O laznoj molitvi i prelesti

cecalana

Ističe se
Poruka
2.511
Danas mnogi diskutuju o raznim religijama, cesto i o ujedinjenju svih religija, o tome da verovatno sve religije vode spasenju... ali retko ko govori o tome da postoji i nesto sto se zove prelest - duhovna (samo)obmana, a to je veoma opasna stvar. Da vidimo sta Arhimandrit Rafail Karelin kaze o svemu tome:
" Ако упоредимо опис демонског феномена који се у делима Светих Отаца назива "прелешћу", молитвену праксу монашких редова у римокатолицизму, методе јогина и вежбе многих савремених психотерапеута у примени метода аутотренинга, увидећемо запањујућу сличност: за време молитве прелешћени су визуелно представљали духовни свет и доводили себе до стања у коме су чули гласове духова које су сматрали за анђеле, осећали задах који су држали за миомирис небеског света и тако даље, то јест, њима се, као и следбеницима Сведенборга, духовни свет причињавао као наставак и аналогија земаљског света, само на вишем степену постојања.

Тешко нам је да кажемо да ли су они стварали те фантастичне представе духовног света снагом своје уобразиље и тиме западали под власт духова зла - демона, или је пак демон, као уметник и живописац, улагао у њих своје сопствене слике као плодове маште, и тиме као да се увлачио у њихове душе. Сво то визионарство изазивало је код човека осећање сопствене изабраности и важности, које су прелазиле у духовну гордост.

А пошто је у Православној Цркви, којој су припадали, дејствовала сила благодати која им се супротстављала, то је таква прелешћеност често прелазила у бесомучност."

Da li ste nekada culi za prelest ?

Nisam Cecalano obratila paznju na prelest kao izraz, do ovde na forumu prvi put. Onda sam se podsetila o tome iz nekih knjiga koje su mi bile pri ruci (knjiga o svetoj Petki pre svega, ali i druge) i shvatila da je to ono sto sam vec znala, samo pod tim imenom.

Znam da su se toga cuvali sveti Oci i monasi kao dokaza gordosti i jedne opasne obmane jer ih lazno uvrdjuje u uverenju da su postigli neko duhovno prosvetljenje, "napredak", a to je samo na korak od pada ako ne i sam pad, jer ne treba zaboraviti nikad da smo "sicusni", zato su se i oni toga cuvali.

Nisam Cecalano obratila paznju na prelest kao izraz, do ovde na forumu prvi put. Onda sam se podsetila o tome iz nekih knjiga koje su mi bile pri ruci (knjiga o svetoj Petki pre svega, ali i druge) i shvatila da je to ono sto sam vec znala, samo pod tim imenom.

Znam da su se toga cuvali sveti Oci i monasi kao dokaza gordosti i jedne opasne obmane jer ih lazno uvrdjuje u uverenju da su postigli neko duhovno prosvetljenje, "napredak", a to je samo na korak od pada ako ne i sam pad, jer ne treba zaboraviti nikad da smo "sicusni", zato su se i oni toga cuvali.

Jeste, to je ono cega se posebno treba cuvati, ali ljudi u danasnje vreme tako srljaju u duhovni svet, kao da je to nesto potpuno bezopasno. Zato sam i otvorila ovu temu da kazemo nesto o tome da se ljudi upoznaju.
Dalje Rafail Karelin kaze:
" У западној цркви, а пре свега у монашком реду језуита, највећем по броју припадника и утицају, разрађен је читав комплекс вежби: полумедитација-полумолитава у којима монах, закључавајући се у своју келију, визуелно замишља пакао и рај у сликама које подсећају на "Божанствену комедију" Дантеа. Поистовећивати духовни свет са сликама и облицима материјалног света значи добровољно уводити себе у област духовне лажи.

