Nezadovoljstvo zivotom u Nemackoj

prijatelju, ako nisi ziveo u Nemackoj, da te upoznam sa realnim zivotom: Nemacka je socijalna zemlja. sta to znaci: onom ko radi i zaradjuje njemu se uzme i da se onome ko nece da radi i ima xy dece. da svi budu isti. dalje, prostom radnom coveku zanatliji se ne dopusta da radi i zaradi puno. prekovremeno drzava uzima pola para pa se ne isplati da radis. i tu hoce da svi zivotare i onaj sto hoce da radi i sposoban je, i onaj sto otaljava posao. prosek neto obicnog radnika je 1800-2000e a na istoku i mnogo manje. kad covek isplaca sve troskove moze da ustedi trecinu, cetvrtinu plate naravno ako pazi na svaki cent i nema auto.
Tacno tako. Moras raditi ko crnac da bi zaradio nekom socijalu, a on sve cetri u vis, dok nas samo kirija za stan kosta ko svetog petra kajgana...

prijatelju, ako nisi ziveo u Nemackoj, da te upoznam sa realnim zivotom: Nemacka je socijalna zemlja. sta to znaci: onom ko radi i zaradjuje njemu se uzme i da se onome ko nece da radi i ima xy dece. da svi budu isti. dalje, prostom radnom coveku zanatliji se ne dopusta da radi i zaradi puno. prekovremeno drzava uzima pola para pa se ne isplati da radis. i tu hoce da svi zivotare i onaj sto hoce da radi i sposoban je, i onaj sto otaljava posao. prosek neto obicnog radnika je 1800-2000e a na istoku i mnogo manje. kad covek isplaca sve troskove moze da ustedi trecinu, cetvrtinu plate naravno ako pazi na svaki cent i nema auto.
Prijatelju to nema veze s onim sto sam ja pricao

Nisam rekao da se pakujem i krecem nazad za Srbiju, vec sam rekao da razmisljam o prelasku u neku drugu drzavu ali da usput razmatram i tu opciju da se vratim nazad.Pa me je zanimalo sta je bolje potraziti srecu u nekoj drugoj zapadnoj drzavi npr Austriji i poceti ispocetka ili se vratiti tamo odakle sam otisao i gde znam sta me ceka.
Kolega u postu ispod ti je lepo objasnio...
Mada zavisi sta si po struci,koliko si prilagodljiv (a sudeci da za 4 godine nisi uspeo da se prilagodis-nisi).Da li si savladao jezik (za 4 godine bi treba da ga znas dovoljno da mozes o svemu da govoris)...
JEdno zapamti-gde god da odes moras da radis.A kad dobijes papire,biraj zemlju gde ce ti biti ok.Moj prijatelj je ziveo u Holandiji,pa se premestio u Cirih.I bio je zadovoljan,zato sto je znao sta ga ceka,bio je spreman na rad (radili smo zajedno po 16 sati,svaki dan,bez pauze),i njemu je zaista dobro.
ako te neko razume ovde, to sam ja. krace sam od tebe ali problem apsolutno isti a mozda i veci jer mi je porodica u Srbiji.
sta da kazem, sve je tacno sto si napisao, nema tu sta da se doda. izdrzi bar jos godinu da odradis stalnu vizu i pravo na penziju pa onda razmisljaj o dalje jer bez stalne nemacke vize neces ni moci da radis nigde izvan Nemacke. cepni tu jos godinu dana, stedi to malo para sto moze da se ustedi a sto nam drzava otima i maze dupe masnim guskama kapitalistima i armiji migranata neradnika. pozdrav

To jeste ali opet nije zivot ni samo kuca-pos´o...
Jeste.Zivot odraslog coveka je bas to.Sa retkim pauzama.

Nije ni inostranstvo za svakog, verujem da nostalgija ume bash jako da udari neke ljude
Ume,ali nostalgija se najbolje leci dolaskom na odmor u Srbiju.Kad vidis kako je ovde 'lepo' vratis se i brze nego sto si planirao.

