Novi izbori? "Smenjivanje Mlađana Dinkića"

lzr

Aktivan član
Poruka
1.867
Smenjivanje Mlađana Dinkića
Izvor: B92

Beograd -- Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković pokrenuo je postupak za razrešenje potpredsednika Mlađana Dinkića.
(FoNet, arhiva)
(FoNet, arhiva)

Premijer je saopštio da je postupak pokrenut i za razrešenje državnog sekretara ministrarstva finansija Slobodana Ilića.

Ova odluka će, kako je naveo Mirko Cvetković, u najkraćem roku biti dostavljena Skupštini Srbije na razmatranje.

"Obavestio sam jutros predsednika Borisa Tadića da Vlada nije u mogućnosti da funkcioniše i da treba da se zamene oni koji ruše njeno jedinstvo", rekao je na konferenciji za novinare premijer Srbije Mirko Cvetković.
"Odluka nije usmerena protiv G17"

Mirko Cvetković je kazao da Vlada Srbije mora da funkcioniše jedinstveno kako bi se izvršile promene u 2011. godini i naveo da ova odluka nije usmerena protiv G17 plus, da nisu obuhvaćeni ostali ministri te stranke i da ne očekuje da će doći do pada Vlade.

Premijer je rekao da je jutros o tome izvestio predsednika Tadića, a da su Dinkić i Ilić o odluci obavešteni pred početak konferencije za novinare.

"Ministar mora da bude odgovoran za sve što izgovori, a Vlada mora biti složna", izjavio je premijer na vanrednoj pres konferenciji.

Prema Cvetkovićevim rečima, razgovori o rekonstrukciji Vlade Srbije i tome ko će zameniti Dinkića obaviće se u naredne dve nedelje.
Postupak za razrešenje

Postupak za razrešenje potpredsednika Vlade Srbije i ministra ekonomije Mlađana Dinkića koji je danas pokrenuo premijer Mirko Cvetković biće, kako predviđa Zakon o vladi, okončan u parlamentu.

Ministar je razrešen ukoliko to podrži većina od ukupnog broja poslanika, a predsednik vlade dužan je da predloži Narodnoj skupštini izbor novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog ministra.

Novi ministar bira se većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Od podnošenja predloga predsednika vlade za razrešenje ministra do odluke Narodne skupštine ministar ne može da vrši svoja ovlašćenja, već njih preuzima član vlade kojeg ovlasti predsednik vlade.

Jel ima LDP dovoljno mandata da uskoci?
 
Sledeci dani pokazace sta se valja iza brega.
Nesto bas ne verujem da je premijer pokrenuo mehanizam ostavki a da za to nema dovoljno kapaciteta i podrske u skupstini ( vladi )
Ono ni Mladjo nije bas naivan i sigurno je dooobro odmerio sve poteze mnogo pre nego sto ih je obelodanio.
Dzaba se Nikolic koprcao siroma , vlada ce se urusiti sama od sebe i bez njegove pomoci
PozZz . . .
 
E, a ja taman poručio zalihu:

url
 

Back
Top