Niče - čovek koga niko nije voleo

Ortak2

Zainteresovan član
Poruka
280
Šta po vama znači "težak čovek"?

Niče: "Dali su mi penziju samo da bih otišao, a zatim i povišicu da se ne bih vratio; nikome na svetu nije drago da me vidi".

Dr Irvin Jalom je u svojoj knjizi "Kada je Niče plakao" izneo dosta nepoznanica i moglo bi se reći da je razbio predrasude o Ničeu - barem meni - posle te knjige shvatila sam da "težak" čovek uopšte nije sinonim za "loš" i da se ne može na osnovu par stvari doneti zaključak o nekome.

To je, kako neko reče: "Ako moj život ima 1000 strana, a ti otvoriš 378. i samo to pročitaš, i posle tvrdiš da me poznaješ - najveća greška i jednostavno ne može tako".

Kako su tek teški oni koji nemaju čime da misle ili nemaju šta da kažu.

Inače, knjiga kada je niche plakao je esej potpuno plod mašte pisca i nema veze sa životom filozofa, koga je recimo Vagner i njegova žena obožavao, dok niche nije provalio njihov fašistički odnos prema ljudima, još jedan dokaz da da nije bio ni nacista ni fašista. Čak ga je i Salome volela, samo ne kako je on hteo....itd.

Niče: "Dali su mi penziju samo da bih otišao, a zatim i povišicu da se ne bih vratio; nikome na svetu nije drago da me vidi".

Dr Irvin Jalom je u svojoj knjizi "Kada je Niče plakao" izneo dosta nepoznanica i moglo bi se reći da je razbio predrasude o Ničeu - barem meni - posle te knjige shvatila sam da "težak" čovek uopšte nije sinonim za "loš" i da se ne može na osnovu par stvari doneti zaključak o nekome.

To je, kako neko reče: "Ako moj život ima 1000 strana, a ti otvoriš 378. i samo to pročitaš, i posle tvrdiš da me poznaješ - najveća greška i jednostavno ne može tako".
tvrdoglav kad nema razloga da to bude (nezainteresovan za posledice koje se ticu okoline)

Kad uvek i svakom kontrira.

Neke od njih ljudi stvarno nemaju znanja ili iskustva da razumeju a ovi neće da se spuste na njihov nivo.

A neki su umišljeni pametnjakovići koji druge ne razumeju ali očekuju da svako razume njihov tok misli.

Procitao sam poprilican broj njegovih izreka i cine mi se da su sve ba mestu.

Kako su tek teški oni koji nemaju čime da misle ili nemaju šta da kažu.

Inače, knjiga kada je niche plakao je esej potpuno plod mašte pisca i nema veze sa životom filozofa, koga je recimo Vagner i njegova žena obožavao, dok niche nije provalio njihov fašistički odnos prema ljudima, još jedan dokaz da da nije bio ni nacista ni fašista. Čak ga je i Salome volela, samo ne kako je on hteo....itd.
Jeste fikcija ali je dosta toga i bilo. Eto, svi pominju Lu , na primer:
FB_IMG_17526484199002302.jpg

Kad si tvorac moderne principijalnosti i kada "hodaš kako pripovedaš", stvaraš specijalno gravitaciono polje i normalno ćeš biti "težak" kretnjom u toj novini...
Mnogi posle njega istraživali su, međutim, šta dolazi posle te novine ili šta egzistira uporedo principijelnosti. ;)

Ово би вероватно требало да буде назив теме.

Тешка особа је особа с којом је тешко сарађивати.

Међутим, колико је тешко сарађивати с неким не зависи само од те особе, већ и од онога ко покушава да сарађује с њом.

Самим тим, колико је неко тежак за сарадњу може да варира у зависности од тога ко покушава да сарађује с том особом. Ако је Пери тешко да сарађује с Жиком, не значи да је и Сави.

Особа може бити тешка из разноразних разлога и није нужно индикација ирационалности.

Међутим, реч се неретко користи као назив за особу која је претерано тешка. "Претерано тешка" овде значи да је барем један део тежине продукт ирационалности; другим речима, када би особа била рационална, била би мање тешка.

