Ne, nećemo sad o onom političaru koji je poreklo svoje vile objašnjavao pominjući tetku iz naslova.
Nego da vidimo mi koliko stvarno dolazi od naše dijaspore locirane uglavnom na trulom Zapadu.
Više novca od dijaspore nego od stranih investicija
Vrednost doznaka za prvih devet meseci ove ove godine iznosi 3,92 milijarde evra, a ukupna vrednost direktnih stranih investicija u 2023. godini, prema očekivanjima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, biće četiri milijarde evra.
https://www.vreme.com/vesti/vise-no..._oWQsl44U7t99H4kPYFnIy6r6EXiNpDEpwWuVyxQ6AFAE
Sad mene zanima kad već naši iz tuđine šalju toliko novca zašto se njima ne ponude one silne subvencije za investiranje kao što je slučaj sa stranim kompanijama?
Dijaspora pre svega salje kintu roditeljima/braci/sestrama kao neku vrstu ispomoci, zatim placa racune za nekretnine koje ima u Srbiji (poreze, infostan, struju), placaju poreze za oruzje (kad dodju u Srbiju da imaju utoke da se odbrane od nasrtljive rodbine i napaljenih pljackasa

) a, bogami, kad stari roditelji dodju do perioda kad im trebaju lekari placaju se i racuni po privatnim klinikama. Sta jos? Ah, da, neki od nas uplate i godinu na studijama u Srbiji sestricu/bratanici., pa sa vremena na vreme posaljes i poneki buket cveca za godisnjicu roditeljima/sestri/bratu, rodjendan... u svakom slucaju ja mojima tamo posaljem mesecno 300eura ( plus uzimaju kintu od moga stana koji izdaju), supruga isto. Pa tako ispadne da u najmanju ruku godisnje posaljemo 7.200 a svaka 2-3 meseca iskrsne jos nesto pa ta cifra skoci na 10.000 eura godisnje u proseku.
A kad dodjemo u Srbiju to je tek trosak, na stranu avio karte i pokloni ali nas rent-a-car (pozdrav za CiciMici, najbolju rentacar kucu u BGD) izadje 800-900 eura, plus benzin, putarine, hotelski smestaj kad se skoci na Zlatibor ili na Kopanik, ruckovi i vecere za roditelje/rodbinu/kumove/drugare, vecernji izlasci na muziku i u pozorista, svakodnevna klopa, suveniri za nas itd. Suprugu i mene je boravak u septembru u Srbiji (skocili smo i na nedelju dana do Trebinja i Dubrovnika) izasao oko 10-tak hiljada eura. Cesto komentarisemo da za tu kintu mozemo mesec dana na Havaje ili 2 meseca na Kubu/Meksiko, no odlazak u Srbiju je sem nama ekstremno bitan i nasim roditeljima/rodbini/drugarima. Uz sve te troskove ponekad iskrsnu troskovi odrzavanja i tih stanova koje imamo u Srbiji, treba okreciti, popraviti, zameniti, sve to kosta i sva ta kinta ostaje u Srbiji, neko zivi od toga.
Edit.
A ta kinta koju ponesemo sa sobom u Srbiju ili potrosimo preko Visa/masters kartica uopste ne ulazi u tu statistiku, ne ispada da je dijaspora unela i taj novac. A verujem da je taj novac i veci nego ono sto se posalje preko banaka, Wester Uniona, PayPala...