Novi zakon: Zabrana za klima uredjanje na zgradama - svi vlasnici klima uredjaja na zgradama morace da ih uklone!

Kako onda da postavi klimu neko ko živi u zgradi?
Ja vec nekoliko godina zivm novoizgradjenom naselju u CH koga je izgradilo jedno osiguravajuce drustvo koje je u vlasnistvu americke korporacije odnosno Rostilda
Stan placam 1650 chf plus parking 50 chf ,stanovi su jako moderni sa velikim terasama ali jedina mana je sto nema klima uredjaja.Pokusao sam od upravitelja da dobijem dozvolu da klimu postavim na skriveno mjesto i probosim zid ali su me odbili
Inace tako je u cjeloj CH stambene zgrade vrlo rijetko imaju klimatizaciju ,dobra stvar je sto u CH nema tako velikih vrucina kao na Balkanu ali opet ljeta budu jako sparna sa velikim postotkom vlage u vazduhu sto ako si u godinama moze da smeta ali opet vecina nasih ljudi penzionera ljeta provodi na Balkanu gde imaju nekretnine dok ovi koji nemaju gde da odu moraju da trpe

Nikako . Crkavaj od vrucine ili se preseli u kucu na selu. Mozda mozes da stavis onu mobilnu klimu ona nema spoljnu jedinicu.
Ne raduj se toliko unapred, videćemo šta će da bude odo ovoga, ali je ne očekujem bilo šta. Previše ljudi, previše posla, previše je klima koje imaju oni koji pišu "zakone" u Srbiji.

ali toi to ne daje pravo da polivas ljude na ulici.

potrebno je uvesti obavezu kacenja kondenzat creva negde u stanu ili u odvod (oluk) zgrade, naplatio bih kaznu svakome kome klima curi po ulici.
To je rešenje, a ne kazne i skidanje klima. I izrada nekih tipskih maski za spoljne jedinice.

Klime uništavaju fasade zgrada! Trebaju se zabraniti!
Svako ko koristi klimu u zgradi treba plaćati nadoknadu za obnovu fasade!
Svako ko ima firmu u nekoj zgradi, bilo dal je restoran, kafic, advokat... Treba svakom stanaru iste da placa nadoknadu jer unistava izgled iste izlepljenim reklamama, natpisima....

ovo se i ne odnosi na postojece
mislim da se vise radi o zakonu koji se odnosi na zgrade koje ce se zidati da u projektu moraju da osmisle kako ce postaviti klime (recimo dzepovi u koje ce se stavljati) ili centralni rashladni sistemi kao sto su u pametnim zgradama.

nema sanse da se zakon primenjuje retroaktivno na stambene zgrade jer gomila ljudi nemaju mogucnost kacenja klime na drugo mesto osim na spoljasnji zid.
Zakone u Srbiji donose polupismene budale I ponavljaci, premijer drzave je osoba koja nema pojma da su zaposleni za stalno I na neodredjeno iste stvari... Ti stvarno mislis da ce zakon koji donesu biti prikladan I normalno napisan?

Те климе заиста нису леп призор, нарочито ако их је пуно на једној страни али шта да раде они који то не могу да склоне са видног места јер једноставно немају могућности, немају другу страну зграде а балкон им је мањи.
То се дешава када не постоји ред у планирању и изградњи и не размишља се мало унапред него прво пусти па онда кажњавај.
Постоје климе које не морају да се поставе ни на једну страну зграде, не морају да буду уопште видне али то кошта поприлично.

Kako tumacite novi zakon o stambenoj izgradnji?

Najvaznije novosti su da su klima uredjaji zabranjeni na fasadama i da ce svi postojeci morati da budu uklonjeni pod pretnjom kazni?

Izgleda se zgradari uvode u torove.

https://www.vreme.com/vesti/novi-zakon-zabrana-za-klima-uredjaje/

https://www.**********/kazne-za-kli...zgradnji-o-uklanjanju-ovih-uredjaja-s-fasada/
Tumacimo da od toga nece biti nista, osim mozda u centru i u glavnim ulicama gde direktno klime kaplju na trotoar i prolaznike.

Za uvucene zgrade pored kojih moze i ne mora da se prodje, ne vidim svrhu.

Ja vec nekoliko godina zivm novoizgradjenom naselju u CH koga je izgradilo jedno osiguravajuce drustvo koje je u vlasnistvu americke korporacije odnosno Rostilda
Stan placam 1650 chf plus parking 50 chf ,stanovi su jako moderni sa velikim terasama ali jedina mana je sto nema klima uredjaja.Pokusao sam od upravitelja da dobijem dozvolu da klimu postavim na skriveno mjesto i probosim zid ali su me odbili
Inace tako je u cjeloj CH stambene zgrade vrlo rijetko imaju klimatizaciju ,dobra stvar je sto u CH nema tako velikih vrucina kao na Balkanu ali opet ljeta budu jako sparna sa velikim postotkom vlage u vazduhu sto ako si u godinama moze da smeta ali opet vecina nasih ljudi penzionera ljeta provodi na Balkanu gde imaju nekretnine dok ovi koji nemaju gde da odu moraju da trpe
Tacno.

Da ali treba da budu postavljeni na neka diskretnija mesta.
verovatno u podrum esteto?
Cena kvadarata u novogradnji je vec visoka,i nikakav problem ne bi smeo biti da se klima uracuna kao standard poput prozora i vrata, a ne kao luksuz od 250€.Problem je sto se i balkoni projektuju kao ekstremno mali i pitanje je gde funkcionalno smestiti klima uredjaj da iskoristi svoj maksimum.Morali bi "investitori" i arhitekte da ozbiljnije shvate svoj posao

Back