Njujork je jeftiniji od Beograda

Evo još malo materijala koji govori o tome kako je u drugim gradovima sveta:

Svet
Gradovi u kojima se lepo i sigurno živi
Cirih najlepši za život
Autor: DC/DM | 15.06.2008 - 00:02
Cirih najlepši za život

Vodeća svetska konsultantska agencija u oblasti investiranja „Merser“ napravila je za svoje klijente rang-listu prestonica i većih gradova, s obzirom na kvalitet i bezbednost života u njima. Na obe liste prednjače evropski gradovi, pri čemu prvo mesto po kvalitetu života zauzima Cirih, kao i prošle godine, a po ličnoj i opštoj bezbednosti i poštovanju zakona prvi je Luksemburg. Južnoamerički i afrički gradovi u principu su rangirani loše. Poslednje, 215. mesto na obe tabele zauzeo je Bagdad.

„Merserova“ studija koja je poslužila kao osnova za izradu rang-liste gradova, kada je reč o kvalitetu života u njima, zasniva se na proceni 39 faktora kvaliteta života. Ovi faktori grupisani su u sledeće kategorije: politička i društvena situacija (politička stabilnost, zločin, sprovođenje zakona), ekonomska situacija (propisi o deviznoj razmeni, bankarske usluge, itd), društveno-kulturna klima (cenzura, ograničenja ličnih sloboda, itd), zdravstvo i sanitarni uslovi (medicinske usluge i snabdevanje, zarazne bolesti, kanalizacija, odlaganje smeća, zagađenost vazduha), škole i obrazovanje (nivo i pristupačnost međunarodnih škola i sl), javne usluge i javni saobraćaj (struja, voda, javni prevoz, gužve u saobraćaju). Zatim sledi zabava (restorani, pozorišta, bioskopi, sport i razonoda), roba široke potrošnje (ponuda hrane, potrošnih dobara, automobila, itd.), stanovanje (stambeni smeštaj, iznajmljivanje, nameštaj, održavanje) i prirodna sredina (klima, prirodne katastrofe).
Rangiranje je izvršeno na osnovu zbira osvojenih poena, poređenjem gradova sa Njujorkom koji je dobio indeksni zbir od 100 poena, pri čemu je recimo Cirih, kao najbolji, osvojio 108, a Bagdad samo 13,5 indeksnih poena. Odmah za Cirihom na listi se nalaze Beč i Ženeva, koji dele drugo mesto, a zatim sledi kanadski grad Vankuver i novozelandski grad Ouklend. Slede Diseldorf, Minhen, Frankfurt, Bern i Sidnej.
Studija i rang-lista su prvenstveno namenjeni vladama i velikim kompanijama i trebalo bi da im pomognu prilikom raspoređivanja zaposlenih na zadacima u inostranstvu.
Drugi deo studije pozabavio se rangiranjem gradova s obzirom na ličnu bezbednost, pri čemu su glavni kriterijumi bili unutrašnja stabilnost zemlje, stopa kriminala, efikasnost u održavanju reda i zakona, i odnosi sa drugim zemljama.
Kao što smo već rekli, ovde je prvo mesto zauzeo Luksemburg, a za njim slede Bern, Ženeva, Helsinki i Cirih, svi na drugom mestu. Visoko su rangirani i kanadski gradovi Vankuver (4.), Otava, Toronto i Montreal, dok su u SAD najbolje prošli Honolulu (28) i San Francisko (29).
Njujork je u ovom rangiranju zauzeo tek 49. mesto. Zemlje sa najviše gradova dobro plasiranih na obe liste su Švajcarska i Nemačka, a među istočnoevropskim gradovima nabolje su rangirani Prag (71. mesto po kvalitetu života, 45. po bezbednosti), Budimpešta, Viljnus i Ljubljana (82. mesto po kvalitetu života, 34. po bezbednosti).
Ni jedan srpski grad po „Merserovom“ sistemu rangiranja nije se kotirao iznad 50. mesta, na bilo kojoj od dve liste. Ni gradovi u zemljama u našem okruženju nisu zauzeli bolja mesta.

