Noviteti u američkom vazduhoplovstvu: F-15EX - Boingov borbeni avion

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.648
Noviteti u američkom vazduhoplovstvu: F-15EX - Boingov borbeni avion

Novi borbeni avion koji je proizvela kompanija Boing isporučen je Američkim vazduhoplovnim snagama.
1615714104227.png

Radi se o borbenom avionu F-15EX sa dva sedišta koji će zameniti aktuelni F-15C/D model, a donosi brojna elektronska poboljšanja.

"Ovo je veliki trenutak za nas. Sa svojim velikim kapacitetom oružja, digitalnom 'kičmom', otvorenom arhitekturom, F-15EX će biti ključni element naše flote taktičkih borbenih aviona. Avion može nositi hipersonična oružja, što će mu dati predost u budućim bliskim sukobima", izjavio je Šon Dori, program menadžer zadužen za kupovinu, modernizaciju i održavanje aviona.

Novim borbenim avonom može upravljati samo jedan pilot, ima daljinske kontrole leta, ekrane digitalnog kokpita i napredne avioničke sisteme. Takođe, ima kapacitet nošenja hipersoničnog oružja koje je izuzetno važno za buduće bliske sukobe, prenosi Klix.

Ono što je njegova velika prednost jeste činjenica da nisu potrebni novi logistički lanci, dodatna obuka pilota, modificiranje infrastrukture, programski uredi niti integracija oružja. Avion će se lako integrisati u sistem, što štedi vreme i novac.

Sledeći avion F-15EX će biti dostavljen krajem aprila. Narednih šest aviona će biti dostavljeno 2023. godine,

S obzirom da su potrebna rigorozna testiranja, američke zračne snage još neko vreme neće koristiti nove avione za svoje misije.

Ф15, Ф16, Ф18, Ф22, Ф35, па опет на почетак.

Изгледа почела штедња, Ф15 је добар авион, и требало је да га замени Ф22 - много скупљи. Јефтинија је модернизација старог доброг Ф15.

Мало ће да кмече произвођачи авиона, јер више воле да праве нове авионе и да зарађују на развоју, него да праве по већ готовој документацији.

kako god okrenu moraju da nastave sa razvojem lovaca seste generacije tako da ce razvojni centir i dalje raditi punom parom

i rusi i ameri ce morati da imaju sestu generacju za par godina...osim ako ne spijuniraju jedni druge u smislu razvoja pa ono..ne trose jedni, ne trose i drugi,,ne ispati se ..
ali ni jedni ni drugi nece smeti da dozvole da ga drugi imaju a da ga oni nemaju

premda meni deluje da se sad vise ulaze u protivvazdusnu odbranu jer je jefitnije a delotvornije..

Meni nije jasno zašto su konstruisali F-35? Po meni trebali su samo F-22 sa unaprede novom elektronikom, novim motorom sa vektorskim potiskom u oba smera, i eventualno novim kompozitnim materijalima. Konstrukcija da ostane ista.
Ф35 је летећа када намењена извозу. Ф22 је убојитији од њега.

Ф22 је замишљен као "невидљивији" авион, па има увучене млазнице (не кружне него облика правоугаоника) те не може имати векторски потисак, али је зато мање уочљив у ИЦ опсегу зрачења. Млазнице за векторски потисак морају бити ван задње линије авиона што га чини видљивијим у ИЦ опсегу зрачења. Процена је да ПА ракете које иду на ИЦ зрачење могу бити избегнуте добрим маневром авиона. И ту је дилема, да ли бити мање учљив тим ракетама (које се иначе стално усавршавају) или дати авиону добре маневарске способности да их избегне. Очигледно да та дилема није разрешена.

Ф22 је замишљен као "невидљивији" авион, па има увучене млазнице (не кружне него облика правоугаоника) те не може имати векторски потисак
Ima on vektorski potisak ali samo gore-dole. A u pravu si zato što su uvučene ne mogu imati na drugu stranu. Što se tiče stelta, čitao sam da se mora premazivati nekim namazima da bi bio nevidljiv, što je veoma skupo i nepraktično. Ali F-22 je dobar avion. Američka vlada je zabranila njegov izvoz. Njega poseduje samo Američko Ratno Vazduhoplovstvo. Verovatno jer ne žele da dele tehnologiju sa drugima.

Мислим да је стелт технологија један неуспео експеримент. Скупа је. Стелт авиони могу да носе мање наоружања, које мора бити тачно одређених димензија да би стало у носаче у трупу. И иако су стелт, опет нису невидљиви. Нису урађене ни близу онолике серије стелт летелица колике су биле планиране. Верујем да ће се од стелт технологије дефинитивно одустати.

Прави стелт је када имаш јачи радар већег домета од свих других и ракете већег домета од свих других. Онда си уистину невидљив за њих. А то управо може F-15EX. Јефтинији од стелта, убојитији, и заиста невидљив. Са уграђеним системом флај-бај-вајр и летачким компјутером, F-15EX има боље маневарске карактеристике од F-15C, а може да извршава сва дејства по циљевима на земљи као и F-15E. Плус има најсавременији систем за ометање радара који га опет чини више стелт него што би то била стелт конструкција.

https://www.boeing.com/defense/f-15ex

f-15ex-8.jpeg

Ако пропадне куповина Рафала, мислим да би требало да затражимо да купимо F-15EX од Америке. Био би то макар добар политички потез. Па ако нам дозволе, одлично. А ако нам не дозволе, онда ми нисмо криви што ћемо купити нешто од Кинеза.

Back