NOVA MODA U SRBIJI: Svako treće dete rođeno van braka! - Kurir

drdoktor

Elita
Banovan
Poruka
23.062
http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/n...ko-trece-dete-rodeno-van-braka-clanak-1642756 @DolphinBrowser

NOVA MODA U SRBIJI: Svako treće dete rođeno van braka!
Iako su žene fakultetski obrazovanije od muškaraca, u opštoj populaciji ima više nepismenih žena nego pripadnika jačeg pola

Društvo, Ponedeljak, 22. decembar, 2014.
Autor:
ČLANAKKOMENTARI
0 komentara

BEOGRAD - Podaci o bračnom statusu žena koji su objavljeni u knjizi Republičkog zavoda za statistiku “Žene i muškarci u Srbiji 2014. godine”, govore da je više od polovine njih, 53 odsto, u braku, ali da je u 2013. godini svaka treća žena rodila dete van braka. Zato ne iznenađuje podatak da gotovo 80 odsto samohranih roditelja čine žene.

Zanimljiva statistika rodne (ne)ravnopravnosti izvedena iz poslednjeg popisa stanovništva govori da žene u većem procentu upisuju i završavaju fakultete, pa se tako, primera radi, 2012. godine među upisanim studentima nalazilo 56 odsto žena, a među diplomiranim akademcima – 58 odsto predstavnica lepšeg pola. Međutim, u toj godini doktoriralo je više muškaraca (52 odsto) nego žena (48 odsto). Iako su žene fakultetski obrazovanije od muškaraca, u opštoj populaciji ima više nepismenih žena nego pripadnika jačeg pola. Međutim, tu nije kraj “zanimljivim” statistikama kada je rodna neravnopravnost u pitanju, piše Politika.

Da li ste znali da čak 90 odsto članova Srpske akademije nauke i umetnosti čine muškarci, ili da na odeljenju društvenih i tehničkih nauka SANU nema nijedne žene? Prema statistikama veća je verovatnoća da budete predsednica Srbije, nego na čelu nacionalnog hrama nauke i umetnosti. Za 128 godina postojanja SANU, nijedna žena nije bila na njegovom čelu.

Pripadnice nežnijeg pola neuporedivo ređe se pojavljuju pred licem pravde. Statistika pravosuđa svedoči da je 2013. godine bilo 29.037 osuđenih muškaraca i 3.204 osuđenih žena. U istoj toj godini, pred sudiju za maloletnike izašlo je 2.520 dečaka i samo 128 devojčica, dok su prošle godine muškarci činili 95 odsto svih osuđenih za nasilje u porodici, a dečaci 95 odsto svih maloletnika kojima su izrečene kazne.

Na kraju krajeva, žene su te koje nose porodicu na svojim plećima. One svakodnevno odlučuju o stvarima koje čine porodičnu svakodnevnicu, a briga oko dece uglavnom je njihov roditeljski “zadatak” – majke su te koje decu vode u školu, na vanškolske aktivnosti i kod lekara, baš kao što vode računa o ishrani mališana, o domaćim zadacima i problemima koji deca imaju.

(Politika)

Za mene je ovo hrabrost. Ako nece muskarac da ima potomstvo, ko ga sisa.

Послато са SM-T800 уз помоћ Тапатока

To je emancipacija, dete je odraz uspeha zene i borbeno oruzje protiv samoce i depresije.
Znaci mnogo zena , narocito fakultetskih nadje nekog donora, dripca sa kojim se dogovori ili i precuti...i postaje samohrana majka...
Ima nekad ali retko zahteva za alimentacijom...emancipatorke ne zele da uopste postoji u svesti deteta muskarac, otac...

A ima i onih koje hoce da se kockaju pa ako prodje prodje...

Posto tema nije o tome...
Skoro da je moda da se zena proveri i overi pre braka.Mnogo ih je sa burnim seksualnim zivotom i problemima sa trudnocom (i sa pocetkom i sa odrzavanjem) ...Lekari su ko narkomani, pricaju price , ne veruju pacijentu , a imaju svoje teorije koje nisu kao u praksi. Po njima mnoge upale polnih organa i ne postoje i nisu sa posledicama...sve dok ne dodje do zelje za potomstvom a onda vade to kao moguce objasnjenje.

