Novi Gaming PC

I ja bih voleo da podmladim racunar, ali jbga treba mnogo finansijskih sredstava i onda mi je palo na pamet da postoji dosta dobrih polovnih masina sa i7 procesorima i solidnim grafickama i kontam zasto to ne kupiti?
Kupis komp ciji delovi realno kostaju oko 600 evra za nekih 20ak hiljada. Mislite li da je to pametno?

I ja bih voleo da podmladim racunar, ali jbga treba mnogo finansijskih sredstava i onda mi je palo na pamet da postoji dosta dobrih polovnih masina sa i7 procesorima i solidnim grafickama i kontam zasto to ne kupiti?
Kupis komp ciji delovi realno kostaju oko 600 evra za nekih 20k hiljada. Mislite li da je to pametno?

Nisu ti to realna očekivanja, idi kopaj po kp-u i slabe su vajde da ćeš to naći. Rade i tamo ono što rade u velikim prodavnicama, zamagle ljudima oči i7 procesorom a uvale neku krš grafu ili ti samo ostave integrušu kao funkcionalnu. Uzmi u obzir da nov i7 košta preko 300 evra, pritom su oni dovoljno skoro izašli da nema šanse da cena polovnog košta 5x manje.

Nisu ti to realna očekivanja, idi kopaj po kp-u i slabe su vajde da ćeš to naći. Rade i tamo ono što rade u velikim prodavnicama, zamagle ljudima oči i7 procesorom a uvale neku krš grafu ili ti samo ostave integrušu kao funkcionalnu. Uzmi u obzir da nov i7 košta preko 300 evra, pritom su oni dovoljno skoro izašli da nema šanse da cena polovnog košta 5x manje.

Nemoj to da gledas ako je i7, nisam pratio ovu tematiku jako dugo i sad vidim i7 procesore za 3-4 000. Udjem tamo, kucam na netu kad ono procesori iz 2009 godine, sa drugim soketom i to. :lol:
Brate, ubi nas ovaj pdv od 20%, zato su ovako i cene prenadrkane. Kontam da bi ovo valjalo kupovati negde blizu granice sa Madjarskom, ovo je prebrutalno skupo.
Videcu sta i kako, imam ideju da skupim nesto kesa, da kupim polovan procesor, novu plocu i memoriju, a posle da sakupim dodatni kesh i da kupim dobru graficku i jos memorije.
Jedino na ovaj nacin bih mogao da prodjem relativno ekonomicno.

Ja sam godinama na laptopu, ne pamtim kad sam koristio PC. Budite srećni što uopšte imate PC, ja na laptopu se često zaželim igara, a slabo šta mogu da igram, samo neka flesh sranja, koja ma koliko da su zanimljiva ipak nisu prava stvar. Da li neko zna neku dobru igricu koju mogu da skinem i normalno igram na laptopu, a da mi ne secka slika na ekranu?

Zavisi i koliko ti je star laptop. Ja sam skoro igrao neke odlične platformske igre "Salt and Sanctuary", "Child of Light", a zasigurno ćeš moći da pokreneš "Limbo" koja je odlična artistička igra, sad je izašao i duhovni nastavak "Inside" samo ne znam ima li da se torentuje.
Ako si više RPG lik, preporučio bih "Darkest Dungeon", igru sa rng elementima, odličnim voice-actingom i poprilično depresivnim ishodima jer svi likovi su u suštini meso za topovsku đulad u borbi protiv hordi neprijatelja :lol:

Zato na grafu ide 40% budžeta. No nemoj misliti da se može zanemariti procesor, dosta open-world igara zahtevaju baš jak cpu. Fora kod napretka tehnologije je što oni izbacuju nove serije koje su 1-3% bolje od svojih prethodnika, a cene su veoma slične, zato sve stagnira.

Da li neko moze da mi sastavi najjeftiniju konfiguraciju sa AMD procesorom koja ce u narednih godinu i po, dve biti aktuelna? Msm moci da tera nove igre na monitoru rezolucije 1366x768 na nekim medium podesavanjima? Samo da ne secka, moze i na low.
Od komponenti samo treba procesor, ploca, 8 giga rama i neka graficka. Koliki bi to trosak bio?

