- Poruka
- 171
Mnogo se priča o tome kako Srbi nemaju dobre istorijske filmove. O čemu bi ste voleli da bude sledeći film ?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Koja god tema da se obradi, mislim da bi bilo neophodno da to bude u koprodukciji sa strancima, i to onim sa Zapada. Holivud, zasto da ne? Nije problem uloziti 50-100 miliona evra, znamo da ima pojedinaca u zemlji i inostranstvu koji imaju taj novac, problem je sto smo mi do sada uglavnom snimali ovakve filmove za domace, eventualno regionalno trziste, pa je, logicno, i isplativost takvih projekata bila mala. Ali, ako bismo uspeli da zainteresujemo neke poznate likove za ovakav film, a to uopste nije nemoguce, uspeh bi bio zagarantovan. Scenario i ne mora da pise Srbin, ali bi nasi strucnjaci morali da nadziru pisanje. Rezija - isto tako. Glumci, pola-pola. Vazno je da bude sto vise svetski poznatih imena, jer imena privlace publiku, a nama treba sto vise publike ako hocemo da afirmisemo sebe, svoju istoriju i kulturu.
.
Koja god tema da se obradi, mislim da bi bilo neophodno da to bude u koprodukciji sa strancima, i to onim sa Zapada. Holivud, zasto da ne? Nije problem uloziti 50-100 miliona evra, znamo da ima pojedinaca u zemlji i inostranstvu koji imaju taj novac, problem je sto smo mi do sada uglavnom snimali ovakve filmove za domace, eventualno regionalno trziste, pa je, logicno, i isplativost takvih projekata bila mala. Ali, ako bismo uspeli da zainteresujemo neke poznate likove za ovakav film, a to uopste nije nemoguce, uspeh bi bio zagarantovan. Scenario i ne mora da pise Srbin, ali bi nasi strucnjaci morali da nadziru pisanje. Rezija - isto tako. Glumci, pola-pola. Vazno je da bude sto vise svetski poznatih imena, jer imena privlace publiku, a nama treba sto vise publike ako hocemo da afirmisemo sebe, svoju istoriju i kulturu.
Inace, film bi mogao da bude o WWI, sta god iz tog perioda, recimo proboj Solunskog fronta i doprinos Srba ishodu rata.
Мислим да је то погрешан приступ.
Такав пројекат уопште не треба да тежи комерцијализацији и исплативости него да акценат буде на квалитету и аутентичној историјској грађи. То би по мојој визији требао бити пројекат од националног значаја који би морао окупити најеминентније стручњаке из свих релевантних области који би морали, ако не бити Срби, оно изванредно познавати историјске околности о којима говори филм.
Ово о чему ти причаш је више у циљу неке рекламице која не би могла оставити дубљи траг и која би била узалудан одговор на бљувотине које снимају о нама дуги низ година. Моје је мишљење да се такав историјски филм треба пре свих обраћати нама, Србима јер ми полако али сигурно губимо темеље националног идентитета услед дејства разних нечастивих сила. За пројекте намењене профиту, тржиштима и тексашким домаћицама увек ће се наћи неки Драгојевић, Ђуричко, Карановић...
Ja se slažem sa SAMCROM, film je moćno sredstvo propagande, to su znali i Lenjin i Gebels. Zašto misliš da je slika o nama "Та слика је таква каква јесте" ako ne zbog propagande, ili nedostatka iste? Uostalom, ja bih baš da pustim suzu nad sudbinama naših narodnih heroja, umesto da plačem zbog nekih škotskih gologuzana, ili engleskih kraljica... Ko će da čita knjige iz istorije, u dalekom Vinskonsinu? Ali neki filmić... i odmah bude 'Yo man, those Serbs, they're cool'Разумем твој поглед на ствар али мислим да се ми потпуно непотребно оптерећујемо сликом о нама у свету. Та слика је таква каква јесте и ми ту не можемо ништа променити, без обзира на тамо неки филмић који би снимили. Ту слику кроје много моћнији од нас. Шта мене брига шта тамо неки дебил из Висконсина или Брауншвајга мисли о мом народу, када ће његова политичка елита увек наћи начин да искриви слику о нама и направи жртве од тамо неких Ханџар дивизија и Абу хамзи.
O cemu god da bude, optuzice nas za velikosrpsku propagandu, falsifikovanje istorije i promociju neevropskih vrednosti.
Zar bi bilo evropski da se snimi fim o Caru Dusanu, tom varvarinu koji je okupirao drevne balkanske drzave, Vojvodinu, Sandzak, Kosovo...?
