сувобора и Маљена.(16)

- - - - - - - - - -

За све време пута ка Равној Гори, пуковник Михаиловић је официрима, подофицирима и војницима, који су ишли с њим, излагао своје мисли и погледе, како на новонасталу ситуацију, тако и на политичке проблеме. Најчешће је разговарао, сасвим природно, са својим ађутантом потпоручником Владом Ленцем. Тада, у самом почетку, пуковник Михаиловић није имао још никаквих одређених планова за будућност, али је сматрао да капитулацију не треба признати, да се треба склонити у шуму, да треба прикупљати и организовати људство које је избегло заробљавање, те тако чекати на даљи развој догађаја. Михаиловић је веровао, да се Савезници неће тако лако помирити са губитком Јутославије и да ће нешто морати предузети да би је отргли од напријатеља. Још је пуковник Михаиловић износио и своје погледе у односу на Савез Совјетских Социјалистичких Република. Јасно се видело још тада, да Дража Михаиловић уопште није познавао комунизам и његове револуционарне циљеве. Тако, на пример, Михаиловић није двојио СССР од Русије; називао ју је, обично, као и толико неупућених, „Совјетском Русијом“; сматрао ју је заштитницом Словена; веровао је да неће остати равнодушна према земљи и „братском“ народу, који је задесила толика несрећа; био је убеђен у слање помоћи из „Русије“, итд., итд.

- - - - - - - - - -

Потпоручник Владимир Ленац, који је, још пре рата, годинама водио активну борбу против комунизма и био изграђенк антикомунистички борац, покушавао је да пуковника Михаиловића разувери у његовим погрешним схватањима, наглашујући му: да СССР нипошто не сме идентификовати са некадашњом царском Русијом, да Совјетска Унија није, нити може бити, заштитница Словена

а да је њено стално истицање Словенства само маска за што лакше остварење њених, односно комунистичких циљева, да је крајњи циљ Совјетије светска револуција, преко које ће Стаљин и Коминтерна покушати да остваре диктатуру пролетаријата у целом свету, па да, ради свега тога, не би смели наседати бољшевичко-комунистичкој пропаганди, која је усмерена на то, - да обмане народ и да га баци у још већу несрећу. Међутим, пуковник Михаиловић је остао упоран у својим схватањима, дубоко верујући да ће поробљеном народу најиздашнију помоћ дати баш „Совјетска Русија“, како је бољшевичку Совјетију називао.

- - - - - - - - - -

По доласку, на Равну Гору, пуковник Драгољуб Михаиловић је, у прво време, држао конференције са претседницима, сеоским кнезовима и виђеним домаћинима из најближих сеоских Општина: Брђана, Теочина, Бањана, Планинице и других. С њима се договарао, да снабдевају његове људе разним животним потребама, које ће он уредно плаћати. У том циљу, да би имао довољно сретста-ва, пуковник Михаиловић је издао наређење потпоручнику Ленцу, да оде у Београд и изврши прикупљање прилога од виђених Београђана. Али, пре но што ће отићи у Београд, Ленац је добио још једну специјалну мисију од Драже Михаиловића. Наиме, када се решио да остане на Равној Гори, пуковник Михаиловић је водио дуге разговоре са својим људима, како да створе једну организацију на војничкој основи, која би, када дође погодно време, имала да допринесе ослобођењу земље од окупатора. У вези тих планова за будућност, потпоручник Ленац, тадашњи ађутант пуковника Михаиловића, пише следеће:

- - - - - - - - - -

„Пре мога одласка за Београд ми смо много разговарали о свему, а највише о томе како организовати покрет, и тада смо се сагласили да су за организовање таквог једног покрета потребни људи и то искрени националисти и борци. Дража ми је тада поставио питање, би ли било могуће да ја на повратку доведем неке своје другове који би радили на тој ствари. Ја сам му казао, да верујем да ћу ја моћи пронаћи уз помоћ Љотића једну такву екипу и да ћу га о томе обавестити. По моме доласку у Београд, и кад сам објаснио Љотићу целу ствар, он се је сложио са тиме, да се пошаље Дражи једна екипа која би му била од помоћи. Тако је дошло до организовања нашег одласка на Равну Гору, и кад су све припреме биле готове, дође вест као гром из ведрог неба: да је Дража направио споразум са Титом! Љотић нас позва и саопшти нам ту ствар, а потом нам рече: ,Ваш пут се одлаже, јер у оваквој ситуацији ви нема шта да тражите горе, већ можете само главе погубити'. Иначе, новац смо сакупљали Бошко и ја, уз помоћ Љотића, и послали га по једној Дражиној рођаци“17)

