Nošenje maski i antisocijalno ponašanje

gost 391595

Buduća legenda
Poruka
35.177
Razmišljam o ovome danima, kako ponašanje u pandemiji razotkriva crte ličnosti, naročito one koje dolaze do izražaja u društvenom kontekstu.

Intuitivno, bez ikakve nauke, jasno je da osoba koja npr u gradskom prevozu ne nosi masku, ili je namerno nosi pogrešno, a pritom ne drži preporučenu distancu, nije savesna, i najverovatnije nema preteranog obzira prema činjenici da živi u društvu.

Bez obzira na to šta mislimo o koronavirusu, koliko je zarazan, koliko je teži od gripa, da li uopšte postoji (izgleda da postoji i ta niša teorija zavera), ako postoji kolektivna zabrinutost ili panika, moralno je i saosećajno prema svom bližnjem građaninu nositi masku, nositi je pravilno, i pridržavati se ostalih preventivnih mera.

I za vreme običnog gripa ili prehlade je savesno uzdržavati se od širenja kapljica na druge, a tek kada je u pitanju novi patogen sa nepredividim simptomima i ishodom, o kome još ne znamo puno, i povodom koga postoji kolektivna zabrinutost i naročita ugroženost ranjivih grupa poput starijih, hronično bolesnih, itd.

Neka vrsta socijalnog posramljivanja osoba koje ne nose masku u pandemiji treba da postoji. To posramljivanje ne treba da bude agresivno prozivanje ili unošenje u facu, ali treba da bude neodobravanje i socijalni pritisak.

Ismevanje tuđe zabrinitosti, ili namerno izlaganje drugih potencijalnoj zarazi je ništa drugo nego antisocijalno ponašanje, a skorašnja studija kaže da postoji korelacija sa sniženom empatijom, povišenom neobrazrivošću i sklonosti ka preuzimanju rizika, što su sve osobine antisocijalnih ličnosti:

Researchers from the State University of Londrina found that people who reported "antisocial traits," such as low levels of empathy and high levels of callousness and risk-taking, were less-likely to comply with Covid-19 prevention measures, such as wearing a mask and social distancing.

In this case, "antisocial" refers to traits that are typically present in people diagnosed with antisocial personality disorder, which is defined as "a chronic and pervasive disposition to disregard and violate the rights of others," according to the American Psychological Association. It is characterized by common behaviors such as repeatedly violating the law and exploiting others, and traits such as deceitfulness, impulsivity, aggressiveness, reckless disregard for the safety of self and others and irresponsibility, according to the APA. People with the mental health condition often lack of guilt, remorse, and empathy.

The disorder is also referred to as "dyssocial personality, psychopathic personality and sociopathic personality." Antisocial personality disorder occurs in about 1% of the U.S. population, and is more common in men.

"These traits explain, at least partially, the reason why people continue not adhering to the containment measures even with the increasing numbers of cases and deaths," the Brazilian study authors wrote.

Izvor: https://www.cnbc.com/2020/09/02/stu...-mask-associated-with-psychopathy-traits.html

Referencirana studija: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886920305377

Mišljenja?

Poslednja izmena:
Ne znam kako se to zove u psihologiji ali zakljucci pojedinog konkretnog razmisljanja mogu da se uvazavaju samo ako su blizu MRT, tj ako su blizu uobicajeno dozvoljenog u drustvu....
To znaci da veoma devijantno drustvo kao sto je Srpsko ne moze da se posmatra validno u smislu zakljucak ako uradis ovo onda si sebican ako uradis ovo onda nisi...

Npr kao kod inteligencije, tako i kod logike....stvar prioriteta...
Ali na malo drugi nacin ispoljeno..
Evo ti razmisljanja jedne koja ne nosi masku...
Virus je opasan nosicu masku.
Izlazim u grad, a ne mogu da se sminkam na svakih pet minuta, a ne mogu ispod maske sminku....niti ruz...
Zato ne nosim veceras masku.....

