Novi Kinezi u Novom Sadu

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
236.900
Kompanija SHAC će do kraja 2025. godine u Novom Sadu otvoriti svoju fabriku, potvrdio je ranije objavljene informacije gradonačelnik Novog Sada Žarko Mićin.
"Sastao sam se u Šangaju sa Jin Ksiaočunom i Gong Minom, potpredsednicima odbora direktora kompanije SHAC, koja u Novom Sadu do kraja godine otvara svoju prvu fabriku u Evropi, u koju ulažu oko 40 miliona evra. Zajedno smo obišli razvojno-istraživački centar u Šangaju i razgovarali o dinamici realizacije investicije u Novom Sadu", naveo je Mićin koji ovih dana boravi u Kini.

Dodaje da su ga informisali da SHAC ima 16 fabrika, da sarađuju sa najznačajnijim automobilskim industrijama, i da će novosadska fabrika isporučivati komnponente za BMW.

"Otvaranje fabrike očekuje se do kraja 2025. godine. Prva serijska isporuka za evropske klijente planirana je u prvom kvartalu 2027. Prva faza će obuhvatiti 19.000 kvadratnih metara, sa mogućnošću proširenja kapaciteta na do 30.000 kvadratnih metara u narednim fazama razvoja", rekao je Mićin.

Istakao je da je potvrđeno da će u prvoj fazi fabrika u Novom Sadu zaposliti 200 radnika, od čega će 50 odsto biti visokoobrazovani stručnjaci, a 20 odsto radnici sa srednjom stručnom spremom.

Inače, dolazak SHAC u Novi Sad potvrđen je još u oktobru prošle godine, kada je potpisan ugovor o gradnji proizvodne hale. To je učinjeno kada je tadašnji gradonačelnik Milan Đurić bio u poseti Kini.

Šangajska fabrika SHAC (Shanghai Huizhong Automotive Manufacturing) proizvodi i plasira na tržište teške kamione i autobuse, kao i kombi vozila sa zvučnim osvetljenjem, mini autobuse.

Osnovana je 1992, a koreni proizvodnje kamiona sežu u 1958. godinu, kada je u Kini sastavljeno prvo vozilo te vrste.

https://www.021.rs/story/Novi-Sad/V...Djurica-Kineska-fabrika-stize-u-Novi-Sad.html

Sad mi baš nije jasno, prave kamione i autobuse, a iz Novog Sada će slati delove za BMW koji koliko znam pravi samo automobile i motocikle.
Hoće li ovo unaprediti našu varoš?

Proizvodnja u Evropi im daje logističku prednost. Manji troškovi transporta, brža isporuka delova u Nemačku, a naši radnici će da im rade za relativno male pare.

A što se tiče pitanja "umeju li Kinezi to da naprave", to je iluzorno - oni umeju zaista sve da naprave.

Proizvodnja u Evropi im daje logističku prednost. Manji troškovi transporta, brža isporuka delova u Nemačku, a naši radnici će da im rade za relativno male pare.

A što se tiče pitanja "umeju li Kinezi to da naprave", to je iluzorno - oni umeju zaista sve da naprave.
videh kopije accuphase i levinsona pre neki dan... stampu tj bordove rade identicno po svim jacim modelima od audio nota i slicnih....

problem je sto imaju ideju, umeju da iskopiraju bukvalno sve, ali jos ne mogu da udju u fazu da odvoje maksimalni kvalitet ugradjenih stvari vec skrtare da bi bilo sto jeftinije.

kada to budu prevazisli... ne znam ko ce im stati na put.

uzgred video kopije alpsovih potova...ko vidi razliku ja ga castim ruckom.

Da, evo nekih proizvoda iz te fabrike:

1748358718500.png

videh kopije accuphase i levinsona pre neki dan... stampu tj bordove rade identicno po svim jacim modelima od audio nota i slicnih....

problem je sto imaju ideju, umeju da iskopiraju bukvalno sve, ali jos ne mogu da udju u fazu da odvoje maksimalni kvalitet ugradjenih stvari vec skrtare da bi bilo sto jeftinije.

kada to budu prevazisli... ne znam ko ce im stati na put.

uzgred video kopije alpsovih potova...ko vidi razliku ja ga castim ruckom.
Noćas sam došao iz Kine, i tamo sam video šta znaju.

