novi beograd

Баш Челик

Početnik
Poruka
2
cao. nas nekoliko sa arhitektonksog fakulteta radi projekat koji obradjuje uticaj izgradnje metroa na novi beograd. iako, kao sto rece profesor, 'ne postoji opasnost da ovo bude izvedeno u skorije vreme' bili bismo vam jako zahvalni kada biste nam rekli sta vam smeta, sta vas nervira, sta vam je lepo ovde... naravno, ne mora sa aspekta struke. bilo sta. nerviraju vas psi. ok. mozda mi izgradnjom ili nekim pravilima mozemo bar indirektno uticati na to. ima li ovde uopste nekog drveca koje mirise? da li dugo cekate prevoz? da li biste voleli da setate dunavskom obalom kada biste mogli da dodjete do nje za plafon 20 minuta? osecate li se bezbedno dok setate, dok prelazite uicu, kada padne mrak? ima li vasa zgrada nekih gadnih, skrivenih budzaka koji vas plase? ima li toga oko zgrade? kakvo je stanje u vasim zgradama sa liftovima, stepenistem, cistocom, instalacijama, bukom, kiselim kupusom (upravo na trinaestom spratu osecam kako ga neko meraci :neutral: ) imaju li vasa deca gde da se igraju? sta je bilo bolje kada ste vi bili mali? je li vam novi beograd ruzan? jeste? nije? da mozete, sta biste srusili? sta biste dodali, cega fali? ma, pisite sve sto vam padne na pamet. mi, u sustini trebamo da ispunimo sve vase zelje. makar na papiru. ali, i mi mali studenti cemo jednom porasti, pa, ko zna? :)

Куку бре..колико питања... :eek:
Ал да издвојим неке....пси луталице да се уклоне, и поједини улази зграда да се осветле :mrgreen:

U ima toliko toga.... ne znam odakle da krenem. Recimo bezobrazni i nesavesni vozači, koji ne prezaju da parkiraju i voze na sred setalista (konkretno setaliste Lazaro Kardenasa). Pravi je rizik da tu pustis dete da seta, a da ga ne drzis za ruku. Naravno o cistoci pojedinih ulaza ne treba ni govoriti, a tek o liftovima, samo je pitanje kad ces ostati zaglavljen. Tu je i problem komsija, koji ukljucuju aspiratore, koji naverovatnije nisu adekvatno instalirani, tako da cela vertikala smrdi na uzeglo ulje i sl. Sto se tice igralista, u poslednje vreme su krenuli da ih sredjuju, ali mislim da to nije dovoljno, s obzirom na veliki broj dece, pa pojedini ne mogu ni da stignu do ljuljaske recimo. A sta da se prica o nehigijenskom (romskom) naselju kod Belvila, improvizovanom buvljaku i pacovima koji tuda setaju. Da, to bih srusila i njih raselila, ali kako??? Odmah bi se pozvali na rasizam, nacionalizam i bog te pita sta jos. Iam toliko toga, kad se setim pisacu.

cao. nas nekoliko sa arhitektonksog fakulteta radi projekat koji obradjuje uticaj izgradnje metroa na novi beograd. iako, kao sto rece profesor, 'ne postoji opasnost da ovo bude izvedeno u skorije vreme' bili bismo vam jako zahvalni kada biste nam rekli sta vam smeta, sta vas nervira, sta vam je lepo ovde... naravno, ne mora sa aspekta struke. bilo sta. nerviraju vas psi. ok. mozda mi izgradnjom ili nekim pravilima mozemo bar indirektno uticati na to. ima li ovde uopste nekog drveca koje mirise? da li dugo cekate prevoz? da li biste voleli da setate dunavskom obalom kada biste mogli da dodjete do nje za plafon 20 minuta? osecate li se bezbedno dok setate, dok prelazite uicu, kada padne mrak? ima li vasa zgrada nekih gadnih, skrivenih budzaka koji vas plase? ima li toga oko zgrade? kakvo je stanje u vasim zgradama sa liftovima, stepenistem, cistocom, instalacijama, bukom, kiselim kupusom (upravo na trinaestom spratu osecam kako ga neko meraci :neutral: ) imaju li vasa deca gde da se igraju? sta je bilo bolje kada ste vi bili mali? je li vam novi beograd ruzan? jeste? nije? da mozete, sta biste srusili? sta biste dodali, cega fali? ma, pisite sve sto vam padne na pamet. mi, u sustini trebamo da ispunimo sve vase zelje. makar na papiru. ali, i mi mali studenti cemo jednom porasti, pa, ko zna? :)

