...
"Kao biohemičar, učili su me da se sav život na Zemlji, kompletan život koji smo do sada poznavali, sastoji od karbona, hidrogena, azota, kiseonika, sumpora i fosfora.
...
Zaista nisam izdrzao - ovo isto sam cuo i na radiju, a ocigledno isto pise i u novinama.
Ne mogu da verujem da je neko preveo tekst sa engleskog tako BEDNO AMATERSKI da je, eto, po njemu zivot zasnovan na
karbonu i
hidrogenu (izmedju ostalog). Ja ne znam koji su to elementi, jer sam ucio da je zivot zasnovan na
ugljeniku,
vodoniku itd. Ali ljudi sa engleskog govornog podrucja znaju - jer tamo se ugljenik zove carbon a vodonik hydrogen!!! Ali ovo je SRBIJA!!!
Ako neko iz urednistava doticnih medija posecuje ovaj forum i cita ove redove zaista ga molim da pootpusta sve koji u istim rade prevode. Ovo je bruka i sramota od nepismenosti. I to se naslo u novinama i procitano na radiju.

Tragedija.
Izvinjavam se za nagli pocetak, nisam izdrzao. Stvarno bedno. Sto se tice teme, slazem se sa citaocima koji smatraju da ovo nije nikakvo epohalno otkrice. Ja licno verujem da zivot postoji na jos mnogo osnova uz ovaj nas "karbonsko-hidrogenski" (

), otud moja "mlaka" reakcija na ovu vest. Naravno, ono sto sokira na prvi pogled je sto je u pitanju arsen, ali ne znam koliko ljudi zna da je i kiseonik sam po sebi otrovan ukoliko je koncentracija prevelika. Tako da... sve je relativno.
Ali mene zanima nesto drugo. Da li mozda NASA samo testira odziv javnosti na vest o vanzemaljskom zivotu? Ja mislim da oni za ovu bakteriju znaju vec duze, i verovatno su je vec "istresli iz gaca" i ispitali prilicno toga vezano za nju. Tako da mislim da to nije poenta vesti. Osim toga, mediji su znali unapred da se radi o novom obliku zivota, jer je verovatno tako srocena najava za konferenciju, tako da je sasvim logicno da se tako reaguje kada to objavi NASA (mislim, da je u pitanju VANzemaljski oblik zivota).
Pitanje je zasto NASA objavljuje da je nadjena bakterija u tamo nekom jezeru? To nije posao NASA-e, tako da i ovo obavestenje predstavlja promasenu temu za doticnu agenciju. Njen zadatak je istrazivanje svemira. Drugi kopaju po "lokalnim" blatistima.
Sve mi se cini da je ovo ipak ispipkavanje kakve bi bile reakcije na objavu o postojanju malih zelenih. I kako se pokazalo, sto je i ocekivano, reakcija javnosti (je) bi bila ogromna.
Ovo je samo moje misljenje.