Nikaragva tuži Nemačku u Hagu

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
36.962
Nikaragva optužuje Nemačku za saučesništvo u genocidu. Ovo se odnosi na isporuke oružja Izraelu koje se koristi za ubijanje ljudi u Gazi. U medijskom smislu, slučaj pred Međunarodnim sudom pravde mogao bi da postane debakl za Nemačku.

Međunarodni sud pravde će 8. aprila saslušati tužbu Nikaragve protiv Nemačke da prestane da isporučuje oružje Izraelu.

1712761900580.png


Vlada te centralnoameričke zemlje optužuje Nemačku za saučesništvo u genocidu jer savezna vlada isporučuje oružje Izraelu i obustavi plaćanja palestinskoj humanitarnoj organizaciji nakon navoda da su neki zaposleni UNRVA podržavali Hamas.

Međunarodni advokat Kristijan Tams, koji takođe zastupa Nemačku pred Međunarodnim sudom pravde, usprotivio se ovome na sudu: Zaustavljanje plaćanja nije uticalo na iznos pomoći. Nemačka je najveći pojedinačni donator sa 254 miliona evra u proteklih godinu i po dana. I: Umesto da prekine podršku posle 7. oktobra, Savezna Republika je više nego utrostručila svoju humanitarnu pomoć Palestincima na okupiranim teritorijama.

Tams je takođe negirao optužbe Nikaragve da nemački izvoz oružja u Izrael podstiče genocid. On se osvrnuo na stroge uslove odobrenja, koje ispituje nekoliko federalnih ministarstava. Od napada Hamasa, Berlin je izdao četiri dozvole za izvoz ratnog oružja. U tri slučaja radilo se o municiji za obuku, au jednom o protivtenkovskom naoružanju. „Pozivanje koje je juče iznela Nikaragva na artiljerijske granate ili municiju koja se koristi u Gazi jednostavno nemaju veze sa realnošću. Nemačka to odbacuje.
 
Nemačka dovodi u pitanje nadležnost Međunarodnog suda pravde

Nemačka strana takođe smatra da su navodi Nikaragve pravno upitni i da sud nema nadležnost. Ona sumnja da Nemačka može biti saučesnik u genocidu ako sud još nije utvrdio genocid koji je navodno počinio Izrael.

Britanski advokat Semjuel Vordsvort, takođe predstavnik Nemačke, naglasio je: „Tužbe teško da bi mogle biti ozbiljnije, a tražene mere imaju direktne i indirektne efekte na treće zemlje. Upravo zbog toga su potrebni stvarni dokazi jasno suprotstavljenog gledišta – „a ne ishitrena žalba sudu na polugotovoj osnovi“.

Berbok: Nemačka je posvećena međunarodnom pravu


Savezna ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ponovila je da je Nemačka posvećena međunarodnom pravu. Ovo uključuje i pravo Izraela na samoodbranu i podršku Palestincima: „Zbog čega smo od početka jasno stavili do znanja da ćemo proširiti sopstvenu humanitarnu pomoć na Gazu. Ona i kancelarka su takođe više puta isticale da je izraelska vlada dužna da napravi razliku između terorista Hamasa i civilnog stanovništva i da dozvoli humanitarnu pomoć u Gazi.

Nikaragva je zatražila od Međunarodnog suda pravde da preduzme privremene mere protiv Nemačke. Savezna vlada bi trebalo da zaustavi isporuke oružja Izraelu i nastavi isplate palestinskoj humanitarnoj organizaciji. Odluka 16 sudija očekuje se za nekoliko nedelja.


Link

Link
 
I'ma tu par stvari....

Izrael se decenijama naoruzavao,tesko je zamisliti da im je sada nemacko oruzije neophodno.

S'druge strane,
koliko je vrednost ugovora za isporuceno oruzije?
Da li premasuje humanitarne kvote?

Nema veze,u medjunarodnom pravu,ko tuzi koga, vec sa kojim argumentima.
Onaj nemacki advokat je poentirao,kada je istakao da bi sud Koji se bavi ovom tuzbom,Sam,najpre morao da presudi da genocid postoji.(Na sta nije nadlezan).

I poslednje.
Kada bi nekim cudom Nikaragva "dobila" parnicu...to bi otvorilo pandorinu kutiju.
Prevaspitavala bi se sva medjunarodna trgovina oruzijem ka Izraelu...a, onda bi proradio njihov lobi...
 
Zašto ?

Šta su djeca kriva , žene, civili, ?

Prvo, krivi su jer su demokrate. Nisu oni civili, zene, djeca, nego dio drzave koji su kroz banditsku demokratiju ucesnici vojnih operacija kroz glasanje, poreze, operacije drzave.

Drugo, ne postoji medjunarodni sud, ne postoji nista medjunarodno. Taj sud nema nikakva izvrzna medjunarodna ovlascenja ni moci i nije nikakav medjunardni sud i niko za njega nije glasao ni za njegove zakone.

Trece, postoji sud na koji vi izdajnicke franacke demokratske bande padate, a to je franacki sud, NATO franacko papskog carstva, i oni u svom carstvu imaju svoje sudstvo i svoje zakone koje izvrsavaju kroz svoje oruzane jedinice. I tamo se oni izmedju sebe sude, i dozvoljavaju oni po svojim pravilima da ih sudi bilo ko ili da ih ne sudi. To su njihove unutrasnje stvari.

Mi nismo dio toga i nemamo nista s tim. Mozda Nikaragva jeste u franackom NATO carstvu, ja ne znam. Citava stvar se nas ne tice, i njihovi sudovi i zakoni su smjesni pa i vi koji opadate na to.
 

Back
Top