НИКОЛА ТЕСЛА

Zanimljivo.
Poznata mi je priča kako je ozbiljan broj ozbiljnih ljudi blagu radijaciju smatrao ljekovitom, pa si imao i radioaktivno posuđe. :roll:
Valjda su jeli iz toga sve dok im uši nisu otpale.

Možda je ideja bila da im se otvori treće oko? :D

Kad bolje pogledaš, nema ni jedne novine koja u određenom trenutku nije bila proglašena lekovitom.

- - - - - - - - - -

Jok. Austrijanac. Austrougarska nije mogla postojati dok je Tesla ne izmisli. :neutral:

Biće da ti imaš ograničenu sposobnost da vidiš podatak ako ti se ne uklapa u neku šemu.
Recimo, nije Tesla nastavljao Maksvelove i hercove radove, već je iskoristio njihove rezultate.
Tesla jeste pred smrt postao redovni član srpske akademije, ali to ne znači da nije odbijen u vreme posete Srbiji.

Inače, to što dugo nije bio primljen u Akademiju, kao i da mu je svojevremeno par puta odbijena molba za stipendiranje preko Matice srpske upravo je karakteristično za Srbiju svih vremena.
I zato Srbi ne bi smeli da svojataju Teslu previše.

Имам веома ограничену способност да јавно испадам глуп и да се петљам у нешто о чему немам појма.

Теслина математика је запрепашћујуће једноставна. Не постоји документ који потврђује да је икада користио Максвелове једначине (а ни диференцијални рачун у било ком облику).
Тесла је много пута изричито изјављивао да су његови таласи нехерцијански.

Приједлог да Тесла буде примљен у Српску краљевску академију није одбијен за вријеме његове посјете Србији, гласање је било пола године након тога, крајем 1892. Годину-двије након тога изабран је за дописног члана, а тек 1937. за редовног.

Очито, ти о Тесли знаш двије ствари – да се звао Никола и да се презивао Тесла.

:D

Najvažnija stvar kod naizmenične struje je da možeš da povisiš napon struje i prenosiš je uz male gubitke i onda ponovo sniziš napon na bezbednu vrednost i turiš takvu struju u zid.
Normalno, za ovo se koriste transformatori koji ne mogu da promene napon jednosmerne struje.

Taj problem ne postoji uz savremenu elektroniku, a prednosti jednosmerne struje su višestruke. Nema potrebe za sinhronizacijom prostranih mreža, jednosmerni motori su prikladniji za korišenje u većini aplikacija, LED sijalice rade na jednosmernu struju kao i sva elektornika.

А о струји знаш само једно – да је то оно што иде кроз жицу.

Да си ти мени жив и здрав! :bye:

Имам веома ограничену способност да јавно испадам глуп и да се петљам у нешто о чему немам појма.
Nemoj da si kroman. Tvoje sposobnosti su neograničene. Evo, sad ću da ti pokažem:

Теслина математика је запрепашћујуће једноставна. Не постоји документ који потврђује да је икада користио Максвелове једначине (а ни диференцијални рачун у било ком облику).
Kao osoba skromnog obrazovanja verovatno nije ni vladao višom matematikom.

Hehe. nehercijanski. :)
Herc je koristio izvor varnica da bi proizveo radio zračenje. To je imalo spektar kao fićine svećice koje, kao što znamo, ometaju radio prenos, ali ne možemo poreći da je mehanizam isti.

Приједлог да Тесла буде примљен у Српску краљевску академију није одбијен за вријеме његове посјете Србији, гласање је било пола године након тога, крајем 1892. Годину-двије након тога изабран је за дописног члана, а тек 1937. за редовног.
I? Šta sa tim?

A ti znaš sve što piše u Wikipediji?

Kako si došao do ovog potpuno ispravnog zaključka?
Nije valjda da sam već ušao u Wiki, a ti pročitao?! :eek:

Да си ти мени жив и здрав! :bye:
:ok:

Добар кометар, али ђаба, немогу то да схвате многи, мислим математику и примену математичких појмова. :)

Немогу многи да уклавире шта је по Богу духовно, а шта је сатанско, секташко. :)

Никола Тесла, као продуховљен човек на високом нивоу, користи пратичност у савршености Божије Промисли, бројеве на начин, за прост свет речено "магичност", где сваки број има своје место и у комбинацији савршености, простоти, постиже највиши ступањ стваралачког дела... :)

Познато је да су усташе побили велики део његове породице, и због тога, многи од фамилије Косановић је било приморано да прихвати Католичанство.

Косановићи су Срби Праволсавци, у великом броју, од памтивека.... Остало је много породица Косановић и даље Православно, неки су по Србији, неки по ЦГ, неки по Босни...

Poslednja izmena:
...
Данас се многи школовани баве математичким бројевима у сврху секташења, сатанизације, и слично. неколико пута сам имао то искуство, једном приликом замало нисам остао са трајном блокадом мозга, у сасвим бесвесном стању након чега би уследила смрт.
...

