НСПМ - Ђорђе Вукадиновић : Вучић и ЕУ – савршени партнери

Ђорђе Вукадиновић
субота, 17. април 2021.
Djordje-Vukadinovic-Beta(1).jpg
Ово је већ уходани "модус операнди". Данима и недељама Александар Вучић води најстрашнију медијску и скупштинску кампању против опозиције и свих својих критичара. А кад ствар већ дође до апсурда и ивице физичког линча, онда се упреподоби, прими Сема Фабриција и амбасадоре "Квинте" (САД, Британија, Немачка, Француска и Италија) - мало се пред њима поспе пепелом и закуне на верност "европском путу".
А они га онда мало покарају, повуку за уво и кажу – „Но, но“. Он обећа да ће убудуће бити бољи, послушнији и више водити рачуна о европским стандардима и вредностима. Они напишу извештаје како, ето, захваљујући њиховом труду и ангажману, Србија ипак "остаје верна европској агенди". И сви срећни и задовољни.
Он, наравно, после неког времена настави по старом, јер другачије нити уме, нити жели. Они се онда опет мало нарогуше. Он им обећа промену Устава, даљу кооперативност око КиМ - и још понеки "послић" од пар милијарди евра за њихове фирме. Или неку мрсну приватизацију. (А можда и неки „мали знак пажње“ њима лично.) И опет Јово наново.
avinta.jpg

Сувише дуго је, током деведесетих и двехиљадитих, Вучић учио болну политичку лекцију. Сувише дуго и сувише често су његове личне и политичке аспирације остајале незадовољене због тога што су он и његови радикалски другари наступали као противници „европског пута“. Зато су – чак и онда када су, евентуално, искрена – залудна сва надања дела „патриотске сцене“ (са и без наводника) како ће се у неком тренутку Вучић („ево, гледајте, само што није“) патриотски пресалдумити и објавити да је све ово његово готово деценијско“квислинговање“ и издајисање било само „шала“ и „лукави план“. (Несрећни Жељко Цвијановић је чак и умро чекајући и нон стоп најављујући тај „велики преокрет“.) Али тога неће бити. Осим – можда? – у тренутку када га дефинитивно пусте низ воду и када буде дефинитивно падао, направивши пре тога сву могућу штету.

У једној – мада небитној – ствари су Вучићеви про-европски критичари у праву. Он наравно није никакав искрени „европејац“. Али то је најмање битно. Знају и амбасадори „Квинте“ да није. А зна и он да они знају. (Али свакако није ни искрени патриота.) Али управо такав им и одговара. Јер према неком искреном европејцу би можда морали имати и неке обавезе. А и он би можда од њих имао и нека очекивања. Неки, пак, искрени патриота би им можда могао направити озбиљне проблеме. А овако је ствар скоро идеална и за њега и за њих.
Они њега – и Србију – максимално политички и економски експлоатишу, не преузимајући никакве веће обавезе, сем да повремено зажмуре и прогледају кроз прсте на његову ауторитарност и лична непочинства. Док он, с друге стране, зна да му опстанак на власти зависи од њих. Као што је, да се не лажемо, као и свим претходнима, више или мање – али њему поготово, пресудно и изразито – од њих зависио и његов успон на власт.
Наравно, ствари су се у свету у међувремену прилично промениле. Али је, изгледа, Вучићева траума из 2000-те, 2004. и 2008. остала сувише дубока.
И зато су – само наизглед парадоксално – Вучић и ЕУ, заправо, савршени и складни партнери.

А патриотска сцена? Највећим делом је већ одавно стављена под контролу и пацификована. Уз пар изузетака, „национални“ политичари и интелектуалци су делом заплашени, делом купљени, делом уцењени – а и једни и други и трећи замајани тобожњом борбом и страхом од „повратка жутих“. (Као да управо најгори међу тим „жутима“, од Чеде и Чанка, па надаље, до Соње Лихт и Јелене Милић, нису већ одавно такође у Вучићевом јату). Оне, пак, патриоте који не пристају на ту игру убијања мртвих птица, маргинализовани су или демонизовани на „националним фреквенцијама“. Док они други, који су дозволили да буду инструментализовани, крцкају Вучићеве веће или мање синекурице и дарове, правдајући по студијима Хепија и Пинка његове старе и нове лудости и објављујући „велики патриотски заокрет“.
Видети још: Вучић на свом Инстаграм профилу "Будућностсрбијеав" након састанка са амбасадорима земаља Квинте и Семом Фабрицијем: Уверен сам да Србија може брже ка ЕУ
Kristalizuje se shvatanje da Srbija (recimo srpska elita, sta god to bilo) nije voljna da ucini potrebne korake ka punopravnom clanstvu u EU i sa druge strane da je neophodno kontrolisati uticaj Rusije i u manjoj meri Kine, pa su se odlucili da podrze autokratiju ili tacnije dugorocni zamrznuti konflikt, dok se nesto ne promeni u narednih 20 godina.

pa da,Kostunica i ministri u Djindjicevoj vladi su zatrazili odobrenje amercke ambsade da propucaju Djindjica
Sta su to Ameriknci dobili zuzvrat pa da odobre atentat ?
Ovo je moje mišljenje, a ono ne mora biti tačno. Ne stojim iza toga ne znam koliko. Znači samo neka teorija zavere, doduše ipak razumna, ali možda opet pogrešna.
Ono što je Koštunica preuzeo na sebe i što je ostvario je isporučivanje generala Hagu.

