New York saveti u vezi posla na crno

No_OnE

Početnik
Poruka
12
Zdravo svima,

obzirom da imam USA turisticku vizu na 10g i da vec odavno zelim da posetim USA , konacno , sam uspeo da poslovne obaveze i porodicne uskladim sa zeljama te isplanirao da to bude u Maj-u 2016-te .
Moja zelja je da budem u New Yorku meseca dana ali drugar koji mi je obezbedio da dobijem vizu ne moze da mi obezbedi smestaj duze od 10 dana te su moja pitanja sledeca:

1. Kako da nadjem smestaj u New Yorku za preostala 20 dana a da to ne bude preskupo? Konkretno vase iskustvo sa nekim sajtom, u krajnju ruku dolaze u obzir i hosteli te me interesuje i cena istih? Koja je varijanta za 20 dana po vama najbolja?

2. Obzirom da i nisam bas neki bogatas, planirao sam da svoj budzet dopunim tako sto cu da radim neki posao , koji je moguce da se radi u New Yorku na crno.
Obzirom na situaciju u glavi su mi bili housekeeping i dishwashing , te mi je potreban vas savet kako doci do nekog od ovih ili drugih slicnih poslova , da li konkretno za new york postoji neki sajt koji mi preporucujete za pronalazak posla?

3. Pored ova dva posla da li iskusniji New Yorcani znaju za neki drugi posao koji se moze raditi na crno a da je mozda bolji od ova dva gore pomenuta?

Napomena: Ukoliko imate bolju ideju gde otici u USA a da se moze nesto zaraditi na crno a pri tom jeftino proci sa troskovima smestaja saveti su takodje dobrodosli jer mi nije presudno da budem niti jedan dan u New Yorku.

Engeski mi nije fluent ali imam osecaj da ce posle mesec dana u Usa biti. Jedan od razloga posete USA je i da usavrsim znanje jezika.

Hvala unapred svima,
Petar

Zdravo svima,

obzirom da imam USA turisticku vizu na 10g i da vec odavno zelim da posetim USA , konacno , sam uspeo da poslovne obaveze i porodicne uskladim sa zeljama te isplanirao da to bude u Maj-u 2016-te .
Moja zelja je da budem u New Yorku meseca dana ali drugar koji mi je obezbedio da dobijem vizu ne moze da mi obezbedi smestaj duze od 10 dana te su moja pitanja sledeca:

1. Kako da nadjem smestaj u New Yorku za preostala 20 dana a da to ne bude preskupo? Konkretno vase iskustvo sa nekim sajtom, u krajnju ruku dolaze u obzir i hosteli te me interesuje i cena istih? Koja je varijanta za 20 dana po vama najbolja?

2. Obzirom da i nisam bas neki bogatas, planirao sam da svoj budzet dopunim tako sto cu da radim neki posao , koji je moguce da se radi u New Yorku na crno.
Obzirom na situaciju u glavi su mi bili housekeeping i dishwashing , te mi je potreban vas savet kako doci do nekog od ovih ili drugih slicnih poslova , da li konkretno za new york postoji neki sajt koji mi preporucujete za pronalazak posla?

3. Pored ova dva posla da li iskusniji New Yorcani znaju za neki drugi posao koji se moze raditi na crno a da je mozda bolji od ova dva gore pomenuta?

Napomena: Ukoliko imate bolju ideju gde otici u USA a da se moze nesto zaraditi na crno a pri tom jeftino proci sa troskovima smestaja saveti su takodje dobrodosli jer mi nije presudno da budem niti jedan dan u New Yorku.

Engeski mi nije fluent ali imam osecaj da ce posle mesec dana u Usa biti. Jedan od razloga posete USA je i da usavrsim znanje jezika.

Hvala unapred svima,
Petar

Ne znam ovo za posao ali znam da u New York-u nema jeftinog smestaja. Barem ne onako kako mi to zamisljamo. Drug je placao 700 $ garsonjeru u suturenu.

