Normalno je ono što radi većina

I treće, Beograđani su dobri i kulturni ljudi uvek bili i ostali. ko misli drugačije ne poznaje Beograđane
Toliko su dobri i kulturni da u BG ima najviše kriminalaca i najviše pucnjave po ulicama.

Po tebi «biti Beograđanin» očigledno ima rang fakulteta ili magistrature a možda i doktorata nauka! Iz tvojih usta «biti Beograđanin» zvuči, odprilike, kao «biti arijevac», «biti naročitog kova» ili nešto slično, već poznato odnekud.
Beograđaninu, očigledno, ne treba ni stručnost ni nauka! Samim tim nije potrebno ni da uradi bilo šta čime bi dokazao svoju veličinu! Štaviše nije potrebno ni da radi uopšte! On je Beograđanin po zanimanju! Podrazumeva se da takva osoba može imati samo izuzetne osobine.
Kako su slični postojali i ranije opisani su i u literaturi. Pošto moja malenkost ne bi smela da opisuje takvu ličnost citiraću Lihtenbegov opis iz dela «Veliki duh»:
«On je u sebi sjedinio osobine najvećih ljudi: glavu je držao koso kao Aleksandar; uvek je morao da se čupka po kosi kao Cezar; pio je kafu kao Lajbnic; kada bi se jednom udobno zavalio u svoju naslonjaču zaboravio bi na jelo i piće kao Njutn, bilo je takođe potrebno i buditi ga. Svoju je periku nosio kao dr. Džonson a jedno dugme na pantalonama mu je uvek bilo otkopčano kao u Servantesa.» Kraj citata. Ovako dobrom opisu nikakav komentar nije potreban.

To su sve pridošlice kojih je svake godine sve više i više. Najviše mafijaša je iz CG.

Beograđaninu, očigledno, ne treba ni stručnost ni nauka! Samim tim nije potrebno ni da uradi bilo šta čime bi dokazao svoju veličinu! Štaviše nije potrebno ni da radi uopšte! On je Beograđanin po zanimanju! Podrazumeva se da takva osoba može imati samo izuzetne osobine.

Od čega ti patiš čoveče smešni?! Te komplekse od Beograda moraš da rešiš sa sobom jer je smejurija.

I upravo se te pridošlice koje dođu ovde da završavaju fakultete izbezobraze, počnu da nabijaju onaj ''beogradski akcenat'' koji niko u BG ne koristi, pa se prave važni što žive u BG. i upravo su oni ti koji idu na splavove po celu noć, dobra deca u selo, nenormalna deca na splavovima, prljaju Dunav plastikom, smećem... Za njih je isključivo Beograd pojam veličine. Za mene koji sam ovde odrastao BG je pojam mesta koje pokušava da preživi sa zgradama starim i po 100 godina.

Ja bih bio izuzetno srećan da se deca iz okolnih mesta posvete njihovom kraju, da otvaraju turizam u svom mestu, ali to se ne dešava baš često nego svi gledaju da prodaju šta mogu na selu i na imanju pa da pohrle u BG gde će da otvaraju vulkanizerske radnje, pekare i slično, da večito pljuju Beograd i Beograđane, a da razmišljaju o tome da se jednog dana vrate u rodno selo ili gradić sa nekim k'o bajagi uspehom. Ako ne uspeju to, onda izgrade nelegalnu kuću blizu BG-a na 50 spratova. I takvi su odjednom Beograđani.

To je takav začaran krug. I tako je decenimaja unazad.

U Beogradu je život skuplji. Dolaziti ovamo da se ostvari život je glupost velika.

Ko ima svoju zemlju treba da je obrađuje i da uvek ima šta da pojede i popije, a ne da se truje raznoraznim hemikalijama.

Te priče kako je u Beogradu sve sjajno i bajno kod mene ne prolazi.

