NOVAC-gospodar ili sluga

Biće da je priča o novcu,a posebno o žiralnom,elektronskom,meničnom i sl.daleko složenija i
nije baš lako filozofirati o njoj...
Da ne govorim o monetarnom i monetarnim sistemima,osnovi makroekonomije...
Valja prvo znati teoriju vrednosti pa tržišno ponašanje novca,pa dirigovanje aktivnosti
banaka,štednju,kreditiranja,formiranje eskontne i bankarskih stopa...:mrgreen:

"Želite li znati što Bog misli o novcu, pogledajte ljude kojima ga je dao.
(Dorothy Parker)"

Nešto nisam primetio da su sveštenici gadljivi na pare...
Ako ima neko da zna slučaj da sveštenik nije hteo da primi pare-molim da ga iznese...:mrgreen:
Interesantno je šta božiji alter ego misli o novcu...Kueljo je napisao roman "Đavo i gospođica Prim"
gde je to prikazano ...hajde da ne sudim,kako...Ali svakako s novcem po sred srede...:mrgreen:

Divno rečeno. Novac sam po sebi nije loš. Ali druga je stvar kako ga čovjek koristi. Neko sredstvo mjerenja vrijednosti mora postojati. I u robnonovčanoj razmjeni uvijek je neko imao više robe u odnosu na druge.
A šta ćemo sa žiralnim,elektronskim,meničnim i drugim novcem...Koji nije opipljiv,a od 70-90 % ukupnog novca u opticaju-od države do države...?

Novac. Pa ovako. Dok čovek leži prikopčan na aparate sasvim sigurno ne misli o novcu. Međutim čim muka prođe i kroči sa otpusnom listom iz bolnice razmišljanje o novcu se vraća jer mu je prepisana terapija 50 + evra. Jer lekovi koji su neophodni za uspešnu rehabilitaciju (zamisli) nisu na listi koje pokriva redovno zdravstveno osiguranje. Dakle prokletinja je neophodna za život. Ne valja ga imati previše, posebno premalo. Opet retko ga ima dovoljno a još teže je postaviti granicu koliko je to dovoljno. Tada čovek nema bojazni za život i nije ničija meta proketog novca radi.

Starci znaju znanje :mrgreen:
Neko ga ima celog zivota i ne pridaje mu nikakvu znacajnost...drugi ga uvek zele i takvi su nesrecni i kada ga dobiju.

Baš tako Tibi...Blente nek troškare i gube vreme s tricama...:mrgreen:
Neki i ukapiraju...
Evo ja zidam kućicu za cuke...Malo hladno,ali puno stiropora,pa i cevi centralnog tu prolaze...Popsi ima šest komata
i sve se mota oko mene...He,žemska posla...Zagleda...:hahaha:

Back