Nobelova nagrada za mir 2023. dodeljena iranskoj aktivistkinji za ljudska prava

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
391.823
_131346434_nages-index-reuters.jpg

Nobelova nagradu za mir 2023. godine dodeljena je Narges Mohamadi, iranskoj aktivistkinji za ljudska prava koja je u zatvoru.
Dodeljujući joj nagradu, Nobelov komitet je rekao da je za „hrabru borbu podnela ogromnu ličnu cenu".
„Sve ukupno, režim ju je hapsio 13 puta, osudio pet puta i izrekao ukupno 31 godinu zatvora", rekla je Berit Rajs-Andersen, šefica norveškog Nobelovog komiteta u Oslu.
„Dok ja ovo govorim, Narges Mohamadi je i dalje u zatvoru", dodaje ona.

Narges Mohamadi je iranska aktivistkinja i zamenica predsednika iranskog Centra branilaca ljudskih prava, koji je osnovala druga nobelovka Širin Ebadi.
Mohamadijevoj je izrečeno nekoliko zatvorskih kazni od 2011. godine i trenutno je ozloglašenom zatvoru Evin u Teheranu zbog „širenja propagande".

Norveški Nobelov komitet kaže i da se nada da će iranske vlasti pustiti Narges Mohamadi iz zatvora kako bi mogla da prisustvuje ceremoniji dodele nagrade u decembru.
„Nadamo se da će iranske vlasti doneti ispravnu odluku i osloboditi kako bi mogla da bude prisutna da primi nagradu", rekla je Berit Rajs-Andersen.

Ove godine je uvrštena u BBC-jevu listu 100 inspirativnih i uticajnih žena iz celog sveta.
U obrazloženju odluke, Nobelov komitet je saopštio da Mohamadi podržava borbu žena da žive „dostojanstvenim životom".

Njen suprug, politički aktivista Tagi Rahmani, živi u egzilu u Parizu sa njihovo dvoje dece i nisu se videli godinama.
Uprkos tome što je u zatvoru, Mohamadi nije ućutkana.

Prošle godine je u pismu iz zatvora Evin opisala kako vlasti zatvaraju žene tokom antivladinih protesta koji su tada zahvatili zemlju i da su seksualno i fizički zlostavljane.
link

Нобелову награду су до те мере обесмислили и исполитизивали да сам врло скептична према сваком добитнику. Од Обаме наовамо нарочито.
Мислим да се Нобел по други пут каје због неке своје животне одлуке.

jesu dali snoudenu ili asanzu?

postao sam izuzetno nepoverljiv prema zapadu , ne verujem im ni kad su u pravu

ovo vidim kao pritisak na iran , eto ruski saveznici krse prava ljudi

a zapad se bori za ista
Neka i jeste pritisak. Ali to ne negira njenu sigurno tešku borbu sa odvratnim religijskim fundamentalistima.
Ja bih ipak rekla - Svaka čast.

Šta god mislila o Nobelovoj nagradi, svaka čast ovim ženama na hrabrosti da se bore sa onakvim zlom.

I ja tako mislim.

Meni je narod Irana nekako drag, tuzno mi je sta se tom velikom i istorijski znacajnom narodu cini.
Skoro sam citala i o sjajnoj matematicarki. Gledala sam odlicne njihove filmove.
Kada god mogu, deo naroda pokusa da se izrazi, da iskaze svoj talenat ali onda ga cap, klepe po rukama.

Drago mi je zbog ove zene, zasluzila je.
Hrabre su sve one koje su izasle na ulicu u pokusaju da zaustave novo ubistvo neke ohole policije.

A Zelynskog ako se sete,sete...😢

Kako god ko gledao ali onako ljudski posmatrano, on jeste hrabar lik.

Hrabrost je biti i na pravoj i na pogresnoj strani ali izloziti sebe u prvi plan i istrajati je retkost.
Ovde ima mnogo politike ali objektivno gledano njega nisu zgazili za dve nedelje. Nije se dao, na ovaj ili na onaj nacin, na svaki nacin ali ostao je na nogama. Ja takav stav inace u zivotu respektujem.

За шта се додељује Нобелова награда за мир:
Нобелова награда за мир је признање за посебне заслуге на пољима спајања народа, разоружања или смањења светских или регионалних војних потенцијала, политичког и другог образовања као и одржавања мировних конференција.
Ако погледамо ко су добитници ове награде последњих година, постаје очигледно да је награда крајње исполитизована.
Белоруски опозиционари, иранска боркиња за људска права, амерички председник који ју је заслужио за месец дана председниковања...
Да ова жена није из Ирана, нико никада не би ни чуо за њу, без обзира на њене заслуге.
Јер, политичких затвореника има свуда у свету, само су неки мање важни у тренутној констелацији снага глобалне политике.

e jbt, žena zbog borbe u koju veruje već trećinu svog života u zatvoru, podnosi stotine bičevanja, muža nije videla 10 godina (on će preuzeti nagradu umesto nje) i ljudi i dalje u fazonu: mmm, skeptična sam povodom ove nobelove nagrade
Ali njen muz i dvoje djece zive u Parizu a sad su dobili milion eura.