Dzabe ankete da na minus 3 vecini muskaraca za izbor za zenu deluje ona koja ne nosi minic bez hulahopki ili uopste minic,,,,,praksa i drp na zabavama kaze u njihovoj glavi drugacije...

To je emancipacija, dete je odraz uspeha zene i borbeno oruzje protiv samoce i depresije.
Znaci mnogo zena , narocito fakultetskih nadje nekog donora, dripca sa kojim se dogovori ili i precuti...i postaje samohrana majka...
Ima nekad ali retko zahteva za alimentacijom...emancipatorke ne zele da uopste postoji u svesti deteta muskarac, otac...

A ima i onih koje hoce da se kockaju pa ako prodje prodje...

Posto tema nije o tome...
Skoro da je moda da se zena proveri i overi pre braka.Mnogo ih je sa burnim seksualnim zivotom i problemima sa trudnocom (i sa pocetkom i sa odrzavanjem) ...Lekari su ko narkomani, pricaju price , ne veruju pacijentu , a imaju svoje teorije koje nisu kao u praksi. Po njima mnoge upale polnih organa i ne postoje i nisu sa posledicama...sve dok ne dodje do zelje za potomstvom a onda vade to kao moguce objasnjenje.

Dzabe ankete da na minus 3 vecini muskaraca za izbor za zenu deluje ona koja ne nosi minic bez hulahopki ili uopste minic,,,,,praksa i drp na zabavama kaze u njihovoj glavi drugacije...

Ovaj dio mi je poznat, radjam ja nase prvo djete 8 porodjaja u 24 h po tamo nekim procedurama sve mi dolazimo 3. dana kod doktora i sve zajedno dajemo podatke koje doktor upisuje u racunar,elem... jedno od pitanja je bracni status... od nas 8 samo smo nas 2 bile u braku (malo me je i bilo sramota :) ) reko neka nova moda a ja nisam upoznata... drugo djete situacija slicna ... jedna je rodila 3 djete a nije u braku, pita je doktor da li je isti otac djece, kaze jeste isti otac sve djece ali ona prima neki dodatak koji ce izgubiti ako se uda pa godinama zive na papiru ne vjencano.

Druga stvar je da ( kao sto ovih dana citamo ) djevojcice idu na abortus od svoje 13-14 god, do 30 god. kada se vecina uda, prodje tu vise od 2 abortusa, o raznim polnim bolestima koje se zaljece ili i ne ljece da i ne pricam... pa su se nasi muskarci dosjetili bolje da vidim da li ona moze uopste da rodi nego da trosim pare i zivce na VTO. Ruzno grubo ali istinito...

Poslednja izmena:
http://www.kurir.rs/vesti/drustvo/n...ko-trece-dete-rodeno-van-braka-clanak-1642756 @DolphinBrowser

NOVA MODA U SRBIJI: Svako treće dete rođeno van braka!
Iako su žene fakultetski obrazovanije od muškaraca, u opštoj populaciji ima više nepismenih žena nego pripadnika jačeg pola

Društvo, Ponedeljak, 22. decembar, 2014.
Autor:
ČLANAKKOMENTARI
0 komentara

BEOGRAD - Podaci o bračnom statusu žena koji su objavljeni u knjizi Republičkog zavoda za statistiku “Žene i muškarci u Srbiji 2014. godine”, govore da je više od polovine njih, 53 odsto, u braku, ali da je u 2013. godini svaka treća žena rodila dete van braka. Zato ne iznenađuje podatak da gotovo 80 odsto samohranih roditelja čine žene.

Zanimljiva statistika rodne (ne)ravnopravnosti izvedena iz poslednjeg popisa stanovništva govori da žene u većem procentu upisuju i završavaju fakultete, pa se tako, primera radi, 2012. godine među upisanim studentima nalazilo 56 odsto žena, a među diplomiranim akademcima – 58 odsto predstavnica lepšeg pola. Međutim, u toj godini doktoriralo je više muškaraca (52 odsto) nego žena (48 odsto). Iako su žene fakultetski obrazovanije od muškaraca, u opštoj populaciji ima više nepismenih žena nego pripadnika jačeg pola. Međutim, tu nije kraj “zanimljivim” statistikama kada je rodna neravnopravnost u pitanju, piše Politika.