I onda idu racionalizacije....mogu valjda jedno vece da ne nosim masku...
Nisam ja takva neodgovorna ali nije se moglo...

E sad da vratimo na pocetak ponovo...
Zar ne bi bilo prihvatljivo da kaze, hej razumece me decko ili drugarica sto se sminkam tamo na licu mesta jer takva je vanredna situacija, pa cemo tamo da izgubimo 45 min, razumece...
E tu dolazi do izrazaja ono sto je ovo drustvo i svaka osoba zna da nije tolerantno tj da nece razumeti...
Znaci svi mi znamo sa kim radimo svaki dan....znamo da osoba koju ocekujemo mora da bude pored nas kad nam zatreba, da bude osiguranje, pomoc ili samo podrska...a da istovremeno ima vremena i za sve svoje obaveze i plus da nadje nacin da bude uspesna u svom poslu i pored toliko zahteva sa nase strane a pri tome joj nismo nista, samo drug, drugarica, ili kres ili mozda cak i neobavezna , devojka u neozbiljnoj nego obecavajucoj vezi..

Uzmimo kriterijume , to je odvojeno od ovoga...
Da li je dokaz da je osoba ovakva nesto sto je sablon po nama ili po toj osobi sto je logicno...Broj telefona neke zenske osobe da li je dokaz o nameri ili pocinjenoj prevari...ili je spontana navika da se ne baca svaki broj telefona...

Sto je gluplje drustvo to su primitivniji i zahtevniji dokazni putevi a istovremeno su prisutne i sumnje , tj dim...

I na kraju ide moralisanje...posto je razorena moralna struktura onda je moguce razlicito demagosko moralisanje, tj moralno pranje sebe i uvaljivanje drugima..
To znaci obavezno uvaljivanje krivice ili i moralno superiorisanje....
To je toliko prisutno i zavladalo da nemate bukvalno 5 recenica a da nije prisutno moralno naglasavanje i uvaljivanje krivice drugome...

Znaci ima toliko prisutnih faktora za izbor i odluku da se ne moze na ovaj nacin donositi odluka ili stav o tome da li je neko sebican ili uopste o nekoj osobini.
To ne znaci da to nije moguce uraditi , ali to se radi tako sto se cisti teren polako i na mestima gde moze...
A to ljudi ne rade, naprotiv , natezu situacije i odnose dokle god mogu .....plus oportunizam kao najvaznija drustvena osobina ovog drustva...
Pazi najprisutnija najuticajnija a ljudi ne znaju ni sta je oportunizam, niti prepoznaju sta je oportunizam...sto je zadivljujuce....bar je meni zadivljujuce...a verujem i svakom prirodnjaku....Stvarno je zadivljujuce a znam da ne verujete....da baratas sa necim stalno i cesto a da te ne interesuje da se naoruzas osnovnom strukturom za proucavanje i analizu te pojave...ili da kreiras takvu strukturu sam..
Onda to svakom prirodnjaku izgleda kao zastrasenost i zanemarivanje pojave...

Kapitalisticka psihologija je trula psihologija, tako da ne moze da se uzima ozbiljno...

Npr trazis od osobe da bude socijalno odgovorna, a istovremeno joj kazes, slusaj ako nemas za struju ili vodu ili stanarinu na kraju meseca sledi sut karta...
Antagonizam totalni....
Krivicu za los polozaj na poslu ce isti taj psiholog prepisati nesnalazljivosti pojedinca da se nametne izmedju ponude sisate klinke i sefovog rodjaka...
Znaci totalno neadekvatno ocekivanje....i to je inace rak rana kapitalisticke psihologije....ocekivanja su tu i moraju da se opravdaju , a zahtevi su tu, a rezultat je neadekvatan, dok su samo privilegije kontrateg za toliku nesimetriju , medjutim privilegije su sargarepa , tj ne dobija ih svako niti vecina...

