Novi Sad, jedan jedini u Srbiji

Da si pažljivo čitala, onda bi shvatila da to nije ono što sam napisao, tj. da je tvoj stav u najmanju ruku utopistički i vrlo brzo se raspadne u sudaru sa realnošću.

Naravno, i to može da se desi. Nije poenta biti jači, nego samo ubediti drugu stranu da se sukob nikako ne isplati. ;)
E, sada... uvek postoje poremećeni ludaci koji bi glavom kroz zid... dešava se... no i za takve slučajeve postoji rešenje.

Sve zavisi od sastava stanara zgrade...mi smo samo par godina živeli u stanu ali smo imali sreće da su svi stanari skroz opušteni za sve. Kad je tako i niko ni na koga ne gunđa, onda ni ti nemaš pravo da gunđaš kad komšijska deca prave žurke ili komšinica pored ima lajavog psa. I vremenom se navikneš pa ti ništa ne smeta.
Ali zato su moje sadašnje komšije živeli u zgradi gde je svima smetalo sve...stanarima ispod je smetalo i škripanje stolica kad je slava, a nedaj bože da neko zapeva ili se pusti muzika. U takvoj zgradi je ludost pomisliti na kućnog ljubimca. Ja lično ne bih imao živaca da se oko toga natežem...imam kratak fitilj i ko zna šta bi se desilo.
znači, i to igranje đonom ne pali svida, osim ako nisi mazohista i voliš da život pretvoriš u horor.

Nemoj samo ti da mi posle crvenog kartona glumiš finoću. :hahaha:
Kao što sam već napisao, tvoja je teza nerealna. Zapravo, toliko je nerealna da je se ti sama ne pridržavaš. Sjajno! :ok:

Crveni karton se ovde vrlo retko daje. Mnogo češće se dešava da ga neko zasluži a ne dobije, nego obrnuto ;).
No, pošto svi grešimo, postoji procedura i način da se i to reši.
Ljudi se međusobno razlikuju i po tome da li su spremni da priznaju sopstvene i prihvate tuđe greške ili ne.
Ne bih o tome da li, šta i koga ko od nas glumi jer postoji dovoljno napisanih reči (koje uvek najviše govore o nama samima) pa neka svako zaključuje po sopstvenom nahođenju. :)
Moja teza je da uvek, ako mogu, ne budem deo problema, već deo rešenja i da se ponašam u skladu sa tim.
To što komšija potroši vodu za zalivanje cveća, a ne plaća je - za mene nije razlog da ni ja ne plaćam vodu koju potrošim na svog psa. Slično kao što to što budale bacaju đubre i pljuju po ulici nije razlog da ja na očistim za svojim psom. Nekako, bolje se osećam kad se ponašam onako kako verujem da treba i platim svoje račune. i jedino tako dajem sebi za pravo da od drugih tražim da plate svoje. :)

Dobro, a zar je toliko teško makar pokušati sa komšijama prvo razgovarati argumentovano? I ja sam za to da se prvo pokuša fino, pa tek ako to ne upali, ako su komšije nerazumne, kako ti kažeš, đonom. I slažem se svakako da bi na legalno i legitimno održanoj sednici kućnog saveta vlasnici pasa, da su prisustvovali, mogli da utiču na odluku na ovaj ili onaj način, makar deo komšija bi urazumili. Koliko sam shvatila na početku ove diskusije, sastanak kućnog saveta je održan i vlasnici nisu prisustvovali. Ako nisu blagovremeno obavešteni, imaju pravo na žalbu, ovako, mogu da se žale bukvalno jedino upravi vodovoda na radnika koji je prekoračio ovlašćenja.

Zavisi o cemu se radi. Ako niste u pravu onda jednostavno ispravite gresku i kraj, ali ako jeste onda tu nema taktiziranja. Svako od tih ljudi koji nesto zameraju su u potpunosti svesni toga zasto to cine i ako im se dozvoli da se izivljavaju onda tome nema kraja.

Takva glupost nije smela da se izglasa zato sto nije u skladu sa zakonom, a ne zato sto nisu prisustvovali vlasnici pasa. Sta bi bilo da su prisustvovali? Ne znamo.

Nije radnik prekoracio ovlascenja nego nije postupio u skladu sa zakonom i u normalnoj drzavi bi zato bio kaznjen.

Dobro, a zar je toliko teško makar pokušati sa komšijama prvo razgovarati argumentovano?
:rtfm:
Što se mene tiče, ja probam da objasnim i obrazujem, ako ne uspe lepo, onda se ide đonom, svaki dan, svaki dan, svaki dan, svaki dan, svaki dan, svaki dan... i na kraju se istera svoje.
Zašto? Zato što je meni bitnije da moja životinja ostane, nego što je njima da ta životinja ode.

