Nije dobro kupati decu?

...
e158.gif
...

Pre devet meseci se rodila NG, i tek, videvši ovu temu, sam pitala muža da li su je okupali odmah nakon rođenja (bio je prisutan i non stop pratio šta joj rade, od sečenja pupčanika, merenja...)
Kaže da nisu, da su je samo obrisali. Eto, ja ne znajući to, nisam primetila ništa čudno na njoj dok je bila samnom tih par dana u porodilištu. Koža joj je sasvim u redu, nikakvih posledica nije bilo...sada je svakako kupamo svaki dan. A kad vratim film, pre 17 godina, kada sam rodila sina, okupali su ga predamnom pod mlazom vode iz slavine, već prvi put kada su mi ga doneli na podoj, imao je ispucalo , crveno lice koje su mu natrackali sa gomilom pavlovićeve, to crvenilo je trajalo par dana. E, sad, da li je slučajnost ili ne, ne znam, možda je ovo sad bolje.

Pre devet meseci se rodila NG, i tek, videvši ovu temu, sam pitala muža da li su je okupali odmah nakon rođenja (bio je prisutan i non stop pratio šta joj rade, od sečenja pupčanika, merenja...)
Kaže da nisu, da su je samo obrisali. Eto, ja ne znajući to, nisam primetila ništa čudno na njoj dok je bila samnom tih par dana u porodilištu. Koža joj je sasvim u redu, nikakvih posledica nije bilo...sada je svakako kupamo svaki dan. A kad vratim film, pre 17 godina, kada sam rodila sina, okupali su ga predamnom pod mlazom vode iz slavine, već prvi put kada su mi ga doneli na podoj, imao je ispucalo , crveno lice koje su mu natrackali sa gomilom pavlovićeve, to crvenilo je trajalo par dana. E, sad, da li je slučajnost ili ne, ne znam, možda je ovo sad bolje.

...evo, sve vam žena lepo napisala...Bravo Marge!

P.S. nekima:prvo skoči pa reci hop....:bye:

...evo, sve vam žena lepo napisala...Bravo Marge!

P.S. nekima:prvo skoči pa reci hop....:bye:

Uz dužno poštovanje prema rezigniranosti koju su izazvali komentari na ovoj temi...:lol:....ovde se priča o apsolutnom nekupanju dve nedelje, a posle toga samo na svaka 4 dana.
Prethodna praksa (koju su takođe savetovali isti lekari) je okarakterisana ni manje ni više nego kao agresija, prema jednom sagovorniku u članku, dok drugi kaže "Lično mislim da neće škoditi svakodnevno kupanje dece, ali ne ribanje već, blago zapiranje" (jel' ribanje bilo ovo što se do sad radilo?), treći ima treću formulaciju.

Jes' da su naši novinari često polumutavi, ali i lekari bi baš mogli da budu lečka usaglašeniji.
Da ne ponavljam ovog velikog smajlija ;)

..ne znam da li su okupali moju ceru pre 14 godina, nisam videla poshto sam bila zabezeknuta
chudom koje se upravo dogodilo :lol: ,
ali sina pre 10 jesu, a i jakshu proshlog proleca jesu..
..takodje, ne znam da li su svakodnevno kupali ceru u porodilishtu, nije postojao baby-friendly,
ali sa oba sina jeste i kupani su svakog jutra..
..cera je imala tachkaste promene po licu prvih nedelju dana, stariji sin nije nikad, a mladji nije prvih desetak dana,
a nakon toga su se pojavile i trajale tri-chetriri dana..
..e sad - da li je sluchajnost ili nije.. :lol:

Uz dužno poštovanje prema rezigniranosti koju su izazvali komentari na ovoj temi...:lol:....ovde se priča o apsolutnom nekupanju dve nedelje, a posle toga samo na svaka 4 dana.
Prethodna praksa (koju su takođe savetovali isti lekari) je okarakterisana ni manje ni više nego kao agresija, prema jednom sagovorniku u članku, dok drugi kaže "Lično mislim da neće škoditi svakodnevno kupanje dece, ali ne ribanje već, blago zapiranje" (jel' ribanje bilo ovo što se do sad radilo?), treći ima treću formulaciju.

Jes' da su naši novinari često polumutavi, ali i lekari bi baš mogli da budu lečka usaglašeniji.
Da ne ponavljam ovog velikog smajlija ;)

...medo, ja priznajem samo evidence based medicine...A takva je sklona promenama...

P.S. A da nas (lekara) ima svakojakih-ima nas...:lol:

...a, da...Da sutra rodim treće dete- ne bih se bunila ako ga ne okupaju pod česmom u porodilištu...I sumnjam da bih ga "ribala" BAŠ svako veče...Kad se setim kako me je pokojna baba savetovala:" Pa,može se i preskočiti po neko veče, ne morate ga baš svako veče kupati! ". A mi mladi, poletni i srećni, unosimo kadicu svako veče (tačno) u 8 i započinjemo obred! Kako smo samo bili nervozni kad se neki gosti zasede pa bi još i da gledaju sam rutual kupanja...)...Ludos'...