Ali efekat stapa i kanapa tj privilegija i totalnog odsustva adekvatnosti u odnosima jeste najjeftinija varijanta odnosa....pa ko se upeca...ili na kraju poradimo na tome da svi mora da se upecaju....ako su gladni, tj ako imaju potrebu....igramo na potrebu...

Ako cemo najiskrenije, sve je samo ravnoteza psihologije nasilja.....ako se uzima kroz tu prizmu , nasilje i uslovljavanje, onda je sve logicno i onda se govori razumljivim jezikom...
To je ono sto mi stalno gledamo u nasem nedemokratskom drustvu , a efektivno je uvezeno iz USA...
Moras da se povinujes vecini inace cemo biti vrlo grubi...
Moras da se povinujes mocnima, sta god oni mislili , ili ce biti vrlo grubi...
Mozes da mislis sta god hoces ali tvoje misljenje nema mogucnost stopiranja izvrsenja nasih zelja...
Jedino cena primene moze imati uticaj na izvrsenje nasih zelja...
Tj masovnost ili otezano prisiljavanje dovodi do neprisile....Ili kako se to kaze skrivanje od ociju javnosti...

Ako vam pada na pamet supresivno drustvo , to jeste to....
Inace bi imali revoluciju u nekom vidu ili vecine ili nekog nivoa razuma, ne najviseg, nego nekog, rulje ili neke interesne grupe...vrlo moguce i vojne hunte...

Ne znam zaista kakva kompleksnija analiza treba da stoji iza ovakvog ponašanja.
Maske su nikad jeftinije, sad ide 10 komada za 50 dinara, a sve ustanove prihvataju i pamučnu masku, koja može biti bukvalno marama obmotana oko donje polovine face, preko nosa.
Znači, mimimum napora.
Ako neko ne želi da uloži tih minimum napora za tuđi mir... pa onda to jeste antisocijalno ponašanje.

mene zabrinjavaju više oni koji ne peru maske za višestruku upotrbu ili ne menjaju one za jednokratnu nego tako danima,a ponekad i nedeljama nose jednu te istu masku i kad zakače neku infekciju od toga posle koriste to kao argument da su maske strašnije od virusa...Nekako su to uvek stariji ljudi koji u to poveruju i prestanu da nose masku

Marenda:

dd0.png

Pa batica meni kaže "ne nosim ja to, meni to smeta" Ajde????
A meni je super da mirišem svoj zadah na krdžu i crni luka. Strašno.
Radili smo neki terenski posao koji neću da radim ni za tri života, ni da umrem gladna. Sa mnogo ljudi on tako bez maske u toku dana oficijelno porazgovara.
Tako da mislim da su ljudi više retardirani i da postoji posramljivanje u suprotnom pravcu, a nosiš masku, cvikaš, i slične munje. Nego što je to antisocijalno ponašnje. Dakle apsurdna situacija.

Interesantno je da se cela ova priča nalazi negde na relaciji antisocijalnosti i asocijalnosti. Čak i na Bliskom Istoku kada bih razgovarala sa potpuno pokrivenim ženama 1 na 1, ili gde su samo žene prisutne, one su imale potrebu da u nekom trenutku skinu ''maske'' sa lica jer su verovatno osećale da naš razgovor tako dobija ličniji karakter, i do toga im je u jednom nezanemarljivom broju bilo stalo, ali tada još uvek nije bilo ni reči o koroni.
Doduše, čim naiđe muškarac, one se diskretno okrenu ka zidu i sl. i vrate zavese po hitnom postupku. Malo pravim izlet sa teme, izvinite... malo da bi se i asocijalna vrednost maske imala u vidu, i to je činjenica a ne izmišljotina.

Kako god, maska je već stvar navike, a pošto imamo mnogo superheroja koji su stava da im nijedan virus ništa ne može, mislim da se to najdelotvornije usadilo u glave pretnjom novčanim kaznama i vrlo malo ljudi viđam bez iste u zatvorenim javnim prostorima.
Onaj mali procenat koji neće da pokrije usta i nos svakako ne demonstrira bezobrazluk nakašljavanjem i disanjem maskiranom direktno u lice, tako da... ne znam više šta da kažem na to osim da me je baš briga.