Podilaženje komšijama po svaku cenu, najčešće ima kontraefekat, jer se pogorde, pa se ponašaju po onoj daš mu prst, uzme celu ruku.
;)

I ja sam za to da se prvo pokuša fino, pa tek ako to ne upali, ako su komšije nerazumne, kako ti kažeš, đonom. I slažem se svakako da bi na legalno i legitimno održanoj sednici kućnog saveta vlasnici pasa, da su prisustvovali, mogli da utiču na odluku na ovaj ili onaj način, makar deo komšija bi urazumili. Koliko sam shvatila na početku ove diskusije, sastanak kućnog saveta je održan i vlasnici nisu prisustvovali. Ako nisu blagovremeno obavešteni, imaju pravo na žalbu, ovako, mogu da se žale bukvalno jedino upravi vodovoda na radnika koji je prekoračio ovlašćenja.
Eh, sastanak uopšte ne mora da se fizički održi, a da sa njega postoji zapisnik. ;)

Sve zavisi od sastava stanara zgrade...mi smo samo par godina živeli u stanu ali smo imali sreće da su svi stanari skroz opušteni za sve. Kad je tako i niko ni na koga ne gunđa, onda ni ti nemaš pravo da gunđaš kad komšijska deca prave žurke ili komšinica pored ima lajavog psa. I vremenom se navikneš pa ti ništa ne smeta.
Ali zato su moje sadašnje komšije živeli u zgradi gde je svima smetalo sve...stanarima ispod je smetalo i škripanje stolica kad je slava, a nedaj bože da neko zapeva ili se pusti muzika. U takvoj zgradi je ludost pomisliti na kućnog ljubimca. Ja lično ne bih imao živaca da se oko toga natežem...imam kratak fitilj i ko zna šta bi se desilo.
znači, i to igranje đonom ne pali svida, osim ako nisi mazohista i voliš da život pretvoriš u horor.
Shvatam na šta ciljaš.
Da razmislim... :think:

Znaš kako... život je stalna borba za ostvarivanje prava na svoje mesto pod Suncem, koje neko drugi ugrožava radi svog sebičluka ili poremećaja. U situaciji kada neko već ima životinju u kući ili u stanu, šta taj treba da radi ako ima komšije kao što su u drugom primeru koji navodiš?
Da ih izbaci na ulicu, da nekome čuvanje, odvede na selo? :dontunderstand:
Neko bi mogao da uradi nešto od toga, ja eto ne bih. Ja se svim silama trudim da na lojalnost koje moje životinje imaju prema meni uzvratim makar delićem lojalnosti i ne bih sebe mogao da pogledam u ogledalo od srama, ukoliko bih ih se odrekao zbog nekog psihopate.

Zavisi o cemu se radi. Ako niste u pravu onda jednostavno ispravite gresku i kraj, ali ako jeste onda tu nema taktiziranja. Svako od tih ljudi koji nesto zameraju su u potpunosti svesni toga zasto to cine i ako im se dozvoli da se izivljavaju onda tome nema kraja.

Takva glupost nije smela da se izglasa zato sto nije u skladu sa zakonom, a ne zato sto nisu prisustvovali vlasnici pasa. Sta bi bilo da su prisustvovali? Ne znamo.

Nije radnik prekoracio ovlascenja nego nije postupio u skladu sa zakonom i u normalnoj drzavi bi zato bio kaznjen.

Potpuno se slažem.

Ne bih o tome da li, šta i koga ko od nas glumi jer postoji dovoljno napisanih reči (koje uvek najviše govore o nama samima) pa neka svako zaključuje po sopstvenom nahođenju. :)
U pravu si, bolje nemoj. :ok:

To što komšija potroši vodu za zalivanje cveća, a ne plaća je - za mene nije razlog da ni ja ne plaćam vodu koju potrošim na svog psa. Slično kao što to što budale bacaju đubre i pljuju po ulici nije razlog da ja na očistim za svojim psom. Nekako, bolje se osećam kad se ponašam onako kako verujem da treba i platim svoje račune. i jedino tako dajem sebi za pravo da od drugih tražim da plate svoje. :)
Nisam to ni napisao, već samo iznosio kao primer apsurda do koga možemo da teramo, a i kao mogući argument za vlasnike životinja koji se nađu u sličnoj situaciji.

