O čemu voditi računa pri kupovini poljoprivrednog zemljišta?

• Začetnik teme Začetnik teme Holy1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Holy1

Ističe se
Poruka
2.670
Dobar dan.
Imam nesto ustedjevine i zeleo bih da taj novac "čuvam" u vrednosti poljoprivrednog zemljišta kojeg bih kupio sa njime.
Živim u Južnoj bačkoj, a to je najplodniji deo Vojvodine.
Pošto sam početnik u ovome želeo bih čuti neke savete od ljudi koji se bave poljoprivredom i arendom.

Moj budzet je oko 10.000 - 12.000e. Želeo bih zemlju što bolje klase - černozem. Znam da je skupa. Kada je kupim dao bih je u arendu nekome ko bih želeo da je koristi.

Sta najvise ispošćuje (kvari) sastav zemljišta? Koje kulture? Ja sam čuo za soju.

Zemljište najviše kvari paljenje žetvenih ostataka jer se ubijaju mikroorganizmi koji su jako bitni za rast i razvoj novih useva, kao i za đubrenje.
Kulture nisu problem ako se vodi račun o godišnjoj smeni i plodoredu.
Kad bih izdavao zemlju, lično ne bih se opterećivao time. Jedino kad bi bio dobar prijatelj u pitanju.
Ako već hoćeš da kupiš zemljište prve klase moj ti je savet da sam uložiš u neku kulturu jer za te novce ne možeš dobiti puno da bi nekom izdao.

Negdje sam ti u komsiluku.Kod. mene je jutro zemlje minimum 10000e.
Kada sam dosao nisam kupio kad je bilo povoljno.Sada mi je to skupo.
Sjetva se vrsi u smjeni kultura.Nije pozeljno ponavljati kulturu na istoj parceli.
Kod nas uglavnom jednu kulturu sade godinama. Zbog čega nije dobra setva jedne kulture nego smena - jer se isposti zemlja, izgube minerali i vredni sastojci iz zemlje? Znam da neki praktikuju ovako: podele jednu parcelu u dve, a onda na ovoj jednoj sade, a na drugoj zasade detelinu (da zemlja odleži) i onda kad isposte onu jednu stranu parcele gde nije detelina, predju na detelinu i tu sade kulturu, a gde je nekad bila kultura sade detelinu. I tako u krug.

Ako već hoćeš da kupiš zemljište prve klase moj ti je savet da sam uložiš u neku kulturu jer za te novce ne možeš dobiti puno da bi nekom izdao.
Nemam mehanizaciju ni nista. Ako dobijem 1000e godisnje od arende to mi je opet bolje nego da mi novce leže. Ležali su mi nivci 5 god tako u banci i ništa, a bolje je uložiti u zemlju (bar ja mislim) do sad bih uzeo 5.000, a vrednost zemlje nikad ne bi otisla na dole tako da bi sigurno ulozen novac u zemlju uvek mogao da povratim prodajom zemlje.

Kod nas je arenda 300 e po jutru.Ja sam odrastao u gradu pa se ne razumijem bas.Nisam se nikada bavio poljoprivredom.Ali vidim da vecinom ako su ove godine sijali kukuruz sljedece siju soju i obrnuto.Neki ubacuju jos psenicu,suncokret,s.repu,djetelinu...Gledam emisije o poljoprivredi i tu sam cuo da secerna repa najvise iscrpi zemlju.Djetelina je dobra jer ostavlja azot u zemljistu.Tako sam razumio.Nije zemljoradnja nesto sto se ne moze brzo savladati.Pitas onog ko zna i polako ucis.

Kod nas je arenda 300 e po jutru.Ja sam odrastao u gradu pa se ne razumijem bas.Nisam se nikada bavio poljoprivredom.Ali vidim da vecinom ako su ove godine sijali kukuruz sljedece siju soju i obrnuto.Neki ubacuju jos psenicu,suncokret,s.repu,djetelinu...Gledam emisije o poljoprivredi i tu sam cuo da secerna repa najvise iscrpi zemlju.Djetelina je dobra jer ostavlja azot u zemljistu.Tako sam razumio.Nije zemljoradnja nesto sto se ne moze brzo savladati.Pitas onog ko zna i polako ucis.
300e po jutru mesecno?

Gore pises da zivis u juznoj Backoj.I ja.Temerinska opstina.
Na jutru zemlje imas godisnje od 3-6 t kukuruza zavisi od godine.Nema sanse u Srbiji da dobijes te pare o kojima ti pises za arendu na jednom jutru.Raspitaj se.

znam, ali mi to nesto malo... Kod nas ugl za neku srednju klasu zemlje i bolju, uzimaju 1000 do 2000e godisnje (a neki i vise) za JUTRO, sto izađe oko 200-300e mesečno.
Zato sam pomislio da govoris o mesečnom primanju..

Nemoj pogrešno da me shvatiš ali ta količina novca kojom raspolažeš je jednostavno premala za bilo kakvo ulaganje a da to bude isplativo u nekom doglednom periodu.
nema doglednog vremena kad je u pitanju štednja. Ja sam razmišljao da je bolje i da mi kapne nešto godišnje na moju štednju nego ništa. A pored svega toga i sigurnije je imati nesto nego drzati novac u banci.

nema doglednog vremena kad je u pitanju štednja. Ja sam razmišljao da je bolje i da mi kapne nešto godišnje na moju štednju nego ništa. A pored svega toga i sigurnije je imati nesto nego drzati novac u banci.
U izdavanju zemlje će ti se novac brže vratiti, nego štednjom u banci.
Ja pazarim njive već pola godine, ali imam mehanizaciju, trenutno je najbolja investicija u zemlji. Sad, koliko će to trajati...

Dobar dan.
Imam nesto ustedjevine i zeleo bih da taj novac "čuvam" u vrednosti poljoprivrednog zemljišta kojeg bih kupio sa njime.
Živim u Južnoj bačkoj, a to je najplodniji deo Vojvodine.
Pošto sam početnik u ovome želeo bih čuti neke savete od ljudi koji se bave poljoprivredom i arendom.

Moj budzet je oko 10.000 - 12.000e. Želeo bih zemlju što bolje klase - černozem. Znam da je skupa. Kada je kupim dao bih je u arendu nekome ko bih želeo da je koristi.

Sta najvise ispošćuje (kvari) sastav zemljišta? Koje kulture? Ja sam čuo za soju.
Meni je tu ideju dao jedan čovek, koji drži firmu za otkup žitarica, kada mi je prišao sa ponudom da mu nadjem najplodnije njive koje bi on kupio, a kroz foru bi meni dao da ih radim u zakup...i ja tako razmišljam, majku mu, pa što ja ne bi našao te njive i kupio to ja za sebe, umesto da prepustim nekom gospodinu u stolici. Tako sam i počeo, digao sam svu uštedjevinu, i krenuo, i kako se ispostavilo, bolju odluku nisam mogao da donesem.

Back