Нова година на Петак 13.

Агарта

Poznat
Poruka
8.355
Некада давно, а фамозне деведесете јесу биле давно (ма колико се политичари извлачили на исте) више сам волео Српску нову годину од оне друге. Главни разлог је била мања официјелност, мање се чуло оно тада баш отужно "Срећна Нова година!"
Постојао је још један разлог оличен у једном графиту - Кад ће већ једном Нова година да падне на Петак 13.
На први поглед нелогично, Нова година је 31. децембра (заправо и ова наша, само је други календар), али у Србији је све могуће.
На БН телевизији су укратко разматрали баксузлук године која тако започиње. Разматрање има извесну ограду - узете су скорије године, а тешко која да је била добра. Па, просудите сами.
1989. - Почетак вишестраначја (углавном ништа добро), трвења нација, онда углавном руководтва, но ко није затварао очи те године је знао шта следи, галопирајућа инфлација (јесте, иако је после било горе), но и опоравак, можда привидан, под Анте Марковићем (то нису поменули), најзад и чувени Газиместан, кога такође нису поменули.
1995. - Олуја и не треба ништа више рећи.
2006. - Они наводе почетак обећања (лудом радовања) Милета Додика. Лично се не сећам богзначега у Србији и Српској. У свету, рекао бих берићетна година, или можда мање (ако су Амери тад мутили са "обојеним револуцијама", пропалитетима...). Не толико берићетна као 2008, но нема везе.

А ова година?
Зна се - смак света. Ето споја православног јулијанског календара (кога се не држе све православне цркве), католичког сујеверја и мајанског календара. Зипа, поравнање два календара.
С обзиром на карактер подфорума - шта ви мислите, има ли ту нечега?!?

Nemam pojma sta da mislim, ali ovaj dan nije mogao da bude gori. Imala kolokvijum, bilo je nenormalno tesko (da se zna, nije zato sto nisam ucila, ucila sam, ali su se nenormalno glupa pitanja pala), saznajem da bivsi koji mi je jedini znacio nesto, dobio dete pre neki dan, popucale neke cevi u stanu, svi cemo da poginemo u vodu, a pravim veceras zurku. Majstori kao sredili to, cekam brat da izadje iz kupatila da bih se ja tusirala, drustvo samo sto nije doslo. Jos mi fali struja da me ubije i policija da mi dodje i sve ode u q.

Некада давно, а фамозне деведесете јесу биле давно (ма колико се политичари извлачили на исте) више сам волео Српску нову годину од оне друге. Главни разлог је била мања официјелност, мање се чуло оно тада баш отужно "Срећна Нова година!"
Постојао је још један разлог оличен у једном графиту - Кад ће већ једном Нова година да падне на Петак 13.
На први поглед нелогично, Нова година је 31. децембра (заправо и ова наша, само је други календар), али у Србији је све могуће.
На БН телевизији су укратко разматрали баксузлук године која тако започиње. Разматрање има извесну ограду - узете су скорије године, а тешко која да је била добра. Па, просудите сами.
1989. - Почетак вишестраначја (углавном ништа добро), трвења нација, онда углавном руководтва, но ко није затварао очи те године је знао шта следи, галопирајућа инфлација (јесте, иако је после било горе), но и опоравак, можда привидан, под Анте Марковићем (то нису поменули), најзад и чувени Газиместан, кога такође нису поменули.
2006. - Они наводе почетак обећања (лудом радовања) Милета Додика. Лично се не сећам богзначега у Србији и Српској. У свету, рекао бих берићетна година, или можда мање (ако су Амери тад мутили са "обојеним револуцијама", пропалитетима...). Не толико берићетна као 2008, но нема везе.

А ова година?
Зна се - смак света. Ето споја православног јулијанског календара (кога се не држе све православне цркве), католичког сујеверја и мајанског календара. Зипа, поравнање два календара.
nema tu ništa. Dan kao i svaki drugi. Nekom loš, nekom dobar. Treba uzeti u obzir da će onome tko u startu misli da će mu biti loš ustvari i biti loš, ne zato jer je petak 13 nego jer su to sami navukli. Misao je kreativna.