Shvatam na šta ciljaš.
Da razmislim... :think:

Znaš kako... život je stalna borba za ostvarivanje prava na svoje mesto pod Suncem, koje neko drugi ugrožava radi svog sebičluka ili poremećaja. U situaciji kada neko već ima životinju u kući ili u stanu, šta taj treba da radi ako ima komšije kao što su u drugom primeru koji navodiš?
Da ih izbaci na ulicu, da nekome čuvanje, odvede na selo? :dontunderstand:
Neko bi mogao da uradi nešto od toga, ja eto ne bih. Ja se svim silama trudim da na lojalnost koje moje životinje imaju prema meni uzvratim makar delićem lojalnosti i ne bih sebe mogao da pogledam u ogledalo od srama, ukoliko bih ih se odrekao zbog nekog psihopate.
Čekaj malo...takva situacija je nemoguća. Ne možeš tek tako da padneš s neba u tu zgradu...ili tu već žive zadrti stanari a ti si novajlija koji ne želi da se prilagodi pravilima te zgrade, ili si ti već dugo sa svojim ljubimcima a doseli se neki mrzitelj. ali u drugom slučaju je on manjina i ne verujem da bi imao neki uticaj. Mnogo je verovatnija situacija da se ti, iako znaš kakav stav ima komšiluk, odlučiš da nabaviš ljubimce. Onda si ti taj koji svesno želi sukob.

Čekaj malo...takva situacija je nemoguća. Ne možeš tek tako da padneš s neba u tu zgradu...ili tu već žive zadrti stanari a ti si novajlija koji ne želi da se prilagodi pravilima te zgrade, ili si ti već dugo sa svojim ljubimcima a doseli se neki mrzitelj. ali u drugom slučaju je on manjina i ne verujem da bi imao neki uticaj. Mnogo je verovatnija situacija da se ti, iako znaš kakav stav ima komšiluk, odlučiš da nabaviš ljubimce. Onda si ti taj koji svesno želi sukob.

Micro, nije uvek sve tako crno-belo.
Evo ja sam podstanar i sa sve mačkama sam se doselila u novu zgradu, dakle nisam novajlija koji tek treba da odlučuje o tome da li će imati ljubimce.
Takođe, komšija ispod se bunio zbog mačaka i prvo sam bila ljubazna. Što da ne, hajde tako da probam da rešim problem. I naravno, bilo je još gore.
Situacija se smirila kada je moj muž odmarširao dotičnog komšiju sa naših vrata, i kada je podviknuo kad je video da njegova unuka (od tog komšije) šutira macu iz dvorišta.
Dok sam ja kulturno komunicirala, čovek nije bio u stanju nikako da se smiri i sve mu je smetalo. Čim se krenulo đonom - evo, sad je mir u zgradi, konačno.

Jednostavno, ne može se generalizovati, ima raznih stanara, raznih komšija i raznih situacija. Ali kod takvih budala kultura najčešće bude još kontraproduktivna. To je još jedan razlog zašto ne planiram da živim u zgradi.

Kakva je to definicija "zadrti stanari" kojom se objasnjava moguci sukob. Svako moze da bude zadrt u svom stanu koliko hoce, a da li cu ja u svom da imam ljubimca se njega ne tice i nema nikakvo pravo da svoju zadrtost eksponira u mom i prisustvu mog ljubimca. Ponavljam: stanari se u zgradi mogu dogovoriti sta god hoce, ali to postaje obavezujuce samo ako je u skladu sa vazecim zakonima i ostalim pravnim aktima.

a kako da zna kako ce komsiluk reagovati na nabavku psa?
jel treba da se shlihta i pita komsiju dal u svoj stan sme da dovede psa?

evo vidis,kod nas u zgradi je jedan par dobio blizance :)
i srecni tata je lepo napisao da se izvinjava zbog buke,ali slavice se i zamolio je komsije da imaju razumevanja jer je to ipak veliki i jako lep dogadjaj

naravno neko je zvao policiju :roll::roll::roll::roll:

jedno vece nije mogao da izdrzi nego je pokusao da pokvari ljudima slavlje(dva fina policajca su samo cestitali,pozeleli sve najbolje i otisli) :mrgreen:
baksuzi na sve strane
i zasto bi se normalni uvek prilagodjavali skotovima?
neka se skotovi nekad prilagode normalnima za promenu

Poslednja izmena:
Kakva je to definicija "zadrti stanari" kojom se objasnjava moguci sukob. Svako moze da bude zadrt u svom stanu koliko hoce, a da li cu ja u svom da imam ljubimca se njega ne tice i nema nikakvo pravo da svoju zadrtost eksponira u mom i prisustvu mog ljubimca. Ponavljam: stanari se u zgradi mogu dogovoriti sta god hoce, ali to postaje obavezujuce samo ako je u skladu sa vazecim zakonima i ostalim pravnim aktima.

