draga leonida, da gljive i jesu biljke, što je daleko od stvarnosti, opet su žive. u prilog tome bih ti predložio da pogledaš klasifikaciju sunđera, na primer, koji bi isto mogli biti biljke, a nisu.
lov jeste muški zanat, što je ponajmanje izmišljotina moja, već ljudske vrste koja se tokom svog razvoja organizovala i po veštinama, dakle zanatima.
podlost i nesigurnost? pa, možda se i to nađe u mom karakteru. ali, to je već subjektivno viđenje.
bojim se da, draga leonida, o lovu imaš predstavu koju si dobila od ljudi za koje teško da bi se moglo reći da su lovci. naravno da se današnji lovac razlikuje od onog od pre par stotina godina, a kamoli od onog od pre stotinu milenijuma. pa opet, muškarac je i dan danas vođen istim porivima, instinktima, bio u lovu na divljač ili na nešto drugo. lov je muškarcima mentalna odrednica, htela ti to da uvidiš ili od toga okrećeš glavu.
i samo još da te poučim o lovačkoj terminologiji. lovstvo je nauka o uzgoju i zaštiti divljači, a lov je samo jedan deo, segment koji se u nemačkoj lovnoj termonologiji naziva i uzgoj sa puškom. istrebljenje, draga leonida je daleko od lova, mada je puška retko kada uzrokovala nestanak neke vrste. najčešće je to promena staništa neke vrste, koja je ponajmanje nastala delovanjem lovaca. zato je savremeno lovstvo i okrenuto očuvanje životnih sredina divljači i njihovo unapređenje, gde je to moguće, a odstrel se svodi na one primerke i njihov broj koji ima svoju uzgojnu, biološku svrhu. na žalost, previše je onih koji o sebi misle da jesu lovci, a u lov idu samo zarad zadovoljenja svojih prvotnih, primitivnih životnih poriva, instikata, a među njima je i onaj poprilično jak i zove se meso na stolu. zahvaljujući takvima je i lov prokužen od mnogih, pa se i sam prečesto zgrozim nad ,,lovačkim'' delima.
da, što se lova kao sporta tiče, on može biti takav, ali samo onima koji se njime bave tek kao vlastitom relaksacijom i razbibrigom. zato je nama, koji smo školovani i osposobljeni da razumemo i bavimo se lovstvom kao naučnom disciplinom, zadatak da takvima priuštimo lov kao nezaboravne izlete i to debelo naplatimo zarad dolaženja do para koje su i te kako potrebne da bi se populacije divljih životinja održale u današnjim sve ugroženijim staništima.
što se mog pucanja sa odstojanja na jadne životinje tiče, samo ću reći da sam svakodnevno u lovu, a da već više od deset godina nisam ogaravio cevi svojih pušaka. a u vreme kada sam i pucao na divljač, oprezno sam procenjivao u šta, zašto i odakle pucam.