Опис духовног света код Светих Отаца заснован је на символу, који не само да даје одређене асоцијације и аналогије за усмеравање и узвишавање човечије мисли, него наглашава своју условност, то јест остаје средство изражавања. За припадника западне цркве символ постаје фотографија, копија, одраз. Код таквог човека напетост душевних осећања доводи до степена соматских опажања: њега може да опрљује замишљени пламен, он може да осећа бол од мучења, да доживљава усхићење налик на екстазу, када живописно замишља себе у рају, на његовим рукама и ногама могу да се отворе ране - оно што се назива стигматизам, када у души поистовећује себе са Исусом, прикованим на крсту.

Свет духовне лажи, у који језуита себе добровољно уводи посред-ством медитације, не само да изопачава његов религиозни живот, него и морално осећање. "

Код таквог човека напетост душевних осећања доводи до степена соматских опажања: њега може да опрљује замишљени пламен, он може да осећа бол од мучења, да доживљава усхићење налик на екстазу, када живописно замишља себе у рају, на његовим рукама и ногама могу да се отворе ране - оно што се назива стигматизам, када у души поистовећује себе са Исусом, прикованим на крсту.

Свет духовне лажи, у који језуита себе добровољно уводи посред-ством медитације, не само да изопачава његов религиозни живот, него и морално осећање
. "

Pogledati kako je opasna transcendentalna meditacija na negde oko 1h ovog spota.

To nije nikakva meditacija, vec gadost.

Zato vazi zlatno pravilo u zivotu - budi umeren u svemu (pa i u ovakvim stvarima: molitve, meditacije narocito mada ih ja ne bih praktikovala za svaki slucaj posle ovakvog filma.)

A to se sve vrsi u cilju jednog "novog" tzv. Nju ejz pokreta koji zeli da objedini sve religije, i koji prosto favorizuje jogu i meditaciju, kao da se samo na taj nacin savremeni covek moze opustiti.

A zna se kako se covek najbolje opusta - setnjom, boravkom sa svojim voljenima, u prirodi na cistom vazduhu i tu nema neke "filozofije".

Pogledati kako je opasna transcendentalna meditacija na negde oko 1h ovog spota.

To nije nikakva meditacija, vec gadost.

Zato vazi zlatno pravilo u zivotu - budi umeren u svemu (pa i u ovakvim stvarima: molitve, meditacije narocito mada ih ja ne bih praktikovala za svaki slucaj posle ovakvog filma.)

A to se sve vrsi u cilju jednog "novog" tzv. Nju ejz pokreta koji zeli da objedini sve religije, i koji prosto favorizuje jogu i meditaciju, kao da se samo na taj nacin savremeni covek moze opustiti.

A zna se kako se covek najbolje opusta - setnjom, boravkom sa svojim voljenima, u prirodi na cistom vazduhu i tu nema neke "filozofije".

Da, pogledala sam ovaj video nekoliko puta, medjutim, ako se dobro secam, tu se radi o kundalini jogi. Mislim da je ta vrsta meditacije u pitanju - budjenje kundalini energije. Ali svejedno, i transcendentalna meditacija i sve druge su jako opasne, jer se covek otvara za prijem bilo kakvih duhovnih sila, a to su uvek zle sile zbog nase pale prirode. Inace, ovaj video je jos i blaga slika onoga sto se moze videti u hinduizmu i budizmu. Sve je to u principu crna magija, samo sto se na zapad ove "religije" sire kao metodi za opustanje od stresa i psihicko smirenje. Zato nasa Crkva upozorava Hriscane da se nikako ne upustaju ni u kakve meditacije, joge, mantre... jer je to veliki greh. To je klanjanje paganskim bozanstvima, tj. demonima. Isto savetuje i svima ostalima, jer svetlost koja se vidja u meditacijama definitivno nije Bozanska svetlost, vec od onih drugih zlih sila ili pak od naseg sopstvenog uma, ali ni tada to nije dobro, jer mi sami sebe ne mozemo da spasimo.

