Njega zubi

doerfler

Početnik
Poruka
28
Žene su najosjetljiviji na izgled svoje zube.
Osim dobre paste za čišćenje zubi na internetu se mogu pronaći Bakine kozmetičke recepte koje nude izvrsne prirodne pripravke za njega Vaše zubi.

Poslednja izmena:
Ja bijelim u "kucnoj radinosti"... tj. po Pelagicu...
Pomijesam sodu bikarbonu, morsku so, i malo zalfije...i trljaj...usput dobro za desni i ujedno za zube...2 u 1 ... ;) I u apoteci uzmem (po preporuci stomatologa) hidrogen peroksid 3% nekoliko kapi, minut se mucka...prvenstveno mu je funkcija da ocisti one sitne cestice sto ni konac za zube ne moze, a i bijeli zube...
I Gingival C za desni takodje odlican gel (ko ima predispoziciju za pu, pu, pu paradentozu)...
Poslije kafe, obavezno vodu piti i ne prati zube odmah, kao ni poslije konzumiranja citrusa, jer ode gledj...a to je najvaznije kod cakline, tj. "zdrave" boje zuba.
Da, i cestikica za zube nikako pretvrda...ja uzimam u apoteci svajcarsku Curaprox ultra soft...
Sve skupa je sitnica u odnosu na placanje popravki i ostalog...

e bas sam htela da pitam,al mi bilo bezveze da otvaram temu zbog toga,jel isla neka od vas na beljenje zuba?jeste li zadovoljne?

ne idem kod zubara dok ne mislim da cu da crknem
al koristim ovu blendamed complete, i iako pusim kutiju i po dnevno nemam kamenac, tako da mi je to ok
e da, i ja koristim ovaj hidrogen od 3%, s tim sto su meni rekli kasicicu na 1 solju, i ono muckas
konac imam, ali slabo koristim, jer vecina mi je zuba malo razmaknuta
sledeci put cu kod zubara kad pomislim da cu da crknem od bola
ko i uvek

Poslednja izmena:
Ja bijelim u "kucnoj radinosti"... tj. po Pelagicu...
Pomijesam sodu bikarbonu, morsku so, i malo zalfije...i trljaj...usput dobro za desni i ujedno za zube...2 u 1 ... ;) I u apoteci uzmem (po preporuci stomatologa) hidrogen peroksid 3% nekoliko kapi, minut se mucka...prvenstveno mu je funkcija da ocisti one sitne cestice sto ni konac za zube ne moze, a i bijeli zube...
I Gingival C za desni takodje odlican gel (ko ima predispoziciju za pu, pu, pu paradentozu)...
Poslije kafe, obavezno vodu piti i ne prati zube odmah, kao ni poslije konzumiranja citrusa, jer ode gledj...a to je najvaznije kod cakline, tj. "zdrave" boje zuba.
Da, i cestikica za zube nikako pretvrda...ja uzimam u apoteci svajcarsku Curaprox ultra soft...
Sve skupa je sitnica u odnosu na placanje popravki i ostalog...

Kako je super, kada neko da ovako dobre savete na konkretna pitanja i nedoumice.

ovo sam procitala pre neki dan
Sve je više sajtova koje promovišu tehnike koje se mogu primeniti kod kuće, a koje mogu da izazovu trajnu štetu gleđi i desni.

Zubari upozoravaju da ove metode mogu da istope gleđ, tako da zubi izgledaju čak i tamniji nego što su bili.

Kućna soda je abrazivna tako da često korišćenje može potpuno da uništi gleđ i potamni zub kao i da poveća osetljivost.

Kristali soli mogu da ogrebu gleđ, a bilo koji tretman koji uključuje kiselinu je posebno štetan.

Stručnjaci upozoravaju da korišćenje recepata za izbeljenje sa interneta nije dobra
ideja i može da dovede do potpunog uništenja zdravlja zuba.

Kako je super, kada neko da ovako dobre savete na konkretna pitanja i nedoumice.

Hvala. Imam golemo iskustvo sa zubarima :lol:

Sve je više sajtova koje promovišu tehnike koje se mogu primeniti kod kuće, a koje mogu da izazovu trajnu štetu gleđi i desni.

