nisam do sad znao za ovo...

У моје време ово су биле крајње лаке ноте
и некако је било срамота то слушати.

Имао сам другара који је ишао по дискотекама,
и преко њега понешто сазнавао о овој музици.

После сам видео да и мој покојни ћале (1931.) воли ову музику !
Данас је и ја радо чујем (старији воле лакоћу постојања).

Али оно што је интересантно и зашто све ово пишем је
да сам се изненадио сад скоро кад сам обратио пажњу (први пут у животу)
на њихове текстове, тј озбиљност тема.

Просто невероватно.
Слично и код Абе, обрада неких историјских догађаја, еееј .......... :eek:

Slusao sam svojevremeno celu jednu radio-emisiju koja je objasnjavala poreklo melodije na koju su se, eto, prikacili i Boney M. :)
Iako izvanredno pevljiva, iznenadjenje za mnoge bila je cinjenica da ovu pesmu nije komponovao taj bend, vec da su note prosto preuzete
iz ranijih varijanti jedne stare balkanske pesme koja zapravo vuce poreklo iz vlaske muzike. ;) :cool: Cak postoji i srpska verzija te numere,
naravno, mnogo pre njenog planetarnog populisanja od strane Boney M. Spada u red izvorne muzike. E, sad, ja nemam pojma kako se ta pesma
zove jer ne slusam to bog zna koliko, ali tacno znam tu melodiju, jedino da pitam nekoga da mi kaze koja je ta pesma, da je odzvizdim. :lol: Jedan
mali milion puta je odsvirana. ;):D

Otkrio sam koja je pesma posluzila kao izvor za Raspucina. :) Spada u Riplijevu kategoriju "Verovali ili ne..." :p

U pitanju je nasa pesma "Hej Ruse kose curo imas" ! :D Ne zna se poreklo te pesme, kod nas ima i arhaican, vlaski oblik, ima nas prepev,
ali generalno je nemoguce utvrditi ko je ovu pesmu prvi komponovao, jer - pazi ovo - spada u nasledje citavog Balkana i Sredozemlja! :D
Ocigledno, dospela je i do zapadne Evrope i nemackog benda Boney M ! :) (Erta Kit, americka dzez pop pevačica, otvoreno je govorila
da je bas njena verzija ove pesme bila inspiracija disko-Nemcima :cool:) Kod njih je prva strofa donekle izmenjena u nastavku, ali i ona pocinje
sa identicna dva tona, a deo "Aman da gi zalam ne bi ti gi dala ... da gi mrsis ti" ostao je nepromenjen i u tom disko-hitu. ;) :p Sve o ovome kuriozitetu:

https://ddl.rs/svet/resili-smo-misteriju-jedne-pesme-koju-svi-znate/

Interesantan podatak: Bobi Ferel, crni batica, pevac Boney M-a i Grigorije Raspucin su okoncali zivot istoga dana u istom gradu -
30. decembra u Sankt Peterburgu, Ferel 2010, a Raspucin 1916. godine! :eek: Kako nazvati ovako nesto! z:shock: Sta mislis, @milance19 ? :)

У моје време ово су биле крајње лаке ноте
и некако је било срамота то слушати.

Али оно што је интересантно и зашто све ово пишем је
да сам се изненадио сад скоро кад сам обратио пажњу (први пут у животу)
на њихове текстове, тј озбиљност тема.
Jako zanimljiv fenomen. Svaka generacija ima svoje 'sta slusas te moderne, starija muzika je bolja' momente. Ko je slusao dzez 60-ih, Bitlsi i Stounsi su za njih bili limunada i 'lake note'. Kasnije je to bio disko za ove rokere, pa sint-pop 80-ih. Preko hip hopa, bubble gum popa 90-ih, modernog r&b-a itd... pa sve do dj-eva danas koji drze primat na top listama (David Guetta, Calvin Harris, Tiesto, Avicii dok je bio ziv itd). Za 20 godina kad kompjuteri budu pevali i pravili muziku pricacemo 'e nije ni onaj Dzastin Biber bio tako los'.

Back