Prso si ko viršla

Objasni nam šta je smiješno da se svi smijemo
Просе.авате се као трогрбе камиле, па кад сте толико паметни, и да су обавезне математичке формуле у сваком случају, реци нам бар једну математичку формулу логичког кола, аски кода. :lol:

И за Зази важи ово. :)

Просе.авате се као трогрбе камиле, па кад сте толико паметни, и да су обавезне математичке формуле у сваком случају, реци нам бар једну математичку формулу логичког кола, аски кода. :lol:

Zašto, pa ja o matematici nemam pojma, kao da ti znaš šta su to slabo asocijativni gupoidi.

Zašto, pa ja o matematici nemam pojma, kao da ti znaš šta su to slabo asocijativni gupoidi.
Па питао си човека зашто се смеје, чиме си дао подршку небулози... :)

Ако непазиш где удараш, и на који начин, можеш очекивати свакакав негативан коментар. :)

Ево једног прмера небулозне употребе формула.

За сав нормалан свет, 2+2 = 4, али постоје сијасет формула које утврђују тачност или нетачност ове математичке рачунице.

Сад разумеш о чему се ради? :)

- - - - - - - - - -

Аски код чине прекидачи, у низу од 7'8 јединица и нула, и ту нема формула. Односно, тај низ чине један знак, слово или број.
То је машински језик, ако си чуо за то. :)

Али од људи има свашта да чујеш, лудило мозга!

Poslednja izmena:
Па питао си човека зашто се смеје, чиме си дао подршку небулози... :)

Ако непазиш где удараш, и на који начин, можеш очекивати свакакав негативан коментар. :)

Ево једног прмера небулозне употребе формула.

За сав нормалан свет, 2+2 = 4, али постоје сијасет формула које утврђују тачност или нетачност ове математичке рачунице.

Сад разумеш о чему се ради? :)

- - - - - - - - - -

Аски код чине прекидачи, у низу од 7'8 јединица и нула, и ту нема формула. Односно, тај низ чине један знак, слово или број.

Ne, ne razumijem.
Ono što razumijem je da ti lupetaš žešće pizdarije, ohrabren činjenicom da ne znam šta su slabo asoijativni grupoidi. :)

Hajde, daj da vidim taj sijaset formula koji utvrđuje tačnost ili netačnost matematičke računice 2+2=4.

I dare you!
I doubledare you!

Kad si navalio...

"Formula" za ILI logičko kolo: Izlaz=Ulaz1 + Ulaz2 + ... Ulaz_n
"Formula" za I logičko kolo: Izlaz = Ulaz1*Ulaz2*...Ulaz_n

"Formula" za ASCII kod: ASCII= i

:neutral: :kafa:

- - - - - - - - - -

Zapravo ASCII kod je obična tablica preslikavanja.
A mašinski kod se sastoji samo od brojeva.
I niz se obično ne sastoji od jednog elementa. Ako pokušaš da nanižeš samo jedan element, mogao bi da ga povrediš. :neutral:

PA OVO JE FANTASTIČNO: Poslušajte kako zvuči Užičko kolo na Teslinom transformatoru

U slučaju da ste propustili ovaj događaj, u narednih pet dana imaćete priliku da i sami doživite ovaj neverovatan vizuelo-muzički performans

Na svečanoj

Свет и белосвеЦке битанге треба најзад да схвате да су Срби веома мали народ АЛИ СА ВЕЛИКИМ УМОВИМА НА СВИМ ПОЉИМА..... свакога дана осване неки генијалац -------- ПРЕСРЕЋАН САМ ШТО САМ СРБИН !!!!!!!!!!!

bolje da je svirao nesto drugo

Kad si navalio...

"Formula" za ILI logičko kolo: Izlaz=Ulaz1 + Ulaz2 + ... Ulaz_n
"Formula" za I logičko kolo: Izlaz = Ulaz1*Ulaz2*...Ulaz_n

"Formula" za ASCII kod: ASCII= i

:neutral: :kafa:

- - - - - - - - - -

Zapravo ASCII kod je obična tablica preslikavanja.
A mašinski kod se sastoji samo od brojeva.
I niz se obično ne sastoji od jednog elementa. Ako pokušaš da nanižeš samo jedan element, mogao bi da ga povrediš. :neutral:

Све нетачно!

Ето како се забаса у систему "збогом памети", када се примењују формуле где асолутно нетребају, односно ни непостоје! Конкретно, формулом разграђујеш, разбијаш аски код.

Низ од јединица и нула (прекидачи, где нула позитивна а 1-а негстивна) чине слово или број (знак) који се примењује у машинском језику, а са једноставним + или - , два низа дају резултат логичког кола. Било да се ради серијски или паралено.

Можда нисам најјаснији, мрзи ме да у детаље објашњавам.

Poslednja izmena:
Ми га не своајатамо, он јесте Србин и поносио се тиме, а вас тко шиша..

Mozes da ne mrzis, ali nikako da se bas ponosis....

- - - - - - - - - -

Teslu treba ceniti jer je jedan od najznacajnijih osoba koja je pobedila snagu novca i marketa, tj da nije, svet bi jos pravio neke alternacije na jednosmernu struju a Edison bi jahao kao jahac apokalipse...

