O programskim jezicima

cvele2

Ističe se
Poruka
2.133
Pišite vaša iskustva steknuta prilikom programiranja u određenim programskim jezicima.

- Šta vam se najviše dopalo?
- Šta vam je najviše smetalo/falilo?
- Za koji tip aplikacije koristiti taj programski jezik?
- Koliko se zapravo može postići tim jezikom?
- Koliko je zahtevan / komplikovan taj jezik za savladavanje / učenje?

Do sada sam programirao u sledećim jezicima: Pascal, Basic (tj Visual Basic), C, C++, Java, PHP, HTML (i to se računa! :)) i JavaScript.

Od svih navedenih, najkomplikovaniji mi je ubedljivo C. Samim tim što se to smatra za drugi najniži jezik posle asemblerskog jezika, on nudi jako velike mogućnosti za upravljanje računarskim resursima tokom izvršenja aplikacije pisane u tom jeziku, ali upravo zbog toga ima malo konfuznu sintaksu i ključne reči. U suštini, mislim da se ovim jezikom ne mogu praviti neke velike i ozbiljne aplikacije, samim tim što ne podržava objektno programiranje.

Pascal mi je nekako bio najlakši za snalaženje i savladavanje. Na višem je nivou od C-a, ali ni on ne nudi podršku za objektno programiranje, ali zato nudi njegova verzija Object Pascal. Delphi je IDE u kome se koristi Object Pascal i sa njime se već mogu praviti veoma jednostavno moderni i ozbiljniji programi.

C++ je za C isto što i Object Pascal za Pascal. Dakle, nadogradnja koja podržava objektno programiranje i koja malo uprošćava (i podiže na viši nivo) onaj osnovni jezik. Sa ovim jezikom su napravljene mnoge danas popularne igre, kao i veliki programski paketi, što govori o njegovoj samoj vrednosti.

Visual Basic je dosta sličan Delphi-ju (tj. Object Pascal-u) u tom pogledu što se aplikacije mogu na sličan vizuelan način praviti, a i sam jezik nije komplikovan, čak je jako jednostavan za snalaženje i savladavanje. I sa ovim jezikom se mogu, a i prave se mnoge velike i ozbiljne aplikacije.

Java je malo nalik na C++, ali po sintaksi i ključnim rečima najviše liči na C# (sa kojim još nisam radio). Podržava koncept objektnog programiranja i portabilna je, što joj donosi veliku prednost u odnosu na ostale pomenute jezike. Međutim, sami programi napisani u ovom jeziku imaju običaj da se sporo izvršavaju i da zauzimaju dosta resursa, tako da bih izbegavao ovaj jezik, osim ako program koji pravite ima potrebe za mrežnim komunikacijama.

PHP, HTML i JavaScript su jezici vezani za web programiranje. HTML je najjednostavniji među njima i njime možete jedino da uradite prost dizajn strane (u kombinaciji sa CSS-om možete uraditi i neke jako kompleksne dizajne). JavaScript samo po imenu liči na pomenutu Javu, ali nema nikakve veze sa njom. JavaScript-om se mogu isprogramirati neki jednostavni efekti na strani (skrolujući meniji, menjanje boje pozadine, sakrivanje određenih delova strane ...). PHP je jako moćan jezik u svetu programiranja. Malo sam radio sa njim, ali sam zato uspeo da vidim njegov potencijal koji nudi. Po sintaksi i ključnim rečima jako mnogo liči na C, tako da oni koji su radili u C-u neće imati nikakvih problema da savladaju i ovaj jezik. Njime ne možete pisati neke preobimne i kompleksne aplikacije, ali uzmite u obzir da je, recimo, Facebook (kao i ovaj forum) dobrim delom pisan upravo u PHP-u. Jedina mana mu je ta što, ako je kod malo kompleksan, može da preoptereti server na kome se izvršava.

Pascal koji implementira Turbo Pascal 7 je objektno-orijentisan takodje (:

No, hteo bih da skrenem paznju na jednu stvar - osim samog programskog jezika na razvoj programa utice, pored kompajlera, i kod editor koji koristite kao i framework (ukoliko koristite neki). Najbolje je da se uvek navede ime integrisanog okruzenja (IDE) ili alati koji su korisceni pri razvoju programa da bi se moglo ustanoviti sta i koliko je imalo presudan uticaj na konacni ishod.

Tako da recimo AS3 programiranje kada ga koristite sa Flash IDE-om (Flash CS3/4/5) je drugacije od onog programiranja kada ga koristite preko Flex-a i Flashdevelop-a. AS3 i Flash IDE je katastrofa za programere. Flash IDE ima veoma siromasan kod editor i uz to veoma spor kompajler dok je recimo Flex + Flashdevelop + AS3 raj (: Jos ukoliko se koristi framework tipa Flashpunk ili Flixel onda nema bolje stvari od toga (:

Da, dobar IDE mnogo znači.
Evo recimo Java - imao sam kurs na faxu o ovom programskom jeziku i sve vreme smo koristili Eclipse. Tek sam skoro saznao da Netbeans nudi vizuelni IDE i da mnogo olakšava kreiranje Windows aplikacija.

Programirao sam u raznim jezicima, ali ubedljivo mi je najbolji ActionScript. Isao bi tako daleko da kazem da je AS buducnost programiranja za mobilne telefone, s' obzirom na smer u kome se krece. U njemu mogu da se radi bilo koji tip klijentskih aplikacija, a lako se povezuje sa Java-om, .NET-om i PHP-om. Shto se tice samog ovladjivanja jezikom, ako si programirao u bilo kom OO jeziku nece ti biti problem da se prebacish. Pri svakom update-u framework-a ima dosta novina (shto je super) i kao shto sam vec napomenuo uskoro ce aplikacije moci da se rade za i mobilne telefone koristeci isti framework kao i web ili desktop aplikacije. Ide je Flash Builder i sjajan je. Gradjen je na Eclipsu pa ako si i to koristio onda cesh se lako snaci.

Back