Nov oblik zivota

Ama ljudi, možda se ta bakterija i ovde, na zemlji razvila. Nije bre bitno odakle je bakterija, nego kakva je!

Samo postojanje takvog "organizma", koji funkcioniše na totalno drugačijim premisama, je fantastično saznanje! Od bakterije do organizma i nije tako dalek put.
Znači, višećelijski organizmi, pa i inteligentni, se mogu nalaziti na mestima dosada smatranim nemogućim za bilo kakav život.

Ama ljudi, možda se ta bakterija i ovde, na zemlji razvila. Nije bre bitno odakle je bakterija, nego kakva je!

Samo postojanje takvog "organizma", koji funkcioniše na totalno drugačijim premisama, je fantastično saznanje! Od bakterije do organizma i nije tako dalek put.
Znači, višećelijski organizmi, pa i inteligentni, se mogu nalaziti na mestima dosada smatranim nemogućim za bilo kakav život.

Slažem se.

Iskreno, ja sam fascinirana vešću.
Moja školska drugarica, a sada istraživač pri NASA, kaže da je ova bakterija jedno od najznačajnijih otkrića, ne samo u XXI veku, i da otvara pitanja o kojima smo samo mogli da čitamo i gledamo u scifi literaturi i filmovima.

Na stranu što I want to believe.

Ma da, to što se može život razviti na najnegostoljubivijim mestima svemira je samo sporedna stvar! Mislim da je ovo konačni proboj u bioinžinjeringu, biohemiji, virusologiji, mikrobiologiji i svim srodnim naukama.

Teoretičari zavere se sad češkaju po tintarama i kontaju "Zašto su to objavili? Ma garant lažu..."

Slažem se.

Iskreno, ja sam fascinirana vešću.
Moja školska drugarica, a sada istraživač pri NASA, kaže da je ova bakterija jedno od najznačajnijih otkrića, ne samo u XXI veku, i da otvara pitanja o kojima smo samo mogli da čitamo i gledamo u scifi literaturi i filmovima.

Na stranu što I want to believe.

Otvara vrlo tesko pitanje STA JE UOPSTE ZIVOT?

A odgovor na njega ce otvoriti vrata za jedno drugo, jos misticnije pitanje, majku svih pitanja: STA JE SMISAO ZIVOTA ?

Kada na njega budemo znali odgovor, necemo vise biti ljudi: bicemo BOGOVI!

Poslednja izmena:
Bogovi necemo biti nikad, malo ali sigurno.
Meni u stvari nije jasno zasto su do sada bili tako sigurni da je apsolutno nemoguce da zivi organizmi budu zasnovani na necem drugom pored ugljenika, kiseonika i cega vec jos. Pa i sam periodni sistem nam je poluprazan, ako nista drugo. A i ova prica o Titanu i Saturnu me podseti na baba Vangu koja, ako se dobro secam, rece da ce vanzemaljci biti otkriveni na trecoj planeti od Zemlje, ili tako nekako... Interesantna koincidencija.

ma bakterija je samo nus produkt istrazivanja velikih kompanija kako da zivimo bez ozona, sunca, kiseonika i ostalih djakonija koje nam industrijalizacija, progres i megakompanije oduzimaju raznoraznim zagadjenjima :)

Samo postojanje takvog "organizma", koji funkcioniše na totalno drugačijim premisama, je fantastično saznanje!.

ovo me je sad setilo na Segana ili Klarka (ne mogu da se setim, davno je bilo) koji je rekao u jednoj naucnoj emisiji da smo u zabludi sto trazimo humanoidna bica kojima je zivotna sredina slicna nasoj i onda je cak graficki prikazao kako zamislja bica koja recimo zive na metanu, na nekim drugim gasovima, na ogromnim temperatirama na ultra niskim temperaturama i slicno....

