Nije li književnost...

Nisam mogla da odolim, a da se ne nadovezem!
Zar se drugacije misljenje i moglo ocekivati od coveka koja nipodastava vecinu svetskih velikana, koje je zivot, istorija, ljudi, kritika, ocenila kao pravu knjizevnost, a on smatra da su to samo zatucani egoisti?

The Oath, se kao bavi literaturom, pise i sam, ali ne shvatam zasto to radi? Covek koji u tome pronalazi smrt i ropstvo, definitivno treba da nadje druge " zanimacije " u svom zivotu! Sa takvim stavom nece napisati ni posmrni govor. a da ne govorimo o necem vecem!
Kako takav neko moze govoriti o knjizevnosti ,a da pri tom ne oseca ni malo savesti?

"...nista nije neophodnije ljudima izneti pred oci koliko izvesne stvari cije postojanje nije ni dokazivo ni verovatno, ali koje, bas time sto ih posteni i savesni ljudi donekle tretiraju kao postojece, bivaju dovedene korak blize postojanju i mogucnosti da se rode."

Albertus Secundus

ps. ko razume, shvatice... :)

Moram priznati da to sto mislis sa jedne strane je vrlo morbidno, ali u isto vreme i tacno. Usput, zvuci kao opis stvaralastva i zivota Miguela Pinera. Nadam se da kao knjizevnik znas ko je to. Zbog toga mi tvoja definicija knjizevnosti zvuci fascinantno.

Dont_Break_The_Oath:
Evo pravi knjizevnik da vam kaze sta je knjizevnost.
To je smrt,i to je prokleto ropstvo i nikada necu razumeti one koji umeju samo da vide lepotu u ovom robovanju i jos pri tom da vole to isto ropstvo.
To je igranje izmedju zivota i smrti.
Gde je ponor? Ponekada me bas briga.
Ja kao pisac prezirem knjizevnost i prezirem da pisem sve ono sto se ovako satanisticki mucno javlja u meni ali to moram da prebacim na papir ne bi li se nekako oslobodio i osecao lakse.
A najvise mrzim akademske pokusaje da se definise da li je knjizevnost lepota,strast ili sta vec.Nije nista od toga,to je individualna stvar,ali robovati i uzivati u tome,to mogu samo bolesni prosecni pisci kojima je epitet knjizevnik vazniji od same sustine onoga sto su napisali.

The Oath.
Pomalo zvucis kao Miguel Pinero (nadam se da kao knjizevnik znas ko je to), sto tvoju definiciju knjizevnosti cini fascinantnom. Ukoliko znas ko je Pinero bice ti jasno zasto tako mislim. Naravno, mislim na njegovo stvaralastvo a ne na nacin zivota.

Ja tvrdim da je divlja jedna velika zavodnica 8-)
Mora da je knjizevnica :D

Mda, u potpunosti se slazem. Najveca zavodnica medju svim zavodnicama koje poticu iz knjizevnosti je poezija, ljubavna ;) Sad, kao i svaka zavodnica, i medju njima postoje one suptilne i mastovite, a postoje i vulgarne i banalne. Sve je stvar ukusa i nadahnuca, tj. nijansi :)

Ne bih da zvuci pretenciozno, a verujem da nece, jerbo me svi vec podosta znate.

Ja sam provalila sledece, a to posle deset godina lutanja po zivotu. Otprilike, meni je knjizevnost zivot. Ako ne dozivim nesto sto je vredno barem pocetne ideje za pricu, a najbolje i cele price (ne u bukvalnom smislu prenosenja, nego sižea za priču), onda imam osecaj da sam se smrtno dosadjivala i da mi je život besmislen. Bez zezanja. A to sam tek nedavno provalila.

