Novosađani (a zašto ne i ostali), gde ćete za 1.maj?

To možda sutra, ali imamo još dana.
Gde ce Novosadjani? Pa na Frusku kao po obicaju, ostavice tone smeca, izlomiti sta se da izlomiti od granja i siblja (treba im za potpalu). Tradicija.
Uzgred, 1.maj ce biti oblacan ali sa mogucim padavinama tek kasno uvece, temperatura 24C, idealno za piknikovanje radnog naroda.

Srecan ti Praznik rada chika dlugomre, stari socijalisto.
 
Biće me nigde, a 2. maja idem da skupljam dragocenosti po brdima koje su ostavili iza sebe moji dragi sugrađani. Teško im bilo da to sve bacaju u kesu i da ponesu, nego vole da rizikuju (i naprave, često) požar svake godine svojim marenjem za divnu prirodu.
Moji imaju kucu na ivici nacionalnog park, pored je livada, u blizini je i jezero, mega popularno zadnjih 15-tak godina, te mnogo vikendasa dolazi u taj deo Fruske. Pa tako vec decenijama imamo problem sa vikendasima koji ostave 5-6 plasticnih dzakova djubreta po toj livadi sa druge strane plota (znam o kolicini jer smo mi to svake godine skupljali sledeci dan), lomili su granje na bagremima preko puta placa, siblje lomili, sumu (jer nema javnih WC-a) zasr.ali a neretko i otudjili stvari sa naseg placa.

Svake godine, ama bas svake godine se desava da nam blokiraju ulaz na plac jer nemaju gde da se parkiraju, sa druge strane druma je potok a na nasoj strani nema mnogo mesta za parkiranje. Pa tako cesto idemo po piknik drustvima na livadi ili jezeru koje obrcu prasice ili rostiljaju i trazimo vlasnika automobila koji nam je blokirao ulaz. Jednom, pre 15-tak godina su neki mladi, jaki ali bahati i prilicno tankih zivaca Novosadisti nasrnuli na mog oca, coveka sa tada 70+ godina, nasrnuli su na njega zato sto je prvo zamolio a onda na ignorisanje i porugu trazio da sklone automobil sa nase cuprije da bi mogao da izadje sa placa. Bahata stoka iz NS, starosti 25-30 godina je "vaspitno" podelila cuske starcu od 72-73. Srecom po moju porodicu nisam bio u Srbiji tad, verovatno bi pala krv.
 
Poslednja izmena:
lomili su granje na bagremima
Sve te razumem. Kejom mi je puklo u glavi da kad već šetam, mogu svaki dan da pokupim đubre oko sebe, malo po malo. To je za mene divno mesto.
Božija sila me je neki dan vratila tri puta istim putem da pokupim još tri šljašteće kao ogledalo limenke u brdu tražeći moje čarobne naočare. Zakačim ih za majicu, pa lako spadnu ako se sagnem.
Zaista se, ali uzaludno nadam da ćemo povesti svi skupa malo više računa o tom divnim mestima oko sebe.
Svaka staza koju je čovek utabao odiše uglavnom smećem. Bog neka im oprosti, ali... zar je smeće sve što za sobom ovom svetu ostavljaš?
 
Screenshot_20240427_131656.jpg
 
Gde ce Novosadjani? Pa na Frusku kao po obicaju, ostavice tone smeca, izlomiti sta se da izlomiti od granja i siblja (treba im za potpalu). Tradicija.
Uzgred, 1.maj ce biti oblacan ali sa mogucim padavinama tek kasno uvece, temperatura 24C, idealno za piknikovanje radnog naroda.

Srecan ti Praznik rada chika dlugomre, stari socijalisto.
Hvala, ali niti sam socijalista niti ću ići na Frušku ove godine.
 

Ako praznike provodite u prirodi: Kako da uklonite krpelja?​


Krpelji žive na travnatim površinama i aktivni su od marta do novembra, tokom velikog dela godine, ima ih i u parkovima u gradovima.
Hrane se krvlju čoveka i životinja i prenose brojne opasne bolesti.