A sada da dam nastavak teksta, pa ce ovo postati jasnije:

" Други визионар, не мање познат од Лојоле, Тома Кемпијски, наговештавао је да му је у келију долазио Христос ради разговора с њим. Многи трактати римокатоличких монаха написани су у форми дијалога са Христом, то јест, за католика који је поверовао у истинитост таквих сусрета, дела визионара треба да се чине као наставак Јеванђеља - Христових беседа са ученицима.

Нама се чини да је догма о непогрешивости папе могао бити прихваћен само на основу колективне, распаљене уобразиље. Карактеристично је да су творци и коментатори те догме били језуити.

Ми овде не говоримо о римокатоличким "аскетесама", као што је Анђела, које су Христа замишљале у виду драгог (вољеног човека) не у символичком, него у буквалном смислу. Треба рећи да у целокупној православној светоотачкој литератури нећемо наћи ни једно дело које је написано у форми Христових разговора са човеком осим, разуме се, химнографских дела која имају условно символички карактер."

Dakle, Hriscani, ne smatrajte sebe dostojnim da vam se sam Hristos javi da bi razgovarao sa vama, jer ako sebe smatrate dostojnim takvog susreta, onda je to sigurno duhovna obmana zbog vase gordosti.

Da, pogledala sam ovaj video nekoliko puta, medjutim, ako se dobro secam, tu se radi o kundalini jogi. Mislim da je ta vrsta meditacije u pitanju - budjenje kundalini energije
. Ali svejedno, i transcendentalna meditacija i sve druge su jako opasne, jer se covek otvara za prijem bilo kakvih duhovnih sila, a to su uvek zle sile zbog nase pale prirode. Inace, ovaj video je jos i blaga slika onoga sto se moze videti u hinduizmu i budizmu. Sve je to u principu crna magija, samo sto se na zapad ove "religije" sire kao metodi za opustanje od stresa i psihicko smirenje. Zato nasa Crkva upozorava Hriscane da se nikako ne upustaju ni u kakve meditacije, joge, mantre... jer je to veliki greh. To je klanjanje paganskim bozanstvima, tj. demonima. Isto savetuje i svima ostalima, jer svetlost koja se vidja u meditacijama definitivno nije Bozanska svetlost, vec od onih drugih zlih sila ili pak od naseg sopstvenog uma, ali ni tada to nije dobro, jer mi sami sebe ne mozemo da spasimo.

A sada da dam nastavak teksta, pa ce ovo postati jasnije:

" Други визионар, не мање познат од Лојоле, Тома Кемпијски, наговештавао је да му је у келију долазио Христос ради разговора с њим. Многи трактати римокатоличких монаха написани су у форми дијалога са Христом, то јест, за католика који је поверовао у истинитост таквих сусрета, дела визионара треба да се чине као наставак Јеванђеља - Христових беседа са ученицима.

Нама се чини да је догма о непогрешивости папе могао бити прихваћен само на основу колективне, распаљене уобразиље. Карактеристично је да су творци и коментатори те догме били језуити.

Ми овде не говоримо о римокатоличким "аскетесама", као што је Анђела, које су Христа замишљале у виду драгог (вољеног човека) не у символичком, него у буквалном смислу. Треба рећи да у целокупној православној светоотачкој литератури нећемо наћи ни једно дело које је написано у форми Христових разговора са човеком осим, разуме се, химнографских дела која имају условно символички карактер."

Dakle, Hriscani, ne smatrajte sebe dostojnim da vam se sam Hristos javi da bi razgovarao sa vama, jer ako sebe smatrate dostojnim takvog susreta, onda je to sigurno duhovna obmana zbog vase gordosti.

Izvinjavam se, tacno, kundalini joga je u pitanju, ali za mene je to svejedno, da li kundalini, da li TM, isto je jer je stetno.