Da li ste znali da čak 90 odsto članova Srpske akademije nauke i umetnosti čine muškarci, ili da na odeljenju društvenih i tehničkih nauka SANU nema nijedne žene? Prema statistikama veća je verovatnoća da budete predsednica Srbije, nego na čelu nacionalnog hrama nauke i umetnosti. Za 128 godina postojanja SANU, nijedna žena nije bila na njegovom čelu.

Pripadnice nežnijeg pola neuporedivo ređe se pojavljuju pred licem pravde. Statistika pravosuđa svedoči da je 2013. godine bilo 29.037 osuđenih muškaraca i 3.204 osuđenih žena. U istoj toj godini, pred sudiju za maloletnike izašlo je 2.520 dečaka i samo 128 devojčica, dok su prošle godine muškarci činili 95 odsto svih osuđenih za nasilje u porodici, a dečaci 95 odsto svih maloletnika kojima su izrečene kazne.

Na kraju krajeva, žene su te koje nose porodicu na svojim plećima. One svakodnevno odlučuju o stvarima koje čine porodičnu svakodnevnicu, a briga oko dece uglavnom je njihov roditeljski “zadatak” – majke su te koje decu vode u školu, na vanškolske aktivnosti i kod lekara, baš kao što vode računa o ishrani mališana, o domaćim zadacima i problemima koji deca imaju.

(Politika)

Za mene je ovo hrabrost. Ako nece muskarac da ima potomstvo, ko ga sisa.

Što se inženjera tiče, tu žene u malom broju slučajeva i mogu da pariraju muškarcima. Opet, što se tiče upisa na fakultete, obzirom da se kod nas otvaraju tra lala fakulteti (i koji nemaju baš nikakve veze sa inženjerstvom) nije ni čudo što ima više žena koje su završile fakultet.
Poslednji pasus važi za porodice gde otac radi, a žena sedi po ceo dan u kući, kod porodica koje slede tradicionalan srpski način odgajanja dece ili tamo gde je majka samohrani roditelj.

Uz postovanje zaista, ne slazem se sa ovim ''Za mene je ovo hrabrost. Ako nece muskarac da ima potomstvo, ko ga sisa.''.
Ja sam zena, sa visokim obrazovanjem i udata ali jos nemam djece ali iz potpuno nesebicnih razloga.

Mislim da nije u redu ako zena radja dijete samo zato sto joj ''padne na pamet''. Pre nego na svoju zelju za djetetom treba da gleda na to kako ce zapravo biti zivot tog djeteta.
Mislim da je jako vazno da dijete ima mamu i tatu i da su oni stabilni ljudi.
Brak i porodicu su ozbiljne stvari i ne treba ih tako olako uzimati.

Znam da postoji to misljenje da majka ulaze vise u porodicu ali mislim da to nije bas tako,

Uz postovanje zaista, ne slazem se sa ovim ''Za mene je ovo hrabrost. Ako nece muskarac da ima potomstvo, ko ga sisa.''.
Ja sam zena, sa visokim obrazovanjem i udata ali jos nemam djece ali iz potpuno nesebicnih razloga.

Mislim da nije u redu ako zena radja dijete samo zato sto joj ''padne na pamet''. Pre nego na svoju zelju za djetetom treba da gleda na to kako ce zapravo biti zivot tog djeteta.
Mislim da je jako vazno da dijete ima mamu i tatu i da su oni stabilni ljudi.
Brak i porodicu su ozbiljne stvari i ne treba ih tako olako uzimati.

Znam da postoji to misljenje da majka ulaze vise u porodicu ali mislim da to nije bas tako,
A sta ako ne naidje na muskarca koji hoce decu? Treba da ostane dosledna u tome da ne treba da ima decu?

A sta ako ne naidje na muskarca koji hoce decu? Treba da ostane dosledna u tome da ne treba da ima decu?