Неколико разлога зашто неко може бити тежак:

1) не размишља површно

2) не верује другима не реч већ размишља независно

3) захтева аргументе и то високог стандарда

4) одбија да преиспита своје ставове

5) одбија да докаже своје тврдње

6) непотребно изазива сукобе

Две различите групе разлога, група 1-3 и група 4-6.

Iz ovog zaključujem da 'težak' ima pozitivnu konotaciju.

Jel možeš ovo malo da razviješ?
Šta pre svega podrazumevaš pod teškim čovekom?

Под тешким човеком у овом контексту подразумевам ретке појединце који су настали услед комбинације доброг одгоја и сретних околности — „колосе од снаге“ који све у животу управљају према вишим циљевима, а које стога обични људи доживљавају као хладне, безосећајне, строге, захтевне, искључиве, властољубиве, нестрпљиве, категоричне, опседнуте...

Под тешким човеком у овом контексту подразумевам ретке појединце који су настали услед комбинације доброг одгоја и сретних околности — „колосе од снаге“ који све у животу управљају према вишим циљевима, а које стога обични људи доживљавају као хладне, безосећајне, строге, захтевне, искључиве, властољубиве, нестрпљиве, категоричне, опседнуте...
Misliš da tu nema sebičnosti, da je svako ispoljavanje takvog karaktera isključivo zbog težnje ka višem cilju.
I da li upravljanja ka višim ciljevima obaveno ima za posedicu da budu doživljavani kao hladni, bezosećajni, strogi, isključivi, kategorični, opsednuti...ukratko teški.

Misliš da tu nema sebičnosti, da je svako ispoljavanje takvog karaktera isključivo zbog težnje ka višem cilju.

Разни су разлози зашто човек може да буде сматран за тешког, као што је @Svetozar ot Ružičić лепо истакао. Свака људина је тежак човек, али није сваки тежак човек људина. Зато бих ја ове потоње са његовог списка радије назвао залудним или сујетним него тешким.

I da li upravljanja ka višim ciljevima obaveno ima za posedicu da budu doživljavani kao hladni, bezosećajni, strogi, isključivi, kategorični, opsednuti...ukratko teški.

Да, ако говоримо о припадницима соја који сам описао у претходној поруци, пошто се њихови виши циљеви рађају из преобиља снаге, те као такви не могу ни да буду ни да се сведу на оно што је обичним људима најпрече — ублажавање или чак потпуно отклањање патње.

Такво стање ствари онда доводи до тога да се они које сретну на путу ка тим вишим циљевима осећају мање-више запостављено, угњетавано и искоришћено (што поготово важи за жене, које од њих очекују да их учине смислом свог живота).

Изузетак су пријатељи — браћа по оружју са којима деле виши циљ.

Pазни су разлози зашто човек може да буде сматран за тешког, као што је @Svetozar ot Ružičić лепо истакао. Свака људина је тежак човек, али није сваки тежак човек људина. Зато бих ја ове потоње са његовог списка радије назвао залудним или сујетним него тешким.
Onda to nije lepo istaknuto nego pogrešno istaknuto. Pogrešno u odnosu na tvoje viđenje teškog čoveka.

Pravi težak čovek je nezavisan i nepotkupljiv, ne pada pod uticaj drugarenja i vraćanja usluge podrške. :)

Zato što je u nastavku napisao da bi to pre nazvao zaludnim, sujetnim nego teškim
Шта има везе како би то назвао?

Алекса и Жика практикују "другарење". Алекса каже да је Перин врат црвен. Жика се слаже али би радије рекао да је Перина шија црвена. Да ли је Жика потпао под утицај "другарења" и као последица тога изабрао да одглуми да се слаже са Алексом уместо да се супротстави?

U detaljnom opisu nigde ne stoji ni zaludan ni sujetan. Čak ni kao sinonimi
хладне, безосећајне, строге, захтевне, искључиве, властољубиве, нестрпљиве, категоричне, опседнуте...
Čak ni uopštenom pojmu 'ljudina' se ne mogu pripisati osobine zaludnosti i sujete

Neki sagovornik kada uvidi da nije u pravu, on odmah kaže aha, prevideo sam. Da, da, to mi je promaklo. Ili tako nešto. U forumskoj raspravi može i samo da lajkuje.
Neki ne kaže ništa, samo se povuče, pobegne.
A neki se hvata za reč kad je izgubio suštinu, postavlja sporedna pitanja...ukratko mrcvari i napinje.

Back