Oni umeju sve da naprave, sa kvalitetom od 1 do 100. Naravno, naši uvoznici uvoze samo ovo od 1 do 10, jer je jeftinije i mogu više da se ugrade, i otud ljudi imaju iluziju da su stvari "made in China" nekvalitetne.

Ali Kinez će uraditi ono što hoćeš. Ako hoćeš da ugradiš najkvalitetniji moguću komponentu, to će te koštati toliko, pa ti izvoli i sam izaberi.

Recimo, gledao sam njihove automobile i bio sam prijatno iznenađen. Ono što oni proizvode kao top kvalitet je zaista top kvalitet, ali ima i određenu cenu (koja je opet manja nego ono što je u Evropi ili Americi top kvalitet). Ali takve automobile kod nas (još uvek) niko ne uvozi u Srbiju.

1748359181516.png

Oni umeju sve da naprave, sa kvalitetom od 1 do 100. Naravno, naši uvoznici uvoze samo ovo od 1 do 10, jer je jeftinije i mogu više da se ugrade, i otud ljudi imaju iluziju da su stvari "made in China" nekvalitetne.

Ali Kinez će uraditi ono što hoćeš. Ako hoćeš da ugradiš najkvalitetniji moguću komponentu, to će te koštati toliko, pa ti izvoli i sam izaberi.

Recimo, gledao sam njihove automobile i bio sam prijatno iznenađen. Ono što oni proizvode kao top kvalitet je zaista top kvalitet, ali ima i određenu cenu (koja je opet manja nego ono što je u Evropi ili Americi top kvalitet). Ali takve automobile kod nas (još uvek) niko ne uvozi u Srbiju.
da... mali proizvodjaci se trude jako puno i ako zelis sto ti kazes kvalitet a ne skart, samo naglasis tj nacrtas im sta zelis ...govorim sad o audiu, mozes da trazis napr najbolje ken rad cevke ili neki new old stock stari od silvanije ili ge, we...on ce da ti nadje garant i da ponudu...meni je nasao i dao ponudu za tango trafoe koji se vise ne proizvode i cirkulisu kopije po kini enormno...ali lik kaze imam i kopije, ali imam i original.

i nece te zaebati to potpisujem.

malo su slabi sa engleskim ali se jako trude. ne znam ko ce sa njima moci, cak i sa japanom su uspostsavili solidne kanale za razmenu high elektronike koju nemaju, sto je malo meni i nezamislivo obzirom na njihove ratove koji su bili nesto najuzasnije sta sam video.

znaci para svet okrece i tu boga nema.

Ja sam skoro kupio njihovu kosacicu, njihov proizvodjac koja jede malu decu u odnosu na ove sto se najvise prodaju kod nas.

Ako imaju ugovor sa bmw-om oni će ispoštovati naručeni kvalitet. Problem je što će zaposliti radnike sa 60.000 neto, koje će im država subvencionisati, ugraditi 0 filtera i istovarivati otpad gde stignu a da im niko ne sme da prigovori ni vlast ni ovi savini i ini opozicioni ekolozi.

Tako izgleda kolonija u 21 veku u praksi , a to da će napraviti zahtevani kvalitet za eu tržište to bez greške.
Samo mi imamo štetu u čitavoj priči zbog napredne kombinatorike.
Jedinu dobit možda izvuku neke kompanije koje budu u kooperaciji sa njima ako ispoštuju valute plaćanja, što nije zagarantovano upravo zbog zaštićenog statusa koji imaju.

Dokle god su ovi na vlasti nema sreče sa bilo kakvom "investicijom".

Ako imaju ugovor sa bmw-om oni će ispoštovati naručeni kvalitet. Problem je što će zaposliti radnike sa 60.000 neto, koje će im država subvencionisati, ugraditi 0 filtera i istovarivati otpad gde stignu a da im niko ne sme da prigovori ni vlast ni ovi savini i ini opozicioni ekolozi.

Tako izgleda kolonija u 21 veku u praksi , a to da će napraviti zahtevani kvalitet za eu tržište to bez greške.
Samo mi imamo štetu u čitavoj priči zbog napredne kombinatorike.
Jedinu dobit možda izvuku neke kompanije koje budu u kooperaciji sa njima ako ispoštuju valute plaćanja, što nije zagarantovano upravo zbog zaštićenog statusa koji imaju.

Dokle god su ovi na vlasti nema sreče sa bilo kakvom "investicijom".
Barem nešto rade i primaju neku platicu za razliku od doba žutih lopova

Back