Upravo mi pada na pamet onaj frekventni gost Jutarnjeg na Happy TV koji dolazi svaki put pod većom odbrambenom zaštitom, čovek se pokriva vizirima, šlemovima, gas maskama... uskoro će se pojaviti i u plastičnom balonu.
Da, plastični baloni su rešenje, kako o tome niko da sad nije razmišljao?
Evo doze smejavca za sve nas, sa vrlo malo ulaganja možemo koroni jednom zauvek stati na put!

Bubble-Football-1.jpg

31230678-8562959-image-m-18_1595812493732.jpg

Interesantno je da se cela ova priča nalazi negde na relaciji antisocijalnosti i asocijalnosti. Čak i na Bliskom Istoku kada bih razgovarala sa potpuno pokrivenim ženama 1 na 1, ili gde su samo žene prisutne, one su imale potrebu da u nekom trenutku skinu ''maske'' sa lica jer su verovatno osećale da naš razgovor tako dobija ličniji karakter, i do toga im je u jednom nezanemarljivom broju bilo stalo, ali tada još uvek nije bilo ni reči o koroni.
Doduše, čim naiđe muškarac, one se diskretno okrenu ka zidu i sl. i vrate zavese po hitnom postupku. Malo pravim izlet sa teme, izvinite... malo da bi se i asocijalna vrednost maske imala u vidu, i to je činjenica a ne izmišljotina.

Kako god, maska je već stvar navike, a pošto imamo mnogo superheroja koji su stava da im nijedan virus ništa ne može, mislim da se to najdelotvornije usadilo u glave pretnjom novčanim kaznama i vrlo malo ljudi viđam bez iste u zatvorenim javnim prostorima.
Onaj mali procenat koji neće da pokrije usta i nos svakako ne demonstrira bezobrazluk nakašljavanjem i disanjem maskiranom direktno u lice, tako da... ne znam više šta da kažem na to osim da me je baš briga.

To su dve različite vrste maski. Jedna je čista represija, i traženje od drugih da na licu zadrže masku koja simbolizuje njihovu represiju jeste neempatično ponašanje.
Međutim, kod zaraznih bolesti je obrnuto, nedržanje maske na licu je represija nad drugima, jer ih držiš u strahu od svojih zaraznih kapljica, i kao takvo jeste neempatično ponašanje.

Je li represivno prema sebi kad šmirglaš zid da ga pripremiš za krečenje, pa staviš masku da ti čestice akrila sa zidova ne dospeju u pluća? Jel maska koja štiti od zagađenja represija? Nije sve što se stavlja preko lica - ista maska.

Je li represivno prema sebi kad šmirglaš zid da ga pripremiš za krečenje, pa staviš masku da ti čestice akrila sa zidova ne dospeju u pluća? Jel maska koja štiti od zagađenja represija? Nije sve što se stavlja preko lica - ista maska.
Sve ja to razumem i bez problema izvršavam ''preporuke''. Najjeftinija kutija cigara je trenutno 280din., i to je retko kome skupo, ali zato maska od 3-4din je luksuz i to štetan po zdravlje! :zcepanje:

I ovako i onako me se uopšte ne dotiču pojedinci koji maske ne nose, jer nemam ništa sa njima koliko znam... a uostalom, šta im mogu?
Niti im aplaudiram, niti bih da ih kamenujem, svako neka radi onako kako misli da je najbolje.
Verujem da su ozbiljno elaborirarli pluseve i minuse svog ponašanja.

Ne znam zaista kakva kompleksnija analiza treba da stoji iza ovakvog ponašanja.
Maske su nikad jeftinije, sad ide 10 komada za 50 dinara, a sve ustanove prihvataju i pamučnu masku, koja može biti bukvalno marama obmotana oko donje polovine face, preko nosa.
Znači, mimimum napora.
Ako neko ne želi da uloži tih minimum napora za tuđi mir... pa onda to jeste antisocijalno ponašanje.
Da li si se ikada upitao,jel smeju svi da nose maske zbog nekih svojih zdravsvenih problema.

