Nošenje grudnjaka i karcinom dojke?

gost 377426

Početnik
Poruka
21
Jedna moja bliska rođakinja, nedavno je umrla od komplikacija karcinoma dojke. Brojne metastaze, limfni edem ruke, sve općepoznate posljedice kemoterapije, radioterapije, hormonske terapije i šta joj sve nisu radili. Od dijagnoze do samog kraja, preživjela je 8 godina patnji i muka kakve je teško i zamisliti. Samo posljednju godinu je imala dvije metastaze na mozgu, obje je operirala i još jednu na mjestu primarnog tumora,a i to je operirala.
Sad me zanima nešto što sam pročitala na nekoliko portala. Naime, neki ginekolozi, onkolozi i još neki drugi specijalisti su potvrdili tezu da nošenje grudnjaka pospješuje nastanak karcinoma dojke. I to iz razloga što znatno otežava cirkulaciju limfe na području koje je za dojke iznimno važno. Po njihovom, limfa iz tkiva dojki izvlači štetne tvari i odvodi ih dalje u krvotok koji se kasnije prečišćava u bubrezima i ostatak priče znamo. E sad, ako stavimo grudnjak, pogotovo ako je uz to i neprikladan pa nas steže, na taj način otežavamo ili čak i prekidamo cirkulaciju limfe i sve te štetne tvari ostaju taložiti se u tkivu dojki i vremenom se izgledi za nastanak karcinoma znatno povećavaju. Pogotovo kod rizičnih skupina žena, a to su one s genetskim predispozicijama, i uopće sve one žene i cure koje "nezdravo" žive. Ja imam dosta male prsi i zapravo mi grudnjak čak i ne treba, a nakon ovakvih tekstova koje sam pročitala, mogu reći da ga i izbjegavam nositi. Ima nekoliko vježbi s loptom, masaža hladnom vodom i uopće, jačanje prsnih mišića. Mislim da to može sasvim dobro držati dojke koje nisu prevelike i da je ipak bolje bez grudnjaka nego s njim. E da,ovi su spominjali i neke brojke radi usporedbe. Navodno žene u krajevima gdje grudnjaci praktično i ne postoje, (Afrika, dobar dio Azije i još neki manje razvijeni krajevi) karcinom dojke je praktično nepoznata pojava. Uostalom, zašto muškarci ne obolijevaju od karcinoma dojke? Možda tek jedan od njih 100000. Jedan je ginekolog izjavio, stavimo muškarcima grudnjake i za 5 godina imat ćemo veći broj karcinoma dojke kod muške nego kod ženske populacije. Mislite li da bi to moglo biti točno?

Taj primer sto navodis za Afriku Aziju i ,,primitivne zemlje,,:dontunderstand: rekla bih da ta teorija o grudnjaku u vezi sa rakom nije tacna.Zivela sam u Africi zadnjih 21 godinu i radila u zdravstvu.Nisam nikada videla ni jednu kenijanku bez gudnjaka nikada,bila ona najsiromasnija ili bogata,to je za njih sramota ne nositi grudnjak.A raka dojke ima,kako da ne.
Da li ti mislis da u Africi i Aziji zive jos u pecinama:dontunderstand:

Da tacno je da u Idniji je procenat raka dojke vrlo nizak ali bas kako da ne zbog grudnjaka:zcepanje:...one su prve sto stiscu grudi od puberteta kojekakvim sarijima tadicionalno.Ali otkriveno je i zasto.Ishrana draga moja. Panir koji oni koriste u svakodnevnoj ishrani,kao mi hleb, je produkt soje koja sadrzi visok procenat estrogena itd itd.

Tako mislim i tvrdim da grudnjak nema blage veze sa rakom dojke.:rtfm:

ovima sto su operisali rak dojke kazu mislim da ne nose brus-grudnjak 12h dnevno da se valjda neka limfa oporavi, da ne koriste mislim depilacijske kreme i dezodoranse, tako nekako
ali to se sumnja valjda
ali mislim da je bez veze ako neko i spava s tim

- - - - - - - - - -

pa sta ides i na plazu bez? mozda nije bas uvek prilika da se razgolicujesh na plazi
a jbga ne mozes tim tumorima bas stati na put i sve isplanirati

Ne, u današnjim uvjetima ovog ubrzanog i stresnog života kad jedemo sve i svašta a najmanje ono što treba, stvarno je nezahvalno prognozirati svoje zdravlje. Mislim ipak da ako dnevno posvetiš sebi samo pola sata vremena, dosta toga se preventivno može spriječiti. To što sam na plaži bez grudnjaka nije nikakva novost. Poštenije bi bilo reći da sam rođena i odrasla u nudistički orijentiranoj obitelji tako da sigurno makar 80% svog boravka na plaži provedem i bez donjeg dijela kupaćeg. Na kraju, i u kadi se ne kupam u kupaćem pa zašto bi onda i u moru. Jasno da za to postoje određena mjesta i takva biram, ali to je sad neka druga tema. Možda je ispravna tema utjecaj sunčevih zraka na dojke i koliki je stvarni rizik od oboljenja ako dojke previše izlažemo suncu?