Inace, taman posla da se zanosim(o) time da ce nam se Hristos (Gospod) javiti licno, jer ne samo da nismo dostojni toga, nego je u Svetom Pismu proreceno kad ce i kakav biti Njegov sledeci dolazak i pojavljivanje (dakle svima, na oblaku i tek posto se zbudu mnoge druge stvari) i tako ce biti i nikako drugacije.

Znaci nema pojedinacnog pojavljivanja, javljanja i sl., to nikako covek ne sme da uobrazi cak i ako je duhovno veoma osvescen ili uzdignut ili se stalno moli, naprotiv, bas takvi iskusenici (Svetitelji i monasi) nas i upozoravaju na to.

Pozdrav!

Izvinjavam se, tacno, kundalini joga je u pitanju, ali za mene je to svejedno, da li kundalini, da li TM, isto je jer je stetno.

Inace, taman posla da se zanosim(o) time da ce nam se Hristos (Gospod) javiti licno, jer ne samo da nismo dostojni toga, nego je u Svetom Pismu proreceno kad ce i kakav biti Njegov sledeci dolazak i pojavljivanje (dakle svima, na oblaku i tek posto se zbudu mnoge druge stvari) i tako ce biti i nikako drugacije.

Znaci nema pojedinacnog pojavljivanja, javljanja i sl., to nikako covek ne sme da uobrazi cak i ako je duhovno veoma osvescen ili uzdignut ili se stalno moli, naprotiv, bas takvi iskusenici (Svetitelji i monasi) nas i upozoravaju na to.

Pozdrav!

Da, u pravu si, svaka vrsta meditacije ili joge je veoma opasna i udaljava definitivno od Boga.
Inace, postoji nekoliko slucajeva da se Gospod javio Svetiteljima, ali to je izuzetno retko, i u izuzetnim situacijama sa odredjenim ciljem, a ne tek tako. Ali si u pravu za sve sto si rekla.
A evo sta jos kaze Arhimandrit Karelin o jogi i ostalim autosugestivnim metodama:

" У јоги су разрађени комплекси вежби које помажу развој моћи уобразиље и фантазије. У одељку "Раџа јога", што значи "царски пут јоге", варирају се разнолике визуелне медитације. Овде се ментална снага човека проверава способношћу да по својој жељи ствара живописне слике, и да живи међу тим сликама као у свету који је створио. Понекад сами јогини нехотице одају тајну да су неки од њихових соматских (телесних) феномена немогући без учешћа духова.

У последње време тржиште књига испуњавају разни приручници и упутства за психотерапију, у којима главно место заузима аутотренинг. Те вежбе засноване су на аутосугестији [самонаговарању] и мисленом контакту са сликом створеном сопственом уобразиљом. Међу свим набројаним појавама постоји нека генетичка веза, па и изузетна сличност.

Треба рећи да слични методи постоје у зен-будизму и у неким муслиманским дервишким редовима. Ваља рећи и да је визуелно представљање и замишљање духовног света не само вулгаризација вишег метафизичког бића, него су замишљање и фантазија тесно повезани и са човечијим страстима, и зато у сферу религије продиру душевне страсти и образују лажне духовне доживљаје, то јест сурогат религије. "

Da, u pravu si, svaka vrsta meditacije ili joge je veoma opasna i udaljava definitivno od Boga.
Inace, postoji nekoliko slucajeva da se Gospod javio Svetiteljima, ali to je izuzetno retko, i u izuzetnim situacijama sa odredjenim ciljem, a ne tek tako. Ali si u pravu za sve sto si rekla.
A evo sta jos kaze Arhimandrit Karelin o jogi i ostalim autosugestivnim metodama:

" У јоги су разрађени комплекси вежби које помажу развој моћи уобразиље и фантазије. У одељку "Раџа јога", што значи "царски пут јоге", варирају се разнолике визуелне медитације. Овде се ментална снага човека проверава способношћу да по својој жељи ствара живописне слике, и да живи међу тим сликама као у свету који је створио. Понекад сами јогини нехотице одају тајну да су неки од њихових соматских (телесних) феномена немогући без учешћа духова.