Engleski aktivno koristim na poslu iz razloga sto su sefovi stranci ... Znam prilicno dobro engleski ali licno smatram da mi za fluent treba jos te iz tog razloga sam i napisao to sto sam napisao.
To sa engleskim je totalno sporedna stvar i nema veze sa temom a narocito ne sa poslovima koje bi eventualno radio, te bi zamolio da ukoliko nemate sta pametno da kazete da ne spamujete post. Hvala unapred

Zdravo svima,

Hvala unapred svima,
Petar

Ako neko hoće da zaposli nekog da mu pere tanjire ili čisti ili slično, uglavnom se neće upuštati u to za tako ekstremno kratko vreme. Za poslodavca to znači da on posle jedne ili dve nedelje opet mora da traži nekoga - zašto bi se neko upuštao u tako nešto, osim ako ti nije ortak ili rodbina?

Da se ne upuštam sad u sve negativne strane takvog poduhvata, po mom mišljenju, naći posao, ali samo za 10-20 dana neće biti baš lako, na crno ili na belo, svejedno. Skoro pa nemoguće, iskreno, pogotovo kao totalni stranac. Možda se jednostavno prošetati po okolini gde god se odlučiš da ideš, i gledati gde restorani, hoteli i slično imaju "help wanted" istaknuto, pa direktno pokušati. Ali, tada treba i te ljude ubediti da nisi provokator od IRS-a ili policije, da bi ti dali posao na crno.

Mnogo veća verovatnoća je naći posao negde po selima, dalje od gradova. U sezoni uvek ima posla za dnevne nadničare, tipa rad na farmi, utovar-istovar i slično. Sad, da li je 12-16-satno rmbačenje na farmama u kukuruznim pustošima Ajove ili Nebraske baš ono zbog čega čovek želi da ode u USA, mora svako za sebe da proceni i odluči...

Što se tiče jeftinog prenoćišta, možeš da pogledaš eventualno razne ponude za privatno izdavanje stanova, soba, apartmana i slično, tipa airbnb, wimdu i slično, tu ume ponekad da bude dobrih ponuda. Sledeća mogućnost je couchsurfing - ovo je verovatno najjeftinija varijanta pošto obično ne košta ništa, ali tu moraš da budeš snalažljiv, proaktivan, na oprezu i pripremljen - tj. da imaš i plan B, ako te neko od host-ova ispali.

Poslednja izmena:
Hvala MidHealer. Inace nije mi problem spojiti i mesec dana rada ali je to maksimum koliko bi ostao u USA. Tvoj savet je znaci otici u neko manje mesto i raditi neki sezonski posao? Svidja mi se ideja i razmislicu o tome ako se ne snadjem drugacije.Da li imas ideju gde i sta bi to moglo da bude? Ne znam koliko mi je pametno otici u neko manje mesto a da ama bas nikog ne znam tamo. Pogledacu sta ima od sezonskih poslova na internetu u maju ako budem uspeo da nadjem nesto. Znam da je ovo 20-30 dana koliko bi radio problem ali sam bas zato namerno i naveo nizerazredne poslove i nesto sto bi se vise radilo kao neka ispomoc sto bi rekly part timer ili neki sezonac nego nesto sto bi zahtevalo puno radno vreme.

