Nova ekološka pravila za registraciju auta

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.278
Srbija je još 2018. godine usvojila stroža pravila za tehnički pregled koja podrazumevaju merenje emisije izduvnih gasova.

profimedia-0132533785.jpg

U Srbiji će od jula važiti nova pravila prilikom registracije vozila po kojim vozila bez katalizatora ili DPF filtera, delova izduvnog sistema koji smanjuju emisiju štetnih gasova, neće moći da se registruju.

Srbija je još 2018. godine usvojila stroža pravila za tehnički pregled koja podrazumevaju merenje emisije izduvnih gasova, kao i ispravnost sistema za izduvne gasove, ali je početak primene odložila do jula 2021. godine. To znači da će vozila morati da ispune standarde za izduvne gasove iz fabričke specifikacije, kao i da imaju sve delove sistema za odvođenje i regulisanje izduvnih gasova, kao što su katalizatori i DPF filteri.

Prosečna starost blizu 2,2 miliona vozila u Srbiji je oko 17 godina, ali nema zvaničnih procena koliko vozila neće moći da ispuni nova pravila, mada nezvanične procene govore da bi taj broj mogao da bude od nekoliko stotina hiljada do čak milion.

Vozila će prilikom tehničkog pregleda morati da ispune ono što je njihov proizvođač propisao kada ih je proizveo i to znači da će morati da se ispoštuju standardi od pre 15 godina za vozilo koje je tada proizvedeno, prenosi Nova ekonomija.

Pravilnikom o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkoj ispravnosti strožiji standardi važiće za sva vozila koja su u Srbiji prvi put registrovana posle 1. marta 2014. u odnosu na ona registrovana pre ovog datuma, bez obzira kada su proizvedena.

Balkangreenenergynews

Mnogi vozači su skidali katalizatore, što zbog kvara/začepljenja, što zbog uvjerenja da će im auto ići brže, a neki su skidali i prodavali jer u katalizatoru ima skupih materijala.
Ako se do sada moglo nekako bez njega, krajnje vruijeme je da se katalizatori mijenjaju kao i drugi potrošni dijelovi.
Inače, smrt za katalizatore je vožnja kroz duboku vodu, paljenje auta na "guranje", kao i loše podešeno paljenje.

I jel si sad procitao mario kako ce kola moci da prodju tehnicki pregled?
Moraju da imaju katalizator i DPF.
Znaci moji kupci ce mirno da spavaju jer ja za 17 godina nikad nisam skinuo latalizator a samo jedan DPF sam skinuo jer se raspao a taj auto sam prodao skolskom drugaru koji je to znao i vozio ga sa uzivanjem dok ga nismo prodali posle nekih skoro dve godine jer on voli da menja automobile.z;)
U to ces se vec i uveriti jer kad krene to na tehnickom,ako ikad i krene,neko ce valjda biti nezadovoljan pa napisati da mu je Dule 021 prodao auto bez katalizatora. Bojim se samo da ce opet oni zeljni takvih tekstova ostati nesrecni jer takva kola nisu izasla iz mog dvorista.z:)

Biće tu snalaženja i raznih stvari, dogovora sa tehničkim i tako dalje. Tu se setih reči jednog od radnika na tehničkom kad sam ga pitao da li je problem što mi je zadnje svetlo malo napuklo. Reče da nije pošto se to ne vidi na video snimku. E pa ... ne vide se ni dpf i katalizator. :lol:
Не виде се оком, али апаратура мери, она је објективна.
Ако закон каже "има да се мери, и има на снимку да се види како се врши мерење", ту нема простора за комбинације.

Све у свему - да ли смо свесни да филтеру нису ту зато што је некоме било досадно него зато што заиста постоји потреба? Јел треба да поверујем да Немци себе штите и чувају а ми не?

I jel si sad procitao mario kako ce kola moci da prodju tehnicki pregled?
Moraju da imaju katalizator i DPF.
Znaci moji kupci ce mirno da spavaju jer ja za 17 godina nikad nisam skinuo latalizator a samo jedan DPF sam skinuo jer se raspao a taj auto sam prodao skolskom drugaru koji je to znao i vozio ga sa uzivanjem dok ga nismo prodali posle nekih skoro dve godine jer on voli da menja automobile.z;)
U to ces se vec i uveriti jer kad krene to na tehnickom,ako ikad i krene,neko ce valjda biti nezadovoljan pa napisati da mu je Dule 021 prodao auto bez katalizatora. Bojim se samo da ce opet oni zeljni takvih tekstova ostati nesrecni jer takva kola nisu izasla iz mog dvorista.z:)
Оћемо ми да возимо, али нећемо да одржавамо.
Ауто захтева много више од сипања горива.

Mnogi vozači su skidali katalizatore, što zbog kvara/začepljenja, što zbog uvjerenja da će im auto ići brže, a neki su skidali i prodavali jer u katalizatoru ima skupih materijala.
Ako se do sada moglo nekako bez njega, krajnje vruijeme je da se katalizatori mijenjaju kao i drugi potrošni dijelovi.
Inače, smrt za katalizatore je vožnja kroz duboku vodu, paljenje auta na "guranje", kao i loše podešeno paljenje.
Какве везе има паљење на гурку са смрћу катализатора?

Biće tu snalaženja i raznih stvari, dogovora sa tehničkim i tako dalje. Tu se setih reči jednog od radnika na tehničkom kad sam ga pitao da li je problem što mi je zadnje svetlo malo napuklo. Reče da nije pošto se to ne vidi na video snimku. E pa ... ne vide se ni dpf i katalizator. :lol:
Qko odrade kao ovde onda tesko.. A sve polako kopiraju . Sve se uveze sa internetom i automatski se pada kad su gasovi u plus.. jedino tu ne moze da se gleda proz prate i za kocnice je isto tako povezano sve im ide na server ...

Qko odrade kao ovde onda tesko.. A sve polako kopiraju . Sve se uveze sa internetom i automatski se pada kad su gasovi u plus.. jedino tu ne moze da se gleda proz prate i za kocnice je isto tako povezano sve im ide na server ...
U srbiji je prosečna plata 200-300 evra bio radnik ili doktor nebitno, tu nema reda ni poretka prema tome svi ti zakoni drže vodu samo na papiru.

Uvek sam se pitao zašto su preko toliko veliki tehnički pregledi nije mi bilo jasno kaaad to je zbog snimanja da ne bude muvanja hehehe kao upo auto u kanal nestao iza kancelarije, pojavio se registrovan :)

Verujem da će se 80% tehničkih pregleda ugasiti i da će ostati samo SNS tehnički pregled.

Uvek sam se pitao zašto su preko toliko veliki tehnički pregledi nije mi bilo jasno kaaad to je zbog snimanja da ne bude muvanja hehehe kao upo auto u kanal nestao iza kancelarije, pojavio se registrovan :)

Verujem da će se 80% tehničkih pregleda ugasiti i da će ostati samo SNS tehnički pregled.
Koliko? ..kod mene traje 15min i kosta 40-50€ .. nema sta da ga meri pola sata, zagrejes auto stavi cevi u auspuh i izmeri, da gas pa opet izmeri i to je to pregleda ostalo i sledeci ..

Back