Moze tema kako je on gad koji je nagovorio nju da se bori i zaradi njemu milion. :think:

За шта се додељује Нобелова награда за мир:
Нобелова награда за мир је признање за посебне заслуге на пољима спајања народа, разоружања или смањења светских или регионалних војних потенцијала, политичког и другог образовања као и одржавања мировних конференција.
Ако погледамо ко су добитници ове награде последњих година, постаје очигледно да је награда крајње исполитизована.
Белоруски опозиционари, иранска боркиња за људска права, амерички председник који ју је заслужио за месец дана председниковања...
Да ова жена није из Ирана, нико никада не би ни чуо за њу, без обзира на њене заслуге.
Јер, политичких затвореника има свуда у свету, само су неки мање важни у тренутној констелацији снага глобалне политике.
Ova zena je izmisljena prica, vjerovatno neko cia maslo da se nekom spijunu dodijeli milion eura + zivot u Parizu.

Ova zena je izmisljena prica, vjerovatno neko cia maslo da se nekom spijunu dodijeli milion eura + zivot u Parizu.
Не верујем да је измишљена прича, она се врв борила за женска или људска права, али ако је толико дуго у затвору, а млада је, кад је пре стигла да толико задужи човечанство...

Не верујем да је измишљена прича, она се врв борила за женска или људска права, али ако је толико дуго у затвору, а млада је, кад је пре стигла да толико задужи човечанство...
Kakva budala, ostavila je djecu bez jednog roditelja svojim potezima. Nobelova nagrada ali za budalu.

Uglavnom nikakve veze nema sa mirom. :)

Kakva budala, ostavila je djecu bez jednog roditelja svojim potezima. Nobelova nagrada ali za budalu.

Uglavnom nikakve veze nema sa mirom. :)
Знаш како, борци за нешто често своје идеале и борбу ставе испред породице, и то их заправо издваја у односу на све нас.
Не могу да јој замерим, јер то не може свако и за поштовање је.
Ја прва не бих могла.

Kako god ko gledao ali onako ljudski posmatrano, on jeste hrabar lik.

Hrabrost je biti i na pravoj i na pogresnoj strani ali izloziti sebe u prvi plan i istrajati je retkost.
Ovde ima mnogo politike ali objektivno gledano njega nisu zgazili za dve nedelje. Nije se dao, na ovaj ili na onaj nacin, na svaki nacin ali ostao je na nogama. Ja takav stav inace u zivotu respektujem.
Njega nisu zgazili,ali zato jesu stotine hiljada njegovih sunarodnika...i još dugo će ih gaziti...njegov stav je najbolje opisan u srpskoj narodnoj poslovici:"Lako je tuđim pimpekom trnje mlatiti."

Знаш како, борци за нешто често своје идеале и борбу ставе испред породице, и то их заправо издваја у односу на све нас.
Не могу да јој замерим, јер то не може свако и за поштовање је.
Ја прва не бих могла.
Ali njoj je tamo nesto sprecnije od sopstvene djece, sopstvene porodice? Kako moze ona da se bori za...nekog, nesto, a nije se izborila za svoju porodicu - da bude na okupu? I zavrsila je u zatvoru?

Koja je razlika izmedju nje i narko dilera koji stvara imperiju, ubija ljude, kako bi svojoj porodici stvorio neke pare...ali ga policija uhapsi, oduzme mu svu imovinu i posalje dozivotno na robiju.

Njegova zena je takodje ostala sama sa djecom, ali nije dobila 1 milion od drzave i drugu sansu u Parizu.

Прими, она се заправо на овај начин и бори за своју децу и сву осталу децу која ће се родити и одрастати у Ирану.
Не знам да ли си читао Хиљаду чудесних сунаца, али та жена се једва ишчупала из Авганистана, да би се ипак на крају вратила јер је срце звало.
Желела је да изгради бољу земљу за нараштаје који долазе.
Чак и по цену сопственог живота.
Не, ти људи нису себични.
Ми смо себични и ускогруди, јер мислимо само на себе и своју децу.

Mislim da su ljudi bahati.Da njima nista nevalja...Svuda izvan sebe vide nepravdu...Sve bi to oni drugacije...Srusili bi ceo svet pa stvarali novi...Ne valja ni nagrada....Uvek je ona trebala da ide u ruke nekom drugom...I tako vec sa dve decenije zivota oni su kivni na bas ovaj njihov deo vrema sveta starog hiljadama godina...Nekad je kao vladala neka nadnebeska pravda, a sad je vreme zla...

Mislim da su ljudi bahati.Da njima nista nevalja...Svuda izvan sebe vide nepravdu...Sve bi to oni drugacije...Srusili bi ceo svet pa stvarali novi...Ne valja ni nagrada....Uvek je ona trebala da ide u ruke nekom drugom...I tako vec sa dve decenije zivota oni su kivni na bas ovaj njihov deo vrema sveta starog hiljadama godina...Nekad je kao vladala neka nadnebeska pravda, a sad je vreme zla...
Са две деценије живота сви желимо да променимо свет, јер има доста тога за мењати.
А онда нас старији сломе, ћути, може и горе, убију нам дух, укалупе, отупе...и тако свака нова генерација.

Са две деценије живота сви желимо да променимо свет, јер има доста тога за мењати.
А онда нас старији сломе, ћути, може и горе, убију нам дух, укалупе, отупе...и тако свака нова генерација.
Menjas se iznutra,tako menjas svet .... A stari stalno pricaju kako je u njihovo vreme bilo bolje,kako su danasnje generacije lose,kako nikada nisu bile gore itd... A ja imam utisak da omladina i sam to uzima i prihvata i zaista misli da nikad nije bilo gore, da su njihove generacije najlosije, da postoji nekvo bolje vreme, vreme bez zla... A nema ga, uvek je postojao balans...Pravda nije bilo niti je ima u nasoj kuci,ulici,gradu, drzavi,drustvu, ali je mi zato trazimo i ocekujemo u svetu i visokoj svetskoj politici...

Back