Novi početak...

Лулница

Iskusan
Poruka
5.305
Da li je kasno od 35 godine pa na dalje početi graditi život koji nije bio izgrađen do tada?

Pri tom mislim na sve: na porodicu (muža, decu),obrazovanje/posao, prijatelje (društveni život), hobije, ostvarenje snova (npr putovanja,...)
Ili je ipak istinita stara narodna izreka "Sve ima svoje vreme!" ;)

I šta je po vama važnije, biti srećan pa kada god to bilo (npr i u 50-toj) ili se truditi imati sređen svaki segment života na vreme?

sand1.jpg

....sreca je vrlo promenjliva kategorija....neko je srecan uvek (srecu cine
male stvari)..neko nikada (stalno bi jos i jos)...
....svi razlicito gledamo na to...sreca je svacija kao i tuga i bolest, ako
zelis nedostizno, nikad ta sreca nece ni doci..ako su zelje realne, onda
ti svaki dan moze biti srecan....

...inace nikad nije kasno za srecu..kao sto je za tugu uvek prerano....

U mom mentalnom sklopu ne postoji termin ,,novi pocetak" i ja ne znam sta to znachi.
Postoji ,,promena pravca kretanja", povremeni - po potrebi ,,povratak u rikverc", radi korekcije dotadashnjeg ili beskorisnog automuchenja razmatranjima i ,,preskakanje nivoa" koji su mentalno prevazidjeni, pokazali se besmislenim ili relano neizvodljivi i onaj prelepi taster ,,delete".
A sve spada pod zajednichki folder ,,prilagodjavanje situaciji i mogucnostima".
Ukoliko bi folder opteretila spamom pod nazivom ,,ljudi misle da treba", ,,to je normalno , tako treba", ,,bi ja ali je nemoguce", ,,glodari i lelemudi ne miruju sa uznemiravanjem" itd itd, inteligentan spam, koji ometa jasnu sliku na Desktopu i uzrokuje spadanje sa dostugnutog Levela ili kochi misaoni, svakodnevni proces prezivljavnja, onda treba aktivirati antivirusni program za opstanak.
Shalu na stranu...zivot je previshe osmishljen, inteligentno perfidan i sebichno razmazen, da bi mi dozvolio da preterano mislim da moze i hoce...tako da samo treba drzati ochi otvorene, i u ushi inplantirati mp3 relax music i kretati se mogucim, realnim putanjama, kako vreme i elementarne nepogode dozvoljavaju...pa kud stignesh (a znash od rodjenja gde je kraj, samo ti je vreme izlazne stanice nepoznato...nekima ni to nije )

Poslednja izmena:
imam par kolega od 30 - 50ak godina na smjeru
joko mi je simpaticno to
ali nije realno
ko ce zaposliti osobu koja ima toliko godina a 0 radnog iskustva u datoj profesiji?

osim ako to ne rade za svoju dusu i mogu da si priuste da ne dobiju posao, onda je kul :)

Naravno da je kasno, one što sve to nisu obavili do 35. odstreliti :mrgreen:

A sad bez zezanja.
Situacija u kojoj si prisiljen da biraš između novog početka i ništavila nije ničija želja, volja ili izbor.
Koliko je ljudi u poslednje dve decenije napustilo ovu zemlju u svojoj 30. 40. ili čak 50. godini i počelo ispočetka u nekoj drugoj? Učili strani jezik, sticali nove, neophodne kvalifikacije, stvarali novi krug prijatelja?
Koliko ljudi izgubi partnera i/ili porodicu, pa zasnuje novi brak i pokuša još jednom?
Koliko je ljudi na ovim prostorima ostalo bez ičega, pa opet krenuli ispočetka?

Radiš ono što moraš u onom trenutku kada možeš ili te nema.
Na kraju krajeva, živimo u takvom delu sveta gde je postavljanje pitanja da li je nešto urađeno "na vreme" i vrednovanje postignuća samo po tom kriterijumu prosto neukusno :neutral:

Mislim da je sve moguće. Imam druga koji je imao stalan (za mnoge od nas extra posao), ali se prosto nije video ni u ovoj zemlji ni na tom poslu do kraja života i jednostavno je u 33 godini sve napustio i otišao sa rancem na leđima na Novi Zeland bez igde ikoga tamo, za 3 meseca se snašao i dobio produženje vize, onda je krenula borba, skoro smo se čuli i kaže da tek sad može da kaže da je srećan i da je ostvario to što je želeo. Pretpostavljam da mu nije baš lako, ali bio je svestan situacije u koju se upušta. Ja recimo nikada ne bih imala hrabrosti (ili ludosti) da učinim takav korak, ali njega drugačije i ne mogu zamisliti.

