Quantcast

Nikolić če napraviti cirkus

jomini®

Elita
Poruka
16.801
Postoji čitav niz stvari koje imaju potencijal da naprave neki cirkus u narednom periodu i ja sam siguran da će ih Tomislav Nikolić iskoristiti – kaže za Slobodnu Vojvodinu kolumnista i kritičar nedeljnika „Vreme“ Teofil Pančić. Govoreći o izboru Tomislava Nikolića za predsednika Srbije, Pančić dodaje da „bi Nikolić mogao da učini nešto dobro za Srbiju jedino ako u narednih pet godina ne bi ništa radio i ako ne bi apsolutno ništa govorio“.
– Sve drugo je manja ili veća šteta
– smatra Pančić

:hahaha1:

Tri gafa za dve nedelje

Podsetimo, Tomislav Nikolić je za nepune dve nedelje otkad je izabran za predsednika Srbije na izborima 20. maja dao nekoliko, najblaže rečeno, problematičnih izjava. Prvo je svega nekoliko dana nakon izbora požurio da u Moskvi predsedniku Rusije Vladimiru Putinu kaže da je put Srbije ka EU dalek i neizvestan. LSV je na to reagovala saopštenjem ocenjujući da tako nešto ne čudi od čoveka koji je u trenucima iskrenosti najavljivao da će Srbija biti crna mrlja na evropskom tepihu, i ukazujući na to da je Nikolić već posle šest dana od izbora počeo s ograđivanjem od predizborno-proevropskih stavova i traženjem načina da Srbiju zaustavi i skrene s evropskog puta. Nekako u isto vreme Nikolić je rekao za nemački „Frankfurter algemajne cajtung“, govoreći o tome zašto se Hrvati ne vraćaju u Vukovar, da je to „zato što je Vukovar bio srpski grad, nemaju se šta tamo Hrvati vratiti“. Iz kancelarije predsednika to su demantovali, na šta je novinar Mihael Martens uzvratio time da poseduje audio-zapise razgovora. Naredni gaf Nikolić je napravio 1. juna, kada je u intervjuu Televiziji Crne Gore između ostalog rekao da u Srebrenici nije bilo genocida.

Kritike iz EU i SAD

Ovakva izjava svakako ne čudi od čoveka čiji su najbliži saradnici, dok je bio zamenik Vojislava Šešelja u Skupštini Srbije, nudili „sigurnu kuću za Ratka Mladića“, a po ulicama lepili table „Bulevar Ratka Mladića“, koji je bio među organizatorima mitinga podrške Radovanu Karadžiću jula 2008. godine, a zatim, iako tad već „naprednjak“, nije glasao za usvajanje Deklaracije o Srebrenici.
Ali budući da je Nikolić sve to sada rekao s pozicije predsednika Srbije, usledile su salve reakcija zvaničnika EU, Stejt departmenta... Nikolić je kasnije u intervjuu Tanjugu pokušao da opravda svoje izjave rekavši da je izjava o Vukovaru istrgnuta iz konteksta, dok se u vezi sa Srebrenicom pozvao na Rezoluciju Skupštine Srbije u kojoj se, kako je rekao, osuđuje težak zločin, a genocid se ne pominje i tome slično.
Tek, na Nikolićevoj inauguraciji se 11. juna pojavio samo crnogorski predsednik Filip Vujanović. Predstavnici BiH, Makedonije, Slovenije i Hrvatske nisu došli.

Nije suštinski evoluirao

Teofil Pančić smatra da se ovi Nikolićevi potezi „pre nego što je krenuo mandat, a bogami i u ovim prvim danima mandata“, najblaže rečeno, mogu nazvati gafovima.
– S druge strane, ne vidim da je bilo šta od toga neko iznenađenje za bilo koga ko poznaje Nikolićev minuli politički rad u poslednjih 20-ak godina uključujući i period nakon razlaza sa Šešeljem. A ono pre da i ne govorimo – kaže Pančić. On smatra da Nikolić iz radikalno nacionalističke matrice, koju poslednjih godina pokušava da malo ublaži, u osnovi nije suštinski evoluirao.
– Stvarno ne znam šta su očekivali oni, a bilo je zagovornika Nikolića kao nekakve promene po svaku cenu i među pripadnicima takozvane građanske Srbije, da odjednom postane to neki drugi čovek – upitao je Pančić.
Dakle, apsolutno je u pravu. ToNi se malko pogubio i ne zna gde udara više. :hahaha:
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.