Hajde da to pitanje postavimo drugacije, sta ako ne pronadje muskarca koji ce zeljeti djete i sa kojim ce ona zeljeti da rodi djete, da li treba da legne sa bilo kim samo da bi dobila djete. I kako ce kasnije gledati na to djete...
Emocije su cudo... Ne osudjujem ni jednu koja rodi vanbracno djete ako ona to zeli ali mi je isto smjesno osudjivati zenu koja je ostala sama bez djece zato sto nije zeljela da joj djete bude bez oca.

Poslednja izmena:
Ne mogu da kazem za druge ali ja bih razmislila nekoliko puta pre nego da to uradim. Ne kazem da ne bih imala djecu u tom slucaju ali vise da ne nego da.
Ovdje je poenta mislim da zene ne trebaju da traze u djeci utjehu za nesto vec da ih odgovorno radjaju i da ne treba da odmah iz starta idu sa misljenjem da one mogu sve same.
Isto tako mislim da danasnji brakovi previse lako pucaju zbog nekog ''ponosa'' supruznika.

- - - - - - - - - -

Hajde da to pitanje postavimo drugacije, sta ako ne pronadje muskarca sa kojim ce zeljeti da rodi djete, da li treba da legne sa bilo kojim samo da bi dobila djete. I kako ce kasnije gledati na to djete...
Emocije su cudo... Ne osudjujem ni jednu koja rodi vanbracno djete ako ona to zeli ali mi je isto smjesno osudjivati zenu koja je ostala sama bez djece zato sto nije zeljela da joj djete bude bez oca.

Ja se slazem potpuno. Ja jedino zelim djecu zato sto bih voljela da imam sina ili kcerku koji lice na mog muza. Valjda se djeca radjaju iz ove zelje i ljubavi a ne iz obaveze da imamo djecu zato sto to od nas ocekuje drustvo.

Hajde da to pitanje postavimo drugacije, sta ako ne pronadje muskarca koji ce zeljeti djete i sa kojim ce ona zeljeti da rodi djete, da li treba da legne sa bilo kim samo da bi dobila djete. I kako ce kasnije gledati na to djete...
Veoma je jednostavno. Nije mi jasno zasto se ovoliko komplikuje. Zena hoce dete i to je to. Ko osudjuje i gde sam ja to rekao?

To zaista nije istina. Ne zeli uvjek zena dijete. Neke zene zele dijete samo ako imaju partnera koga vole. Nije istina da zene komplikuju. Jednostavno zene ne zele dijete sa svakim tipom sa kojim idu na kafu.

Veoma je jednostavno. Nije mi jasno zasto se ovoliko komplikuje. Zena hoce dete i to je to. Ko osudjuje i gde sam ja to rekao?

To zaista nije istina. Ne zeli uvjek zena dijete. Neke zene zele dijete samo ako imaju partnera koga vole. Nije istina da zene komplikuju. Jednostavno zene ne zele dijete sa svakim tipom sa kojim idu na kafu.
Ti ovo sebi objasnjavas ili meni? U clanku pise da svaka treca zena ima dete bez da je u braku. Takodje sam govorio da ima dosta zena koje hoce dete, ali muskarci nece. Da hoce sami da podizu dete, bez obzira sto su samohrane majke. Sto nemaju muza i smatram da su one hrabre i svaka jm cast. Koja nece nemora. Niko nikoga ne tera. Eto.

Zena koja je samohrana moze da ima taj status iz dva razloga, zbog toga sto je sama (single) ili zbog toga sto je rastavljena tj. bila u braku pa se razvela. Po meni jeste hrabrost biti samohrana majka ali ne znaci da je ta hrabrost nuzno korisna za dijete. Ocigledno u slucaju rastavljene majke to mozda nije uvjek izbor ali u slucaju slobodne majke to jeste izbor. A hrabrost nekada kosta.

Ti ovo sebi objasnjavas ili meni? U clanku pise da svaka treca zena ima dete bez da je u braku. Takodje sam govorio da ima dosta zena koje hoce dete, ali muskarci nece. Da hoce sami da podizu dete, bez obzira sto su samohrane majke. Sto nemaju muza i smatram da su one hrabre i svaka jm cast. Koja nece nemora. Niko nikoga ne tera. Eto.

Poslednja izmena:

Back