Nikad nije kasno...jedino mozda na ovim prostorima. U Americi mozes da pocnes da gradis zivot iznova i u 40im i 50im i niko te nece gledati - jesi normalan.
Ovde ako imas preko 30 a nemas izgradjeno to sto drugi misle da treba ti si ''propao''.

To sto sve ima svoje vreme ja shvatam da ne pada to vreme svakome od nas isto :lol:
kao sto je neko srecan u 50im godinama..ali ta sreca nije nista manja nego kod nekog ko ima 20, naprotiv. Mislim da covek sa godinama spoznaje sta je prava sreca i nauci da uziva u njoj.

Da li je kasno od 35 godine pa na dalje početi graditi život koji nije bio izgrađen do tada?

Pri tom mislim na sve: na porodicu (muža, decu),obrazovanje/posao, prijatelje (društveni život), hobije, ostvarenje snova (npr putovanja,...)

I šta je po vama važnije, biti srećan pa kada god to bilo (npr i u 50-toj) ili se truditi imati sređen svaki segment života na vreme?

sand1.jpg

Pa znam neke koji su sa porodicama otisli u kanadu i usa sa 40-50god..a opet i neke koji su hteli nesto brze od zivota pa su po zatvorima i novom groblju..tako da nikad nije kasno za tako neke pocetke..ne sad za tenisku karijeru:lol:

Poslednja izmena:

sand1.jpg

Ovde vladaju neka čudna pravila....da moraš da završiš fakultet do 25, da se udaš do 29, da rodiš prvo dete do 30 ... itd itd.
Eh, život je obično mnogo maštovitiji od toga, posebno u Srbiji gde je sve onako naopačke :D.

Mislim da nije kasno za neke stvari.. npr meni je skroz normalno da se osoba obrazuje celog života..ne vidim zašto ne bih upisala drugi fax sa 35 recimo...
Dok za druge strane.. priroda čini svoje.. npr ne možeš do kraja života očekivati da rađaš decu..
...ali ako se vrata i zatvore za jednu stvar, otvore se za druga ! I to uvek treba imati u vidu.

Posebno što su ljudi pre skloni da plaču ispred zatvorenih vrata, umesto da se osvrnu i vide izlaz koji im je isped nosa :).

Potpuna sreća ne zavisi od spoljašnjih faktora.. ona zavisi od rada na sebi, od izgradnje ličnosti koja se dešava čitavog života...a karakter i ličnost se ne grade trudom po svaku cenu da se "sredi svaki segment života", jer na silu guranje stvari vodi samo u frustraciju.

sand1.jpg

Nije kasno naravno. Zivot je jedan, i treba se voditi svojim licnim pravilima i zeljama kad sta uraditi ili ne uraditi. Ako te 'sredjivanje svakog segmenta zivota' ne cini srecnom, onda menjaj te segmente :)

Jedino za decu postoje ogranicenja, sve ostalo mozes da promenis i u pedesetoj.

Nije kasno.
A izreka 'sve ima svoje vreme' nije tačna, bar ne u mom svetu. Ja bih rekla 'Svako ima svoje vreme'.
Pozdrav

sand1.jpg

nikada nije kasno, Lulnice:D

sand1.jpg
svako ima svoje vreme kada zeli ili moze nesto da uradi, iako vecina ljudi radi iste stvari u otprilike isto vreme. ali mnogo bitnije od toga da se uradi sve "na vreme" jeste da oslusnes sebe i shvatis sta je ono sta zelis, jer raditi prave stvari ali u pogresno vreme, isto je i kao da su te stvari potpuno pogresne. naravno osim ako bioloski neke stvari ne mozes da izvedes (deca, neke karijere itd). kod nas ljudi jako gledaju u godine, a posebno tudje, i ona do odredjenog momenta se podrazumeva da ce svaki posteni momak i devojka odraditi ono sta se odariti mora :neutral: po evropi ljudi dosta drugacije zive, i granice su ako i postoje mnogo fleksibilnije. sad ne kazem da je ni jedan ni drugi ekstrem dobar, ali u sustini podrzavam da svako radi ono sto mu prija i u trenutku kada sam to pozeli.

