Nove varijante kovida

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
86.909

Kako razlikovati običnu prehladu od nove varijante COVID_a​

Prema tekstu sa portala Pedijatar.mk i drugim medicinskim izvorima, simptomi prehlade i COVID-a mogu biti veoma slični, ali postoje određene razlike na koje treba obratiti pažnju.

Uzrok bolesti​

_Običnu prehladu izazivaju mnogi različiti virusi, najčešće rinovirusi.
_COVID-19 izaziva virus SARS-CoV-2.

Obe infekcije mogu zahvatiti gornje disajne puteve (grlo, nos, kašalj), ali COVID-19 češće prodire dublje i može izazvati složenije simptome i upalu pluća.

Način širenja​

_Prehlada se prenosi uglavnom kapljično – kijanjem, kašljanjem ili bliskim kontaktom.
_COVID-19 se prenosi i kapljično, ali i putem aerosola – vrlo sitnih čestica koje mogu duže ostati u vazduhu, naročito u zatvorenim prostorijama.

Simptomi: sličnosti i razlike​

Sličnosti

_Bol u grlu, kijanje, kašalj, curenje ili zapušen nos javljaju se kod obe infekcije.
_U sezoni virusa, ovi simptomi su vrlo česti i kod obične prehlade.

Razlike i znaci koji mogu ukazivati na COVID-19

Kod COVID-a se češće javlja povišena temperatura, umor i bolovi u mišićima.
Gubitak ukusa i mirisa bio je tipičan za ranije sojeve, mada se kod novih varijanti to ređe javlja.
Simptomi COVID-a često traju duže i iscrpljujuće su prirode — mnogi opisuju da se osećaju kao da ih je „pregazio kamion“.

Nove varijante virusa​

Pominju se varijante XFG (Stratus) i NB.1.8.1 (Nimbus) – obe pripadaju omikron soju.
Kod Stratusa se češće javlja promuklost i umor, dok Nimbus izaziva bol u grlu („kao da imate žilet u grlu“) i moguće stomačne tegobe – nadutost, mučninu.
Ipak, važno je znati da svako bolno grlo ili kijanje nije odmah COVID-19 – jedino testiranje i savet lekara mogu dati siguran odgovor.

Kada se testirati i kada ići kod lekara​

Ako simptomi nisu tipični za blagu prehladu – ako imate otežano disanje, bol u grudima, visoku temperaturu koja ne prolazi – obavezno se javite lekaru.
Osobe koje su u rizičnoj grupi ili žive sa hronično bolesnima trebalo bi da se testiraju i kod blažih simptoma.

Prevencija​

Redovno pranje ruku, provetravanje prostorija i izbegavanje bliskog kontakta sa bolesnima.
Ako imate simptome, ostanite kod kuće i ne izlažite druge riziku.
Vakcinacija protiv COVID-19 i dalje je važna mera zaštite prema trenutnim podacima o novim varijantama.
izvor: Pedijatar mk com

Poslednja izmena:
Ova vrsta je sa teškim kašljem i curenjem nosa, slabijim varenjem....znamo da je kovid jer napada respiratorni i gastrointestinalni trakt u krug.
Obična vakcina za grip ne pomaže, a ne znam da li ima vakcina za ovaj tip kovida....
Teži deo traje tri dana, sam oporavak je duži od 7 a kraći od 15 dana, ko pretekne prva tri dana.

Ja opisujem stari
Hvala - pitao sam jer je meni onako kako si ti opisao (ali upravo ovih dana) - nos 2 dana gadan bol/sinusi + grlo kao sa žiletima dan pre toga (tako je počelo) + užasna glavobolja paralelno sa nosom + curenje već treći dan (kao iz slavine) + sitniji paralelni simptomi (polomljenost, stomak...)
To ti je ova sadašnja varijanta....Stari je bio opak, ovo je sad 5 puta blaže.
Pije se D vitamin kao oblik lečenja...
Dobro, možda ja ipak sa starim oblicima (opakijim) nisam ni dolazio u dodir tada (pre par godina) mada je tada izgledalo da je (statistički) skoro nemoguće (nisam se nikad ni testirao ni vakcinisao)... Pa me ovo sada dobro "drma"... Ali, danas mi je treći dan pa će valjda proći.

A D vitamin sam juče i prekjuče uzeo i to u slonovskim dozama (po 5 000 I.J.u 1 kapsuli a to je inače sedmodnevna/desetodnevna doza... uz još koješta drugo iz sl. "arsenala") ali nisam stekao utisak da mi je nešto mnogo pomogao (mada ko zna - možda bi bilo i još gore bez svih tih "lekarija")

Poslednja izmena:
Ma to ne može tako i ne gutaj bezveze tablete, problem sa D vitaminom je da mora da se uzima svaki dan u malim dozama,
Najbolje ako možeš u zavetrini da se sunčaš u majici...:)
Kažu da je Vigantol dobar za unos D vitamina u skladu sa uputstvom....

Ma to ne može tako i ne gutaj bezveze tablete, problem sa D vitaminom je da mora da se uzima svaki dan u malim dozama,
Najbolje ako možeš u zavetrini da se sunčaš u majici...:)
Kažu da je Vigantol dobar za unos D vitamina u skladu sa uputstvom....
Ovo što kažeš deluje zdravorazumski tačno (za male doze i svakodnevno) ali to važi za vit. C i vitamine B grupe jer su oni rastvorljivi u vodi i izlučuju se... ali za A, D, E i K vitamin može i drugačije - povremeno u megadozama (jer se oni talože u depoima - rastvorljivi su u mastima) tako da neće mi se ništa loše desiti ako sad ovih nekoliko dana uzmem i te slonovske doze D3 vitamina... (kod mene je verovatno nepotrebno uzimanje vit. D iz drugog razloga, pošto sam u septembru bio na moru i dobro se "napunio" njim na plaži - nije se taj akumulirani D potrošio za samo mesec dana).

Vigantol koji pominješ je takođe MEGADOZNIi (ne sećam se samo da li je 2000 ili 4000 IJ u onih nekoliko preporučenih kapi - uzimao sam ga u vreme zvanične korona "plandemije" preventivno)... Ako se u nešto razumem onda su to suplementi pošto sam godinama živeo od prodaje istih (i dobro sam proučio robu koju sam prodavao a i konzument sam nekih od njih redovno, van ove viroze koja me sad spopala).

Možda zaista nekom slučajnošću NISAM uopšte došao u dodir sa korona virusom tada 2020/22. (kad je "bilo vreme") a nisam se ni bockao... pa me sad (pošto nemam antitela) i neki od trenutnih (inače blažih) sojeva žešće "umlatio"... Hvala na dobronamernim savetima u svakom slučaju

Poslednja izmena:

Back