To oko tih raznih preporuka, vrlo, vrlo promenljivih, jel'....
Kad je majka donela iz bolnice prvorođenu mene, prvi dan i noć je preživela traumu za ceo život. Elem, drala sam se ko magarac bez prestanka, onako malecna. Ona i ćale, mladi roditelji, zaplašeni, jel' gladna, jel' mokra, jel' joj hladno/toplo, da li je boli ovo ili ono...ljuljaj, presvlači dvadeset puta, doji, posle dojenja se smirim na 10 minuta, pa opet u vrisku. Dođe ujutru patronažna, moji na ivici nervnog sloma, očajni, plaču oboje, nikakvi smo roditelji i sve što ide....Pita patronažna jeste li uradili ovo? Jesmo. Jeste li uradili ono? Jesmo. Jeste li joj dali vode? Moji :eek: Nariba ih patronažna, dete vam crče od žeđi, daj odmah prokuvanu vodu, majka zamuckuje da nije znala, niko joj nije rekao, ona mislila da je mleko dosta....uglavnom, ja popijem 150gr vode i zakuntam k'o čovek, odrapim ceo dan spavanja onako namučena :D

Skoro 30 godina kasnije, porodi se moja sestra, dovede malu kući, moja majka po refleksu već prokuvava vodu, da se nađe na vreme ;) Jel' treba da opisujem njen izraz lica kad joj je sestra rekla da do 6. meseca nema vode za bebu, samo mleko i eventualno čajić protiv grčeva? :lol: Svaki, ali svaki put kad je mala zaplakala, moja majka se trzala "ona je mesecima žedna, evo, gotovo, do sad je izdržala, sad će da capne od žeđi". Onu traumu koju je sa mnom proživela prvu noć i krivicu što "nije znala šta treba" ona prosto nije mogla da zaboravi. Pa je na konto toga tripovala i moju sestru, uglavnom, taj rat oko vode se vodio neko vreme.

Mislim, smešno je kad se prepričava, ali i nije smešno. Kad pogledaš rezultate, ja navodnjavana sam izrasla u prilično zdravog i normalnog medveda, a i ova mala bez vode obećava isti hepi-end. Istovremeno, dve žene su bar u jednom trenutku nabile sebi kompleks i traumu da su loše i nesposobne majke, da su naštetile svom detetu i ko zna šta još im je prolazilo kroz izbezumljene porodiljske glave, a sve to zarad "treba li bebi vode ili ne?" što je samo jedna u dugačkom nizu stvari koje bebi trebaju ili ne trebaju i oko čega se preporuke pišu i menjaju i svi ih na drugačije načine tumače.

Mislim, smešno je kad se prepričava, ali i nije smešno. Kad pogledaš rezultate, ja navodnjavana sam izrasla u prilično zdravog i normalnog medveda, a i ova mala bez vode obećava isti hepi-end. Istovremeno, dve žene su bar u jednom trenutku nabile sebi kompleks i traumu da su loše i nesposobne majke, da su naštetile svom detetu i ko zna šta još im je prolazilo kroz izbezumljene porodiljske glave, a sve to zarad "treba li bebi vode ili ne?" što je samo jedna u dugačkom nizu stvari koje bebi trebaju ili ne trebaju i oko čega se preporuke pišu i menjaju i svi ih na drugačije načine tumače.

Bogami i meni nije uopšte smešno. Moje ionako već malo poverenje u doktore, poljuljano na ličnim iskustvima, totalno je krahiralo kako nam je stigao bebac. Ne znam da li sam za jednu stvar od dva različita doktora čuo isti odgovor. I to naravno nije razlika u nijansi nego dve sušte suprotnosti. Jedan će reći "nikako voda bebi", dok će drugi da kaže "obavezno vode svakodnevno".

Bogami i meni nije uopšte smešno. Moje ionako već malo poverenje u doktore, poljuljano na ličnim iskustvima, totalno je krahiralo kako nam je stigao bebac. Ne znam da li sam za jednu stvar od dva različita doktora čuo isti odgovor. I to naravno nije razlika u nijansi nego dve sušte suprotnosti. Jedan će reći "nikako voda bebi", dok će drugi da kaže "obavezno vode svakodnevno".

..sve je to stvar zdravog razuma, mene vishe njihove "preporuke" ne tangiraju :roll:
gledam svoje dete, probam ovako ili onako i sve bude ok..
..problem nastaje kada je dete bolesno.. :neutral:
..poshto ponovo nailazish na "dva doktora tri mishljenja" situaciju, a chik da vidim roditelja
koji ce olako da odluchi umesto njih.. :sad2:

Ne mora sapun, kupka, ali topla voda ne može da škodi.
Uh, novotarije, novotarije, a retko koja da nečemu vredi...