Računaj grafa oko 200 evra, ploča 70, RAM tridesetak evra, a za cpu ti ne mogu pomoći pošto nisam pratio cene AMDovih procesora, ja sam više Intel tip, tu za 200 evra možeš fino da se osiguraš sa i5 4690-icom ili 6600 koji ima manji klok ali je veći future-proof.

Inače, možda ćeš morati i da kupuješ adapter, pošto pretpostavljam da ti je to VGA monitor, koji ima analogni signal dok novije grafe uglavnom idu preko digitalnog, DVI, HDMI, DP. Mada se pitam da li je pametnije da uzimaš adapter od dva soma ili da jednostavno skrpiš za neki 1080p monitor za oko 100 evra

Da li neko moze da mi sastavi najjeftiniju konfiguraciju sa AMD procesorom koja ce u narednih godinu i po, dve biti aktuelna? Msm moci da tera nove igre na monitoru rezolucije 1366x768 na nekim medium podesavanjima? Samo da ne secka, moze i na low.
Od komponenti samo treba procesor, ploca, 8 giga rama i neka graficka. Koliki bi to trosak bio?

CPU : AMD FX-6300 (najbolji AMD price per performance purchase )
MOBO : GA-990X-Gaming SLI :

Poslednja izmena:
Kontam da uzmem amd fx 6300, moze i preko kp za nekih 80-90 evrica, vidim da ima.
memoriju od 8 giga imas novu da kupis za nepunih 5000 (ovo psole moze i da se dokupi).
ploca neka oko 7000
i za grafu kad se prikupi malo kesha da se da oko 15-20ak crvenih, u medjuvremenu bih koristio radeon 7750.

Ukupan budzet izmedju 35 000 - 40 000 dindzi, a sljakace sve (u teoriji). Mozda bih morao da kupim drugo napajanje jer mi je ovo od 450 w, ali nema veze. Intelovi procesori su preskupi.

- - - - - - - - - -

Adaptere za monitor vec imam jer sam ih dobio uz graficku kartu.

Kontam da uzmem amd fx 6300, moze i preko kp za nekih 80-90 evrica, vidim da ima.
memoriju od 8 giga imas novu da kupis za nepunih 5000 (ovo psole moze i da se dokupi).
ploca neka oko 7000
i za grafu kad se prikupi malo kesha da se da oko 15-20ak crvenih, u medjuvremenu bih koristio radeon 7750.

Ukupan budzet izmedju 35 000 - 40 000 dindzi, a sljakace sve (u teoriji). Mozda bih morao da kupim drugo napajanje jer mi je ovo od 450 w, ali nema veze. Intelovi procesori su preskupi.

- - - - - - - - - -

Adaptere za monitor vec imam jer sam ih dobio uz graficku kartu.

Mozes bolje i5 4460 koji je oko 150e, jeste dajes 60-ak eura vise na tome, ali mozes plocu od 5k dinara da guras s obzirom da se procesor ne klokuje svejedno. Ram 30e kod istih prodavaca koji uvoze iz madjarske.

Grafike imas od 120e 750ti, 150e gtx950 pa oko 200e gtx960 ili r9 380 koje su identicne.

loze vas za te ultra-mega -giga procesore od 300 evra

http://www.tomshardware.co.uk/forum/272776-28-need-choosing

igre od tada nisu napredovale a bogami ni procesori

bilo bi zanimljivo videti neki posten test nekog dobrog dvojezgarnog i nekog novog i5

Nema sta da loze nekog, sve zavisi sta kome treba, a i nisu ultra-mega-giga procesori bas. Ja ne bih nista ispod i7 na mom kompu jer se uvek radi multitask ili video render. Pa cak i u igramase vidi koji FPS vise. Uporedi lepo i5 i i7 6700k, videces razliku. Opet sta kome treba. Ja sam 2 i po godine na i7 4770k koji radi identicno kao i5 6600k skylake na zeninoj konfiguraciji, medjutim dok je njoj 80% cpu usage kod mene je 40%. Dobro je poznato da je i5 skroz ok za gaming, ali postoje i pozitivne stvari kod i7 procesora, nekom je od presudnog znacaja. To sto neko stavi oglas od 300e ne znaci da mora da se kupi, ali je lepo imati u ponudi jer ce uvek biti kupaca koji streamuju, koriste par monitora pa se i gleda nesto uz gaming.

