O procesu samooplodnje i samobesplodnje voća

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.670
Dobro veče.

Ja sam amater u voćarstvu i povrtarstvu, ali imam želju da učim. Naime, danas sam kupio 19 sadnica kajsije i 1 sandicu badema. Znam za proces samooplodnje koju poseduju biljke koje mogu "samostalno" da se oplode u tu gurpu spadaju kajsije, ali badem spada u biljku samobesplodnog voća i njemu je potreban oprašivač, što bi značilo da treba da kupim još jednu sadnicu koja će biti oprašivač bademu. Da li neko može malo stručnije i detaljnije da mi objasni proces oprašivanja na takav način i da mi udeli nekakve savete..

I još jedno pitanju, kada sam sadio sadnice ljudi su mi govorili da moram dobro da nabijam zemlju po par puta "da ne bih ušao vazduh" i pokvario koren, što je po mom mišljenju čista glupost, jer verujem da se zemlja zbija iz razloga što se tlo učvršćava oko biljke..

Neizmerno zahvalan.

Pročitala sam da mogu da se stave po dve različite sadnice badema u jednu rupu, čime je povećan procenat oprašivanja a samim tim i veća rodnost voćki.
Eh, već sam zasadio jednu u rupu sad ne znam dal bi bilo dobro za koji dan da otkopavam tu istu rupu zbog korenja u zemlji (da ih ne bih ostetio)..

Da li neko zna način na koje se dve biljke oprašavaju? Šta to čini ta jedna biljka toj drugoj da prašak sa prašnika padne na tučak i desi se oplodnja?

Back