Није лоше да вам јавим, ако већ нисте чуле, да је...

Poruka
20.095
"Зара" опасна по здравље?​

Еколошка организација "Гринпис" пронашла је опасне хемикалије у одећи брендова као што су "Зара", "Левис", "Армани"... Реч је о супстанцама и бојама које лоше утичу на рад хормона.

282047_61_f.jpg

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/271520/Zara-opasna-po-zdravlje

Сва срећа, да у "Зари" никада ништа нисам купила. :malav: Ваљда су ме одбијале оне гужве и редови испред кабина, из којих се ширио само задах зноја.

Је ли ово неко жели да напакости конкуренцији или је заиста знак за узбуну?

.

U pravu si, verovatno boje koje koriste (u Kini) prave problem. Nije samo kod ovih pomenutih, desava se i sa drugim proizvodima. Ja sam imala neku majicu koju sam na kraju bacila posto nije moglo da prestane pustanje boje, ostajala mi je plava boja po kozi :eek:

Ne verujem da je tako retkost da neko nema stvari iz Zare? Nemam ni ja, nista mi se nije dopalo par puta, a sad ni ne ulazim...

Kina i flasice, i lutkice i suknjice puni otrovima, preslo im u naviku:(.

Uzgred, uverena sam da te mozemo nominovati za Ginisa jer ja ne poznajem nijednu zenu koja nema bar jednu krpicu iz Zare:).

Слободно можете:) Веруј да заиста немам. Сто пута сам улазила у Зару и одмах излазила, заиста ме је одбијала она гужва испред кабина. Нисам ја навикла да стојим у реду, то ти је то :aha:

.

Van Zandt nije fer da se racunas, ti si u Americi:lol:, tebe cemo da propitamo za Gap:mrgreen:

U Evropi nemas jacu gradsku ulicu bez Zare na dva, tri...pet, osam spratova:lol:...mozda i nije lose malo da ih medijski povuku, Evropa koja je bila pojam za mastu postala je pojam za Zaru i H&M, te u kombinaciji, te pojedinacno pa u krug. Kao kontras necu tamo da pazarim uocljive stvari ali za basic se povrtim levo desno pa opet k'o velim, jeftinije nego na drugim mestima:lol:

Kisela, jesu kod nas guzve ali samo kad su rasprodaje...morbidno zvuci ali nama je Zara luksuzan brend.

Van Zandt nije fer da se racunas, ti si u Americi:lol:, tebe cemo da propitamo za Gap:mrgreen:

U Evropi nemas jacu gradsku ulicu bez Zare na dva, tri...pet, osam spratova:lol:...mozda i nije lose malo da ih medijski povuku, Evropa koja je bila pojam za mastu postala je pojam za Zaru i H&M, te u kombinaciji, te pojedinacno pa u krug. Kao kontras necu tamo da pazarim uocljive stvari ali za basic se povrtim levo desno pa opet k'o velim, jeftinije nego na drugim mestima:lol:

Kisela, jesu kod nas guzve ali samo kad su rasprodaje...morbidno zvuci ali nama je Zara luksuzan brend.

Неколико пута сам хтела да нешто купим, ушла, одабрала, али када сам видела да треба да чекам на ред да бих то пробала, одмах сам одустајала. И нису биле у питању распродаје. ( Зара у Кнез Михаиловој-Бг)
Када сам последњи пут, када сам се натерала да поново уђем, видела призор где су се две жеМске скоро па потукле око једне хаљине, која ће прва да је проба, дефинитивно ми се смучило и нисам више ту улазила, ево скоро већ годину дана. И сада, ако је ово тачно што пише, онда ми није ни жао. Спасила сам се беде, макар у том делу,...а сад` шта једемо то је друга прича и мислим да нас ту не спаси нико!

.

166746-05.jpg
"Grinpis" pokrenuo kampanju protiv modnih marki kod kojih je pronašao otrov u garderobi

Отров у одећи нико не контролише!​

У Србији не постоји ниједна институција која контролише присуство отровних хемикалија у одевним предметима!