У последње време тржиште књига испуњавају разни приручници и упутства за психотерапију, у којима главно место заузима аутотренинг. Те вежбе засноване су на аутосугестији [самонаговарању] и мисленом контакту са сликом створеном сопственом уобразиљом. Међу свим набројаним појавама постоји нека генетичка веза, па и изузетна сличност.

Треба рећи да слични методи постоје у зен-будизму и у неким муслиманским дервишким редовима. Ваља рећи и да је визуелно представљање и замишљање духовног света не само вулгаризација вишег метафизичког бића, него су замишљање и фантазија тесно повезани и са човечијим страстима, и зато у сферу религије продиру душевне страсти и образују лажне духовне доживљаје, то јест сурогат религије. "

U tome je sva strahota i poenta, sto se danas putem raznih tehnika neretko potpomognutim i psiholoskim prirucnicima slicne sadrzine zele ljudi zapravo udaljiti od prave vere ( odnosno religije).

Tehnika postaje "instant - religija" i traze se "gotova resenja" bez sazrevanja, bez vremena i razmisljanja koje je potrebno da prodje da bi se zaista nesto shvatilo postajuci deo zivota i nehotice, sasvim prirodno.

Poslednja izmena:
U tome je sva strahota i poenta, sto se danas putem raznih tehnika neretko potpomognutim i psiholoskim prirucnicima slicne sadrzine zele ljudi zapravo udaljiti od prave vere ( odnosno religije).

Tehnika postaje "instant - religija" i traze se "gotova resenja" bez sazrevanja, bez vremena i razmisljanja koje je potrebno da prodje da bi se zaista nesto shvatilo postajuci deo zivota i nehotice, sasvim prirodno.
Potpuno si u pravu, a ako jos dodamo da mnogi tehnike meditacije, hipnoze itd. preporucuju kao nesto "naucno", onda nije ni cudo sto se savremeni covek "peca" na sve to.
Nastavak teksta R. Karelina:
" Овде је један од узрока због којих су за нас неприхватљива екуменистичка учења о спасоносности свих хришћанских конфесија, а нарочито гледиште да се Православље и римокатолицизам само споља [привидно] међусобно разликују.

Ми такође сматрамо погубним за човека призив теософије: да изучавамо искуства свих религија, посебно шиваитских секти, адваита - јогина и других, да бисмо њиховим посредством "продубљивали" хришћанство.

Навели смо низ примера да бисмо помогли у увиђању симптома јед-не исте болести - од древног незнабожачког [паганског] дионисијства до савремених визионара. "

Jos jednom zakljuceno da Hriscanin Pravoslavac nema sta da kopa i trazi po drugim religijama.

Potpuno si u pravu, a ako jos dodamo da mnogi tehnike meditacije, hipnoze itd. preporucuju kao nesto "naucno", onda nije ni cudo sto se savremeni covek "peca" na sve to.
Nastavak teksta R. Karelina:
" Овде је један од узрока због којих су за нас неприхватљива екуменистичка учења о спасоносности свих хришћанских конфесија, а нарочито гледиште да се Православље и римокатолицизам само споља [привидно] међусобно разликују.

Ми такође сматрамо погубним за човека призив теософије: да изучавамо искуства свих религија, посебно шиваитских секти, адваита - јогина и других, да бисмо њиховим посредством "продубљивали" хришћанство.

Навели смо низ примера да бисмо помогли у увиђању симптома јед-не исте болести - од древног незнабожачког [паганског] дионисијства до савремених визионара. "

Jos jednom zakljuceno da Hriscanin Pravoslavac nema sta da kopa i trazi po drugim religijama.

