Jestira
Ističe se
- Poruka
- 2.268
Najbolje da se učlaniš u jednu takvu sektu i prisustvuješ njihovim obredima pa ćeš imati dokaze.Opet, nigde dokaza da su žrtvovali ljude
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Najbolje da se učlaniš u jednu takvu sektu i prisustvuješ njihovim obredima pa ćeš imati dokaze.Opet, nigde dokaza da su žrtvovali ljude
Noć veštica kod nas je poznat i kao narodni (paganski)praznik zvan Poklade(koren im je isti),koji se obeležava u pojedinim krajevima. Većina pokladnih tradicija uključuje ceremnoijalno spaljivanje lutke od slame koja može imati različita simbolična značenja.Izvinjavam se na ponavljaju, mada me zanima odgovor na ovo pitanje ako neko zna.
Misliš na Poklade ili Bele Poklade ili Maškare ili Zvončari ili Kurentovanje. To je svetkovina kojom se obeležava kraj zime i zajednička je svim slovenskim narodima, a sa Noći veštica, tj. Svim svetima ima vezu zato što se u oba slučaja koriste maske, inače po simbolici i kalendarski reč je o dva različita praznika.Mislim kod Srba, je postoje krajevi u Srbiji u kome se deca maskiraju jednom godisnje i idu od kuce do kuce trazeci darove. Zanima me odakle to, i kako je to vezano sa slovenskim, vlaskim ili kojim vec obicajima, jer malo podseca na Noc vestica.
Nije sasvim jasno šta tačno simbolizuje svetlo u izrezanoj bundevi, ali se povezuje sa kultom predaka - reč je o jednoj papazjaniji u kojoj je močvarni gas, duše umrlih, svetlo koje vodi kući i još sijaset drugih sitnih simbola.Negde u tim obicajima postoji i rezanje bundeve (ne znam da li je direktno povezano sa gorepomenutim obicajem) kao Jack O Lantern, doduse nisam video iko da to radi, pricali su mi stariji kako se to radilo, pa me zanima odakle to i sta to simbolizuje.
Ovaj... nije.Noć veštica kod nas je poznat i kao narodni (paganski)praznik zvan Poklade(koren im je isti),koji se obeležava u pojedinim krajevima. Većina pokladnih tradicija uključuje ceremnoijalno spaljivanje lutke od slame koja može imati različita simbolična značenja.
Proslave poklada su posebno značajne za narode katoličke tradicije: Italijane, Hrvate, Francuze, Nemce, Špance, Latinoamerikance i druge
Početkom VII veka rimokatolička crkva dala legitimitet ovom prazniku. Papa Bonifacije IV, pokušao je da popularizuje katoličku veru. On je uveo praznik Svih svetih na dan posle Noći veštica
Dakle, po tebi Satana veliča hrišćanstvo?Ako je izvedeno ritualno ubistvo,onda Sotona stoji iza njega a ti to sad nazovi kako god hoćeš.

A sad su ti stručnjaci na koje se pozivaš, odjednom dobili navodnike, jer si samu sebe ukopala.Nema šta da se izmigoljavam,članak sam postavila zbog činjenica a ne da bi smo videli mišljenja "stručnjaka".

