O Nikolaju Velimiroviću - svetac ili ne?

• Začetnik teme Začetnik teme Sizif
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Priest-1.gif

Prvo ne razumete u opste teologiju vladike Nikolaja i pogresno je ocenjujete kao antisemitsku kada su i vodeci rabini jevrejske zajednice to osporili !
Nego nesto drugo me ove isprovocira, ovo duhovno cedo "svecenika" Alojza Stepinca".
Znate onog "svecenika" koji je zaklinjao ustase na noz i bombu, a obracao zabludele u pravoslavlju srbe u veru rimokatolicku.
E sada taj "svecenik" koga i kamere snimise kako pokrstava zavezane i na kolena bacene srbe, iz kojih stoje naoruzavi ndh vojnici, pokrstava "dobrovoljno".
A "tko" se ne bi odobrovoljio .... ne bi bio ziv,,,
A odskora i blazeni postade.... zaista nemam komentar
E stvarno mi je drago sto nisam vernik te crkve, koja takve proglasava za svetitelje.
Sv.Vladiku Nikolaja Velimirovica optuzujete za antisemitizam,neko pomenu i patrijarha Varnavu i naslednika mu Gavrila Dozica...
Pa kako oni pored sveg visokog svestenstva svih Crkava u evropi zavrise JEDINI u Dahau.
A da ne pricam za mitropolita Crnogorskoprimorskog koji zavrsi u kazanu Jasenovackom,ili mozda Petra Zimonjica Sarajevskog koga Hrvatsko "cvijece" ubi .

Srba je u hrvatskoj 1940.godine bilo 2.000.000 [ruski izvori iz tih godina]
NDH pod vodjstvom Ante Pavelica i glavnog "mozga" nacisticke ideje Ante Starcevica odlucuju 1/3 POKRSTITI. Za to je bio zaduzen Alojz Stepinac, od skora blazeni proglasen.
1/3 PROTERATI
1/3 POBITI
Veci deo plana su i ostvarili, a sto nisu tada potrudili su se ovi novi sledbenici da zavrse 1995.

Sizif:
Uzgred, vladika se buni i protiv vodovoda i kupatila: "Revnost za čistoćom postala je manijom za čistoćom. No nažalost i ovde je Čivutin umešan... vodovod, kupatila, kupatila, čistoće, čistoće! I svi klonuše od umora perući se spolja..."

Oooo, pa gde si Sizife, kuco matora! Jos ti nije jasno zasto je bolje da si abortirao "filozofiju"? :lol: :lol: :lol: :lol:
Uzgred, presvuci pelene bebi, usmrdela se... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sizif:
U mnogo tema se pominje, citira, mada se par puta povela i rasprava o njemu. Nesumnjivo je da je pisao mnogo, da neke njegove misli spadaju u bisere srpske literature.

Ali... mnogi mu zameraju da je bio antisemita, i ja ću uz izvinjenje kopirati fragmente svog posta sa druge teme jer me mrzi da prekucavam.

O kulturi: "Kultura je nula ispod jedinice... Jevreji i njihov otac đavo uspeli su laganim dugotrajnim trovanjem duha i srca evropskog čovečanstva da ovo odvrate od pravog bogopoštovanja i privuku na poklonjenje idolu kulture..."

Iz ovoga iznad izgleda kao da prezire i Jevreje i kulturu. Dalje:

"Pronalasci evropski doveli su čovečanstvo na obronak propasti, doveli ga u duhovni mrak i u mračnu kvarež kakva se ne pamti u istoriji čovečanstva... a ti pronalasci su teleskop, mikroskop, železnica, parna fabrika, mašina za plivanje pod vodom, mašina za letenje u vazduhu..."

Uzgred, vladika se buni i protiv vodovoda i kupatila: "Revnost za čistoćom postala je manijom za čistoćom. No nažalost i ovde je Čivutin umešan... vodovod, kupatila, kupatila, čistoće, čistoće! I svi klonuše od umora perući se spolja..."

I na kraju, on je napisao neke od najžešćih kritika Jevreja, na kojima bi mu verovatno i sam Hitler pozavideo: "Sva moderna gesla evropska sastavili su Židi koji su Hrista razapeli: i demokratiju, i štrajkove, i socijalizam, i ateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam, i sveopštu revoluciju, i kapitalizam, i komunizam".

Crkva danas izdaje njegove knjige iz kojih izbacuje nezgodne pasuse kao što su ovi iznad...
Sto definitivno ne treba da radi... i svetac i gresnik...ni jedno ne mozes da mu osporis... a ni da razdvojis jedno od drugog...koga postuje takvog(kao ja npr...) onda ga zaista postuje,ko zeli da postuje bezgresnu(bezmudu) sliku koji neki hoce da stvore o njemu- zahebali su se u startu...

Sizif:
U mnogo tema se pominje, citira, mada se par puta povela i rasprava o njemu. Nesumnjivo je da je pisao mnogo, da neke njegove misli spadaju u bisere srpske literature.

Ali... mnogi mu zameraju da je bio antisemita, i ja ću uz izvinjenje kopirati fragmente svog posta sa druge teme jer me mrzi da prekucavam.

O kulturi: "Kultura je nula ispod jedinice... Jevreji i njihov otac đavo uspeli su laganim dugotrajnim trovanjem duha i srca evropskog čovečanstva da ovo odvrate od pravog bogopoštovanja i privuku na poklonjenje idolu kulture..."

Iz ovoga iznad izgleda kao da prezire i Jevreje i kulturu. Dalje:

"Pronalasci evropski doveli su čovečanstvo na obronak propasti, doveli ga u duhovni mrak i u mračnu kvarež kakva se ne pamti u istoriji čovečanstva... a ti pronalasci su teleskop, mikroskop, železnica, parna fabrika, mašina za plivanje pod vodom, mašina za letenje u vazduhu..."

I na kraju, on je napisao neke od najžešćih kritika Jevreja, na kojima bi mu verovatno i sam Hitler pozavideo: "Sva moderna gesla evropska sastavili su Židi koji su Hrista razapeli: i demokratiju, i štrajkove, i socijalizam, i ateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam, i sveopštu revoluciju, i kapitalizam, i komunizam".

Crkva danas izdaje njegove knjige iz kojih izbacuje nezgodne pasuse kao što su ovi iznad...

Nikolaj Velimirović i njegov svetli lik i nešto tamnije delo su pre za religiju nego za poltiku...
"Kroz tamnički prostor" je knjiga koja i nije nešto hrišćanski nastrojena...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back