Najbolje je da ne dira, jer ce ga to samo udaljiti od hriscanstva i ne samo to, vec udaljavanje coveka od coveka kroz jednu neprirodnu i magijsku praksu:

Тако, на пример, тенденција савремене психологије да продре у такозвану подсвесну сферу, да из ње извуче нешто у циљу доприноса решењу унутрашњих конфликта човека, често чак и не психолошких, већ моралних, рађа мноштво нових психотерапеутских методика. Данас се појавио нови правац – интегративна медицина. Један од њених циљева је обједињавање традиција европске медицине са далекоисточним праксама. У оквиру овог правца медитација се разматра као један од видова психотерапије. Појавио се и термин као што је "молитво–терапија".

Неразликовање, мешање појмова молитве (нарочито, православне молитве) и медитације (у схватању индотибетанске традиције) потиче из порочне савремене представе, карактеристичне за поглед на свет, чији је развој у јеку, "New age"1*, да је Бог један, да су путеви Његовог достизања различити и да немају значаја.

....................

Самовољно задобијање натприродних способности заобилажењем оног пута и оних забрана, које је утврдио Господ за време нашег земаљског постојања, не избавља човека од зла, њега исто онако раздиру страсти, а уместо Христове љубави у његово срце се усељава хладна равнодушност према свету и ближњима, самопреузношење, значај се придаје само постизању "духовног знања" и унутрашњег комфора. Ево садржаја медитације у Раxа–јоги: "Ја сам дете Бога, ја сам сила, по природи сам чист и спокојан, вечан сам, бесмртан сам". Све ово чини медитацију магијском праксом.

.... i mnoge druge korisne stvari o ovome na linku o molitvi i meditaciji

http://borbazaveru.info/content/view/5126/1/

ali cu jos izdvojiti sta pravoslavni sveti Oci kazu o tome:

О штети чулних ликова за време молитве и њиховим изворима говоре многи свети оци. "Пажљиво и разумно саслушај, љубитељу Божији. Кад, делајући своје, будеш видео светлост или огањ споља или изнутра, или неки лик, на пример Христа, или Анђела и неког другог, не прихватај га да не би трпео штету" (св. Григорије Синаит). "Саблажњавају се и они, који виде светлост телесним очима, осећају миомирисе својим чулом мириса, чују гласове својим ушима и томе слично. Неки међу њима су полудели, и у безумљу иду с места на место. Други су се саблазнили, прихвативши ђавола, који се прерушио и јавио им се у облику анђела светлости, а они то нису препознали и остали су непоправљиви до краја, не желећи ни да чују ни за какав савет ни од којег брата. Неки од њих су сами себе лишили живота, пошто их је ђаво на то покренуо, други су се бацили у провалију, трећи су се удавили" (преп. Симеон Нови Богослов).

Индијски учитељи, на пример, представници истог учења раxа–јоге, често позивају медитанте да у мислима напусте тело и да иду усусрет црвенкастој светлости – "извору блаженства и радости". Ево шта о овој духовној појави пише преп. Серафим Саровски: "Лукави дух прелести, приближивши се, помућује ум, разјарује и помрачује срце, доводи до узношења, озлојеђује мозак, очима представља измаштану светлост – не блиставу и чисту, већ црвенкасту, чини ум помамним, изазива језик да изговара бесмислене и хулне речи. И ко види овог духа прелести, у томе нема нимало благонаклоности, смирења или молитве, већ се непрестано надима својим врлинама и хвалише се". Све је то управо тако!

Najbolje je da ne dira, jer ce ga to samo udaljiti od hriscanstva i ne samo to, vec udaljavanje coveka od coveka kroz jednu neprirodnu i magijsku praksu:

.... i mnoge druge korisne stvari o ovome na linku o molitvi i meditaciji

http://borbazaveru.info/content/view/5126/1/

ali cu jos izdvojiti sta pravoslavni sveti Oci kazu o tome:
Hvala Platonida za ove citate, pun pogodak.
Da se samo nadovezem na tekst Serafima Sarovskog o vidjenju svetlosti. Sv. Oci su upozoravali da je vidjenje svake svetlosti koja ima neku boju koja vuce na crvenkasto - bilo da je crvenkasta, roze, narandzasta, zuta itd. - prelest. Sve te boje su od uzburkanih strasti naseg tela. Bozanska svetlost je uvek bljestavo bela, eventualno vuce na plavicastu.