Uostalom, zašto muškarci ne obolijevaju od karcinoma dojke? Možda tek jedan od njih 100000. Jedan je ginekolog izjavio, stavimo muškarcima grudnjake i za 5 godina imat ćemo veći broj karcinoma dojke kod muške nego kod ženske populacije. Mislite li da bi to moglo biti točno?

To je pojednostavljeno rečeno, da ne kažem primitivno ....

Muškarci nemaju hormone, kao žene, odosno nemaju stalne promene hormona, ovulaciju itd

Neki karcinomi su hormonski zavisni, neki nisu. U svakom slučaju, uzrok nastanka te nesreće je misterija. Postoji nasledni faktor, stres, nepravilna ishrana .... svako različito reaguje na loše stvari u životu. Primer za to je pušenje

Neko od pušenja oboli od nekog raka, kao što je rak pluća. grla ..... nekome ubrza genetsku predispoziciju za sklerozu krvnih sudova, nekome ošteti srce, neko puši 60 godina i umre od starosti. Mogu oni da se hvale svojim znanjem, ali ne znaju, zašto se razni ljudi, reaguju svaki na svoj način

Ono , što je sigurno, treba što pozitivnije gledati na sudbinu, biti plemenit prema drugima, koji to zaslužuju, kao da je svaki dan poslednji i hraniti se što zdravije. Od sudbine, niko nije umakao. Ništa nije večno pod ovim suncem ....

Pročitala sam toliko tog štiva dok je ona jadnica patila od bolova da se jednostavno ne sjećam imena. Ali taj ginekolog je isto tako, imao svoju ženu koja je oboljela od karcinoma dojke. Nije ga operirala odmah nego su najprije išli na radioterapiju da ga smanje. U međuvremenu je on iz dana u dan primjećivao tragove grudnjaka koji b joj se duboko urezivali u tkivo i tako je posumnjao da taj grudnjak zapravo sprječava normalan protok limfe. Nakon toga su operirali taj karcinom, otputovali negdje u centralnu Afriku i nastavili živjeti životom nekog lokalnog kenijskog plemena. Po njegovim tvrdnjama, žena mu se sasvim izliječila a među tim ženama gdje su živjeli, takva bolest je praktički bila nepoznata. Nisu te žene hodale unaokolo golih prsiju, imale su nekakve kao majice ili tako nešto, ali bez onih naramenica i kopčanja otraga kao što imaju klasični grudnjaci. To je samo jedan dio tog opširnog materijala koji sam zapamtila jer to je bilo na Discovery channel koji je titlovan. Taj doktor je inače Belgijanac. Ako laže on, lažem i ja. Ali činjenica je da mu je Discovery channel posvetio punih sat vremena.

Naravno da je ta bolest nepoznata tom africkom plemenu, kad oni jos zive u plemenskom uredjenju i verovatno imaju vraca koji ih leci magijom. Kao da su im druge bolesti poznate. Umiru sa 40 godina, a definitivno ne rade mamografiju da provere da li imaju rak dojke.
Znas, i medju psima, recimo, ima slucajeva raka. Da li je psima poznato da obolevaju od raka?

skoro sve žene nose grudnjake a nemaju sve tumor :aha:

- - - - - - - - - -

Naravno da je ta bolest nepoznata tom africkom plemenu, kad oni jos zive u plemenskom uredjenju i verovatno imaju vraca koji ih leci magijom. Kao da su im druge bolesti poznate. Umiru sa 40 godina, a definitivno ne rade mamografiju da provere da li imaju rak dojke.
Znas, i medju psima, recimo, ima slucajeva raka. Da li je psima poznato da obolevaju od raka?

naravno, postoji pseća kancer organizacija

Mislim da je ovo tema preozbiljna za sprdanje i kad bi kojim slučajem netko od vas imao u svojoj obitelji tako tešku i razornu bolest, drugačije bi pisali.

