Neverovatna mesta za posetu na Balkanu

Sensei

Master
Moderator
Poruka
55.033
Priča Sidneja Bejkera

Poluostrvo Istra, Hrvatska


Često preskočenu od strane posetilaca u korist uvek popularne dalmatinske obale, Istra je najbolje čuvana tajna Hrvatske! Poluostrvo blizu Italije, biće vam oprošteno što mislite da ste u zemlji pice i espresa. Ovde se mogu naći zgrade jarkih boja, neverovatno maslinovo ulje i neki od najboljih tartufa na svetu. Ne propustite gradove poput Rovinja, Bala, Motovuna, Grožnjana i Vodnjana.

1685998520615.png
 
Zadar, Hrvatska
Alfred Hičkok je obožavao Zadar, posebno u vreme zalaska sunca. Posetite ovaj grad u usponu i videćete zašto. Jedan od najboljih hrvatskih veganskih restorana naziva grad domom i nekim od najboljih rimskih ruševina u Hrvatskoj. Na obali se nalaze dve jedinstvene umetničke instalacije: Morske orgulje (cevi za orgulje izbušene ispod vode) i „Pozdrav suncu“ (svetla koja menjaju boju u zavisnosti od kretanja sunca.)

1685998606364.png
 
Split, Hrvatska

U nekadašnjem grčkom i rimskom centru još uvek se nalazi jedna od najimpresivnijih ruševina na Balkanu, Dioklecijanova palata. Nekadašnji dom penzionera rimskih vladara sada je dom stanova, prodavnica i restorana, a različiti delovi su podeljeni kao muzeji. Split takođe ima malo, ali lepo šetalište, park šumu sa pogledom na grad i mnoge od najboljih restorana u zemlji.

1685998688415.png
 
Dubrovnik, Hrvatska

Ova lista, naravno, nije mogla biti kompletirana bez pominjanja verovatno najpoznatije destinacije na Balkanu. Igra prestola je osigurala da je grad sada na listi želja svakog putnika, pa iako nikada nećete imati Dubrovnik za sebe, ipak ga vredi posetiti. Uživajte u pogledu sa vrha gradskih zidina, vozite kajakom oko skrivenih uvala i večerajte u čarobnom Starom gradu.

1685998775142.png
 
Mostar, Bosna i Hercegovina

Na jugu zemlje, solidno u regionu Hercegovine, jedan je od najslađih gradova na Balkanu. Mostar i njegov mali Stari grad zaljubit će vas na prvi pogled. Prošetajte brojnim mostovima, popijte kafu u jednom od simpatičnih kafića, kušajte regionalno vino i gledajte kako lokalno stanovništvo skače sa Starog mosta u reku tokom vrelog dana.

1685998863662.png
 
Kotor, Crna Gora

Glavni grad na krstarenju Crne Gore vredi posetiti bilo da dolazite kopnom ili morem. Epska tvrđava je obavezna, pešačite do najboljih pogleda u zemlji ili pešačite Kotorskim merdevinama, krivudavom stazom sa neverovatnim pogledom. Zatim idite čamcem do Gospe od Škrpjela i Plave pećine i lutajte Starim gradom da biste zaokružili svoje razgledanje!

1685998941176.png
 
Saranda, Albanija

Sarande, nezvanična prestonica „albanske Riverije“, oseća se kao svet daleko od ostatka zemlje. Električno plava voda parira onima u Grčkoj (što možete da vidite iz grada), trendi klubovi na plaži mogli bi da vas zavaraju da pomislite da ste na plažama Tuluma, a odeća na večernjoj promenadi će vas navesti da mislite da je Milanska nedelja mode.

1685999348376.png
 
Berat, Albanija

Ovaj drevni grad najpoznatiji je po tradicionalnim belim otomanskim kućama koje čine centar. Prozori kuća ostavljaju utisak da vas posmatraju dok dolazite ili šetate šetalištem pored reke (omiljena večernja aktivnost za lokalno stanovništvo.) Tu su i vizantijske crkve, otomanske džamije i zamak sa neverovatnim pogledom!

1685999414703.png
 
Skoplje, Severna Makedonija

Ovaj glavni grad u zemlji oko koje su se mnogi sukobljavali je zaista bizarno lep grad za posetu. Široki putevi iz komunističkog doba (izgrađeni za smeštaj velikih vojski) sada su popločane pešačkim ulicama, što šetnju centrom grada čini savršenim načinom da provedete dan. Međutim, nemojte da vas iznenade impozantni džinovski spomenici svuda, naručeni 2014. kao deo rekonstrukcije čiji je cilj privlačenje turista. Najbolji pogled na grad se pruža sa tvrđave i planine Vodno — svaki sa suprotnih strana reke.

1685999522758.png
 

Back
Top