Evo i nastavka teksta R. Karelina:

" Пре много година разговарао сам са човеком који се заносио теософијом и штајнеризмом, и, у исто време, сматрао себе православним. Говорио је да се бави Исусовом молитвом, користећи истовремено учење по "Добротољубљу" и начин дисања јогина. Одговорио сам да је то немогуће већ и зато што дисање јогина претпоставља дубоки удисај и издисај, а такође и изражени покрет дијафрагме, који ће привлачити пажњу на предео трбуха, од чега су одвраћали Свети Оци.

Поред тога, јога препоручује да се за време медитације пажња усредсређује на плексус. Упозорио сам га да такви експерименти могу да се заврше растројством нервног система. Затим сам решио да испробам на себи шта се дешава за време такве "еклектичке" молитве и приметио следеће: дубоко дисање почело је да гуши молитву, а затим сам осетио да се молитва повукла не само из душе, него и из свести, као да се, сликовито говорећи, срце заклопило и молитва била изгнана. Срео сам се са тим човеком још једанпут и покушао да га убедим да је Исусова молитва присуство Исуса кроз благодат и да не може бити изнета из Православне Цркве и деловати као какав талисман. Када се јавио преподобном Пахомију, ђаво је говорио: "Ја сам Христос". У неправилној молитви ђаво може да отме туђе име. Такође сам му рекао да садржај рађа форму, у овом случају - метод, и да је за Исусову молитву потребно бити православан а не теософ, да је сама Исусова молитва Предање Православне Цркве, а не теософија, да је неопходно руководити се саветима Светих Отаца, а не експериментисати над собом, те да ће он, ако је штајнеровац, призивати лажног Исуса - сунчани еон, а у ствари Луцифера. На то је антропософ одговорио надменим смешком, са каквим становник престонице гледа на провинцијалца.

Чуо сам да професор Бутејко верује у Бога. Једна од његових ученица, по специјалности лекар, говорила је да он чак саветује да се за време вежбања на вољном задржавању дисања произноси Исусова молитва, позивајући се на то да таквих упутстава има код неких отаца. Али то није тако. За вежбање по Бутејку треба се максимално опустити, док Свети Оци уче да је за време Исусове молитве потребна одређена напрегнутост која је усмерена ка срцу, као и будност тела, а не само будност душе. Опуштање води човека у дремеж, и молитва се од унутрашње беседе са Богом овде претвара у одбројавање удисаја и издисаја.

Опасно је експериментисати не само са богословљем, него и са мистиком, и зато треба да схватамо и да творимо учење о Исусовој молитви онако како су нам заповедали аскети Православне Цркве, на основу благодатног опита који је постао део црквеног Предања."

Hvala Platonida za ove citate, pun pogodak.
Da se samo nadovezem na tekst Serafima Sarovskog o vidjenju svetlosti. Sv. Oci su upozoravali da je vidjenje svake svetlosti koja ima neku boju koja vuce na crvenkasto - bilo da je crvenkasta, roze, narandzasta, zuta itd. - prelest. Sve te boje su od uzburkanih strasti naseg tela. Bozanska svetlost je uvek bljestavo bela, eventualno vuce na plavicastu.

Evo i nastavka teksta R. Karelina:

" Пре много година разговарао сам са човеком који се заносио теософијом и штајнеризмом, и, у исто време, сматрао себе православним. Говорио је да се бави Исусовом молитвом, користећи истовремено учење по "Добротољубљу" и начин дисања јогина. Одговорио сам да је то немогуће већ и зато што дисање јогина претпоставља дубоки удисај и издисај, а такође и изражени покрет дијафрагме, који ће привлачити пажњу на предео трбуха, од чега су одвраћали Свети Оци.