Ja se slazem da je ovo preozbiljno za sprdnju, bas zato ti ovako i odgovaram. Ovo o cemu ti pises je obicna sprdnja i prilicno je uvredljivo za svakog ko je imao rak.
Mislim, “kad bi muskarci nosili brushalter, uskoro bismo imali vise muskaraca sa rakom dojke nego zena”. Vic jbt.
Znas sta mi nikad nece biti jasno? Kad ljudi pozele da razmisljaju o nekoj temi, zasto prvo ne prouce dobro tu temu, pre nego sto pocnu da prihvataju neka kontroverzna misljenja? Recimo, da si ti zaista zainteresovana da razumes kako nastaje rak dojke, prvo bi pronasla neke vazne i potvrdjenje informacije, pa bi posle mogla mnogo bolje da prosudis koliko (ne)realno zvuci ovo sto je ovde tema.

Jednosatna emisija na ne tako anonimnom TV kanalu Discovery Channel se ne može nazvati neozbiljna i nestručna. Pogotovo kad tijekom same emisije nastupi 5-6 likova koji ispred svog imena imaju pola metra onih dr.sc.prof..i znaš već sam kakvim se titulama ne kite. Malo sam Googlala po netu i tražila još neka mišljenja o toj mogućoj povezanosti. Našla sam prilično kontroverzne podatke. Neki zagovaraju tu teoriju, da grudnjaci mogu pospješiti nastanak karcinoma, ali samo oni neprikladni, misli se pritom na neodgovarajuće veličine ili oblike. Ali, mnogi se slažu da nije dobro prekidati ili ometati protok i normalnu cirkulaciju limfe u tom području jer u tom slučaju redovito dolazi do problema. Nije to uvijek kancer ali neke druge tegobe poput raznih zapaljenja limfnih čvorova, stvaranje vodenih cista, zapaljenje mliječnih kanalića itd...Jednom sam o tome pričala sa svojim ginekologom i nakon pregleda mi je rekao da sam još premlada da o tom razbijam glavu. Preporučio mi je nenošenje grudnjaka ako to već mogu i želim, jedino ako se bavim nekim sportom da onda nosim topic. Ima tome 4 godine i od tada ga nisam stavila 4-5 puta.

Pročitala sam toliko tog štiva dok je ona jadnica patila od bolova da se jednostavno ne sjećam imena. Ali taj ginekolog je isto tako, imao svoju ženu koja je oboljela od karcinoma dojke. Nije ga operirala odmah nego su najprije išli na radioterapiju da ga smanje. U međuvremenu je on iz dana u dan primjećivao tragove grudnjaka koji b joj se duboko urezivali u tkivo i tako je posumnjao da taj grudnjak zapravo sprječava normalan protok limfe. Nakon toga su operirali taj karcinom, otputovali negdje u centralnu Afriku i nastavili živjeti životom nekog lokalnog kenijskog plemena. Po njegovim tvrdnjama, žena mu se sasvim izliječila a među tim ženama gdje su živjeli, takva bolest je praktički bila nepoznata. Nisu te žene hodale unaokolo golih prsiju, imale su nekakve kao majice ili tako nešto, ali bez onih naramenica i kopčanja otraga kao što imaju klasični grudnjaci. To je samo jedan dio tog opširnog materijala koji sam zapamtila jer to je bilo na Discovery channel koji je titlovan. Taj doktor je inače Belgijanac. Ako laže on, lažem i ja. Ali činjenica je da mu je Discovery channel posvetio punih sat vremena.

cim su je prvo tretirali terapijom, pa posle operisali znaci da je tumor bio toliko veliki da je moguce da je odmah bilo i rasejanih metastaza
brus je tada bio potpuno nebitan kao uzrok
jedino sto zene sa karcinomom ne nose zbog te otezane limfne drenaze klasicne grudnjake

Pa sad, psima to nije poznato, ali vllasnicima itekako. Kuje obolevaju i umiru uglavnom od karcinoma dojke i materice ( ukoliko nisu sterilisane), a muzjaci
od karcinoma prostate.
Ova lupetanja o grudnjacima zasta su vrhunac gluposti.

Ova lupetanja o grudnjacima zasta su vrhunac gluposti.

