NIGHT SHOT

Samo, ovo oko prihvatljivosti kvaliteta, to je ralativna stvar, ono sto je za tebe mozd aprihvatljivo za mene ne mora biti, nimalo ne preterujem kada kazem da je 1s iz ruke , fotka jedna u milion,, cak je veliki problem i na 1/10s .........

Bruno, ne mozemo ocenjivati ostrinu fotke na velicini 600x400, ovo mi ne lici na 100% crop .........

DSC_21045-1.jpg

DSC_2418-1.jpg

DSC_2415-1.jpg

pazi kad ne mogu da verujem da me nije mrzelo ali mrzim kad neko pricha neshto hipotetichki a nije proverio...evo dve od ove 3 su malpore fotkane 100% iz ruke...exif imash...

Kao prvo, nemam exif.............drugo, nista se ne vidi na prvoj fotki jer je podexponirana dobrano, i nisam siguran je li to 100% crop...........

O prihvatljivosti kvaliteta sam se vec izjasnio.........

A to da li sam proverio, pa uradio sam poprilicno mnogo fotografija u zadnjih recimo 25 godina...........sto sa starim analognim aparatima pocev od celetove Smene 6 , preko Zenita itd...........

exif se izvini molim Te svuda vidi drugo nije 100 %crop jer ovo nije testiranje a trece pa nek procene kolege...mogu ja sad da tvrdim "i neshto ne mozesh" pa onda da filozofiram i kad mi dokazesh kao "sve je to subjektivno..."...ma daj al nebitno...a to s koliko si aparata slikao ne utiche na chinejnicu koliko sigurnu imash ruku i namera mi nije bila da se hvalim,niti druge da vredjam,chak sam gore i napisao da je stativ vrlo pozeljan... s moje strane je rasprava zavrshena...ako Ti je stalo dalje Ti udri...ja odustajem,u cilju mira na ovoj zajednici...laku noc i pozdrav Tebi i svima...

Prijatelju, ja ni ne pokusavam da se prepirem ili ne daj boze svadjam ili nekoga vredjam, samo sam ti rekao nesto na sta si ti impulsivno reagovao bez ikskvog razloga. Ovde pricamo o tehnici u fotografisanju i svaka informacija bi mogla nekome ubuduce da bude od pomoci.

Tvrdoglavo odbijas da shvatis cinjenicu da se ostrina fotografije NE moze ocenjivati na velicini 600x400 px, zato sam tebi u Brunu trazio 100% crop, a nisam ga dobio , razlog je jedonstavan, siguran sam da ste, kada ste videli isti , shvatili da fotke nisu ostre i nikako ne mogu biti zadovoljavacuje.
Naravno, to je subjektivno sta je prihvatljivo, ali da pomenem jos jedno zlatno pravilo zanata, nije ga lose znati, a ono kaze : fokalna duzina f = 1/f sec , nikad manje , pozeljno vise.............

Savet, ne gubite vreme slikajuci iz ruke na 1/5 s ili slicno, pogresno se ucite ..........

otkad je pristojan stativ 2000 din...?i kakve veze ima Fuji-ne-Fuji sa stativom...?kakve su ovo breee provokacije:evil:...?ne shalu na stranu stativ za nocno fotkanje jeste neophodan, mozete se provuci bez njega ako
1.imate extra mirnu ruku(ja mogu da izvuchem 1sec-1/5sec iz ruke skoro 80 bez drhtaja...nije hvala vec je tako,ali za noc ni to nije uvek dosta....
2.imate FA(dslr)koji ima dobar visok ISO ako
3.objektive sa max blendom 1,8 ili 2,8 ako
4.znate da se snadjete pa naslonite FA na ogradu,most,ili shta god...
5....i da bez self timera ili daljinca skoro nishta...

Citiracu sam sebe sa pocetka ovog posta,tj. pre cele rasprave,pa mi kazite sta je tu pogresno napisano :

Stativ je tvoj najverniji prijatelj, sve ostalo je mozda da ,mozda ne,zavisi,itd...........

Za tu vrstu aparata,kompakt ,200 gr, postoje pristojni stativi od 20 do 30 e (Velbon,Hama,Veifang),
postoje i nesto bolji 100 do 200 e,(Mannfoto)
a postoje i odlicni 500 do 1500 e. (Vinten)
ali to nije predmet ove teme.

PS: Fuji je OK aparat,posebno za tu cenu,ali kad neko kaze da je on zamena za stativ, onda je to ....?

Back