U svemu se najvise slazem s Medom
U vreme u kome zivimo, zasto nisi uredio zivot po svojoj zelji - vise je nego neukusno pitanje

I te kako da nije kasno, pogotovo sto si jos mlada i u najboljim godinama za sve
Energiju, volju i sprpljenje i napred!

sand1.jpg

Kasno je onda kad nisi sposoban vise za to nesto..
Ako si sposoban, nije kasno...

sand1.jpg
Sa 35 nije kasno ni za sta. A u poznijim godinama je kasno samo za radjanje, ali ni za sta drugo nije.

Divim se ljudima koji imaju dovoljno entuzijazma da uloze napor da im bude dobro.
Divim se ljudima koji sebe smatraju dovoljno vrednim da smatraju da zasluzuju najbolje.
Divim se ljudima koji zive umesto sto traze izgovore.

Prosecni zivotni vek je oko 75 godina. Od 35 do 75 ima jos mnogo vremena da budemo dobri i sebi i drugima i ne mogu da zamislim kako razmislja i zivi covek koji veruje da je suvise star. Pri tom svi znamo stare ljude pune radosti, volje, energije i dobrote, kao i mlade kojima nije ni do cega.
Jos kada vidim kako se bolesni ljudi bore, zaista se postidim jer sam ponekad malodusna.

Ovo je nas jedini zivot i bolje ikad nego nikad.
Od 35 do penzije imas oko 30 godina. Zar propustiti da napredujemo samo zato sto nemamo 20? Od 35 do penzije imas isto onoliko koliko od 5 godina do sada ;) ogromno vreme, zasto ga baciti?
Penzioneri putuju sa zadovoljstvom i ne pada im na pamet da su stari za zivotna zadovoljstva.
Za ljubav nije kasno nikad, pa zasto bi bilo za prijateljstva i hobije.

Kada pominjes srecu u 50-oj to kazes kao da su 50 godina starost. :lol: Cekaju te jos mnoga iznenadjenja u zivotu.

I za kraj da citiram Paracelzusa "Ko god zamišlja da svako voće sazreva u isto vreme kad i jagode, ne zna ništa o grožđu" :D

Poslednja izmena:
Sa 35 nije kasno ni za sta. A u poznijim godinama je kasno samo za radjanje, ali ni za sta drugo nije.

Divim se ljudima koji imaju dovoljno entuzijazma da uloze napor da im bude dobro.
Divim se ljudima koji sebe smatraju dovoljno vrednim da smatraju da zasluzuju najbolje.
Divim se ljudima koji zive umesto sto traze izgovore.

Prosecni zivotni vek je oko 75 godina. Od 35 do 75 ima jos mnogo vremena da budemo dobri i sebi i drugima i ne mogu da zamislim kako razmislja i zivi covek koji veruje da je suvise star. Pri tom svi znamo stare ljude pune radosti, volje, energije i dobrote, kao i mlade kojima nije ni do cega.
Jos kada vidim kako se bolesni ljudi bore, zaista se postidim jer sam ponekad malodusna.

Ovo je nas jedini zivot i bolje ikad nego nikad.
Od 35 do penzije imas oko 30 godina. Zar propustiti da napredujemo samo zato sto nemamo 20? Od 35 do penzije imas isto onoliko koliko od 5 godina do sada ;) ogromno vreme, zasto ga baciti?
Penzioneri putuju sa zadovoljstvom i ne pada im na pamet da su stari za zivotna zadovoljstva.
Za ljubav nije kasno nikad, pa zasto bi bilo za prijateljstva i hobije.

Kada pominjes srecu u 50-oj to kazes kao da su 50 godina starost. :lol: Cekaju te jos mnoga iznenadjenja u zivotu.

I za kraj da citiram Paracelzusa "Ko god zamišlja da svako voće sazreva u isto vreme kad i jagode, ne zna ništa o grožđu" :D

:worth::worth::worth::worth::worth::worth:

Back