Pa... i ne zove se Noć veštica, zove se All Hallows Eve, tj. Svi sveti u hrišćanskoj verziji, odnosno Samhain (Souin) u izvornoj verziji.Dubljenje bundeve je kako god okrenemo paganski obicaj, a nisam bar pratio temu da znam kako maskiranje moze biti uvod u satanizam. Ne branim Noc vestica, po mom misljenju je to nepotreban praznik koji i svetski trend na kome se zaradjuje. Licno ne volim tu "strasnu" tematiku toliko, vestice, vampiri i sl. posebno ako se namece svima, pa i deci, mislim na roditelje koji decu maskiraju u cudovista i sl. Zato sto se zove Noc vestica, ne znam koliko zaista ima veze sa pravim vesticama (znam da je keltski obicaj) i koliko uvodi ljude u svet (neo)paganizma i satanizma. Siguran sam da ga pravi pagani slave onako kako treba, ili kako se vec slavi, a 95% svetske populacije prati samo trend i nema blage veze sa korenom tog praznika.
Misliš na Poklade ili Bele Poklade ili Maškare ili Zvončari ili Kurentovanje. To je svetkovina kojom se obeležava kraj zime i zajednička je svim slovenskim narodima, a sa Noći veštica, tj. Svim svetima ima vezu zato što se u oba slučaja koriste maske, inače po simbolici i kalendarski reč je o dva različita praznika.
Nije sasvim jasno šta tačno simbolizuje svetlo u izrezanoj bundevi, ali se povezuje sa kultom predaka - reč je o jednoj papazjaniji u kojoj je močvarni gas, duše umrlih, svetlo koje vodi kući i još sijaset drugih sitnih simbola.
Inače, upotreba bundeve je dosta moderan dodatak (počinje u prvoj polovini XIX veka) - pre bundeve su se koristile cvekla i repa.
Odakle potiče? Najverovatnije od Kelta (tj. grupe naroda koje nazivamo Keltima), a delom i od Germana.
Verovatno misliš na ovo:Ne bas na Poklade, ja mislim na slican praznik, koji se odrzava zimi, u januaru,
To nema veze sa zadušnicama.Zadušnice je praznik koji pravoslavna crkva posvećuje mrtvima(mole se za spasenje umrlih) . Praznuje se više puta godišnje i takođe nije utemeljen u Svetom pismu nego ima neznabožačke korene.Ovaj... nije.
Noć veštica je kod nas poznat i kao narodni praznik - Zadušnice.
Nisma se ja pozvala na ninakakve stručnjake nego sam članak stavila da se vidi gde,ko kako i koga je ubio pa svako neka izvlači zaključke za sebe.A sad su ti stručnjaci na koje se pozivaš, odjednom dobili navodnike, jer si samu sebe ukopala.
Na koje činjenice misliš? Na ritualno pravoslavno hrišćansko ubistvo?![]()
Šta tu ima da se ne razume.Đavo je to.Nema on spisak pravila od kojih ne odstupa pa da ga se lakše može prepoznati.On igra prljavu igru,veličaće šta god hoćeš pa i samoga Boga da te prevari.Nije njemu bitno kako ti zoveš to što on radi sve dok radiš po njegovom.Dakle, po tebi Satana veliča hrišćanstvo?![]()
Verovatno misliš na ovo:
http://vukajlija.com/korindjanje
http://www.banatskoarandjelovo.com/2012/01/06/stari-obicaji-korindanje-na-badnji-dan/
isto je paganski praznik neutemeljen u Svetom pismu.
Šta tu ima da se ne razume.Đavo je to.Nema on spisak pravila od kojih ne odstupa pa da ga se lakše može prepoznati.On igra prljavu igru,veličaće šta god hoćeš pa i samoga Boga da te prevari.Nije njemu bitno kako ti zoveš to što on radi sve dok radiš po njegovom.

Наравно да ће величати бога, кад је његов службеник.
Читај Библију!![]()
Не славим ја тог Бога. За мене је Бог цео Универзум - видљиви као и невидљиви.
New Age.Не славим ја тог Бога. За мене је Бог цео Универзум - видљиви као и невидљиви.
Gospodin Krišna je vuk u jagnjećoj koži.Imas vise vidljivih bogova. Neki su agresivni neki nisu. Gospodin Krisna na primer nije, on je bog koji je ok. a ovaj koji drzi ljude u strahu ne znam sta da kazem, ukoliko se ljudi totalno ne oslobode istog tesko ce pojmiti sfere univerzuma o kojima pricas.
New Age.

ahamGospodin Krišna je vuk u jagnjećoj koži.
Kad Jaganjac otvori sedmi pečat, nasta muk na nebu oko pola sata.

Nema tu ništa novo,osim imena.Ko istoriju nezna ona mu se ponavlja.
Ако су Упанишаде тај New Age, или ти Ново Доба, онда немам ништа против, да те мало парафразирам. А ти се распитај када су ти текстови написани![]()
Zvuči kao korinđanje, što kod Engleza zove i carolling. Kod nas je to spoj rimokatoličke i narodne tradicije.Ne bas na Poklade, ja mislim na slican praznik, koji se odrzava zimi, u januaru, a poklade su koliko znam, a ne znam mnogo, kao karneval, ovo je vise kao Trick or Treat, gde grupe dece pod maskama idu od kuce do kuce trazeci darove, pevajuci i sl. Mozda je vlaski obicaj, ne znam, pa rekoh da pitam. Neko je gore spomenuo spaljivanje lutke od slame vezano za Poklade, to nisam video, ali znam za obicaj (koji pada verovatno oko poklada) gde se pali ogromna vatra oko koje ljudi trce i igraju, pa mozda to ima veze sa Pokladama, ili su to Poklade.
Nekada se rezala repa i cvekla, bundeva se reže tek od polovine XIX veka, a kod nas još kasnije, tako da teško da je reč o tradiciji.Hvala za objasnjenje o bundevi, ali ako je nastala od Kelta i Germana, odakle u Srbiji (napominjem da nisam nigde cuo da se tradicionalno reze bundeva, samo sam price o rezanju cuo od starijih)?