Kolega u postu ispod ti je lepo objasnio...
Mada zavisi sta si po struci,koliko si prilagodljiv (a sudeci da za 4 godine nisi uspeo da se prilagodis-nisi).Da li si savladao jezik (za 4 godine bi treba da ga znas dovoljno da mozes o svemu da govoris)...
JEdno zapamti-gde god da odes moras da radis.A kad dobijes papire,biraj zemlju gde ce ti biti ok.Moj prijatelj je ziveo u Holandiji,pa se premestio u Cirih.I bio je zadovoljan,zato sto je znao sta ga ceka,bio je spreman na rad (radili smo zajedno po 16 sati,svaki dan,bez pauze),i njemu je zaista dobro.

Jeste.Zivot odraslog coveka je bas to.Sa retkim pauzama.

Ume,ali nostalgija se najbolje leci dolaskom na odmor u Srbiju.Kad vidis kako je ovde 'lepo' vratis se i brze nego sto si planirao.
Gospodski pojasnjeno, od prvog do zadnjeg slova.

Zivim u Bayernu u jednoj dosta ruralnoj sredini. Bio sam u Frankfurtu,Stutgartu i jos nekim vecim gradovima, cini mi se dosta bolje. Pricao sam i sa nekim ljudima koji su u Austriji neki kazu da je bolje nego u Nemackoj, neki kazu da je isto... Kontam da probam jos godinu dana ovde, pa cu do tad smisliti sta cu. Svidja mi se i tvoj predlog za Spaniju i Italiju i o tome cu razmisliti.
Srećno!

Kad je već takva situacija, pakuj prnje i vraćaj se kući. Niko u Srbiji nije još crko od gladi.
Bio si, video si, shvatio da to nije za tebe, shvati to kao bitno životno iskustvo i ćao.
Nemoj da dozvoliš sebi da budeš celi život nesrećan tamo..
I još jedan savet: nikako ne slušaj savete ljudi odavde koji nikad nisu živeli u inostranstvu...neke stvari moraju da se dožive da bi se razumele..
Uradi ono što ti u dubini duše želiš
Aj uzdravlje👍

Poz svima. Naime zivim vec oko 4 godine u Nemackoj i mogu reci da sam u potpunosti nezadovoljan zivotom ovde.Razmisljam vec duze vreme da se preselim u Austriju ili neku drugu drzavu,mozda cak i nazad u Srbiju, ne znam ni sam..Sta vi mislite da li se isplati probati zivot u nekoj drugoj drzavi ili skupiti neki malo veci iznos novca i vratiti se u zavicaj? Ima li vas da ste presli iz Nemacke u drugu drzavu ili da ste se vratili nazad u zavicaj.Izvinjavam se ako je vec bila slicna tema ali ja je nisam nasao..
Prošao je uzduž i popreko...još par hiljada i nazad u kevu Srbiju...
Nigdje ovakvo ukusne i slasne hrane...
Nigdje ovakvih žena...
A sunca koliko hoćeš...

Ali ovo mučenici sa teme ne kapiraju, jer nikad nisu mrdnuli dalje...

Poz svima. Naime zivim vec oko 4 godine u Nemackoj i mogu reci da sam u potpunosti nezadovoljan zivotom ovde.Razmisljam vec duze vreme da se preselim u Austriju ili neku drugu drzavu,mozda cak i nazad u Srbiju, ne znam ni sam..Sta vi mislite da li se isplati probati zivot u nekoj drugoj drzavi ili skupiti neki malo veci iznos novca i vratiti se u zavicaj? Ima li vas da ste presli iz Nemacke u drugu drzavu ili da ste se vratili nazad u zavicaj.Izvinjavam se ako je vec bila slicna tema ali ja je nisam nasao..
u zhivotu treba imati cilj i jaku volju ako to nemash onda nije potrebno odlaziti u tudje zemlje

Očigledno nema!
Imam kolegu koji se u vreme kad je počela korona vratio iz Franfurta u Srbiju, ko fol radiće neko vreme online.Ali se ubrzo razočarao i prisetio svih stvari zbog kojih je i napustio Srbiju i opet se vratio u Franfurt. Ne znam čime se baviš... ali ukoliko si neki majstor(zanatlija)sa poslom koji je deficitarno zanimanje u Srbiji(takvih poslova sada ima podosta), možeš i u Srbiji dobro zarađivati. Pitanje je samo da li se želiš vratiti?

Back