Od kompleksa su to definitivno ljudi koji nisu iz BG-a, a BG uvek hvataju na zub pričama ''Srbija tone dok se Beograd gradi'' i tako neke slične gluposti dok centar grada i dalje ostao onakvim kakav ga je NATO uništio. Dakle, potpuna diskonekcija i zatupljenost svakoga ko napada Beograd.

U Beogradu nista nije skuplje, narocito kad se kupuje na akcijama, na snizenjima, ili na buvljacima (onda je dzabe). Vrtici, cak i privatni, dobijaju subvencije, oko 20.000 po detetu, sto je nenormalno, jer u nekim krajevima Srbije viseclane porodice prezivljavaju sa toliko para ceo mesec. Jednostavno mnogo glasaca ima u Beogradu pa im se mnogo i daje.

Lep je grad i zanimljivo je neko vreme ali kvalitet zivota u Beogradu je uzasan. Tolika nekultura, primitivizam i divljastvo, smece na svakom koraku isamo se nesto gradi, ne moze da se hoda normalno.
Kad padnes na ulici ima da te zgaze i opljackaju. A ima toliko prosjaka da ne moze da se zivi od njih.
Pa ja sam u prevozu uvek stajala jer ti isti Beogradjani nece da ustanu da ustupe mesto ni trudnicama ni zenama sa decom ni starima, jos cujem komentarisu kao gradski prevoz je za Beogradjane, a ne za svakoga.
I jos da dodam da mnogo ljudi zivi na nekim lokacijama kao sto je onaj "ranc prokletih" u jednom dvoristu pet ulaza ili vise, ili u podrumima i u adaptiranim garazama, Galenici, Borci, Zemun polju i ko zna gde...

Ko zivi na pola sata od centra, ima kola (tamo bez auta mozes da se ubijes), stan (da ne zivi u podrumu ili garazi), dobru platu (da moze i da iskoristi sto grad nudi, galerije, pozorista, koncerti) , moze da kaze da dobro zivi, ostali komedija...dzaba vam sve, samo se mucite kao najgori slepci, a mislite da to niko ne vidi jer ste kao u Beogradu.

Zašto svi kopiraju dizanje nogu a neće da poštuju zatečeno?

Da li je normalno to što većina radi?

Pitanje je mnogo značajnije od loklanog standarda, pa sam zbog toga izostavio deo o Beogradu i "došli divlji oterali pitome" razmišljanje.

Zbog čega navijači demoliraju ?
Zbog čega grupa đaka prebija neko dobro dete?
Zbog čega devojčice postavljaju selfije?

Zbog čega bilo ko ima potrebu da bude "u fazonu"?
Zbog čega neko ne želi da se "izdvaja" iz društva?

Filozofi kažu, pojedinac je uvek u pravu.
Društvo je stado, masa koja ima svoju psihologiju.

Jedan čovek mi je davno rekao da ide na utakmice, jer tamo može da do mile volje urla, a da mu niko ne kaže da je lud.

I to govori dosta.
Ljude je sramota da budu ludi.
Sramota ih je da urlaju - sramota ih je da pokažu svoja osećanja.
Jer, osećanja su slabost.
Osećanja su za ptičkice.
Osećanja nisu poželjna, osim..ako nisu upakovana u masu. U grupu gde se "braća po bolu" prepoznaju u zagrljaju, opijenosti, očaju, agresiji.

Psihologija mase ima svoje zakone koji nisu napisani, ali se osećaju.

Kao kada se u bolnici prepoznaju ljudi koji su preležali istu bolest, pa ne moraju da mnogo obrazlažu šta i kako.
Tako se i ti momci koji su digli noge svi zajedno, protivno uljudnosti i nekom "dobrom standardu" prepoznaju u nameri da malo naruše taj famozni Beograd, o kome maštaju dok su u svom selu, u sumorno i gluvo veče, zagledani u brda sa šumadijskim šipražjem u kojima se ne dešava ništa.

E ovo meni nije jasno...