Morao si da se pohvalis za laptop, a?
Nego, sto si ga kupio iz USA? Sto ga nisi kupio iz Rusije?
Tako samo pomazes mrske nam neprijatelje. Sad ce jedan deo tvojih para da ode za finansiranje onih pilota sto su nas bombardovali. I ti si neki patriota...

ekonomski patriotizam mi nalaze da kupujem upravo tamo gde je najjeftinije.

tako pomazem majku srbiju i sebe licno smanjujuci spoljnotrgovinski deficit i ostavljajuci veci broj dolara, eura i ostalih tesko ustedjenih deviza u sopstvenom dzepu :heart:

Markowac, na ovu temu si apsolutno u pravu i to je problem No 1 u Srbiji , a ko ti protivureci je samo neko ko iz bilo kog razloga ne mari za velicinu i snagu srpske drzave ,a i takve koje vidim ovde razumem, ali ne razumem ovaj narod koji cutke zivi sa 10 -20 puta manjim platama nego u SAD i Evropi, a cenama vecim nego tamo !!!! Da ostavimo trenutno politicki aspekt u vezi teme , ali ovo nije normalno da NIKO ni pojedinacno ni organizovano ne pokrene narod na demonstracije protiv ove ocigledne pljacke GRADJANA Srbije ! Da sam neko u vrhu bilo koje partije, jedino sto bih sada radio , je zestoko lobiranje da se svaki dan izlazi na masovne demonstracije i bojkot kupovine svega sto se moze bojkotovati, a sve dok se cene svih roba makar ne izjednace sa americkim i evropskim, a posle da vidimo da li je realno da se plate drze u tolikoj nesrazmeri sa evropskim ! Ja iskreno sumnjam da se svi gradjani Srbije necim kroz kljucne prehrambene proizvode drogiraju taman toliko koliko je potrebno da nam se moze svasta raditi a da nas zabole ma koliko to bilo na stetu naseg standarda ! Drugacije ovakvu pasivnost na elementarno bitno svakom pojedincu - STANDARD, ne mogu sebi objasniti !

pre 3 meseca sam kupio nov toshiba sattellite laptop iz USA , platio ga 1000 dolara kreditnom i izasao me je isti sa carinom pdvom postarinom i svim komplet nekih 750E . Isti je kod nas u tom trenutku kostao 1150-1300 eura.... barem po cenama sa pcberze :)
Da se malo pozabavish IT-jem znao bi da PC berza nije validan izvor informacija. Satellite laptopovi idu od 450-1100 evra kod nas. Ko hoce moze da proveri recimo kod altija ili gigatrona

Poslednja izmena:
za sve je kriva bagra na vlasti koja omogucava miskovicima i njemu slicnima monopole .

sve je kriva vlast koja ne dozvoljava funkcionisanje trzisne privrede i KONKURENCIJE u srbiji.

za svaki proizvod imas tzv "ovlascene uvoznike" tj MONOPOLISTE.

Recimo u Srbiju ne mozes da uvezes i ocarinis vozilo iz amerike. Razlog: navodno nisu u mogucnosti na carini da utvrde da americka vozila zadovoljavaju euro3 standard i ako svako ko se malo razume zna da je americki ULEV i CULEV standard za izduve dosta stroziji od euro3 . Istovremeno dok ti dobijas takav odgovor vidis da u beogradu bez ikakvih problema ta ista vozila prodaju "ovlasceni zastupnici" tj monopolisti marki Hummer, Dodge, Chrysler, Jeep, Chevrolet....

Oni mogu - ti ne mozes....

Zato recimo Chrysler 300C u americi u full opremi kosta 19.000 eura a u Beogradu kod ovlascenog zastupnika 47.000 eura. Jer tamo ima konkurencije a u Srbiji ima samo monopola

i sve to zbog ove demokratske bagre na vlasti :mad:

Zar tebe ne zanimaju NATO nekvalitetna vozila , vec samo Volga i Lada ?

Ne znam dali je Njujork jevtiniji od naseg Beograda,ali sigurno znam da vec danima ne mogu da pronadjem odgovarajuci forum za nase ljude u Njujorku,kako bih prosledila adresu svoje galerije.Mislim da i u Njujorku ima nasih ljudi koji se bave sto profesionalno,sto iz hobija slikarstvom i jako bi bilo lepo povezati se i razmenjivati svoje utiske i davati sugestije jedni drugima.na ovom forumu mozemo (valjda)kontaktirati a konkretno moje slike mogu se pogledati na Internetu Riznica Serbska pod nazivom GALERIJA UMETNICKIH SLIKA. Mi smo u svakom smislu umetnicki nadaren narod,u bilo kojoj grani umetnosti i veliki ljubitelji ovozemaljskih lepota....Ako vas ima (a nadam se pozitivnom) puno srece vasem stvaralackom radu.Pozdrav od slikarke Mirivan

Poslednja izmena:

Back