- - - - - - - - - -

Тако се завршила мисија Владимира Ленца с којим су требали ићи на Равну Гору код пуковника Михаиловића: Ратко Парежанин, Директор Балканског института у Београду, и Бошко Н. Костић, лични секретар Димитрија В. Љотића. Природно, више се на Равну Гору није враћао ни Дражин ађутант потпоручник Ленац.

Споменути споразум с комунистима, који су се с одређеним планом појавили на позорници окупиране Србије, пуковник Драгољуб Михаиловић склопио је у договору са својим политичким саветником Драгишом Васићем, који се, у отсуству Владимира Ленца, сасвим изненадно био обрео на Равној Гори.

Пошавши заједно с комунистима, првобитни планови пуковника Драгољуба Михаиловића сасвим су се изменили и његова акција кренула је путем, којим се он уопште није надао.''

- - - - - - - - - -

'Комунистичка сарадња са немцима

У серији се више пута појављују сцене без коментара како Немци хапсе и стрељају комунисте, а ови узвикују пароле о слободи и кличу совјетској Русији и Стаљину. На снову тих сцена гледалац изводи исти онај закључак који му је комунистичка пропаганда наметала деценијама да су једини отпор окупатору пружили комунисти што је велика лаж.

На слому, ликвидацији и распарчавању Краљевине Југославије, Компартија издашно помагана од Коминтерне, истрајно је радила годинама и годинама пре Другог светског рата. Зато, када је 1941. година донела све ове несреће земљи и народу, комунисти су се нашли у своме правом елементу. Наступило је, како су они говорили, њихових „пет минута“.

Пошто је у данима југословенског државног слома и окупације земље, Совјетски Савез био у пријатељским односима са Хитлеровим Трећим Рајхом, а на основу склопљеног Пакта од 23. августа 1939. године, комунисти су према Немцима заузели сасвим пријатељско држање. И још више од тога! Отворено су се ставили у службу Немцима, те их тако видимо као тумаче у немачким командама војних, полицијских и цивилних власти, услужне сараднике Немцима на београдској радио станици, агенте и потказиваче Гестапоа. Резултати њиховог рада, били су првенствено хапшење виђених националиста.

То им је наредила сама Партија. Позната је Окружница број 6 од 5. јуна 1941. године, којом воћство Компартије за Србију наређује својим члановима, поред осталога, и следеће:

„Сви другови и другарице који говоре немачки, јавиће се одмах на службу Немцима као тумачи и канцелариске снаге. На тој дужности изводити са највећом прецизношћу инструкције 4141. Пратити будно активност свих наших непријатеља и све појединце и групе нама противне пријављивати немачкој полицији.“

Говорећи о тим ратним данима, Боривоје М. Карапанџић - у књизи „Грађански рат у Србији 1941-1945", подсећа на комунистичко-усташку спрегу склопљену три године раније у Сремској Митровици, па каже:

„Овај споразум је дошао до пуног изражаја баш у времену несрећног краткотрајног рата, када су се и усташе и комунисти такмичили, ко ће дубље забости нож у леђа нападнутој, са свих страна, Краљевини Југославији. Вршили су свесну издају, само да би убрзали пропаст унесрећене државе. Комунисти су, на пример, као лешинари ишли за Врховном Командом и осталим трупама југословенске војске, позивајући их да бацају оружје пошто немају за кога да се боре. Растурили су прогласе Ком-партије у којима се саветовала предаја и капитулација".

У свему томе учествиовали су и виђенији комунисти као Дедијер, који о тој петоколонашкој улози КПЈ сведочи у своме „Дневнику":

„Субота, 12. април (1941) - Седми дан рата -

„...Срео сам Махмуда Бушатлију. Рекао ми је да ћемо у подне добити проглас Централног Комитета. Треба га расподелити по граду. Видео сам и неког инжењера из Београда. И он тражи везу. Обећао сам му летке. Свратио сам у кафану ,Европа'. Ту су неки министри и читава ,Политика' на челу са Тановићем и Владом Рибриикаром. Прилично кисело расположење у ,Европи'. У једном крају Енглези. Мира Стевановић ме зове да седнем и с њима да ручам. Ту је и судија Фића Филиповић из Суда за заштиту државе. Устајем с ручка и Буш ми предаје летке. Унео сам их у кафану и почео да делим ..." (Владимир Дедијер, „Дневник", Београд 1951,).