Поред тога, јога препоручује да се за време медитације пажња усредсређује на плексус. Упозорио сам га да такви експерименти могу да се заврше растројством нервног система. Затим сам решио да испробам на себи шта се дешава за време такве "еклектичке" молитве и приметио следеће: дубоко дисање почело је да гуши молитву, а затим сам осетио да се молитва повукла не само из душе, него и из свести, као да се, сликовито говорећи, срце заклопило и молитва била изгнана. Срео сам се са тим човеком још једанпут и покушао да га убедим да је Исусова молитва присуство Исуса кроз благодат и да не може бити изнета из Православне Цркве и деловати као какав талисман. Када се јавио преподобном Пахомију, ђаво је говорио: "Ја сам Христос". У неправилној молитви ђаво може да отме туђе име. Такође сам му рекао да садржај рађа форму, у овом случају - метод, и да је за Исусову молитву потребно бити православан а не теософ, да је сама Исусова молитва Предање Православне Цркве, а не теософија, да је неопходно руководити се саветима Светих Отаца, а не експериментисати над собом, те да ће он, ако је штајнеровац, призивати лажног Исуса - сунчани еон, а у ствари Луцифера. На то је антропософ одговорио надменим смешком, са каквим становник престонице гледа на провинцијалца.

Чуо сам да професор Бутејко верује у Бога. Једна од његових ученица, по специјалности лекар, говорила је да он чак саветује да се за време вежбања на вољном задржавању дисања произноси Исусова молитва, позивајући се на то да таквих упутстава има код неких отаца. Али то није тако. За вежбање по Бутејку треба се максимално опустити, док Свети Оци уче да је за време Исусове молитве потребна одређена напрегнутост која је усмерена ка срцу, као и будност тела, а не само будност душе. Опуштање води човека у дремеж, и молитва се од унутрашње беседе са Богом овде претвара у одбројавање удисаја и издисаја.

Опасно је експериментисати не само са богословљем, него и са мистиком, и зато треба да схватамо и да творимо учење о Исусовој молитви онако како су нам заповедали аскети Православне Цркве, на основу благодатног опита који је постао део црквеног Предања."

Pa upravo zbog svega toga sto je opisano u tekstu su i opasne razne "varijacije" na toboz "hriscanstvo" koje gledaju da ga spoje sa drugim religijama, jer zapravo ljude udaljavaju od njega.

O drugim stetnim posledicama i sam tekst vec govori.

Pa upravo zbog svega toga sto je opisano u tekstu su i opasne razne "varijacije" na toboz "hriscanstvo" koje gledaju da ga spoje sa drugim religijama, jer zapravo ljude udaljavaju od njega.

O drugim stetnim posledicama i sam tekst vec govori.

Pa da, to je to. Ako se slazes, mozda bismo mogli i ovu temu da zavrsimo i pitamo moderatore da je zatvore, jer je izgleda skoro niko osim nas dve ne cita (verovatno zato sto su je stavili na podforum "Pravoslavlje") ? Mislila sam da otvorim slicnu temu o spiritizmu, koju bi mozda vise ljudi pogledalo i izvuklo nesto korisno za sebe ? Pozdrav

Baveći se svojevremeno hipnozom, shvatio sam da se mogu sugestijom proizvesti somatske promene i pojave. To može ići na korist ili štetu, zavisi kako se koristi.
Ni jedna vera nema tapiju na duh. Pre će biti da je to politička borba za osvajanje i zadržavanje svojih pristalica.
Čak je i savremena nauka dokazala duhovni uticaj na realnost, pa predstoji u budućnosti i ozbiljnije istraživanje toga.

Back