Ovo je moje mišljenje, a ono ne mora biti tačno. Ne stojim iza toga ne znam koliko. Znači samo neka teorija zavere, doduše ipak razumna, ali možda opet pogrešna.
Ono što je Koštunica preuzeo na sebe i što je ostvario je isporučivanje generala Hagu.
Izgleda da je "uzeo na sebe" sve i svasta, ova su izrucivanja jos
i najbenignija. Ti insinuiras da je recimo on ( Kostunica) napravio
dogovor sa nekakvim totalno nevaznim ambasadorom da ako isporuci
Milosevica moze da ubije Djindjica?
I onda se cudimo sto narod bira ovu najodvratniju bagru?

Izgleda da je "uzeo na sebe" sve i svasta, ova su izrucivanja jos
i najbenignija. Ti insinuiras da je recimo on ( Kostunica) napravio
dogovor sa nekakvim totalno nevaznim ambasadorom da ako isporuci
Milosevica moze da ubije Djindjica?
I onda se cudimo sto narod bira ovu najodvratniju bagru?
Ne baš tako, mislim da su dogovori pre bili na nivou pomoćnika itd.
Na primer onaj Aca Tomić ili Vladeta Janković ili ko je bio odmah do Koštunice da ga predstavlja sa nekim pomoćnicima ambasadora koji su članovi CIA ili tako nešto.
Znači neko je napravio dogovor, tako mi deluje, jer ne bi baš Amerikanci puštali da se svašta dešava ovde, da neki krimosi tek tako preuzmu vlast.
Obavestili bi Đinđića da mu se sprema atentat i ko i kako ako bi imali neke informacije, savetovali ga šta da uradi da otkrije ko mu radi o glavi itd.
Đinđića su pokušali da ubiju pa jedno 10 puta sigurno ako se dobro sećam.
To je moj pogled na stvari, sad možda grešim i možda sam glup nije problem ni to da ispadnem.

Na primer onaj Aca Tomić ili Vladeta Janković ili ko je bio odmah do Koštunice da ga predstavlja sa nekim pomoćnicima ambasadora koji su članovi CIA ili tako nešto.
Znači neko je napravio dogovor, tako mi deluje, jer ne bi baš Amerikanci puštali da se svašta dešava ovde, da neki krimosi tek tako preuzmu vlast.
Obavestili bi Đinđića da mu se sprema atentat i ko i kako ako bi imali neke informacije, savetovali ga šta da uradi da otkrije ko mu radi o glavi itd.
To je moj pogled na stvari, sad možda grešim i možda sam glup nije problem ni to da ispadnem.
Ti znaci iskljucujues mogucnost da je Djindjica ubila neka ruska marva?

Ti znaci iskljucujues mogucnost da je Djindjica ubila neka ruska marva?
Ne znam Rayela, ali mislim da je glavna tekovina 5.oktobra to da se US Embassy pita za mnoge stvari u Srbiji.
Naročito te bezbednosne itd.
Neće oni pustiti da neki Legija ili Arkan izvedu vojni puč u Srbiji to mislim da je sigurno.
I verovatno se na generalska i oficirska mesta postavljaju podobni kadrovi koliko god je to moguće što je verovatno i dobro da ne dobijamo neke Apise.

Moguće je i da si ti u pravu i da su ih uhvatili na spavanju, ali Đinđića su po informacijama pokušali da ubiju jedno 10 puta, jel tako?
E to me navodi na ideju da su Amerikanci zažmurili na jedno oko.

Ne znam Rayela, ali mislim da je glavna tekovina 5.oktobra to da se US Embassy pita za mnoge stvari u Srbiji.
Naročito te bezbednosne itd.
Neće oni pustiti da neki Legija ili Arkan izvedu vojni puč u Srbiji to mislim da je sigurno.
I verovatno se na generalska i oficirska mesta postavljaju podobni kadrovi koliko god je to moguće što je verovatno i dobro da ne dobijamo neke Apise.

Moguće je i da si ti u pravu i da su ih uhvatili na spavanju, ali Đinđića su po informacijama pokušali da ubiju jedno 10 puta, jel tako?
E to me navodi na ideju da su Amerikanci zažmurili na jedno oko.
Mislim da mi ( u Srbiji) pridajemo neke velike vaznosti i znacaju
tim trecerazredim diplomatama iz USA.
U Nemackoj je do nedavno bio Grenel ambasador USA za koga se
znalo da nije cist u glavu ( nema veze sto je bio päder, to je nevazno),
ali je covek lud, pojma nema ni sta je diplomatija pa ga niko nije ni uzimao za ozbiljno. Onda Tramp odredi bas njega da resava pitaje Kosova. Hocu reci da je nama najjednostavnije da na druge neke
strane elemete svaljujemo krivice za svoja istorijska posrnuca.

Za sve je potreban motiv,pronadji motiv i imaces osumnjicene

Back