Nova godina i Srpska nova godina

Zasto se nesto kao sto je Srpska nova godina slavi sa manjim zarom nego Nova godina 31 Decembra? Cini mi se da je dosta zara izgubljeno. Sve radi normalno kao da nova godina i ne postoji. Koliko se slavila pre 20-30 godina Srpska?

Исто се славила и пре 40 година,
једино што је била по мало "андерграунд",
вентил за препаметне.

Данас имамо много више "вентила"
(фудбалске утакмице, изборе, штрајкове, ратове ...)
да ли то значи и много више препаментних ?

Па у ствари да !
Данас смо много информисанији,
а памет је по дефиницији (мојој) количина информација коју имамо.

Imaš nešto lično protiv katolika?
Da li znaš koliko ih u Srbiji ima?
A ti protiv pravoslavaca / znas li da smo vecina u nasoj zemlji da necemo Papu Franciska u njoj niti da nas promeni u unijate kao sto je Grke?

Nemoj tako zle poruke meni da pišeš / uopste nije rec o manjini koja zivi kod nas neka slave oni svoje/ vec o tome da hoce da izdamo pravoslavlje kao Grcka.

Nismo to dozvolili islamu nekada / nismo Papi ni jednom pre / sramota bi bila da izdamo one pre nas sada.

Ja sam na početku iznela svoje mišljenje , svoj post.
Vidim da se ovde prozivaju katolici i to nije u redu .
Svako ima pravo da slavi šta hoće i nebitno koje je vere i koje je boje.
Ne slavim ništa ,ponoviću.
Ne zanimaju me praznici , pogotovu verski , ateista sam.
A protiv pravoslavaca nemam ništa , samo ne varim zatucane Srbende.

PS.Srpkinja sam.
Moji su pravoslavci .

Вечина коментара показују како просечан Србин замишља православље (радимо другачије од Хрвата).

Нови Календар Миланковићев треба што пре увести и била је велика грешка кад су други радили да не радимо.

Наш календар коју користи црква је нетачан и на крај крајева и црква није доследна. Ни у цркви нико не каже да је данас 02. Јануар, а световно то се тек не каже. Каква је то глупост велик првославац користи за празнике стари календар, а кад га питаш кад је Божић каже 7. Јануар а не 25. Дезембер. Ми веч одавно користимо само нови и то треба бити и тако. И онда не би било те фрке да је нова година пре Божића и да имамо два празника.

Глупирање само да не будемо ко Хрвати. Боле ме ***** за Хрвате и шта они раде, нису они једини католици овог света.

Back