Novi tehnički pregled, šta sada gledaju, a nekada nisu

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.107
Tehnički pregled u Srbiji je ozbiljniji nego ikada. Od poslednjih izmena propisa, kontrola vozila je znatno pooštrena, a sve više vozača "pada" na sitnicama koje ranije nisu ni proveravane.

Ako vam uskoro ističe registracija – obavezno pročitajte šta se sve proverava na novom tehničkom pregledu i na kojim tačkama najviše vozila biva odbijeno.

1752135064868.png

🔧 Koje su najčešće nove stavke na tehničkom pregledu?

Nove smernice nalažu proveru sledećih stvari koje ranije često nisu bile prioritet:

🔍 Ispravnost ABS, ESP i airbag sistema (lampice na tabli)

🔍 Zamena neispravnih sijalica i nepravilno ugrađeni LED farovi

🔍 Stanje trapova, spona i stabilizatora – čak i najmanja oštećenja mogu oboriti tehnički
🔍 Provera zadnjeg auspuha i emisije izduvnih gasova

🔍 Pukotine na šoferšajbni, oštećenja brisača i prskalica

🔍 Provera stanja pneumatika – dubina šare i DOT oznaka (starost guma)

📉 Najčešći razlozi zbog kojih vozila ne prolaze tehnički:
Neispravna svetla (farovi ili signalizacija)
Pojava korozije na karoseriji ili šasiji
Nevažeća oprema (npr. stari sigurnosni trokut, neispravni pojasevi)
Greške u ABS sistemu – lampica gori, vozač ne zna zašto
Modifikacije na automobilu koje nisu u skladu sa homologacijom

💡 Saveti kako da se pripremite za tehnički pregled:

Uradite pregled kod lokalnog majstora pre odlaska na zvanični tehnički

Zamenite istrošene brisače, sijalice, proverite pritisak u gumama

Očistite motorni prostor i ispod automobila – vizuelna preglednost je ključna

Proverite da vam lampice na tabli ne svetle pri startovanju

⚠️ Šta ako "padnete" na pregledu?

Imate pravo na rok od 5 dana da otklonite kvar i ponovo dođete, bez dodatne takse, ako se radi o manjoj neispravnosti. Međutim, ako je u pitanju ozbiljan kvar – mora se raditi novi kompletan tehnički pregled.

📌 Zaključak: Novi tehnički pregled je daleko detaljniji nego ranije. Više ne prolazi "na lepe oči", već se proverava bukvalno svaki deo vozila. Pripremite se na vreme, jer čak i sitnica može značiti – nema registracije!

SD

🔍 Ispravnost ABS, ESP i airbag sistema (lampice na tabli)
Ovo nemam tako da me briga.
🔍 Zamena neispravnih sijalica i nepravilno ugrađeni LED farovi
Sijalie sve ispravne, nemam LED farove.
🔍 Stanje trapova, spona i stabilizatora – čak i najmanja oštećenja mogu oboriti tehnički
Trapovi su odlicni, kod mene su pustali i sa losim trapovima, ali kod mene su dobri.
🔍 Provera zadnjeg auspuha i emisije izduvnih gasova
Auspuh je dobar kao i izduvni gasovi.
🔍 Pukotine na šoferšajbni, oštećenja brisača i prskalica
Nemam pukotine, prskalice rade, brisaci :hahaha:

Da, ovo je sve tako već par godina, niste napisali i hitna pomoć, naime mora da bude u roku koja vam stoji na njoj, ako prođe rok mogu vas samo zbog toga vratiti

Mislim, mene su vratili pre 3 godine samo zbog toga pa znam :)
To kod vas drugacije kod mene mogu unapred da proverim da li je sve u redu za tehnicki a ne uplatim 6000 dinara pa posle treba da jurim i ispravljam greske.

To je sad kockanje, doduse ja sam kod mene menjao oba kociona cilindra zadnja i paknove, napred nisam nista dirao jer je dobro.
Mene je vratio s tehnickog zbog zakasnjenja na kocenju,odem kod majstora 2 sata se drkao i na kraju prodjem za 1% jedva,sledece godine odem na drugi tehnicki preko veze i kazem za problem, kaze odlicno koci 20% a pada se sa 30% ,znaci bespotrebno svakog drkaju i oce da ih castim

Back