Samo ako si koristio dobar i7 pa onda padnes na niskobudzetni i5 mozes da primetis razliku, ovako si samo gledao benchmarkove i lupas sta si video u brojkama koje su 90% netacne pogotovo ovo sto si ti postavio u screenshotu. Ako neko kupuje grafiku ili procesor samo jer je na osnovu tog benchmarka medju prvima u listi.. srecno sa igranjem :) Postoji razlika izmedju takvih i gaming benchmarkova.

Poslednja izmena:
BigMazi brate polovna konfiguracija.Naravno to nece trajati 10 god nego nekih 4-6 zato sto ja imsm jedan polovno sastavljen pc od strane majstora.Zaista dobra masina za 90e.
Amd athlon 5000
ge force 9800 512 ddr3
500 hdd
400W power supply
Motherboard nzm koji je ima dva slota za grafu kao i cetri za ram.

A to nasi drugari iz srbije prodaju za 300e.
Inace ako ces nove slazem se sa Bigom ili ako imas rodjaka tipa iz nemacke ili negde drugde zamoli ga da ti kupi.

- - - - - - - - - -

Veoma velika istina, lik i7 a grafa gt 430 koja je pod navodnicima "gejming gpu".Bolesno...

Nasi "drugari" na kp i slicnim mestima prodaju racunare od 300e za 1300e, nazalost tu se peca vecina. Samo sam rekao da i7 procesor od 300e stvarno i vredi toliko i nije nesto sto bi bilo lose, u ikakvom smislu.

Imao sam i ja 2008-e e8400/9800GT 512mb/2x500gb hdd, medjutim to je nakon 2 godine vec palo u vodu. Tehnika ide dalje, naravno racunar je tu ali sada kod cerkice koja igra tomb raider i slicne igre iz 2005-e godine.

Zato sam preporucio i i5 4460 kao bolju ponudu, bolje performanse generalno i verovatno duzi vek. Imam i7 4770k na mojoj strani, na zeninoj i5 4460, imamo isti FPS sto se tice igara. A FX8350 kojeg sam prodao pre 2 godine na tim istim, znatno manje bez obzira na broj jezgara. Samo opet, ljudi se pecaju na brojke. Skuplje = bolje, vise jezgra = bolje, a daleko od logike i realnosti.

Tek sad vidim, ne treba ti drug iz madjarske, samo otvoris kp i pronadjes proverene ljude iz severnog dela Srbije koji uvoze robu iz Madjarske. Veoma jeftino, nikad problem sa reklamacijom.

Poslednja izmena:
Intelovi procesori su preskupi.

Koliko je zakon to što su FX 8350 i AMD 6300 i dalje u igri, pokazuje samo koliko Intel nije napredovao niti spuštao cene svojih procesora. Ljudi puknu novac na Intelove procesore i Nvidia pa posle pokušavaju da opravdaju svoju kupovinu koja košta duplo više od AMD build-a, a možda dobije relativno 10 fps-a više, što na AMD-u svakako dobiješ ako smanjiš Dynamic Shadows sa High na Medium.

Da jedan fx 6300 pokreće Witcher 3 na 60+ FPS je fantastično!

AMD FX 8320 CPU
Cooler Master Hyper 212x Cooler
16GB AMD Gaminer Series 2133Mhz DDR3
NEW! AMD Radeon™ RX 480 8GB
240GB SSD + 1TB HDD
GIGABYTE 990X-Gaming SLI Motherboard
Windows 10
NZXT H440 2015 Black Case
Corsair 650W PSU
AOC 24″ FreeSync Monitor
Tt eSports Gaming Keyboard and Mouse

Rekoh već u temi, G1 990x je brutalno dobra matična ploča za mizernu cenu.

Poslednja izmena:

Back