Pa naravno. Fizičke karakteristike bića bi bile određene uslovima u kojima evoluiraju, a ne našim htenjima i željama.
Primera radi, biće koje živi na ogromnoj planeti, gde recimo gravitacija deset puta veća negoli ovde, "u lokalu", bi bilo zdepasto, spljošteno, sa šest nogu.
Ne verujem da bi takav svet imao ptice, tj, životinje koje lete, a i ako bi imao, morale bi imati enorman raspon krila ili ekvivalent istih.

Drveće bi bilo zakržljalo, sitno, ali opet živo. Ribe u eventualnim okeanima ogromne, jake i snažne (uz savlađivanja otpora vode, morale bi i gravitaciju savladati), sve uz plitke okeane.

Fauna bi bila čudnih boja i oblika zbog same prirode svetlosti u tim gravitacionim uslovima (moja pretpostavka). Najrasprostranjeniji oblici života bi bili gmizavci. Inteligentni ili ne, je već stvar spekulacija.

Da li bi se inteligencija mogla razviti u takvim uslovima?

Ovo je sprdnja od vesti!!! Ne zovu se dzabe NASA - Never A Straight Answer !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nisam ocekivala nishta bolje od njih ali kad sam videla vest, pet puta sam se vracala na tekst jer sam mislila da sam pogreshno procitala da pricaju o bakteriji na Zemlji!!! uuaaa NAS(Z)I !!!!

Ustvari NASA znaci "NATIONAL AERONAUTICS AND SPACE ADMINISTRATION"

Pa naravno. Fizičke karakteristike bića bi bile određene uslovima u kojima evoluiraju, a ne našim htenjima i željama.
Primera radi, biće koje živi na ogromnoj planeti, gde recimo gravitacija deset puta veća negoli ovde, "u lokalu", bi bilo zdepasto, spljošteno, sa šest nogu.
Ne verujem da bi takav svet imao ptice, tj, životinje koje lete, a i ako bi imao, morale bi imati enorman raspon krila ili ekvivalent istih.

Drveće bi bilo zakržljalo, sitno, ali opet živo. Ribe u eventualnim okeanima ogromne, jake i snažne (uz savlađivanja otpora vode, morale bi i gravitaciju savladati), sve uz plitke okeane.

Fauna bi bila čudnih boja i oblika zbog same prirode svetlosti u tim gravitacionim uslovima (moja pretpostavka). Najrasprostranjeniji oblici života bi bili gmizavci. Inteligentni ili ne, je već stvar spekulacija.

Da li bi se inteligencija mogla razviti u takvim uslovima?

Mi, ljudi sa Zemlje mislimo, na osnovu NASE LOGIKE, da bi to u Svemiru moralo bas sve tako da bude kako ti pises..

Medjutim, pitanje je koliko je nasa logika za svemirske okvire - pravilna logika?

Mozda mi sve od SAMOG POCETKA gledamo pogreno, pa je sve pogrsno: i nasa nauka i matematika i fizika....?

Mozda u Svemiru vaze NEKI DRUGI ZAKONI za koje mi jos ne znamo ni da postoje i smatramo da ne mogu ni postojati, jer gledamo sve iz naseg ugla??

Mi, ljudi sa Zemlje mislimo, na osnovu NASE LOGIKE, da bi to u Svemiru moralo bas sve tako da bude kako ti pises..

Medjutim, pitanje je koliko je nasa logika za svemirske okvire - pravilna logika?

Mozda mi sve od SAMOG POCETKA gledamo pogreno, pa je sve pogrsno: i nasa nauka i matematika i fizika....?

Mozda u Svemiru vaze NEKI DRUGI ZAKONI za koje mi jos ne znamo ni da postoje i smatramo da ne mogu ni postojati, jer gledamo sve iz naseg ugla??

Naša logika je ispravna. Da nije, opstanak naše vrste bi bio doveden u pitanje. Drugo, naš um i nije sposoban za druge logike i percepcije (ako i postoje druge)
Tako da ne filozofiraš bez veze, da se ne sekiraš. Pusti naučnike da rade svoje...