Nemam pojma sta da mislim, ali ovaj dan nije mogao da bude gori. Imala kolokvijum, bilo je nenormalno tesko (da se zna, nije zato sto nisam ucila, ucila sam, ali su se nenormalno glupa pitanja pala), saznajem da bivsi koji mi je jedini znacio nesto, dobio dete pre neki dan, popucale neke cevi u stanu, svi cemo da poginemo u vodu, a pravim veceras zurku. Majstori kao sredili to, cekam brat da izadje iz kupatila da bih se ja tusirala, drustvo samo sto nije doslo. Jos mi fali struja da me ubije i policija da mi dodje i sve ode u q.
eh, a sad razmisli kako su ovaj dan doživjeli majstori koji su imali posla, taj tvoj koji je dobio živo i zdravo dijete a i prof koji je napravio taj ispit ? Znači petak nije neki opći loši dan, dalje zaključuj sama. :p

I lijep provod na tulumu. :)

petak 13. je proglashen baksuznim danom na zapadu povodom strahota koje su templarima priredili papisti, nema nikakve veze sa srbima. to je jedna verzija priche, ako neko ima neku drugu verziju neka kazhe.

За пета па још 13. или ти Црни Петак, немам. А зашто се 13 сматра баксузним... но можда то већ знамо.

Što volim takve stručne tekstove o starim civilizacijama.. maje su bile naduvane, suptilni entiteti su samo izmišljotina, piramide su građene uz pomoć snažnih robova, itd :mrgreen: .
Elem, tema...
Sam petak 13. je meni uvek bio srećan dan, al ozbiljno, uvek su mi se lepe stvari dešavale... to se odnosi i na jučerašnji dan z:shock:.
Tako da te "kobne" datume ne možemo globalistički gledati....

А ова година?

Ova godina počela je u SUBOTU , ako ćemo već da cepidlačimo.

Ova godina počela je u SUBOTU , ako ćemo već da cepidlačimo.

Али се чекала у петак.

Sam petak 13. je meni uvek bio srećan dan, al ozbiljno, uvek su mi se lepe stvari dešavale...

И мени, рекао бих, но можда само трипујем...
Иначе има неко предање, шта га знам, као на Петак 13. се окупи 12 вештица и призива 13.
А тринаеста вештица је...

Poslednja izmena od moderatora:
i meni petak 13. uvek bude lep dan..inace prodje i ova srpska nova koja pada na petak 13. pa mislim da ako nesto treba da se desi u decembru imali bi najavu za to bas na ovaj karakteristican datum za apokalipticnu 2012. medjutim nigde se nista nije desilo ili se varam?
ah da nasukao se brod kosta konkordija i zamislite cuda svih 6 srba koji su se nasli na brodu su zivi i zdravi z:shock: cudna slucajnost :lol:

i meni petak 13. uvek bude lep dan..inace prodje i ova srpska nova koja pada na petak 13. pa mislim da ako nesto treba da se desi u decembru imali bi najavu za to bas na ovaj karakteristican datum za apokalipticnu 2012. medjutim nigde se nista nije desilo ili se varam?
ah da nasukao se brod kosta konkordija i zamislite cuda svih 6 srba koji su se nasli na brodu su zivi i zdravi z:shock: cudna slucajnost :lol:

па десило се то да ова српска (православна) година пада 14-ог, а дешавало се и раније од кад знам за себе

како глупа тема ј,бт

А ова година?

Petak 13. se smatra nesrećnim zbog pokolja koji je bio, činimi se u Francuskoj ( bio je neki verski - hrišćanski sukob, mislim da su protestanti pobijeni). Kasnije je preuveličan. Imamo mi i još nesretnijih dogadjaja kroz istoriju.

I ne zaboravite 12. je januar po gregorijanskom ali po ,,našem" je i dalje 31. decembar. Tako da ako gledamo pravoslavni kalendar nema veze ni sa petkom ni sa trinaestim, i neće biti nikakvog smaka sveta.

To već deluje optimistički za razliku od onoga što si pisao u prvom postu. :D

Mada, ne verujem ni u jedno ni u drugo. Kažeš kako je za nas bila baksuzna 89',95 itd. Čitav jedan period je u to vreme bio baksuzan, pa se moralo potrefiti da naleti i neki petak 13. Jer, ako će mo pošteno, za nas srbe je bila baksuzna i 91', 92', 93', 94' i 99' godina. Čak su bile baksuznije od svih tih godina koje si naveo, tako da...

Ја сам само пренео шта рекоше на БН-у, а да је читав период био какав је био... лепо сам рекао "узете су скорије године, а тешко која да је била добра".
Него да идемо обрнутом психологијом - баксузна година, па још шатро последња. Можда нам се и посрећи :)

Back