Refleksija zivota...........Ili od pojedinacnog ka opstem..........pokusaj da se zaustavi vreme,da se nadigra prolazno u vecnom,da se premosti beskonacno u konacnom i beg od nedovoljnosti pretvori estetskim i neestetskim sredstvima kroz igru reci u uznemiravajucu dovoljnost i upitanost................Ako nije zivot u malom,da li se tu uopste radi o knjizevnosti?

Snezana67:
Ne bih da zvuci pretenciozno, a verujem da nece, jerbo me svi vec podosta znate.

Ja sam provalila sledece, a to posle deset godina lutanja i trazenja po zivotu (sto sve ima ispricano u mojim pricama). Dakle, meni je knjizevnost zivot. Ako ne dozivim nesto sto je vredno barem pocetne ideje za pricu, a najbolje i cele price (ne u bukvalnom smislu prenosenja, nego sižea za priču), onda imam osecaj da sam se smrtno dosadjivala i da mi je život besmislen. Bez zezanja. A to sam tek nedavno provalila.

Oprosti mi, ali mislim da ti podosta provaljujes ;)

Sve je vredno price. Evo vam malo Oskara Vajlda:

"Svi umetnici, koje sam ikada poznavao, koji su privlacili svojom licnoscu, bili su losi umetnici. Dobri umetnici zive u svojim delima, i stoga nisu u zivotu ni najmanje zanumljivi. Veliki pesnik, uistinu veliki pesnik jeste od svih stvorenja najmanje poetican. Medjutim, pesnici nize vrste ocaravaju. Ukoliko su im gori stihovi, utoliko vise izgledaju zivopisni. Covek postaje sasvim nesnosan vec samom cinjenicom sto je izdao osrednju zbirku soneta. On zivi poezijom koju nije u stanju da napise. Drugi pisu poeziju, koju se ne usudjuju da ostvare."

divlja u srcu:

"Svi umetnici, koje sam ikada poznavao, koji su privlacili svojom licnoscu, bili su losi umetnici. Dobri umetnici zive u svojim delima, i stoga nisu u zivotu ni najmanje zanumljivi. Veliki pesnik, uistinu veliki pesnik jeste od svih stvorenja najmanje poetican. Medjutim, pesnici nize vrste ocaravaju. Ukoliko su im gori stihovi, utoliko vise izgledaju zivopisni. Covek postaje sasvim nesnosan vec samom cinjenicom sto je izdao osrednju zbirku soneta. On zivi poezijom koju nije u stanju da napise. Drugi pisu poeziju, koju se ne usudjuju da ostvare."

Gete je privlacio svojom licnoscu, vedrinom. Hoces reci da nije umetnik? Verujem da i sama znas za mnogo slicnih primera. Think think think about that ;)

divlja u srcu:
Ovde covek ne moze vise nista da iznese, a da mu odmah ne nalepe generalizaciju.
Koliko se to ponavlja, zvuci ko pokvarena ploca.

Izvini, ti kazes kako covek ne moze nista da iznese? Naprotiv, treba iznositi razlicite poglede na stvari. Ja tek iznosim svoje misljenje, a generalizaciju nalepljujem tamo gde je prepoznam. Btw, to nije pokvarena ploca, vec je to nesto na sta se treba vracati, kad god ima povoda za tako sto. ;)

P.S. To sto sam izrekao, ne znaci da sam u pravu, iako ja verujem da jesam dok ne osetim drugacije.

divlja u srcu:

Ebte, ja ocima citam ono sto je napisano.
Ja samo trazim gde ti je granica strpljenja ;)
Ti divlja, ja pitom, tu mora da dodje do svadje :lol:

Vratila sam se knjizi koja me je podstakla na ovu temu.

"Spoznaja literature podrazumeva ljubavni odnos sa jezikom, stalno dovodjenje u pitanje simbolickog i subjekta."

A mene zanima ovde i pitanje dihotomije- apolonijski i dionisijski princip u umetnosti. Koji su vam pisci drazi? Oni sto zavode, idu duboko u iracionalno, ili oni sto imaju strogu formu i blistaju jasnocom? :)

Back