Naša logika je ispravna. Da nije, opstanak naše vrste bi bio doveden u pitanje. Drugo, naš um i nije sposoban za druge logike i percepcije (ako i postoje druge)
Tako da ne filozofiraš bez veze, da se ne sekiraš. Pusti naučnike da rade svoje...

Sale, nas opstanak je vec dosao u pitanje.

Za samo 4 miliona godina covek je na pragu da unisti sve ono sto je priroda stvarala 4 miljarde godina!

Covek nije jedino bice zbog koga sve postoji: covek je samo POSLEDNJA KARIKA u lancu ishrane...

Kada u morima nestane riba, u vazduhu ptica i na kopnu zivotinja - to ce neminovno biti kraj i ljudseke vrste.

A mi se opasno priblizavamo ivici ambisa: mora su zagadjena, ozon se nemilosrdno unistava, zemljiste je puno pesticida i ostataka lekova...

Koliko ce priroda jos sve to bahato ponasanje izdrzati?

Da li su samo naucnici odgovorni za sve ili i ti i ja?

Nije toliko dramatično kao što želiš da predstaviš.
Naravno da, oblikujuči svet svojim potrebama, deo prirode strada. Kao što ljudi stradaju kada se priroda "prazni" nepredvidljivim ritmom (uragani, vulkani, zemljotresi itd, itd)

Jednog dana će se svest ljudi toliko proširiti, da će povesti računa o prirodi, ne prestajuči je oblikovati i dalje. Ne samo na zemlji.

Nije toliko dramatično kao što želiš da predstaviš.
Naravno da, oblikujuči svet svojim potrebama, deo prirode strada. Kao što ljudi stradaju kada se priroda "prazni" nepredvidljivim ritmom (uragani, vulkani, zemljotresi itd, itd)

Jednog dana će se svest ljudi toliko proširiti, da će povesti računa o prirodi, ne prestajuči je oblikovati i dalje. Ne samo na zemlji.

Sta za tebe predstavlja rec "DRAMATICNO"?

Da li si cuo da je ozonska rupa danas veca nego sto je Australija?

Da li si cuo da SVAKI DAN izumire vise STOTINA biljnih i zivotinjskih vrsta?

Da su sva mora zagadjena deterdzentima i pesticidima?

Da se planeta nenormalno zagreva?

Da se polovi tope i da Eskimi setaju u kupacim kostimima?

Da kise padaju u pustinjama i da gori Amazonija u pozarima?

Nisi cuo za poplave, uragane, vulkane koji su zadnjih godina mnogo vise aktivni nego normalno?

Sta jos treba da se dogodi, kakva katastrofa pa da ti i tebi slicni shvatite da smo casu popili ...do dna?

images

...
"Kao biohemičar, učili su me da se sav život na Zemlji, kompletan život koji smo do sada poznavali, sastoji od karbona, hidrogena, azota, kiseonika, sumpora i fosfora.
...

Zaista nisam izdrzao - ovo isto sam cuo i na radiju, a ocigledno isto pise i u novinama.
Ne mogu da verujem da je neko preveo tekst sa engleskog tako BEDNO AMATERSKI da je, eto, po njemu zivot zasnovan na karbonu i hidrogenu (izmedju ostalog). Ja ne znam koji su to elementi, jer sam ucio da je zivot zasnovan na ugljeniku, vodoniku itd. Ali ljudi sa engleskog govornog podrucja znaju - jer tamo se ugljenik zove carbon a vodonik hydrogen!!! Ali ovo je SRBIJA!!!

Ako neko iz urednistava doticnih medija posecuje ovaj forum i cita ove redove zaista ga molim da pootpusta sve koji u istim rade prevode. Ovo je bruka i sramota od nepismenosti. I to se naslo u novinama i procitano na radiju. :dash: Tragedija.