Zubari upozoravaju da ove metode mogu da istope gleđ, tako da zubi izgledaju čak i tamniji nego što su bili.

Kućna soda je abrazivna tako da često korišćenje može potpuno da uništi gleđ i potamni zub kao i da poveća osetljivost.

Kristali soli mogu da ogrebu gleđ, a bilo koji tretman koji uključuje kiselinu je posebno štetan.

Stručnjaci upozoravaju da korišćenje recepata za izbeljenje sa interneta nije dobra

Ja, da kucnem u drvo x 3 ne pamtim kad sam imala pokvaren zub. Sreca naletih prije 2 god. na strucnu i normalnu zubarku.
Imam osjetljive desni, nosila protezu, stisnute zube, paradentozu u porodici, pa mi je preventiva vise nego neophodna.
Imala sam losa iskustva sa zubarima koji od obicne kontrole "iscackaju" svasta...plombirali mi zube i koje je trebalo i nije.
I sve te "sminkerske" vodice, paste, tretmani...
Mozda nekom odgovaraju, ja se ogradjujem licnim iskustvom.
Konac-zakon, naravno ne agresivno jer se moze stvariti "dzep"...soda 1 u mjesec, ili 2 dana...sama so moze i cesce. Hidrogen peroksid malo, moze sam, a moze i razblazen sa vodom, jednom u 15 dana. Pasta, meni odgovara DM-ovska za osjetljive zube ili ona total (crvena). Bar znam da je orginal. Ili neku "domacu", mislim na paste iz SR i HR, ostale se prave u Madjarskoj, Poljskoj za nase trziste...pa samim tim i kvalitet je losiji...
I da, nezamjenjiva jabuka za zubice, 1 dnevno :) Kontrola 1 godisnje...

...Ubjedljivo najvece zlo za gledj, tj. zube -gazirana pica.

Poslednja izmena:
e bas sam htela da pitam,al mi bilo bezveze da otvaram temu zbog toga,jel isla neka od vas na beljenje zuba?jeste li zadovoljne?

Meni zubar jednom belio zube upola cene da mi se oduzi za povredjeni trigeminus (usled anestezije). Posle beljenja nisam primetila nikakvu razliku, valjda mi nisu ni bili zuti zubi tada jer nisam pila instant kafu a od nje zubi zhute vise nego od bilo cega drugog. Onda sam ga pitala u cemu je shtos, zasto ne primecujem razliku, a on je odgovorio da je to maksimalno moguce beljenje. Zatim sam ga pitala kako mogu imati one bele zube kao holivudske zvezde, on je rekao da to jako retko radi (tj samo onda kad neko insistira) jer to trajno ostecuje gledj i da vecina tih belozubih zvezda stavlja zapravo neku boju za zube pred nastupe jer im je gledjh ostecena vec posle par takvih beljenja. Strogo mi je rekao da to nikom ne preporucuje i da cu se pokajati ako probam jer posle necu moci nikad da vratim na staro.
ps. u pitanju je poznati i cenjeni novosadski zubar pa verujem u njegovu procenu.

Ja se nakucala, a ti vec sve znas. :lol:

ma ne ja sam ovo prekopirala za sodu bikarbonu,so i peroksid,bilo pre neki dan na internetu.mislila sam na to pravo beljelnje zuba kod zubara koje si i ti radila.
odustala sam ,stvarno ostecuje gledj,a bas mi je krivo.inace ja nikada nisam pila kafu,a opet mi vuku na zuto.u detinjstvu su me kljukali antibioticima,mozda zato

ma ne ja sam ovo prekopirala za sodu bikarbonu,so i peroksid,bilo pre neki dan na internetu.mislila sam na to pravo beljelnje zuba kod zubara koje si i ti radila.
odustala sam ,stvarno ostecuje gledj,a bas mi je krivo.inace ja nikada nisam pila kafu,a opet mi vuku na zuto.u detinjstvu su me kljukali antibioticima,mozda zato

kazu da valjda tetraciklini menjaju boju zuba na zuckasto..
ja sam isla na generalku letos..:D polomila mi se plomba na kecu i onda resila da iservisiram sve..dr mi predlozila pre menjanja plombe da izbelim..jesam i nisam se pokajala..nisam izbeljivala do holivudskog belila..samo dve nijanse svetlije..i primecuje se..osvezis osmeh..
a ona varijanta holivudsko belo sa botox iznenadjenim izrazom lica ic mi se ne svidja..
pre sam za onaj izgled - niko ne zna sta je uradjeno, ali izgleda tako dobro da upada u oko ;)

Slazem se sa napisanim...ljudi svasta pokusaju...cula sam cak da neki izbeljuju zube limunom...
smilie_girl_266.gif

I dodajem ako vec morate da posegnete za necim da se bira nesto od ovoga....