Da, i ja sam nakon ovog tvog posta uvjerena da su svi ti primarijusi, doktori nauka, sveučilišni profesori i drugi naučenjaci koji teoretizirali a ne dokazivali ovu teoriju, ipak samo jedna grupa neukih šarlatana.[/QUOTE]

na onkologiji i dalje zato sto niko teorijom zvanicno nije dokazao, preporucuju najtezim bolisnicima normalno uzimanje slatkisa i ugljenih hidrata kroz ishranu
iako se zna da se celije raka hrane secerima

znas koje jos celije se hrane secerima? normalne celije. nemojmo ubacivati pricu o ishrani i na ovu temu, neka ostane vezana za ono sto je u naslovu.

ovde pricam o prostim secerima, ne o slozenim
pricam o svojoj koleginici koja je u ime podrske i lakseg prihvatanja cinjenice da joj zivot visi o koncu, dobila na onkologiji psihologa koja je ubedjivala da treba da nastavi sa kolacima i slatkisima
jer ako ih je jela pre toga, trba da ih jede i dalje i da sebe ne lisava
dve godine pre dijagnostikovanja karcinoma, poceo je secer da joj pada i jela je svakodnevno slatkise u prilicnim kolicinama
kad je operisala karcinom, potpuno je izgubila zelju za slatkim

ovde pricam o prostim secerima, ne o slozenim
pricam o svojoj koleginici koja je u ime podrske i lakseg prihvatanja cinjenice da joj zivot visi o koncu, dobila na onkologiji psihologa koja je ubedjivala da treba da nastavi sa kolacima i slatkisima
jer ako ih je jela pre toga, trba da ih jede i dalje i da sebe ne lisava
dve godine pre dijagnostikovanja karcinoma, poceo je secer da joj pada i jela je svakodnevno slatkise u prilicnim kolicinama
kad je operisala karcinom, potpuno je izgubila zelju za slatkim

i ja pricam o prostim secerima. gde ces prostije od glukoze. normalne celije obozavaju glukozu :)
i naravno da treba da se hrani raznovrsno, kao sto se hranila i pre. rak se ne leci izgladnjivanjem. isto kao sto se ne dobija nosenjem brushaltera.

Ja i ne tvrdim da ima, samo pitam za mišljenje. Nekako mi se učinilo logičnim onaj dio o otežanom protoku limfe a znamo da je limfa svojevrstan čistač organizma. Svjedno, naučila sam bez njega i mogu reći da mi uopće nije ugodno kad ga iz nekog razloga trebam nositi.

Ja ti savetujem da ga ne nosis nikad..Mnogo lepse izgleda zena bez njega,lepse se grudi ocrtavaju,lepse pada majica preko njih,itd..Ima u tome necega..Muskarci se isprimaju na prvu..:lol:

Ja ti savetujem da ga ne nosis nikad..Mnogo lepse izgleda zena bez njega,lepse se grudi ocrtavaju,lepse pada majica preko njih,itd..Ima u tome necega..Muskarci se isprimaju na prvu..:lol:

Točno Dejane, to sam i ja primijetila, pogotovo kad nosim svijetlije tanke i široke majice. Ovde kod nas često nešto puše, ljeti je to maestral preko dana pa kad ti onako pripije majicu uz tijelo, mogu ti reć da ima popriličmo znatiželjnih pogleda.:whistling: I onih drugih. zavidnih :evil:
Nego, netko je gore spomenuo šećere i slatkiše. Mislim da i to dosta individualno jer nije svaki organizam isti i nije svaki taj nesretni karcinom isti. Ali, doktori spominju još jednu alternativnu metodu, a to je sugestija i autosugestija. Priča se, onaj ko jednom ovlada sugestijom i autosugestijom, taj će pokoriti svijet. Najjači su mi oni starci od 90+ godina kojih su pune čekaonice jer nema toga što ih ne boli. Onda jedan po jedan kod doktora koji im često puta prepišu samo nekoliko vrsta vitamina i već kad dođu doma iz apoteke i krenu sa "liječenjem", Ozdrave za čas, sve dok ima "lijekova". I tako stalno. Hoću reći da liječnik može psihološki jako utjecati na fizičko zdravlje teže oboljelih pacijenata ako uspostavi s njima nekakvu odgovarajuću "valnu dužinu", ako ih uvjeri da je to izlječivo, ako pacijenta potakne da nastavi normalno živjeti isto kao prije uz povremene potrebne terapije. A autosugestija može biti još i jača, ako si psihički dovoljno jak da sam sebe uvjeriš kako možeš pobijediti tu bolest i u skladu s tim živiš. No, i to je još u fazi proučavanja ali ima primjera kad su liječnici neke ljude praktički otpisali a ovi su nakon toga doslovno pobjegli grobaru s lopate.

Poslednja izmena:

Back