Izvinjavam se za nagli pocetak, nisam izdrzao. Stvarno bedno. Sto se tice teme, slazem se sa citaocima koji smatraju da ovo nije nikakvo epohalno otkrice. Ja licno verujem da zivot postoji na jos mnogo osnova uz ovaj nas "karbonsko-hidrogenski" ( :dash: ), otud moja "mlaka" reakcija na ovu vest. Naravno, ono sto sokira na prvi pogled je sto je u pitanju arsen, ali ne znam koliko ljudi zna da je i kiseonik sam po sebi otrovan ukoliko je koncentracija prevelika. Tako da... sve je relativno.

Ali mene zanima nesto drugo. Da li mozda NASA samo testira odziv javnosti na vest o vanzemaljskom zivotu? Ja mislim da oni za ovu bakteriju znaju vec duze, i verovatno su je vec "istresli iz gaca" i ispitali prilicno toga vezano za nju. Tako da mislim da to nije poenta vesti. Osim toga, mediji su znali unapred da se radi o novom obliku zivota, jer je verovatno tako srocena najava za konferenciju, tako da je sasvim logicno da se tako reaguje kada to objavi NASA (mislim, da je u pitanju VANzemaljski oblik zivota).
Pitanje je zasto NASA objavljuje da je nadjena bakterija u tamo nekom jezeru? To nije posao NASA-e, tako da i ovo obavestenje predstavlja promasenu temu za doticnu agenciju. Njen zadatak je istrazivanje svemira. Drugi kopaju po "lokalnim" blatistima.

Sve mi se cini da je ovo ipak ispipkavanje kakve bi bile reakcije na objavu o postojanju malih zelenih. I kako se pokazalo, sto je i ocekivano, reakcija javnosti (je) bi bila ogromna.

Ovo je samo moje misljenje.

Poslednja izmena:
Sta za tebe predstavlja rec "DRAMATICNO"?

Da li si cuo da je ozonska rupa danas veca nego sto je Australija?

Da li si cuo da SVAKI DAN izumire vise STOTINA biljnih i zivotinjskih vrsta?

Da su sva mora zagadjena deterdzentima i pesticidima?

Da se planeta nenormalno zagreva?

Da se polovi tope i da Eskimi setaju u kupacim kostimima?

Da kise padaju u pustinjama i da gori Amazonija u pozarima?

Nisi cuo za poplave, uragane, vulkane koji su zadnjih godina mnogo vise aktivni nego normalno?

Sta jos treba da se dogodi, kakva katastrofa pa da ti i tebi slicni shvatite da smo casu popili ...do dna?

Situacija nije daleko od kriticne, tu se slazem, ali ne verujem da smo odgovorni za vulkane i pojacanu Suncevu aktivnost. Samo vulkan na Islandu je tokom svoje erupcije zagadio atmosferu u nekoliko puta vecoj meri nego sto je to covek uspeo od pocetka industrijske revolucije. Uslovi na Zemlji se menjaju iz nekog razloga, ali covek tu ima manju ulogu nego sto se misli.

Situacija nije daleko od kriticne, tu se slazem, ali ne verujem da smo odgovorni za vulkane i pojacanu Suncevu aktivnost. Samo vulkan na Islandu je tokom svoje erupcije zagadio atmosferu u nekoliko puta vecoj meri nego sto je to covek uspeo od pocetka industrijske revolucije. Uslovi na Zemlji se menjaju iz nekog razloga, ali covek tu ima manju ulogu nego sto se misli.

Sto se tice pojacane aktivnosti Sunca covek svakako na taj fenomen nema uticaja...

Ni na vulkansku aktivnost VEROVATNO da nema...

Ali na unistavanje ozona, zagadjenje reka, mora i okeana ili iskrcivanuje suma svakako ima, a to je vec sasvim dovoljno ozbiljno da se HITNO preduzmu RADIKALNE MERE...

Back