Pasta Sarakan (bez flora, alkohola, konzervanasa, SLS - ne peni se....ima blago abrazivno dejstvovanje, moze se koristiti stalno, odlican ukus - bar ja ga lajkujem, navrzla sam se ko mutava pa non stop lizem pastu, ceskam zube :mrgreen:, proizvodi UK, ima i u DM, cena oko 2€)

sarakan.jpg

Corident Pearl pasta za poliranje (uklanja pozutelost zuba, kamenac, izbeljuje, proizvodi Corident (Slo), ima u Dm, cena do 2€, ne mogu naci sastav, mozda ga uslikam sutra ako stignem svratiti do Dm i ako neko bude zainteresovan)

n3115.jpg

Curasept pasta (postoje dve variante - 0,12% i 0,5% chlorhexidine-digluconate; bez SLS, za osobe koje imaju zubne proteze, implantante, osetljive zube koji se kvare, uklanja pozutelost; navodno se mogu koristi samostalno ali ja ne bih ako su zubi i dlesni zdrave, ipak je to "hemijska podrska"...uz tu pastu obavezno koristiti pastu bez SLS, jer moze doci do obojenosti, ok kombinacija Sarakan ili neka druga bez SLS i Curasept, takodje ima u DM, cena oko 5€)

curasept.jpg

Izvinjavam se ako sam "progutala" koje slovo u navodjenju sastava...isto tako je ovo misljenje laika, stoga na vlastitu odgovornost....

Inace ne treba previse konzumirati kafu, slatkise, hranu koja "boji", treba redovno prati zube i uzeti u obzir da potpuna belina zuba nije zdrava...
+ ne ocekujte cuda brzinom svetlosti koristeci ove paste...

P.s. paste ne koristiti duze od mesec dana, sem prve...

Poslednja izmena:
Vecinu koje znam to jes kad smo bili zajedno u prilici prati zube...ne umeju pravilno oprati..svako ali svako kvasi pastu..nejveca nebuloza:dash:zube treba prati od 3-5 minuta..a ne smandrljati za pola..nego temeljno prati dok pasta ne izgubi ukus u ustima i ne ispljune se..takodje svacija cetkica je rascvetana i ne menjaju je po godinu dana..ako se temeljno i pravilno peru zubi max 2 meseca i potrebna je zamena..dalje..ljudi kupe usput bilo koju ne obracaju paznju dal je meka ili tvrdja i ne znaju provaliti koja im vise prija..posle slatkisa ako niste u prilici oprati onda bar hladnom vodom isprati usta..zeleni caj i jabuka i onda ko ja sa 60 god nikad kod zubara

Vecinu koje znam to jes kad smo bili zajedno u prilici prati zube...ne umeju pravilno oprati..svako ali svako kvasi pastu..nejveca nebuloza:dash:zube treba prati od 3-5 minuta..a ne smandrljati za pola..nego temeljno prati dok pasta ne izgubi ukus u ustima i ne ispljune se..takodje svacija cetkica je rascvetana i ne menjaju je po godinu dana..ako se temeljno i pravilno peru zubi max 2 meseca i potrebna je zamena..dalje..ljudi kupe usput bilo koju ne obracaju paznju dal je meka ili tvrdja i ne znaju provaliti koja im vise prija..posle slatkisa ako niste u prilici oprati onda bar hladnom vodom isprati usta..zeleni caj i jabuka i onda ko ja sa 60 god nikad kod zubara

a' si mator!

Htela sam da idem na tretman, ali su me moji rodtelji (koji su lekari) odvratili od te ideje. Raspitali su se kod kolega sa stomatologije i to je estetski jako lepo, ali ne i preporucljivo po ocuvanje kvaliteta zuba.

Back