Znaci jedan od najznacajnijih ljudi koji je uspeo da bolje tehnologije pobede losije...
Nije svako imao socijalizam pa da biraju kvalitetnije za trzisno...

Sto se tice da li je Tesla amerikanac ili Srbin, Hrvat ne moze biti jer Smiljan ne postoji u Hrvatskoj, samo na prostoru hrvatske....
Po svemu sudeci svi na teritoriji Srbije su od skoro amerikanci...

- - - - - - - - - -

mozes li biti malo jasniji...ovako napisano je besmisleno...

Pa kaze da je Tesla bio ponosan sto je Srbin, a vise puta je bas mrzeo tu mentalnu karakteristiku , ne zato sto je sam nije imao , nego sto nije pomagala njemu i udario tuk na tuk, klin u klin...
Tako da je tacnije reci da Tesla nije mrzeo sto je Srbin, a nije da se bas ponosio...Sigurno se nije ponosio Srbijom kao drzavom, nego ono kao kad sretnes sad nekog Srbina pa vidis nije kao prosecan, pa kazes, eto ti izrodi su najlepse u srpskom narodu...
Naleti patriotizma su pristuni kod svih srba ili srbendi, ako tako nazoves malo animalizovanije srbe...ali ih to ne cini stabilnim patriotama..

Ima tema ovde o odnosu Tesle i Pupina i tacno se na temi pokazuje sta je srz srpskog mentaliteta "pustite nas da verujemo u idole"

Sto se tice da li je Tesla amerikanac ili Srbin, Hrvat ne moze biti jer Smiljan ne postoji u Hrvatskoj, samo na prostoru hrvatske....
Po svemu sudeci svi na teritoriji Srbije su od skoro amerikanci...

- - - - - - - - - -

Pa kaze da je Tesla bio ponosan sto je Srbin, a vise puta je bas mrzeo tu mentalnu karakteristiku , ne zato sto je sam nije imao , nego sto nije pomagala njemu i udario tuk na tuk, klin u klin...
Tako da je tacnije reci da Tesla nije mrzeo sto je Srbin, a nije da se bas ponosio...Sigurno se nije ponosio Srbijom kao drzavom, nego ono kao kad sretnes sad nekog Srbina pa vidis nije kao prosecan, pa kazes, eto ti izrodi su najlepse u srpskom narodu...
Naleti patriotizma su pristuni kod svih srba ili srbendi, ako tako nazoves malo animalizovanije srbe...ali ih to ne cini stabilnim patriotama..

Ima tema ovde o odnosu Tesle i Pupina i tacno se na temi pokazuje sta je srz srpskog mentaliteta "pustite nas da verujemo u idole"

ne vidim zasto bi o tome trebalo razglabati...razmisli o cinjenici, da, po americkoj rang - listi deset najvecih umova svijeta, dva pripadaju Srbima...meni zanimljivo...

Тесла је рођен у Аустрији, Војној Крајини..... Није рођен у Угарској, у Хрватској, на простору хрватске, у Аустро-Угарској, Југославији итд....

Рођен је као етнички Србин Личанин, као Аустријанац по држављанству....
Дакле и Србин и Аустријанац и на крају Американац. Али и као Аустријанац и као Американац, он је био СРБИН.

Што наравно никакве везе нема са тијем да никад није живио у Србији и сл. глупости. Шта би он уопште у Србији? Шта би Србија имала од тога и шта би он имао? Па њему је била малена Аустро-Угарска и цијела Европа, а камоли Србија....

Он није имао потребе да се буса у прса како је Србин... .Но шта је мислио о томе довољно говори да је у онијем ријетким тренутцима кад се није бавио науком, ишчитавао је српске епске пјесме чак их и преводио на енглески....
А један од најљепши тренутака који му је навукао сузе на очи је да усред Америке чује српске гусле које је задњи пут слушао у својој Лици као дијете 40 година прије, са ријечима: „Гусле су најјача сила да освоје душу Србинову!“

Он није имао потребе да се буса у прса како је Србин... .Но шта је мислио о томе довољно говори да је у онијем ријетким тренутцима кад се није бавио науком, ишчитавао је српске епске пјесме чак их и преводио на енглески....
А један од најљепши тренутака који му је навукао сузе на очи је да усред Америке чује српске гусле које је задњи пут слушао у својој Лици као дијете 40 година прије, са ријечима: „Гусле су најјача сила да освоје душу Србинову!“

Jbte, ove price o Tesli skoro pa kao one o Titu. To je taj nivo.

Не, него то су стварне приче.
Сасвим обичне приче у животу једног великог човјека који је широм отворио врата модерној науци.

Ma to su pomahnitale idolopoklonicke gluposti koje sa ozbiljnim pricama nemaju nikakve veze. Cuj ti 'Gusle su do jaja, svrsavam kad ih slusam' :hahaha:

- - - - - - - - - -

''transformator nocas mora proraditi''

To sto smo digli most, tj. transformator u vazduh nije zbog toga sto smo bili pijani kao letve, vec je deo visokoumne taktike i strategije.

Back