Ako svi u beogradskom gradskom prevozu sede normalno a onda naidje grupa seoskih studenata iz dublje vukojebine i dignu noge na sedišta

Kao prvo, u Beograd se došlo zbog - BOLJEG STANDARDA
Ako se dižu noge na sedišta onda se ona prljaju i standard se gubi.

Mi nismo savladali ni pravila pristojnog ponašanja, eto koliko smo daleko od civilizacije kojoj mislimo da pripadamo. Radimo šta nam je volja bez obzira na to da li će naše ponašanje nekog povrediti, da li ćemo nešto uništiti. Dobro, usvojili smo neke tabue, neka osnovna pravila ponašanja koliko da ne snosimo veće sankcije.
Ali i dalje potpuno grubi, neobrađeni, bez navike da izvesan napor uložimo u preradu najprimitivnijih poriva i impulsa.

U tom smislu i što raduje, savršeno smo normalni, jer je čovekovo prirodno stanje tavorenje i lenčarenje, opiranje svakoj promeni i trošenje velike količine vremena da se vrati sve na staro. Treba ulagati trud i energiju za svaki pomak napred, za rad na sebi, što em nam nije u prirodi, em tradicionalno nemamo usvojene te navike. A pitanje šta bi iz toga proizašlo.

Samo meni ovo dizanje nogu na sedište ne izgleda mnogo gore nego ovo usputno brisanje poda sa svim seoskim stidentima iz raznih vukojebina.

U Beogradu nista nije skuplje, narocito kad se kupuje na akcijama, na snizenjima, ili na buvljacima (onda je dzabe). Vrtici, cak i privatni, dobijaju subvencije, oko 20.000 po detetu, sto je nenormalno, jer u nekim krajevima Srbije viseclane porodice prezivljavaju sa toliko para ceo mesec. Jednostavno mnogo glasaca ima u Beogradu pa im se mnogo i daje.
"Potrebno je da i drugim korisnicima date reputaciju pre nego što je ponovo dodelite korisniku La Loba." :D

E ovo meni nije jasno...

Ako svi u beogradskom gradskom prevozu sede normalno a onda naidje grupa seoskih studenata iz dublje vukojebine i dignu noge na sedišta

vi beogradzani samo zakerate digli noge pa sta u radmanici moje selo komshinica simeuna dize stalno noge i nikom ne smeta

E ovo meni nije jasno...

Ovo je pitanje iz matematike, ako se ne varam.
Zato si trebao reći kako drže noge kada ih podignu; Ukoliko ih drže horizontalno to je onda nekulturno, jer blokiraju prolaz i drugima prljaju odeću.
Ukoliko ih dignu uvis, hoću reći vertikalno, onda je to sto posto normalno na horizontalnu ravan.

Inače. da li je to društveno prihvatljivo i da li je etički jeste jasno ko dan.
U Beogradu je svaka vrsta ponašanja društveno prihvatljiva zato što je izostala ona čista i uzvišena etičnost za kojom mnogi vape.

E ovo meni nije jasno...

Zašto imaš tik na one koji nisu iz Beograda?

U Beogradu nista nije skuplje

U svakoj velikoj sredini iskustva su skuplja. Sto veci grad, veci mutanti, drugacije sudbine. Kao sto to rece ranjeni Zoro, "braca po bolu" vrebaju iza coska. Lako se utope u gomili. Na prvi pogled, izgledaju kao ti i ja. O tom bolu u pocetku ne znas nista, ne nosis to u sebi, ali uneses u ekipu pozitivnu energiju da se braca nasmeju. Od srca dajes. Ne ocekujes, ne vidis, ne osecas tornado koji se usmerio na tebe. Testiraju granice tvoje izdrzljivosti. Imaju plan za tebe od pocetka. Ako ne prihvatis plan A, tu je plan B - izolacija.. Osudjen si da jases sam. Zvezde sjaje same, bio ti iz Beograda ili dodjos, svejedno je. Ili jesi, ili nisi...

Back