Sinovac, dugo sam u USA, i ovo o cemu ti pises je malo smesno, oprosti, ali tako je.
Ti jedino mozes da radis kod nasih ljudi i to ti je sve, jer svaka nacija prima svoje.Sta si ti mislio da odes kod meksikanaca ili korejanaca ili poljaka, pa od njih trazis posao?
Posto imas dovoljno vremena, da se organizujes, raspitaj se gde se nalaze pravoslavne crkve ,a u Njujorku imas i adventisticku crkvu.
Onda stupis sa njima u kontakt i raspitas se prvo:
Ima li neko da te primi da imas sobu,a ne studio ili apartman, jer jedino tako mozes da ustedis pare, sve ostalo je ti je zarada 0.
Drugo, sto se tice hrane, cuo sam da je Njujork skup, najbolje je da kupujes hranu sa nekim ko ima karticu Costco ili Sams club, tu se uzima na veca pakovanja i duze ti traje.Recimo ja sam kod pacifika i kokosija jaja organic kostaju 24 komada $7.
Trece, da li si ti sveo racunicu za ta zanimanja, za pranje sudova ili ciscenje, koliko ce da te kosta, kada odbijes povratnu avionsku kartu , koja nije manja od $700.00, plus hrana, plus prevoz, jer peske neces ici, i ostalih troskova?
Znaci, ti dolazis na mesec dana, potrosis par hilajdarki,a sta ces zaraditi na crno, je pitanje.
Drugo, ako budes radio negde u nekom restoranu ili baru, ili slicno tome, moze da se desi( a ne mora), da te ukebaju, tj. neko te prijavi, i dobijes zabranu ulaska 10 godina u USA.
Cetvrto, nema vezbanja englisa, jer nemas skim da pricas, nece te amerikanac primiti na rad, i to ko ilegalca.
Imam predlog, posto to opet zavisi od stejta do stejta, imas robnu kucu tipa Home Depot, sve i svasta za kucu, alati, metali, drvenarija, i ostalo, i video sam da uglavnom meksikanci cekaju posao u toku dana, i onda se pogadjaju za dnevnicu.
Raspitaj se malo po USA za nase ljude koji drze hotele, restorane, odrzavanje i slicno,a to je najbolje preko nasih crkava, sto pravoslavaca, sto adventista, mozes da dobijes dosta podataka.
Ono sto ti preporucujem, da vidis sa nasim ljudima koji grade kuce, njima uvek treba fizicke radne snage,a kolika je dnevnica, to ces saznati u kontaktu sa njima.
Sve u svemu, da ti pozelim srecu, ako ista dobro napravis.

Ma nista, najzad malo pravih informacija. Meni bi ovo trebalo da bude prvi put da idem u USA i stvarno ne ocekujem da se vratim sa vise novca nego sto odem ali hocu da probam da zaradim koji dolar ukoliko postoji neka sansa jer kao sto rekoh ne bi da potrosim 600$ (a koliko vidim moze da se nadje i za manje) za povratnu kartu da bi u USA opet posle samo troskarao...Dosta sam razmishljao o toj varijanti sa crkvom , deda (ne rodjeni) mi je svestenik i ima parohiju u Beogradu pa sam mislio i sa njim da pricam o tome ali opet nekako ne bi da me krivo shvatis ali malo sam razocaran u "nase" ljude pa ne bi da se uzdam u njihovu pomoc previse. Iskreno, nadam se da cu promeniti mishljenje nakon posete USA.
Jos jednom, ne idem da ostanem i ne idem da napravim pare. Idem da posetim USA, planiram da ostanem mesec dana, vidim sto vise mogu, kupim poklone za najblize i za to vreme planiram da radim bilo sta sto moze da se radi na crno, cisto da se pokrije pokoji trosak a ne nikako svi troskovi jer je i meni jasno da to nije moguce barem ne sa onim sto ja planiram da radim.
Ideja sa Home depot mi je nova i pokusacu jos da se raspitam po netu o tome. U svakom slucaju hvala jos jednom da iscrpnom i kvalitetnim komentaru.

Veliki pozdrav,
Petar

u svakom vecem gradu po americi postoje mesta kao neke radnje 7eleven ili uglovi ulica gde grupe latinosa cekaju da dodju sitni
preduzimaci i ponude posao za 1 dan.
jedan dan tako ubodu gradjevinu, drugi dan su bastovani ili rade selidbe ili ciscenje pa onda 3 dana ne ubodu nista i tako u krug.
zarade 50-75 $ na dan u nyc bi tebalo vise

ako spavas u hostelu vlasnici restorana zovu recepciju i nude posao , obicno pranje sudova kad im neko od
redovnih radnika otkaze. odrade smenu i dobiju 10-12$ na sat na ruke.

na craigslist.com bude ponekad oglasa za kratkotrajne pomocne poslove

Poslednja izmena:

Back