novi beporad je jedino mesto gde nije potreban metro :mrgreen:

komsije sa aspiratorima, mm? kazi mi, da li ti odgovara zgrada u kojoj stanujes? da li mislis da je stan mogao biti bolje organizovan, ili da je nekad bio dobar ali je sad zastareo? ili pak potpuno odgovara vasim potrebama? :)
@cigosi kod belvila - opsti zakljucak je da ih ne mozes skloniti negde gde njima ne odgovara, ma sta im dao. to smo videli i kod raseljavanja karton sitija. ili se dignu oni ili neka nvo ili nesto trece... uglavnom, drze ih k'o bele medvede. mi recimo radimo sire podrucje starog merkatora i ispatismo se bre dok smo skontali sta sa onim prodavcima 'cistog pamuka bato, tri za sto'. :D

@ dok se taj metro izgradi, sigurno ce i njemu trebati! :D

Stvarno mi nije jasno u cemu je fora sa tim aspiratorima, kako je moguce da se skoro cela vertikala oseca na njihov smrad. To nije slucaj samo u mojoj zgradi, bila sam jednom kod drugarice kad je iz kuhinje nesto strasno zasmrdelo na ribu. Pomislila sam da je mozda nesto zaboravila na sporetu, ali ne u pitanju su bile komsije i njihov aspirator.
Sto se tice zgrade u kojoj stanujem, pa i ne odgovara mi bas, ulaz je dosta neuredan, interfon je pokvaren, liftovi dotrajali. Koliko god da se trudis da to popravis nema vajde, ali tu su problem komsije, a ne zgrada.
Stan, pa ajde da kazem iako je mali, dosta je komforan. Jedina zamerka je neverovatno dugacak hodnik i prevelika terasa. Mislim da su ti kvadrati mogli pametnije da se iskoriste, mozda za neku manju sobu. Svakako zamerka je ta sto kupatilo nema prirodnu ventilaciju. U stvari mislim da je projektant, koji je projektovao zgrade u blokovima 61, 62, 63 i 64 u najmanju ruku bio pripit. Koliko sam cula te zgrade je trebalo da izgledom podsecaju na brodska jedra, mos misliti. Ne znam da li je to tacno, a jos sam cula da je dobio i neku nagradu za projekat.

Verujem ti i kod mene u bloku ima divno sredjenih i cistih ulaza. Kod mene nije taj slucaj, neko svaki dan baca hleb, pikavce i kore od baneane kroz terasu. Nikako ne uspevam da navatam sa kog je sprata. Tako da nam je travnati deo ispred terase katastrofa. Ja sam posadila i cvece, sve sa nadom prestace, medjutim nije...Dakle sve zavisi od komsija i njihove spremnosti na saradnju.

U stvari mislim da je projektant, koji je projektovao zgrade u blokovima 61, 62, 63 i 64 u najmanju ruku bio pripit.

E ovo ti je dobro. Licno sam poznavao autora, cenjenog urbanistu koji je postavio koncept ovih blokova. I on je stalno sa ponosom pominjao inspiraciju - jedra. Za nagradu ne znam, moze lako biti. A neke nagrade ima i blok 19a - cista katastrofa urbanisticka... Ne mogu da zamislim kako mu je palo na pamet i uspelo onoliko budzaka i mracnih prolaza da smisli ... Doduse, i ovoga sam upoznao, dojam o liku bolje da ne iznosim ... Student ce znati ...

Jao, jeste 19a je uzas od bloka. Tamo mi je zivela drugarica, secam se da sam uvek imala frku, kad kroz taj blok prolazim nocu. Sta li je njemu bilo u glavi, kad je napravio tolike mracne budžake? Mislim i sada ljudi projektuju zgrade i garaze ispod, ali nigde nema toliko prolaza, hodnika i neiskoriscenog prostora...
Stavrno me interesuje kakvi su likovi ti autori, sto ne podelis sa nama. Jest da to nije tema, al ajde.

E da imam jos jednu zamerku, to su biciklisticke staze. Nema dovoljno mesta ni za bicikliste, a ni za pesake.

Back