Već sam pisao o zgradi u kojoj su živeli moji prijatelji...to su ti zadrti stanari koji su ustanovili neka prvila ko zna koliko dugo. Ti kao novajlija možeš da biraš dda se prilagodiš ili da kreneš u sukobe...ili se iseliš odatle. A verujte mi da itekako mogu da ti zagorčaju život.

a kako da zna kako ce komsiluk reagovati na nabavku psa?
jel treba da se shlihta i pita komsiju dal u svoj stan sme da dovede psa?

evo vidis,kod nas u zgradi je jedan par dobio blizance :)
i srecni tata je lepo napisao da se izvinjava zbog buke,ali slavice se i zamolio je komsije da imaju razumevanja jer je to ipak veliki i jako lep dogadjaj

naravno neko je zvao policiju :roll::roll::roll::roll:

jedno vece nije mogao da izdrzi nego je pokusao da pokvari ljudima slavlje(dva fina policajca su samo cestitali,pozeleli sve najbolje i otisli) :mrgreen:
baksuzi na sve strane
i zasto bi se normalni uvek prilagodjavali skotovima?
neka se skotovi nekad prilagode normalnima za promenu
Pa valjda ako živi u nekoj vrsti zajednice treba da se konsultuje sa tom zajednicom. Pa i ja ne bi mogao da kupim psa a da su svi moji ukućani protiv.

Pa valjda ako živi u nekoj vrsti zajednice treba da se konsultuje sa tom zajednicom. Pa i ja ne bi mogao da kupim psa a da su svi moji ukućani protiv.

E kad bi to tako bilo, onda bih ja izbacila pomenutog komšiju iz zgrade, pošto iritira celu "zajednicu" :mrgreen:.
Možda bih mogla da pokrenem peticiju :think: .
Kad pogledam, on larma, ide i uznemirava ljude, lupa im na vrata, smara decu (i to im deli čudne komplimente :eek: ).. šta će nam on :mrgreen: .

pa komsija u stanu koji nije tvoj,tesko da je ukucanin
jel tako treba da pitas i jel smes da dovedes neku devojku u svoj stan? mislim ono...mozda komsiji smeta sto privodis sojke :lol::lol::lol::lol:
ipak je to...fina zajednica :mrgreen:
mislim,ne ti,nego bilo ko....

pa komsija u stanu koji nije tvoj,tesko da je ukucanin
jel tako treba da pitas i jel smes da dovedes neku devojku u svoj stan? mislim ono...mozda komsiji smeta sto privodis sojke :lol::lol::lol::lol:
ipak je to...fina zajednica :mrgreen:
mislim,ne ti,nego bilo ko....

A što pa ja ne bi mogao? :lol: Napisao sam da je to neka vrsta zajednice...ima zajedničko stepenište, zajedničke prostorije, troškove, vodomer...možda se nekom ne sviđa al to jeste nekakva zajednica. Da nije tako ne bi postojao kućni red i kućni savet.
Znam ja da oni ne mogu da zabrane ali mogu da ti život opasno zagorčaju. I nimalo nije prijatno živeti non-stop na oprezu.

A što pa ja ne bi mogao? :lol: Napisao sam da je to neka vrsta zajednice...ima zajedničko stepenište, zajedničke prostorije, troškove, vodomer...možda se nekom ne sviža al to jeste nekakva zajednica. Da nije tako ne bi postojao kućni red i kućni savet.
Znam ja da oni ne mogu da zabrane ali mogu da ti život opasno zagorčaju. I nimalo nije prijatno živeti non-stop na oprezu.

pa ne zivis u stanu a i ozenjen si....bilo bi malko neukusno,zar ne :mrgreen:
za ostalo si u pravu al....sta znam

Već sam pisao o zgradi u kojoj su živeli moji prijatelji...to su ti zadrti stanari koji su ustanovili neka prvila ko zna koliko dugo. Ti kao novajlija možeš da biraš dda se prilagodiš ili da kreneš u sukobe...ili se iseliš odatle. A verujte mi da itekako mogu da ti zagorčaju život.

Verujem, ali ne mogu da razumem o cemu pricas. Postoje stvari koje svakako treba postovati, sve sto ugrozava druge, ali neka posebna pravila koja su neki dokoni izmislili .... Postoji Odluka o kucnom redu, uzmes, procitas, pa im nadjes slabu tacku ako te bas toliko nagaze. Kako da te nateraju da se iselis, pa to bi bio kriminal? Ili se nismo razumeli?

A što pa ja ne bi mogao? :lol: Napisao sam da je to neka vrsta zajednice...ima zajedničko stepenište, zajedničke prostorije, troškove, vodomer...možda se nekom ne sviđa al to jeste nekakva zajednica. Da nije tako ne bi postojao kućni red i kućni savet.

Ma naravno da nije prijatno, ali tolika frka od komsija .... citajuci vase komentare pocecu da mislim da su moje komsije najbolje na svetu.

Back