Држећи се ових инструкција, комунисти су се сасвим ставили у службу окупатору.

Пријављивали су водеће и истакнуте националисте, проказивали Јевреје, састављали спискове чланова Слободно-зидарских ложа, намерно уносећи и имена оних који то нису били и предавали све то Немцима, како би ови - на основу свега тога - вршили безбројна хапшења.

Владислав Рибникар отворено је ступио у сарадњу с Немцима чим су ушли у Београд. У заједници са окупатором, Рибникар је основао „Српско издавачко предузеће“, које је штампало дневни лист „Ново време“, вечерњи лист „Обнова“ и недељни илустровани лист „Коло“. Рибникар је био у нарочитом пријатељству с др Хрибовшеком Бергеом, Хитлеровим аташеом за штампу у Београду. Преко овога истакнутог нацисте, Владислав Рибникар чинио је све што му је наређивала Комунистичка Парти!ја Југославије.

Највећи подвиг учинио је Владислав Рибникар, када је заједно са нацистом др Хрибовшеком Бергеом дочекао у Београду Тита, Генералног секретара Комунистичке Партије Јутославије, који је са изузетном усташком пажњом био доведен до Земуна. А када је, пак, прешао Саву, онда је са нарочитом благонаклоношћу високог нацистичког новинара био допраћен у Ботићеву улицу број 5 на Дедињу, где се налази Рибникарева вила. Ту је Тито становао за све време свога боравка у Београду. Ту је, уједно, био и Штаб Централног Комитета Комунистичке Партије Југославије. У овој фамозној вили приређиване су вечеринке и пијанке, на којима су редовни гости били виђени чланови Нацистичке партије на челу са др Бергеом и комунистичко воћство на челу са Титом. Ту су се држале и међусобне здравице. То оргијање на Дедињу трајало је све дотле, док Тито није отишао на такозвану „ослобођену територију“ у Западну Србију.

У серији је погрешно приказано како Тита дочекује Крцун и како га одводи у неки врло скроман стан, мада први утисак о личности Броза делује истинито, односно подсећа на Броза диктатора који има племићке манире и воли жене.

Све у свему ништа ново, а много старих полуистина из комунистичког агитпропа.

- - - - - - - - - -

А -1 -„Сви другови и другарице који говоре немачки, јавиће се одмах на службу Немцима као тумачи и канцелариске снаге. На тој дужности изводити са највећом прецизношћу инструкције 4141. Пратити будно активност свих наших непријатеља и све појединце и групе нама противне пријављивати немачкој полицији.“

Окружница број 6 од 5. јуна 1941. г.

- - - - - - - - - -

A ? 2 „Субота, 12. април (1941) - Седми дан рата -

„...Срео сам Махмуда Бушатлију. Рекао ми је да ћемо у подне добити проглас Централног Комитета. Треба га расподелити по граду. Видео сам и неког инжењера из Београда. И он тражи везу. Обећао сам му летке. Свратио сам у кафану ,Европа'. Ту су неки министри и читава ,Политика' на челу са Тановићем и Владом Рибриикаром. Прилично кисело расположење у ,Европи'. У једном крају Енглези. Мира Стевановић ме зове да седнем и с њима да ручам. Ту је и судија Фића Филиповић из Суда за заштиту државе. Устајем с ручка и Буш ми предаје летке. Унео сам их у кафану и почео да делим ..."

A / 3 Споменути споразум с комунистима, који су се с одређеним планом појавили на позорници окупиране Србије, пуковник Драгољуб Михаиловић склопио је у договору са својим политичким саветником Драгишом Васићем, који се, у отсуству Владимира Ленца, сасвим изненадно био обрео на Равној Гори.

Пошавши заједно с комунистима, првобитни планови пуковника Драгољуба Михаиловића сасвим су се изменили и његова акција кренула је путем, којим се он уопште није надао.''

Иван Стојановић, Нова Искра, број 107.

Back