Nikola Pašić i Karadjordjevići uništiti Srbiju, Englezi samo im pomogli...

a jel se kaže nešto, u tom šokantnom tojest otkriću - zašto su englezi želeli da unište srbe?

Zato što oni gledaju samo svoj interes i s njima nema dogovora, svakoga su prevarili i izigrali (anglo-saksonci) od Zulu plemena, sjevernoameričkih plemena, Arapa... do Sadama, Bin Ladena, Radovana, Slobe...

Srbi će za Engleze uvijek biti ruska produžena ruka na Balkanu i koliko god se neki trudili da ih razuvjere, to će i dalje tako biti i neće se ništa promijeniti.

Традиција. Традиција још из времена кочија. На горњем седалу на кочији десно место је за госта а лево за возача. Значи из учитивности и ништа друго.

A što ne koriste metričke jedinice? :think: Jel i to tradicija? Oni su samo nakrivo nasađene budale. Ko i Hrvati. Ceo svet koristi rimska imena za mesece, a oni iskopavaju neke arhaične nazive.

A što ne koriste metričke jedinice? :think: Jel i to tradicija? Oni su samo nakrivo nasađene budale. Ko i Hrvati. Ceo svet koristi rimska imena za mesece, a oni iskopavaju neke arhaične nazive.

ти ''архаични'' називи Хрватима служе на част, и на томе им можемо само завидети.
они су сачували наше древно словенско наслеђе (кога смо се ми очигледно одрекли).
имена су много лепша, смисленија и примеренија.

a jel se kaže nešto, u tom šokantnom tojest otkriću - zašto su englezi želeli da unište srbe?

iz istog razloga iz kog voze levom stranom

Традиција. Традиција још из времена кочија. На горњем седалу на кочији десно место је за госта а лево за возача. Значи из учитивности и ништа друго.

eto :)))))))

Пажљиво сам прочитао тему. Живојиновићев интервју, мада видим да није нов, разочарао ме.

1. Да занемаримо сујету ("ја сам први открио..."), али основна теза је заправо оспорена самим интервјуом. Каже се да је једини прави савезник била Русија, а после се види да је и Француска била лојалан савезник. Такође, потпуно се занемарује чињеница да су савезништва производ интереса а не љубави.

2. Срби су се искрцали на Крф тако што је Француска, суочена са руским ултиматумом, окупирала Крф који је био део територије неутралне Грчке. То је била неопходна форма. Догађај је општепознат и Живојиновић, осим што га је непрецизно описао, не знам шта је ту ново открио.

3. Најгоре од свега је процена дешавања на бази накнадне историјске памети. Укључио се и Добрица Ћосић, човек плитке политичке памети и једна од најсмешнијих заблуда у Срба. Он 60-их година прошлог века први се суочио и обелоданио намеру републичких (националних) политичких елита да се Југославија растури, на чему му свака част, и од тада паразитира као некакав политички мудрац а заправо је овца. То се лепо и видело у оних годину дана када је био председник.

Форумаш menjam.se има одличан назив којих би ја употребио за Ћосићеву политичку идеологију, а којој се ево придружио и Живојиновић. Тај назив је "малосрбијанац". Другим речима, неко ко националне интересе промишља са тачке гледишта Велике Дренове.

ти ''архаични'' називи Хрватима служе на част, и на томе им можемо само завидети.
они су сачували наше древно словенско наслеђе (кога смо се ми очигледно одрекли).
имена су много лепша, смисленија и примеренија.

Pa i mi smo ta imena meseca koristili sve do kraja 19. veka... sad je to samo budalisanje... a kako su to primerenija? Jel kad je "sečko" iliti "sečanj"/"siječanj" da ne ideš možda u seču?

Pa i mi smo ta imena meseca koristili sve do kraja 19. veka... sad je to samo budalisanje... a kako su to primerenija? Jel kad je "sečko" iliti "sečanj"/"siječanj" da ne ideš možda u seču?

Tad se kolju (sijeku) svinje ili jagnjad... Jesi li ikad čuo za "posjek" i to je ostatak staroslovenskog (paganskog) naslijeđa... ritualno klanje (prinošenje žrtve) životinja...

Kod nas u Bosni i Srbi i Muslimani npr. kolju životinje na pragu, ili temelju kuće kad se gradi... i to je to slično...

Problem kod staroslovenskih mjeseci je što postoji različitost naziva kod različitih slovenskih naroda i u različitim klimatskim zonama, npr. negdje je travanj april a negdje maj isl. ...

примеренија су зато што ми цео овај месец јун кућа мирише на липе :)

Zato što oni gledaju samo svoj interes i s njima nema dogovora, svakoga su prevarili i izigrali (anglo-saksonci) od Zulu plemena, sjevernoameričkih plemena, Arapa... do Sadama, Bin Ladena, Radovana, Slobe...
Srbi će za Engleze uvijek biti ruska produžena ruka na Balkanu i koliko god se neki trudili da ih razuvjere, to će i dalje tako biti i neće se ništa promijeniti.

produžena ruka rusije..?
kakve to veze ima..englezi obrni okreni vladaju celim svetom, što bi se plašili rusije?

produžena ruka rusije..?
kakve to veze ima..englezi obrni okreni vladaju celim svetom, što bi se plašili rusije?

Да им не пресеку пут за Индију (контролом Босфора и Дарданела, или изласком на Јадран), или им пак не угрозе директно власт тамо (преко Авганистана или Кине - уосталом због руског продора у Манџурију, Британија склапа савез са Јапаном 1904.).

Да им не пресеку пут за Индију (контролом Босфора и Дарданела, или изласком на Јадран), или им пак не угрозе директно власт тамо (преко Авганистана или Кине - уосталом због руског продора у Манџурију, Британија склапа савез са Јапаном 1904.).

Velike sile su održale najmanje 150 godina duže Osmanlijsko carstvo u životu nego što mu je bio "rok trajanja" i Turke na Balkanu, upravo zbog ovog o čemu pričaš!

Tad se kolju (sijeku) svinje ili jagnjad... Jesi li ikad čuo za "posjek" i to je ostatak staroslovenskog (paganskog) naslijeđa... ritualno klanje (prinošenje žrtve) životinja...

Kod nas u Bosni i Srbi i Muslimani npr. kolju životinje na pragu, ili temelju kuće kad se gradi... i to je to slično...

Problem kod staroslovenskih mjeseci je što postoji različitost naziva kod različitih slovenskih naroda i u različitim klimatskim zonama, npr. negdje je travanj april a negdje maj isl. ...

Tačno... Listopad je kod Čeha novembar, a kod nas i Hrvata oktobar... Zato je i bolje koristiti rimska imane za mesece...

примеренија су зато што ми цео овај месец јун кућа мирише на липе :)

U Beogradu bi recimo mogli jedan mesec, a to bi mogao biti januar ili decembar da nazovu "smogan" ili "čađan"... u decembru i januaru vazduh u Beogradu je najčistiji... :lol:

Back