Inace, film bi mogao da bude o WWI, sta god iz tog perioda, recimo proboj Solunskog fronta i doprinos Srba ishodu rata.
ne slažem se sa ovim. možda je to samo faza u našoj kinematografiji, ali većina najpoznatijih glumaca su uglavnom loši glumci, ili, barem nepodobi za uloge u istorijskim filmovima. većina njih su vrlo šablonski glumci koje tolerišemo u filmovima/serijama jer i ne znamo za bolje. mislim, oduševljavamo se njima, a nemamo kontakta sa jednom potpuno svežim kontigentom glumaca koji ne mogu da izbiju na komercijalu, pa većinski jer to ne žele. kaže drug glumac: radije ću da čistim ulice beograda nego da glumim u šotrinoj seriji. ja pozdravljam.
a druga stvar je: publika je pobesnela rulja. film koji se pravi da bi se svideo publici i pokupio pare na blagajnama vredi jedino za potpalu. npr u istorijskom filmu o karađorđu bi trebalo da bude pomenuto da je imao problem sa izlivima besa, da je ubio oca, tukao ženu i u principu bio jedan vrlo namrgođen lik. pored svih ostalih sjajnih vojničkih kvaliteta. dakle, takav film nema šanse da bude finansiran u srbiji.
ja bih volela da vidim istorijski film koji će se baviti problematikom identiteta nacije, a ne nekim istaknutim ličnostima.
npr film o životu srba u vojnoj krajini posle seobe, ili o zajednici srba tokom pokušaja osamostaljivanja mađara 1848.
Neko iz Holivuda da ulozi 50 milona u film sa kojim njihova publika ne moze da se poistoveti, pa samim tim nece ici da ga gleda?! When hell freezes over. Ili kad na vrbi rodi grozdje, po srpski.
Cak i filmovi koji nisu direktno vezani za njihovu istoriju, kao Braveheart ili Kingdom of Heaven pricaju pricu prilagodjenu shvatanjima americke publike i vrednostima i iedealima koje oni mogu da prepoznaju.
To treba da bude nas nacionalni projekat, ako se radi koprodukcija, neka se radi sa nekom evropskom kinematografijom, ali cisto u smislu da mi platimo strance da nam dodaju na profesionalizmu i kvalitetu.
Nebitno kojim periodom i temom se bavi. Najvaznije za mene je dobar scenario, pa tek onda solidna tehnicka realizacija. I da ne rezira Sotra.
Bila bi ok i neka serija, cak i ako se odigrava uglavnom u zatvorenom prostoru, sa fokusom na vladarsku porodicu. Ili neki dobar dokumentarac, kao gorespomenuti koji su napravili Hrvati, sasvim solidan kvalitet.
ne slažem se sa ovim. možda je to samo faza u našoj kinematografiji, ali većina najpoznatijih glumaca su uglavnom loši glumci, ili, barem nepodobi za uloge u istorijskim filmovima. većina njih su vrlo šablonski glumci koje tolerišemo u filmovima/serijama jer i ne znamo za bolje. mislim, oduševljavamo se njima, a nemamo kontakta sa jednom potpuno svežim kontigentom glumaca koji ne mogu da izbiju na komercijalu, pa većinski jer to ne žele. kaže drug glumac: radije ću da čistim ulice beograda nego da glumim u šotrinoj seriji. ja pozdravljam.
a druga stvar je: publika je pobesnela rulja. film koji se pravi da bi se svideo publici i pokupio pare na blagajnama vredi jedino za potpalu. npr u istorijskom filmu o karađorđu bi trebalo da bude pomenuto da je imao problem sa izlivima besa, da je ubio oca, tukao ženu i u principu bio jedan vrlo namrgođen lik. pored svih ostalih sjajnih vojničkih kvaliteta. dakle, takav film nema šanse da bude finansiran u srbiji.
ja bih volela da vidim istorijski film koji će se baviti problematikom identiteta nacije, a ne nekim istaknutim ličnostima.
npr film o životu srba u vojnoj krajini posle seobe, ili o zajednici srba tokom pokušaja osamostaljivanja mađara 1848.
O ženama. Sve one carice, kraljice, majke, sestre, žene, itd. iz epskih pesama. Volela bih da vidim veliki istorijski film, raskošan, o nekoj ženi. Za promenu. Ali da glume stvarno dobre pozorišne glumice, a ne neke lepo izgledajuće folirantkinje.
Ne znam da li se razumemo, ja sam mislio na ukljucivanje stranih poznatih glumaca, jer cim u film stavis jedno ili vise poznatih imena, mozes da racunas na par puta vecu gledanost na svetskom nivou. Uostalom, to je vec radjeno za vreme SFRJ u partizanskim filmovima, a i mnoge nacionalne kinematografije van engleskog govornog podrucja se bore rukama i nogama da dovedu nekoga iz Holivuda da glumi u nekom njihovom filmu. Ustvari, to nije samo slucaj sa filmskom industrijom, nego i sa sportom i drugim oblastima. Svi se bore da podignu svoj kvalitet da bi svet imao bolju sliku o njima.
Ne, to je film koji investitore cini zadovoljnim i ohrabruje ih da snime jos slicnih filmova. Ne moraju svi da imaju neku umetnicku vrednost, ali kvantitet radja kvalitet. U obrnutom slucaju, film koji ne pretenduje da se svidi publici obicno niko i ne gleda, a njegovo finansiranje moze da prihvati jedino drzava i to ako autor ima dobre veze u nekoj vladajucoj stranci. Naravno, kod takvih filmova se odmah racuna na negativan finansijski rezultat.
Sto se tice filma o Karadjordju, zar mislis da je Vilijam Volas stvarno bio onako idilican kao sto je predstavljen u filmu? Ili jos bolje, zar mislis da su hajduci bili bukvalno onakvi kakvim ih predstavlja narodna poezija? Film i stvarnost imaju jako malo veze jedno sa drugim.
.