Чак ни након што је еколошка организација “Гринпис” изнела узнемирујуће податке да су у градероби више одевних марки пронађене супстанце које ремете рад хормона и имају канцерогено дејство, ниједна служба у нашој држави нема намеру да се позабави овим проблемом!

http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/otrov-u-odeci-niko-ne-kontrolise/4947

Najčešći otrovi u tekstilu!​

Formaldehid - “ljudski karcinogen”!
Izrađena odeća često se prekriva formaldehidom, koji je tokom transporta čuva od gužvanja ili truljenja usled gljivica. Na ovo jedinjenje zabeležene su teške alergijske reakcije, a prisutni su i dugoročni negativni, kumulativni efekti na zdravlje. Toksikološki američki nacionalni program 2011. godine formaldehid je opisao kao “ljudski karcinogen”.

NFE - Utiče na hormone i šteti prirodi
Još jedan uobičajeni dodatak odeći je nonilfenol ehtoksilat (NFE). Njegova upotreba je ograničena u većini regija gde se brendirana odeća prodaje. Ima sposobnost da oponaša estrogen, zbog čega remeti prirodnu ravnotežu hormona u pogođenim organizmima. Otkriveni su u mnogim otpadnim vodama sveta, što je zabrinjavajuće zbog toksičnosti za žive organizme u vodi. U EU je upotreba ograničena zbog štetnosti po životnu sredinu i ljude.

PFC - Izaziva rak dojke
Perfluorinatna jedinjenja (PFC) dugo vremena su smatrana neotrovnim, ali je 2001. otkriveno da se nakupljaju u ljudskom telu i okolini. Ove hemikalije sadrži odeća koja se ne gužva i ne pegla. Mnoge studije ih vežu za rak dojke.

PPD - Alergijske reakcije!
Odeća crne boje i bojila za kožnu odeću često sadrže p-fenilendijamin (PPD), koji može izazvati alergijske reakcije. Američki centar za kontrolu bolesti navodi PPD kao kontaktni alergen. Simptomi izloženosti uključuju iritaciju grla (ždrela i grkljana), bronhijalne astme i dermatitis. Koristi se i u raznim bojama za kosu, obojenom krznu, obojenoj koži i određenim fotografskim proizvodima.

Ово није баш за игнорисање:eek:

.

Ja sam Ilija Cvorovic :lol:
Sumnjivo mi da su se cuvari prirode uvatili samo za Zaru, a sve marke obuce i odece su iselile proizvodnju u iste zemlje i koriste manje-vise iste materijale (Zara, Mango, H&M, ......) i sad kao samo Zara koristi kancerogene supstance, ostali su ok :confused:
Drugo, sve je kancerogeno, u hranu trpaju stosta, ali pretpostavljam da ta materija na odevnom predmetu ne moze da proizvede efekat koji bi proizvela ako bismo je popili/pojeli sta vec.
Plus mi zao sti su se uvatili za Zaru, jer je spanska privreda u qrcu, a simpaticni mi Spanci.

Ja sam Ilija Cvorovic :lol:
Sumnjivo mi da su se cuvari prirode uvatili samo za Zaru, a sve marke obuce i odece su iselile proizvodnju u iste zemlje i koriste manje-vise iste materijale (Zara, Mango, H&M, ......) i sad kao samo Zara koristi kancerogene supstance, ostali su ok :confused:
Drugo, sve je kancerogeno, u hranu trpaju stosta, ali pretpostavljam da ta materija na odevnom predmetu ne moze da proizvede efekat koji bi proizvela ako bismo je popili/pojeli sta vec.
Plus mi zao sti su se uvatili za Zaru, jer je spanska privreda u qrcu, a simpaticni mi Spanci.

Tako i ja mislim.
InačKe, obožavam Camper, to su cipele španskih čobana, ali koža je stvarno dojaja :)

Back