Da, ali vizir nije jednokratan.

U svakom slučaju, tih 0.2 promila ljudi koji iz razloga bolesti ne nose maske nisu ovde tema. Tema su ljudi koji se namerno ne pridržavaju preventivnih mera, ili ih se pridržavaju nepravilno.
Ako ti smeta sto ih ne tuzis,a ne da se tuzakas ovde na forumu.Mene licno ne mozes ubediti da je zdravo nositi maske,a nije.Cak su i neki lekari iz SZO rekli da maske uopste ne stite od korone,a da narod koji nosi,udahne vise ugljen dioksida.Jer je poznato da vazduh koji izlazi iz usta uopste nije zdrav,a ti ga ponovo udises.

Ako ti smeta sto ih ne tuzis,a ne da se tuzakas ovde na forumu.Mene licno ne mozes ubediti da je zdravo nositi maske,a nije.Cak su i neki lekari iz SZO rekli da maske uopste ne stite od korone,a da narod koji nosi,udahne vise ugljen dioksida.Jer je poznato da vazduh koji izlazi iz usta uopste nije zdrav,a ti ga ponovo udises.
niko iz SZO-a nije to rekao.Reklisu da maske ne štite onog ko ih nosi od zaraze već sprečavaju da se virus širi disanjem,kašljanjem i td.Dalje rekli su da pamučne maske ne filtrijaju dobro ali su korsine jer znatno smanjuju domet kapljica.Dalje su rekli i da maske moraju redovno da se menjaju kad se navlaže i da one za jednokratnu upotrebu dtreba da se bacaju odmah a pamučne izkuvavaju.Niko nije pominjao CO2 jer taj problem prosto ne postoji.I platno i materijal od kog se prave maske propuštajuju CO2 bez problemaJedino da uzmeš od plasične kese da napraviš sebi masku može CO2 da ti pravi problem...ali svako ko to uradi je kandidat za darvinovu nagradu.

niko iz SZO-a nije to rekao.Reklisu da maske ne štite onog ko ih nosi od zaraze već sprečavaju da se virus širi disanjem,kašljanjem i td.Dalje rekli su da pamučne maske ne filtrijaju dobro ali su korsine jer znatno smanjuju domet kapljica.Dalje su rekli i da maske moraju redovno da se menjaju kad se navlaže i da one za jednokratnu upotrebu dtreba da se bacaju odmah a pamučne izkuvavaju.Niko nije pominjao CO2 jer taj problem prosto ne postoji.I platno i materijal od kog se prave maske propuštajuju CO2 bez problemaJedino da uzmeš od plasične kese da napraviš sebi masku može CO2 da ti pravi problem...ali svako ko to uradi je kandidat za darvinovu nagradu.
E pa nismo slusali iste lekare.Cak su vesti bile i ovde na Krstarici da maske nisu nikakva zastita od korone,a ti pisi sta hoces,ili placi.

E pa nismo slusali iste lekare.Cak su vesti bile i ovde na Krstarici da maske nisu nikakva zastita od korone,a ti pisi sta hoces,ili placi.
A možda si ti samo pročitao naslov i sastavio priču kako ti se sviđa bez čitanja dalje? :D
Da,maske ne štite onog ko ih nosi,maske sprečavaju da oni koji ih nose seju oko sebe dahom,ili kijanjem i kašljanjem,kapljice sa virisom u slučaju da su zaraženi.Znači maske jesu zaštita ali ne toliko mnogo da ti ne bi udahnuo virus nego više da ti koji si možda zaražen ali nemaš simptome(ili imaš i opet ti iz nekog razloga ćunulo da izađeš iz kuće) ne možeš da ga seješ u nečijem pravcu ili u pravcu nečeg za šta će se neko uhvatiti i odatle zaraziti.Kapiraš?

Back