Budući da prvi maj mnogi provode u prirodi, N1 je razgovarao sa dr sci. med. Aleksandrom Vojvodić, specijalistom dermatovenerologije i subspecijalistom alergologije i kliničke imunologije o tome kako da se zaštitite od krpelja, ali i šta da radte ukoliko dođe do ugriza krpelja.

"Veoma je važno ukloniti krpelja što pre i ukloniti ga pravilno, a takođe i uklonjenog krpelja poslati na analizu. Na taj način smanjujemo mogućnost prenosa bolesti koje krpelji mogu da prenesu", savetuje dr Vojvodić za portal N1.
Ona objašnjava da je najbolje da se javite u medicinsku ustanovu da lekar pravilno ukloni krpelja jer nestručnim uklanjanjem se može napraviti mnogo štete.

Ipak, kako dodaje, ukoliko ste u prirodi danima, i nema medicinske pomoći, moraćete to da učinite sami, jer je bitno da se krpelj ukloni što pre, što je duže na koži, mogućnost prenosa bolesti je veća. Smatra se da se posle 24h na koži mogućnost prenosa bolesti značajno povećava.

Kako ukloniti krpelja na najbolji način?

"Pinceta treba da bude čista, dezinfikujte je vodom i sapunom ili alkoholom, i uhvatite krpelja što bliže koži, i povucite nagore ujednačenim pritiskom, bez uvrtanja ili gnječenja krpelja. Krpelja stavite u neku teglicu ili kutijicu. Očistite mesto ugriza sapunom i vodom pa odnesite krpelja na analizu i javite se lekaru čim budete došli u grad", savetuje sagovornica N1.

U narednom periodu, kako objašnjava treba obratiti pažnju na tegobe- crvenilo na mestu uboda, osip, glavobolje, otok limfnih žlezda, povišenu temperaturu i bilo koje tegobe.

Takođe dr Vojvodić kaže da uvek nadalje treba da nagalasite da je nekada došlo do uboda krpelja. Lekar će dati i nalog koje analize treba da uradite da bi se utvrdilo da li je organizam odreagovao na neki mikroorganizam koji je krpelj moga da sadrži, a pre svega uzročnika Lajmske bolesti.

Krpelja, kako kaže dr sci. med. Aleksandra Vojvodić, ne natapajte alkoholom, benzinom, različitim uljima, vrelom vodom, lakom za nokte i ostalim sredstvima koja su u širokoj upotrebi – na taj način stimulišete krpelja da izbaci sve mikroorganizme koji se nalaze u njemu i uzrokuju brojna oboljenja.

Kako smanjiti šanse da nas krpelj ugrize?

"Izbegavajte šetnju kroz delove sa visokom travom, idite sredinom staze, ne sedajte na travu, drveće, gde krpelji mogu da dođu do kože", kaže doktorka Vojvodić i savetuje d koristimo proverene repelente na sve otkrivene delove tela, prateći uputstva.

Postoje repelenti i za decu, za kućne ljubimce.

"Nosite kačkete, šešire, duge pantalone i duge rukave, navucite čarape preko pantalona, nosite patike, neka bude što manje otkrivenih delova tela. Nema naučnih podataka da narukvice, ogrlice koje se prodaju u te svrhe i slično mogu da zaštite od krpelja. Mogu da se koriste kao pomoćna sredstva. Odeća svetlih boja omogućava da se krpelj lakše uoči, zato se obično preporučuje", dodaje Vojvodić za N1 kada je reč o zaštiti od krpelja.

Kada dođemo kući, savet je da se istuširamo, pregledamo kožu celog tela i dece, a obavezno proverimo pazuhe, prepone i kosu, pošto krpelji vole toplu i meku kožu.
https://www.021.rs/story/Zivot/Zdra...odite-u-prirodi-Kako-da-uklonite-krpelja.html
 

Back
Top