Irinu su samo vodom i oprali kada se rodila...valjda tako i rade,ne znam

ali ono sto meni nije jasno je to da su nas u porodilistu, i posle patronazna kada je dolazila,savetovali da bebu kupamo svakodnevno i to onim decjim merima sapunom(i to celo telo ne samo guzu) :eek:
Kao nisu dobre niveine neke kupke i ostale gluposti nego samo taj sapun,on je najbolji kao...prvih mesec dana
A ja kada koristim taj sapun, koza mi se osusiiii....zateze ko luda....uzasan je sapun,bas je agresivan za kozu....dok npr taj nivein sampon uopste ne isusuje kozu
tako da smo mi koristili taj nivein sampon u pocetku...

..e, a ja sam taj sapun koristila kao tinejdzerka za lice i bio mi je savrshen.. :lol:
..a i svu decu sam kupala njim i prala im guzu njim bash, bash dugo..
..jaksha je, inache, za godinu dana (i dve nedelje :lol: ) potroshio 3 (i slovima: tri) komada tih sapuna..

Andrej je za 10 i po meseci potrosio jedan Chicco sapun, skoro smo otvorili drugi. :lol:
A sto se kupanja tice, njega nisu prala u porodilistu, nije bilo vode kad smo bili tamo, dosao je kuci sa osipom po vratu i to nekim gnojnim bubuljicicama, ma grozno.
Bila je neka infekcija koju smo sredili posle Octeniseptom.
Kupamo ga svaki dan, napunimo kadicu obicnom vodom, guzu tim sapunom, a za kosicu jedna kap Chicco sampona i to je sve (sampon imamo jos taj prvi, kupljen kad se rodio).

Једно време је била мода - само дојење, до годину дана никаква дохрана, а дојење што дуже - то боље...најбоље до пензије, ако може...:mrgreen::lol:
Па је онда била мода - ако мора дохрана, онда само бебелак, све остало не ваља...а сад се сви шлогирају на помен бебелака...:confused:
Па је онда било - широки повез обавезно! А сад више не мора...:confused:
Па је било - детету никако не давати воду док год сиса...као, само млеко му је довољно за све...:confused:
Па онда - само Павловићева маст, ништа друго....а сад иду приче - никако Павловићева!

...Свако чудо три дана...:mrgreen:

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/246080/Pedijatri-Bebe-kupati-tek-svaki-cetvrti-dan

Ja mislim da je ovo teska glupost i necu dozvoliti da mi ne kupaju dete u porodilistu.

Pre četiri godine su mi u poseti bili rođaci iz Nemačke sa bebom od godinu dana. Zaprepastila sam se kad sam videla da su doneli bukvalno pun džak vlažnih maramica i time detetu održavali higijenu. Kazali su da kupanje nije poželjno svaki dan jer mu se koža isuši. Ja sam pitala zašto ga ne kupaju samo vodom, ne mora šampon, ali su ostali pri svom. Sada imaju bebu od pola godine i kupaju je svakodnevno:confused:

Једно време је била мода - само дојење, до годину дана никаква дохрана, а дојење што дуже - то боље...најбоље до пензије, ако може...:mrgreen::lol:
Па је онда била мода - ако мора дохрана, онда само бебелак, све остало не ваља...а сад се сви шлогирају на помен бебелака...:confused:
Па је онда било - широки повез обавезно! А сад више не мора...:confused:
Па је било - детету никако не давати воду док год сиса...као, само млеко му је довољно за све...:confused:
Па онда - само Павловићева маст, ништа друго....а сад иду приче - никако Павловићева!

...Свако чудо три дана...:mrgreen:

sad siroki opet mora i dojenje je do 6 meseci...a u americi do godinu dana opet :lol: sad ce i kod nas...za koju godinu,posto kasnimo za zapadom
a da,pavloviceva se mesecima vec "povlaci sa trzista" posto je kancerogena

nama je jedan pedijatar rekao da joj nutkamo vodu a ako nece,da probamo da malo nakapamo limuna pa tako da joj damo....ima i recepAt... 15 kapi na 150 ml :mrgreen:
a limun nikako do godinu dana i te fore

sve u svemu,ne vidim da meni i mojoj braci nesto fali (osim mozda zdrave pameti :mrgreen: )
moj brat je bre sa nepunih 5 meseci cepao bananu pomesanu sa pilecom dzigom...a ja se sa 5 meseci plasila detetu da dam cedjenu jabuku i sargarepu posto su ovi smislili da dete ne sme da jede nista do 6 meseci osim mleka

samo izmisljaju

treba pratiti dete a ne sta tamo neki pemetnjakovic kaze
i moja i kumina cerka su sa 4 ipo meseca plakale danima,nismo znale sta je i kako su pocele da jedu milupine zitarice tako su se smirile...a i jedna i druga imamo mleka za dve bebe...a navodno mleko ne moze da bude slabo i sta ti ja znam i treba samo da sisa do 6 meseci...pa za tih mesec ipo bi i jedna i druga a i nas dve sa njima, odlepile

Back