Nova izdanja Partizanske knjige

Baudrillard

Zaslužan član
Moderator
Poruka
129.651
Izdavačka kuća Partizanska knjiga upravo je objavila dva nova izdanja domaćih autora, debitantsku knjigu kratkih priča Tijane Katić Hod po ivici kruga, za čiji rukopis je autorka nagrađena književnim priznanjem Đura Đukanov, kao i zbirku pesama Kavezi Zvonka Karanovića u prevodu na engleski jezik (The Cages, edicija Anglopolis).

Kavezi


Izvorno objavljena 2013. godine, zbirka pesama u prozi Kavezi Zvonka Karanovića, smatra se jednom od njegovih najuspešnijih knjiga, onom koja ujedno predstavlja eksperimentalni i formalni odmak od njegove dotadašnje poetike, a čije su dominantne teme potraga za identitetom i duhovnim dvojnikom. Za ovu knjigu Karanović je dobio nagradu Biljana Jovanović, a na engleski ju je prevela Snežana Đorđević.

Tijana Katić (1997, Kragujevac) živi i radi kao ekonomista u Beogradu. Hod po ivici kruga nudi sagledavanje i promišljanje jugoslovenske i srpske kulture iz perspektive mlađe generacije, kroz razmatranja nasleđenog i potrage za sopstvenim mestom, kako u široj zajednici, tako i u sopstvenom mikrokosmosu. Potcrtavajući motiv kruga da označi cikličnost istorije i kulture, ali i ljudske prirode, autorka preispituje pregršt tema poput tumačenja stvarnosti, transformacije moderne porodice, osnivanja i održavanja različitih prijateljskih i romantičnih odnosa koji trpe pod zahtevnim uticajem modernog kapitalizma, ali i sazrevanja i suočavanja s ličnim željama, postupcima i odlukama. Oslanjajući se na bogatu tradiciju domaće književnosti i popularne kulture, autorka uspostavlja sponu između proslavljenih stubova literarne, filmske i muzičke umetnosti XX veka i novih, mladih glasova savremene kulture, te njihove jedinstvene perspektive, gledajući istovremeno u prošlost i budućnost, u svet i sebe. Knjiga je objavljena u saradnji s Narodnom bibliotekom Jovan Popović iz Kikinde.

sinhro.rs
 

Back
Top