Novo na sajtu Art - Anima

Od danas je na sajtu Art-Anima dostupna nova verzija priče Ratka R. Radunovića, "Postanje 38:9". Priča je pretrpela minimalne izmene, ali koje su izvršene na pravim mestima, tako da je ovo delo, sasvim izvesno, dobilo na kvalitetu.

Ovonedeljni noviteti su dve kratke priče sa prvog literarnog konkursa našeg sajta - "Prijatelj" Ivane Vanje Nikovič i "Mali iz uglja" Nikole Petrovića. Dok prva priča govori o tajanstvenim metodama rada jednog pisca kojima bi se rado poslužili mnogi pripadnici esnafa, druga vam može bespovratno ubiti volju za odlaskom u podrum po ugalj, pa je preporučujemo, pre svega, onima koji za grejanje svojih kuća i stanova koriste usluge npr. gradske toplane. ;)

I za kraj, kao što su nas Iva i Kristina poslednjih nekoliko vikenda navikle na nove prevode tekstova namenjenih unapređenju književnog zanata, predstavljamo vam još jedan članak tog tipa. Ovog puta bavimo se originalnošću u fantastici. Alisa R. Džordž je napisala, a Kristina Pejčić prevela "Originalnost u fantaziji - put kojim se ređe ide", članak namenjen piscima fantazije, ali koji se bez problema može primeniti i na druge žanrove fantastike. Uživajte!
 
Ove nedelje vam predstavljamo mladog autora kratke fantastične priče,Vladimira Stojnića, koji je na prvom literarnom konkursu našeg sajta delom "Ekspedicija" pobedio u kategoriji minijatura. Za ovu priliku objavljujemo njegovu kratku priču "Citati" i simpatičnu minijaturu "Copy/Paste".

Treći ovonedeljni novitet je još jedan od uspešnijih radova sa Art-Anima konkursa - horor priča "Hiperventilacija", Marka Piševa.
 
Kratke priče "Bela kugla" Ivice Đorđevića i "Balada o prolaznosti" Vjekoslava Vidakovića ovonedeljni su noviteti na sajtu Art-Anima.

Dok "Bela kugla" opisuje kafkijanski bizarnu situaciju u kojoj glavni lik pokušava da preživi u malom zatvorenom prostoru kružnog oblika po kome se neprestano kotrlja ogromna kugla, "Balada o prolaznosti" nas vodi na jednu sasvim običnu sahranu. Dobro, možda ne baš sasvim običnu.
 
Ovog vikenda vam predstavljamo dve minijature koje su na prvom literarnom konkursu sajta Art-Anima ostvarile veoma dobar plasman - "Virtuelni sastanak" Biljane Malešević i "Beg" Vedrane Čačić. Dok prva minijatura, u klasičnom SF maniru, opisuje dejting u budućnosti, druga nas vodi u klaustrofobičnu unutrašnjost pećine iz čije tame vreba opasnost.
 
Zadovoljstvo nam je da vam predstavimo još jedno značajno ime domaće fantastičke, ali i ne samo fantastičke književnosti - beogradsku spisateljicu Lauru Barnu. Ova autorka u čijoj biografiji se nalaze dva romana "Protovir" (2003) i "Nevolje gospodina T. ili suteren" (2005) posetiocima našeg sajta predstavlja se pričama: "Promatrač zvezdanog svoda" i "Sakupljač telesnih hendikepa".

Treće prozno delo koje vam nudimo ovog puta, "Poslednje piće u slavu predaka" Andrije Ivanovića interesantna je SF saga o ljudima koji su preživeli dolazak Stranaca i sada žive na margini i ruševinama svog sveta.
 
Lagano ulazimo u završnicu predstavljanja radova sa prvog Art-Anima konkursa, a to znači da krećemo sa predstavljanjem radova koji su osvojili nagrade. Ovog vikenda objavljujemo prvo takvo delo - trećeplasiranu minijaturu "Torkija", Nenada Živkovića.

Pored nagrađene minijature, od ovog vikenda ćete imati priliku da na Art-Animi čitate još jedno delo Vladimira Stojnića. Reč je o kratkoj priči "Danas ovde, a dogodine u Jerušalajimu".
 
Ovog vikenda vam predstavljamo kratku priču "Bezrepi", Predraga Tomića, koja je osvojila treće mesto na prvom literarnom konkursu sajta Art-Anima, i tekst "Kako pisati naučnu fantastiku", Stivena Bakstera. Prevod teksta je uradila Kristina Pejčić, a jedna zanimljivost vezana za autora, Stivena Bakstera, je ta da će zajedno sa piscima Zoranom Živkovićem, En Mekafri i ilustratorom Dejvidom A. Hardijem, biti počasni gost ovogodišnjeg Eurokona, koji će se od 21. do 27. septembra održati u Kopenhagenu. Dakle, imate priliku da pročitate savete iskusnog SF znalca.
 
Duže vremena postoji ideja da se na Art-Animi pokrene sekcija posvećena esejima, kroz koju bi domaći pisci i teoretičari mogli da iznesu razmišljanja o temama i delima iz fantastičke književnosti. Tokom vikenda smo konačno kreirali particiju Eseji i za početak postavili dva teksta “Ženska kosa u naučnoj fantastici” Ilije Bakića i “Bester” Ratka R. Radunovića.

Isečke iz drugog teksta smo objavili pre nešto više od mesec dana, najavljujući izlazak iz štampe 458. broja Emitora u kome je članak prvobitno objavljen.
 
U jučerašnjem izdanju lista Politika, objavljen je prikaz knjige Dejana Ognjanovića “U brdima, horori”. Tekst, koji je potpisao filmski kritičar Srđan Vučinić, objavljen je na našem sajtu u sekciji Prikazi.

Nova sekcija posvećena esejima, dobila je još jedan tekst našeg stalnog saradnika Ilije Bakića. “Kad Hitler trijumfuje” naziv je zanimljivog eseja o jednom od podžanrova naučne fantastike – alternativnoj istoriji.
 
Ove nedelje vam predstavljamo opširan esej o književnim žanrovima "Dobar, loš roman...", u kome potpisnik članka, podgorički pisac i kritičar Ratko R. Radunović, iznosi svoja razmišljanja na temu svrsishodnosti žanra.

Prozni deo našeg sajta osvežen je novom pripovetkom "Ludak" Ivane Vanje Nikovič, autorke čija je priča "Čovek sa darom" osvojila drugu nagradu na konkursu "Majski susreti 2007" u organizaciji književnog udruženja "Scena Crnjanski".
 
Od ovog vikenda na sajtu Art-Anima moći ćete pročitati priču - nadamo se prvu u nizu - naše saradnice Ive Čvorović "Odlazak delfina" kojom je ova mlada autorka zabeležila sasvim zadovoljavajući uspeh na nedavno okončanom literarnom konkursu "Osvoji ikebanu", zauzevši sedmo mesto. Tema konkursa je bila odnos čoveka prema prirodi u budućnosti, a Iva nas u svojoj kratkoj priči upozorava na jedan od scenarija koji se u naučnim krugovima javljaju kao moguća posledica bahatog odnosa čoveka prema prirodi.

Drugi tekst koji vam predstavljamo ovog vikenda je članak Ilije Bakića "Naše doba u naučnoj fantastici". Pročitajte kako su naše doba u svojim delima opisivali klasici naučne fantastike poput Žila Verna, H.Dž. Velsa, Oldosa Hakslija, Artura Klarka, Entonija Bardžisa i drugih.
 

Back
Top